۶ خرداد ۱۳۸۴، ۱۲:۰۹

دبير شوراي عالي امنيت ملي پس از بازگشت به تهران:

آغاز فعاليت چرخه سوخت ايران قطعي است // ممكن است اساس پيشنهاد را نپذيريم و برخي فعاليتها را آغاز كنيم// نتيجه انتخابات سياستهاي هسته اي نظام را تغيير نمي دهد

مسئول ارشد پرونده هسته اي كشورمان گفت : از ابتداي توافق پاريس تاكنون حدود شش ماه گذشته و ما نمي توانستيم تا يك زمان طولاني ديگر صبر كنيم اما در اين مذاكرات، اروپا براي اولين بار به ما گفت كه در زمان كوتاهي پيشنهاد جامع خود را نسبت به همه مسائل ارائه خواهد كرد و آن را تا پايان 9 مرداد در اختيار ما قرار مي دهد. بنابراين ما با يك نظر و پيشنهاد نو مواجه شده بوديم كه حتما نسبت به اين پيشنهاد بايد در تهران تصميم بگيريم.

به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزاري "مهر"، دكتر حسن روحاني دبير شوراي عالي امنيت ملي بامداد امروز پس از سفر به اروپا به درخواست سه كشور اروپايي، به ايران بازگشت و در فرودگاه مهرآباد به سوالات خبرنگاران پاسخ گفت .

دبير شورايعالي امنيت ملي در تشريح دستاوردهاي اين سفر گفت : اساس اين سفر بنا به دعوت سه كشور اروپايي صورت گرفت كه طي نامه اي خواسته بودند، قبل از آنكه تصميم ما براي كار اصفهان آغاز شود، ما با سه وزير ملاقات داشته باشيم كه در اين سفر پس از آن كه ما نظراتمان را براي طرف اروپايي مطرح كرديم، آنها پيشنهاد جديدي را مطرح كردند كه قبلا آن را در جلسات كارشناسي مطرح نكرده بودند و در آن نامه اي هم كه نوشته بودند به اين پيشنهاد اشاره نشده بود.

وي با بيان اين كه پيشنهاد اروپايي ها اين است كه كل توافقنامه پاريس را در زمان كوتاهي بتوانيم به نتيجه نهايي برسانيم، افزود: اساس پيشنهاد آنها اين بود كه در تمام مسايلي كه در توافق پاريس به آن اشاره شده، يعني مباحث مربوط به هسته اي، اقتصادي، فناوري، سياسي و امنيتي، اروپا در يك زمان كوتاه طرحي به ما ارائه كند و ما نسبت به همه آنها به تصميم نهايي برسيم.

روحاني تصريح كرد : به اين دليل كه اين پيشنهاد جديد بود و درباره آن قبلا هيچ بحثي نشده و قبلا در جلسه كارشناسي مطرح نكرده بودند و همواره اروپايي ها پرهيز مي كردند از اينكه در يك زمان كوتاه نسبت به همه موارد، پيشنهادات خود را ارائه كنند، ما به اين نتيجه رسيديم كه همه پيشنهادات آنها را به تهران بياوريم و اينجا با مسئولان نظام وارد بحث شويم و نظر آنها را بگيريم و در مجموع اگر تهران نظر آنها را پسنديد مي توانيم براي دو ماه صبر كنيم تا اروپا طرح جامع خود را ارائه كند و اگر هم سران نظام در تهران اين پيشنهاد را قبول نكردند ما به همان پيشنهاد قبلي خودمان برمي گرديم.

دبير شوراي عالي امنيت ملي در پاسخ به اين سوال كه تكليف پيشنهادات فروردين ماه ايران در فرانسه چه شد، گفت : آنها پيشنهادات ما بود اما اروپا هيچ زماني در طول مدت اين شش ماه حاضر نشده بود كه نسبت به تضمين عيني و يا تضمين هاي محكم، پيشنهادي را ارائه كند و در مورد پيشنهاداتي كه ما مطرح مي كرديم آنها معمولا سوالاتي را مطرح مي كردند و پيشنهادات وارد پروسه مذاكرات جديد مي شد و اين چيزي بود كه ما را خسته كرده و براي ما غيرقابل قبول بود.

وي افزود : نكته اي كه ما بعد از اجلاس لندن مي گفتيم اين بود كه ديگر اين وضع براي ما قابل تحمل نيست و مذاكره را به وضع سابق ديگر ادامه نخواهيم داد، و به همين دليل اروپا پيشنهاد خود را مطرح نمي كرد و منتظر مي ماند تا ما پيشنهادات خود را مطرح كنيم و پيشنهاد ما را با يك سري سوالات حقوقي و فني مواجه مي كرد و آن را به پروسه مذاكرات طولاني مي كشاند.

به گزارش مهر مسئول پرونده هسته اي كشورمان در پاسخ به اين سوال كه آيا تعليق را تا آن زمان به طور كامل ادامه خواهيم داد، افزود : اگر بپذيريم كه ما منتظر بمانيم تا اروپا پيشنهاد جامع خود را نسبت به همه مسائل ارائه دهد، خود به خود تعليق ادامه مي يابد و اگر نپذيريم، اين بستگي به تصميم خودمان دارد.

روحاني تصريح كرد : اول آنها زمان را حدود سه يا چهار ماه مطرح مي كردند و بحث اين بود كه در ماه سپتامبر اين پيشنهاد را بدهند كه ما گفتيم اين زمان بسيار طولاني است و براي ما قابل قبول نيست وزمان بايد كوتاه شود و بعد از مشورت هايي كه آنها با هم انجام دادند، گفتند كه تا پايان ژوييه تلاش مي كنند كه اين پيشنهاد را به ايران ارائه كنند.

خبرنگاري پرسيد : آيا انتخابات رياست جمهوري ايران در روند مذاكرات تاثير گذار است ؟

دبير شوراي عالي امنيت ملي گفت : از نظر ما نه، چون روند انتخابات در بحث هسته اي تاثيري ندارد و همه تصميمات بحث هسته اي از طرف كل نظام اتخاذ مي شود و رئيس جمهور نيز عضوي از جلسه تصميم گيري است اما از ديد اروپايي ها نمي دانيم؛ شايد در ذهن آنها باشد كه مثلا تفاوتي كند، اما از نظر ما هيچ تفاوتي نمي كند و در مقاطع مختلف نيز به اروپايي ها گفته شده كه مساله انتخابات رياست جمهوري تاثيري در تصميم گيري ما نخواهد داشت.

وي افزود : در اين مذاكرات  نه ما هيچ بحثي در مورد انتخابات داشتيم و نه آنها، نه در متن و نه در حاشيه هيچ بحثي اينگونه مطرح نبود و اساس بحث اين بود كه ما مي گفتيم بايد بخشي از فعاليت هايمان را هر چه زودتر آغاز كنيم ودليل ما اين است كه مذاكرات طولاني شده و روندي كه شما داريد، ما به اين سادگي ها به نتايج طرح پاريس نخواهيم رسيد.

روحاني با بيان اين كه ما نمي دانيم طرح و پيشنهاد آنها چيست اما رئوس و اصول اين طرح را مطرح كردند كه در چه موضوعاتي خواهد بود، گفت : رئوس اين موضوعات در خود توافقنامه پاريس آمده كه در بخش مسايل اقتصادي، فناوري هاي پيشرفته و بخش هسته اي، سياسي و امنيتي خواهد بود اما در عين حال اين كه پيشنهاد آنان دقيقا چه هست، اين فرصت را از ما مي خواهند كه اين پيشنهاد را به طور دقيق مشخص كرده و روي كاغذ بياورند و به صورت يك طرح مشخص به ما ارائه كنند و الان ما نمي توانيم در مورد خوب يا بد بودن پيشنهاد آنان نظر بدهيم.

وي با اشاره به اين نكته كه اروپا اعلام آمادگي كرد تا ظرف دوماه همه پيشنهاداتش را روي ميز بگذارد كه البته براي ما جاي تعجب بود چون هيچ وقت اروپايي ها چنين پيشنهادي را نداشتند و فكر نمي كرديم كه چنين پيشنهادي را مطرح كنند، افزود : هر وقت ما به آنها مي گفتيم كه در زمان كوتاهي بايد همه پيشنهادات مطرح شود، مي گفتند اين بحث بسيار پيچيده است و ظرف چند ماه نمي شود اين پيشنهادات پيچيده را بررسي كرد و بايد سه كشور باهم مشورت كنند و بعد با 25 كشور اروپايي در اتحاديه و با ديگران بحث كنند و در اين جلسه هم اين را مي گفتند، اما در نهايت چون ما گفتيم كه زمان طولاني اصلا براي ما قابل قبول نيست، آنها پايان ژوييه را پيشنهاد دادند اما باز هم تاكيد مي كنم كه ما هنوز اين پيشنهاد را نپذيرفتيم و اگر جمهوري اسلامي ايران اصل اين قضيه را پذيرفت معني آن اين است كه ما دو ماه ديگر صبر كنيم تا همه پيشنهادات آنها را بشنويم.

دبير شوراي عالي امنيت ملي در پاسخ به سوالي در مورد عضويت ايران در سازمان تجارت جهاني گفت : در توافقنامه پاريس يكي از قول هايي كه اروپا به ما داده بود اين بود كه تلاش خواهند كرد تا موانعي كه در WTO براي ورود ايران وجود دارد، برطرف كنند كه البته مانع هميشگي، آمريكايي ها بودند و در اين جلسه هم اروپايي ها گفتند كه هفته ها ما كار كرديم و آمريكا را راضي كرديم كه در سازمان تجارت جهاني ديگر مخالفت نكند و ما پاسخي به اين حرف اروپايي ها نداديم چون مخالفت آمريكايي ها در طول اين هشت سال، كاملا خلاف بوده است. سازمان تجارت جهاني يك سازمان سياسي نيست بلكه يك سازمان اقتصادي است و مخالفت آنها مبنا و منطقي نداشت و اگر آمريكا مخالفت نكرده، كاري بود كه طبق وظيفه بايد هشت سال پيش انجام مي داد و اين چيزي نيست كه كسي بخواهد بر سر ما منت بگذارد. در واقع آمريكايي ها تاكنون متخلف بودند و يك بار خواستند متخلف نباشند و اين چيزي بيش از اين نيست و اروپايي ها نيز در توافقنامه پاريس وعده داده بودند تا تمام تلاش خود را به كار بگيرند تا اين موانع را بردارند.

وي افزود : ما هيچ وقت در مذاكراتمان راجع به آمريكا با اروپا بحث نكرديم اما خود اروپايي ها اينچنين مي گويند كه آمريكايي ها از آن نظرات تند قبلي خود عقب نشيني كردند. حالا واقعا اينگونه است يا نه، ظاهر امر و نشانه هاي لفظي آنها اين را نشان مي دهد كه آمريكا بعد از آن كه يكسال و چند ماه تلاش كرد تا پرونده را به شوراي امنيت ببرد و موفق نبود، قدم به قدم در حال عقب نشيني است.

به گزارش مهر روحاني تصريح كرد : در اساس اين كه جمهوري اسلامي ايران فعاليت چرخه سوخت خود را آغاز خواهد كرد هيچ ترديدي نيست و خط قرمز ما اين است كه ما بايد براي توليد سوخت فعاليت داشته باشيم اما بحث بر سر اين است كه آيا مي توانيم با اروپايي ها در اين مساله به يك توافق برسيم يا نه. ترجيح ما هميشه اين بوده كه در يك زمان كوتاه با اروپا به توافق برسيم اما اگر نرسيديم قطعا بدون توافق اروپا، ما فعاليت غني سازي خود را در آينده شروع خواهيم كرد.

دبير شوراي عالي امنيت ملي گفت : خود اروپايي ها در اين جلسه و در جلسات قبل اصرار داشتند كه براي ما رابطه و توافق با ايران مهم است و همه تلاش ما اين است كه به يك توافق برسيم و بارها اروپايي ها تاكيد كردند كه هدف آنها رسيدن به يك روابط استراتژيك بين ايران و اروپاست.

خبرنگاري پرسيد : خبري شنيده شد مبني بر اين كه ايران پيشنهادي هفت بندي را به كشورهاي اروپايي داده و در يكي از آن بندها از بخش بازفرآوري اورانيوم چشم پوشي كرده است. آيا اين مساله صحت دارد و آيا در اين مذاكرات راجع به غني سازي در خاك روسيه صحبتي شده است يا نه؟

مسئول پرونده هسته اي كشورمان در پاسخ گفت : من راجع به اين هفت بند خبري ندارم كه چه هست اما اروپايي ها نامه اي به من نوشتند و پاسخي نيز من به اروپايي ها دادم اما هر دو نامه در بعضي از رسانه هاي غربي منتشر شد كه ما نمي دانيم اين كار از چه طريقي صورت گرفته است اما بحث بازفرآوري، بحثي است كه در طرح پاريس در سوم فروردين ماه مطرح بوده و فعلا آن طرح در دستور كار ما نيست.

دكتر حسن روحاني افزود : بحث روسيه در اين اجلاس اصلا مطرح نشد اما روسها ايده اي را با ما مطرح كردند اما راجع به اين ايده ما هنوز وارد بحثي نشديم و خصويات اين ايده را نمي دانيم و اين ايده براي يك طرح موقت بوده و قبل از آن كه نطنز فعال شود اين طرح مطرح بوده و هنوز اين مساله به صورت يك پيشنهاد و طرح مشخص نيست و راجع به جزئيات اين ايده ما وارد گفت وگو نشده ايم و در اين سفر نيز راجع به اين ايده بحثي نشد.

کد خبر 188285

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha