به گزارش خبرنگار موسيقي "مهر"، پانزدهمين جشنواره موسيقي ذكر و ذاكرين در روزهاي 25 تا 27 ارديبهشت ماه در تالار فخرالدين اسعد گرگاني شهر گرگان برگزار شد.
دبيري اين جشنواره را همچون جشنواره هاي چند سال گذشته " ايرج نعيمايي" به عهده داشت. همچنين دبير بخش پژوهشي اين جشنواره " جهانگير نصري اشرفي" بود كه به همت انجمن موسيقي ايران، مركز موسيقي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و با همكاري استانداري ، اداره كل ارشاد و برخي نهادهاي استان گلستان طي سه روز برگزار شد.
عمده برنامه هاي اين جشنواره را اجراي گروه هاي موسيقي تشكيل مي داد كه قرار بود گروه ها بر اساس محور اصلي - كه جشنواره نيز به نام آن نامگذاري شده است - به اجراي قطعاتي همراه با ذكر و يا درونمايه هاي ذكر و مدح اوليا و پيامبران به اجراي برنامه بپردازند.
در اولين روز از برگزاري جشنواره كه مراسم افتتاحيه جشنواره محسوب مي شد، 14 گروه از سراسر ايران به صحنه رفتند كه اولين آنها گروه موسيقي شهر ميزبان و آخرين اجرا ، نواي بي همتا و از دل برآمده " نور محمد درپور" بود. افتتاحيه جشنواره پانزدهم اگرچه تاحدي طولاني شد، اما برنامه اي جذاب و شيرين بود كه با صدابرداري هاي خوبي كه در تالار فخر الدين اسعد گرگاني انجام شد، به سمع و بصر حاضرين رسيد.
از ديگر بخش هاي اين جشنواره مي توان به بخش پژوهشي يا كارگاه هاي پژوهشي اين جشنواره اشاره كرد كه صبح ها از ساعت 9 تا 12 ادامه داشت كه پس از توضيحي بسيار كوتاه توسط پژوهشگران منطقه اي در مورد يك مقام، قطعه يا تصنيف خاص، گروه موسيقي آن ناحيه به اجراي آن مقام يا قطعه مي پرداخت.
بين اين اجراها وقفه اي نبود و پژوهشگران و گروه ها يكي پس از ديگري به صحنه مي رفتند. در برخي اجراها ديده مي شد كه گروه هاي موسيقي به اجراي كامل آن قطعه نمي پرداختند و صحنه را براي اجراي گروه بعدي خالي مي كردند.
اگرچه نام پژوهشگر در كشور ما در هيچ حوزه اي هويت مستقل و مشخصي ندارد، اما به نظر مي رسد كه در حوزه موسيقي اين هرج و مرج و نامگذاري بي دليل " پژوهشگر" به هر فردي كه مي تواند راجع به يك مقام توضيحي كوتاه بدهد، شدت بيشتري يافته است.
پانزدهمين جشنواره موسيقي ذكر و ذاكرين شاهد حضور افرادي با نام پژوهشگر بود كه خود به قول برخي از گروه ها، در ميانه راه بودند و در سطحي از اطلاعات حتي منطقه اي قرار نداشتند كه بتوانند به چند سوال كوتاه و ساده علاقمندان موسيقي پاسخ دهند.
هرگز نمي توان جايگاه پژوهش موسيقي را در جشنواره هاي موسيقي ناديده گرفت، اما قرار نيست تنها به خاطر گنجاندن اين بخش در يك جشنواره موسيقي، به چند نفر كه حتي سن وسالشان هم به يك پژوهشگر نزديك نيست، اينچنين القابي را اعطا كرد.
از ديگر مشكلاتي كه در جشنواره پانزدهم به چشم مي آمد و نمي توان از كنار آن به راحتي گذشت، شيوه برنامه ريزي زماني براي اجراي گروه هاي موسيقي بود. گروه هاي موسيقي تا پيش از اجراي قطعات نمي دانستند كه چه زماني براي اجراي آنها در نظر گرفته شده است. اين سرگرداني تنها به چند ساعت بسنده نمي شد، بلكه برخي از گروه ها تا ساعات پاياني جشنواره نمي دانستند كه قطعه اي را اجرا مي كنند يا خير؟
پانزدهمين جشنواره موسيقي ذكرو ذاكرين شب گذشته به پايان رسيد در حالي كه از بسياري از اين افراد با نام پژوهشگر در كنار پژوهشگران راستين منطقه اي همچون " كليم الله توحدي" قدرداني شد وبرخي از گروه هاي موسيقي نتوانستند حتي يكبار به صحنه بروند.
نظر شما