دكتر محمد حسين فرجاد در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر افزود: نظام اداري كشور از بيماري هاي متعددي رنج مي برد كه مهمترين آن ساختار سنگين و بوروكراسي پيچيده حاكم بر آن است كه عامل بروز مشكلات و نابساماني هاي ديگر نيز مي شوند.
وي اضافه كرد: بوروكراسي پيچيده حاكم بر اداره هاي دولتي باعث مي شود بسياري از طرحها وابتكارات نخبگان و طراحان كشور در نيمه راه متوقف شود و اين نوع بوروكراسي در عمل مانند يك نيروي بازدارنده در پيشرفت كشور عمل مي كند.
وي گفت : مديران اداري كشور از ثبات كاري لازم برخوردار نيستند ، به همين علت دغدغه اصلي آنان اين است كه از مدت زمان تصدي خود حداكثر بهره و استفاده را ببرند و بدين تربيت براي خدمات رساني به مردم و رفع مشكلات آنان دلسوزي نمي كنند.
وي افزود: نبود امنيت شغلي در ميان مديران اجرايي باعث شده مسئولان در تصميم گيري هاي خود قبل از هر چيز آينده كاري و منافع شخصي خود را در نظر بگيرند و در مرحله بعد نفع عموم و مصلحت اجتماع در نظر گرفته مي شود.
وي ادامه د اد : تغيير مداوم مديران اجرايي د ر اداره هاي كشور كه در بيشتر مواقع به صورت سليقه اي و بدون هيچ دليل قانع كننده اي انجام مي شود از يك طرف انگيزه كار و بهروه وري را از نيروهاي كيفي مي گيرد و از طرف ديگر حضور افراد تازه كار در پستهاي مديريتي و زمان طولاني كه آنان براي آشنايي با مسئوليت جديد مصرف مي كنند ، درعمل موجب اتلاف مقدار زيادي زمان و هزينه در كشور مي شود .
وي گفت : در بيشتر موارد عزل و نصبها در اداره ها سليقه اي و براساس روابط انجام مي شود ، بسياري از مديران تازه كار در زمينه مسئوليت كاري خود هيچ تخصص و سابقه اي ندارند و اين مسئله نه تنها هزينه هاي زيادي را بر بودجه دولت تحميل مي كند ، بلكه د رعمل موجب نارضايتي جمعي در كشور و بروز بسياري از آسيبهاي اجتماعي مي شود.
وي افزود : نبود ثبات شغلي و فقر فرهنگي و تاريخي عامل مهم نابساماني در نظام اداري كشور است كه متاسفانه با وجود كهنگي اين بيماري در كشور ما هيچ راه حل اصلاحي براي آن تدوين نشده است .
وي گفت : فساد اداري و بوروكراسي رايج در اداره هاي دولتي يك مشكل قديمي و كهنه است كه بي توجهي به اين معضل اساسي آن را به يك مسئله عادي و طبيعي تبديل كرده است به طوري كه به هيچ وجه آينده روشني براي اصلاح آن به چشم نمي خورد .
نظر شما