۵ خرداد ۱۳۸۴، ۱۴:۲۴

سيد محمد خاتمي پس از جلسه هيات دولت: هر كه با راي مردم روي كار بيايد او رييس جمهور همه ما است//اصلاحات با آمدن يا نيامدن يكي دو نفر شكست نمي خورد

سيد محمد خاتمي رييس جمهور در پاسخ به سوالي در خصوص مذاكرات هسته اي امروز ايران و سه كشور اروپايي گفت: اين پرونده از حساسيت ويژه اي برخوردار است، روند پيگيري پرونده هسته اي ايران از نوامبر 2004 و توافقي كه به نام توافق پاريس با سه كشور اروپايي انجام شده، آغاز شد كه با هدف تاكيد بر حق مسلم ايران بر استفاده از فن آوري صلح آميز هسته اي صورت گرفت.

به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، سيد محمد خاتمي رييس جمهور پس از سه ماه در جلسه اي مطبوعاتي با حضور تعداد كثيري از خبرنگاران داخلي و خارجي، ياد آور شد: از ابتداي مذاكرات به  طرف‌ هاي مورد مذاكره هشدار داده شده است كه مساله دست برداشتن ما از حقمان نيست و مذاكرات براي اين است كه ما چگونه به حقمان برسيم و درعين حال اعتماد سازي كنيم. 

رييس جمهور با اشاره به مذاكرات فروردين ماه گفت: دوستان اروپايي حاضر نشدند در جهت پيشرفت گام بردارند و ما تصميم گرفتيم بگوييم فناوري و غني ‌سازي در حال تعليق خواهد بود، اما براي تشكيلات اصفهان گام‌ هايي را برخواهيم داشت، پس از آن با دوستان اروپايي تماس گرفته و اعلام كرديم كه اين تصميم قطعي است، آنها نيز از نماينده ما دكتر روحاني دعوت به نشست كردند و ما نيز به آنها گفتيم كه اگر نحوه‌ اجراي تصميم ما با موافقت شما باشد، انجام مي ‌دهيم اما اگر بهانه ‌اي بگيرند، به نتيجه‌ اي نخواهيم رسيد و آنها گفتند كه با نظر مساعد ما به مذاكره مي ‌نشينند.

وي افزود: از همين رو ديدار بروكسل طي يكي دو روز اخير انجام گرفت و آماده ‌ايم با توافق پيش برويم، همچنين اميدواريم اروپايي ‌ها نيز نشان دهند تحت تاثير هيچ قدرتي نيستند زيرا اين امر به مصلحت همه‌ طرف‌ هاي قضيه است.

رئيس جمهور متذكر شد: ما در هر صورت تصميم ‌مان را اجرا مي ‌كنيم و اين نقص توافق پاريس نيست ضمن اينكه اميدواريم با اراده بتوانيم كاري را كه حق مسلم ماست پيش ببريم و اروپايي ها نيز بپذيرند كه اين به معناي شكستن تعليق غني ‌سازي نيست و در اين مورد بعدا تصميم خواهيم گرفت و اعلام كرده ‌ايم كه سر اصل تصميم با شما بحث نمي كنيم.

خاتمي همچنين در خصوص نتيجه مذاكرات گفت: مذاكرات اخير به آن صورت راضي كننده نبود، اما منفي هم نبود.

رئيس جمهور در ادامه در خصوص انتخابات با تاكيد بر اهميت اين مساله گفت: اين اصل كه مشاركت مهمتر است از چند جهت مي باشد، باعث دفع خطرهاي خارجي ، استوار شدن امر مردم ‌سالاري و هر دولتي كه با مشاركت انبوه مردم بر سر كار بيايد، پشتوانه بالايي دارد كه برايش بهتر است.

خاتمي افزود: در اين زمينه با دوستان صحبت كرده ايم و خطرات و امتيازات نحوه برگزاري يك انتخابات را برايشان گفته ايم و اميدوار بوديم در امر تاييد صلاحيت ها با لحاظ همه اين مسائل اقدام شود و در اين راستا معتقد بوديم كه مي ‌شد قبل از دخالت مقام معظم رهبري، وضع بهتري ايجاد كرد.

وي ادامه داد: الان هم من نمي ‌گويم همه‌ كساني كه اسمشان اعلام نشده ، صلاحيت نداشتند اما به هرحال يك جايي بايد مساله قطع شود و رهبري نيز با تدبير و به درستي چون خواستشان مشاركت بيشتر مردم و حضور همه سليقه ها بود، در اين مساله دخالت كردند.

خاتمي با ابراز تاسف از اينكه نامه‌ رهبري به شوراي نگهبان با تعبيرهاي حكم حكومتي و غيره دخيل مي شود گفت: حكم حكومتي جايگاه خود را دارد و در مواقع فوق العاده حساس مطرح مي شود و معتقد نيستم اين حكم حكومتي است زيرا اگر چنين بود، رهبري مي فرمود فلاني و فلاني بايد بيايند، در حالي كه به ارگاني كه زير نظر خودشان است و اشتباه كرده ارجاع دادند كه تجديدنظر شود و اگر شوراي نگهبان هم تجديدنظر نمي كرد از نظر قانوني اين افراد نمي توانستند بيايند با اينكه به آنها ستم شده بود بنابراين اين دستگاه حكم را احراز كرد.

خاتمي تصريح كرد: بحث حكومتي بودن يا نبودن اين دستور، يك بحث انحرافي است و مهم اين است كه در انتخابات، همه‌ سليقه ‌ها شركت داشته باشند.

خاتمي گفت: آنچه بيش از همه مهم است تلاش همگان براي شركت فعال در انتخابات است كه انتخاباتي پرشور داشته باشيم و كسي كه صالح‌ تر است و مي تواند مدافع حيثيت و عظمت ملت ايران در محافل بين المللي باشد و مسائل كشور را با برنامه بهتري پيش ببرد و پايبند به حقوق مردم و تامين آن و دفاع از آن باشد با راي مردم روي كار بيايد و هرچه مردم تصميم بگيرند، قانوني است و او رئيس جمهور همه ما است. 

رئيس جمهور در پاسخ به سوالي در خصوص ردصلاحيت معين و مهرعليزاده كه آن را نوعي تقابل با دولت اصلاحات مي نامند گفت: اين روش را در مجلس هفتم نيز نپذيرفتم و نمي ‌پسندم و معتقدم با سعه صدر بايد برخورد كرد و ما نمي ‌توانيم  به اين صورت نيروهايي را كه دلبسته به انقلاب و نظام و حتي پايبند به قانون اساسي هستند صرف‌ نظر كنيم و آنها را جدا از انقلاب بدانيم و بايد هرچه بيشتر به جذب اين نيروها بپردازيم.

خاتمي تاكيد كرد كه بايد معاند را به مخالف و مخالف را به موافق تبديل كنيم، نه اين‌كه موافق را از صحنه بيرون بريزيم.

رئيس جمهور با اشاره به اينكه در اين خصوص نسبت به ارگان خاصي توجه ندارم گفت: ملاك مردم ‌سالاري ديني ما اين است كه از همه نيروها استفاده كنيم و طبعا كساني كه قصد براندازي دارند هيچ نظامي به آنها اجازه نمي دهد و حتي معتقدم بايد  وسيع ‌تر از آن ‌چه انجام گرفته انجام شود و  اصلاحات با آمدن يكي دو نفر يا نيامدن آنها شكست نمي خورد و ادامه خواهد يافت، در اين راستا مهم اين است كه هر كس روي كار مي آيد خود را با جهت ملت هماهنگ كند و كساني كه خود را با خواست مردم هماهنگ نكنند، دفع مي ‌شوند.

خاتمي در پاسخ به سوال مكرر خبرنگار مبني بر حكم حكومتي رهبري گفت: حكم حكومتي جايگاه خود را دارد و من معتقد نيستم كه هر اظهارنظر رهبري را حكم حكومتي بدانيم، ايشان اظهارنظري مي ‌كنند و هر حرف منطقي بايد انجام شود.

وي با طرح اين مثال كه مگر سياست‌ هاي كلي، حكم حكومتي است؟ گفت: مثلا حكم حكومتي در مواردي مانند جنگ مطرح مي ‌شود، همان‌گونه كه امام فرمودند به جبهه برويد و يا زماني فرمودند مصلحت نيست به حج برويم، نبايد جايگاه حكم حكومتي را پايين آورد، موارد جزئي، حكم حكومتي نيست و اين مصلحت ‌انديشي است كه به دستگاه ‌هاي زير نظرشان واگذار مي كنندو در مساله بررسي صلاحيت‌ ها نيز با تجديد نظر قانوني، همه چيز راه خود را طي مي ‌كند.

رييس ‌جمهور تصريح كرد: بايد به شركت پرشور مردم در انتخابات فكر كنيم و اين در حاليست كه من عهده‌ دار هستم مردم بدانند هرچه به صندوق مي اندازند، همان راي بيرون مي ‌آيد از سوي ديگر، همه‌ از رهبري گرفته تا ارگان‌ هاي پايين ‌تر مراقب باشند تا افرادي كه برنامه ‌اي را مطرح مي ‌كنند، عملي شود.

خاتمي گفت: يكي از گلايه هاي من اين است كه اين مساله درك نشد كه مردم به يك انديشه و فكر رأي دادند و براي عملي شدن آن كمك نكردند در نتيجه ما ناكامي هاي كمي در اين زمينه نداشتيم و مي شد كه از موقعيت اعتبار و زمينه‌ پيشرفتي كه در دنيا پيدا كرده ‌ايم و اشتياق و تعهدي كه به استقرار دموكراسي ايجاد شده بود، بهتر استفاده كنيم.

رئيس جمهور در ادامه از رشد و بالندگي نيروهاي خبري ابراز خرسندي كرد و گفت: از اين جهت شما رنج كشيده ايد زيرا كه بخش هاي رسانه اي ما مشكل داشتند و اميدوارم كه شما خبرنگاران در خصوص مسائل تحليل درستي داشته باشيد.

وي در خصوص وضعيت اكبر گنجي در زندان گفت: من با زنداني كردن افراد مخالفم مگراين كه صد درصد موازين قانوني رعايت شده باشد، و من معتقدم در اين اواخر، مواضع آيت الله محمود شاهرودي رييس قوه قضاييه بسيار روشن و دلگرم ‌كننده است و ما را به نحو بهتري دلگرم مي ‌كند و ايشان بعداز تسلط بر قوه قضاييه مسايل خود را مطرح كردند و مي بينيم كه چه تحولاتي را دراين قوه ايجاد كردند.

خاتمي ابراز اميدواري كرد هيچكس به ناحق دستگير نشود و هيچ فردي به اتهام واهي زير سوال نرود البته در مورد گنجي هم ( به حق يا به ناحق)  كه من معتقدم وي مستحق اين وضع نبود پس از گذراندن مدتي براي ما راههايي وجود دارد تا بتوان طبق موازين قانوني بگذاريم يك زنداني به صورت قانوني از زندان آزاد شود.

رييس جمهور ابراز اميدواري كرد كه آقاي شاهرودي از اين راههاي قانوني استفاده كند به ويژه اينكه مي ‌گويند نياز است كه گنجي بيرون از زندان باشد.

وي با اشاره به اينكه هميشه بناي من اين بوده كه در يك سال گذشته با شاهرودي گفت وگو كنيم گفت: بناي ما هيچگاه هياهو نبوده و تلاش كردم با آرامش انجام شود، در خيلي موارد موثر بوده و در بعضي جاها موثر نبوده است .

خاتمي در پاسخ به سوال خبرنگار "مهر" مبني بر اينكه سيد محمد خاتمي به عنوان عضو مجمع روحانيون مبارز آيا از كانديداي اين حزب حمايت مي كند يا خير گفت: من عضو مجمع روحانيون مبارز بودم اما بعد از دوران رياست جمهوري ام كمتر در اين مجمع شركت كردم و در اين مساله به عنوان رئيس جمهور كه بايد بي طرفانه باشد و مجري انتخابات است حق طرفداري و دخالت در انتخابات ندارم البته ملاكهايي كه مورد نظرم است گفته ام و مي گويم و انتخاب مردم هرچه باشد براي من مبارك است.

کد خبر 188209

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha