به گزارش خبرگزاري مهر ، كانديداي نهمين دوره انتخابات رياست جمهوري شب گذشته و به صورت زنده به سوالات كريستسن امانپور خبرنگار شبكه تلويزيوني سي ان ان پاسخ داد كه متن آن به شرح زير است:
س) ابتدا مي خواستم از شما سؤال كنم كه بسياري ازايرانيها ناراضي هستند واز روند سياسي نااميد و به تنگ آمده اند آنها مي گويند كه وعده هاي زيادي داده مي شود اما به كمي از آنها عمل مي شود براي جوانان اين كشور چه كاري مي تواني انجام دهي اگر انتخاب بشوي؟
ج) ممكن است كساني باشند كه با شما هم عقيده باشند اما اكثريت مردم ايران از انقلاب خود راضي هستند و به اقدامات زيادي كه صورت گرفته اهميت قائلند وبه آن وفادارهستند طبعاً ما بايد براي نسل جوان كه دوره انقلاب ما را نديده و در شرايط فعلي توقعاتي دارد، برنامه هائي داشته باشيم و كارهائي بكنيم كه آنها هم راضي باشند و از انقلاب بهره ببرند و ما اين كار را خواهيم كرد.
س) آنها به دنبال دموكراسي وآزادي هستند آيا مي داني كه اگر شما رئيس جمهور شوي آنها اين را مي خواهند آيا شما در اين مسير حركت خواهي كرد؟
ج)چرا نه ما از نيازها درك شفافي داريم ما با جوانان ارتباط داريم و ما در اينجا صداي بلند جوانان هستيم در اين نتخابات از تمايل و گرايشهاي جوانان آگاهي داريم اگر منصفانه به انتخابات نگريسته شود مشاهده خواهيد كرد كه اين انتخابات كاملاً آزاد است و هر كسي آزاد است هر آنچه كه مي خواهد مي تواند بگويد و گفتگوي آزاد و دوست داشتني وجود دارد و هيچ كسي هم اعتراضي ندارد.نمونه خوبي از آزادي در اين كشور وجود دارد و مسائل مهمتري هم وجود دارد.
س) بسياري از ايراني ها مي خواهند تا روابط خوبي با دنيا از جمله ايالات متحده داشته باشند و بسياري بر اين باورند كه بايد دشمني ها را كنار گذاشت آيا شما مي توانيد اين كار را بكنيد؟ و آيا اين مساله در اولويت كاري شما هست؟آيا شما خواهان روابط عادي با آمريكا هستيد؟
ج) من در سالهاي قبل كه با شما مصاحبه داشتم گفتم كه آمريكا قبل و بعد از انقلاب دشمني خود را با ايران نشان داده است و تمايلات خصومت آميزي عليه ايران داشته است.
قبل از انقلاب آمريكا از رژيم پادشاهي حمايت مي كرد و با مردم ايران بسيار بد رفتار كرد و حتي بعد از پيروزي انقلاب اسلامي ايران رفتارآمريكا واقعاً با ما خوب نبوده است ومن قبل گفتم كه اگر آنها خواهان روابط خوب با ايران هستند نيازدارند تا كارهائي را انجام دهند و سياست جديدي را درپيش بگيرند وبا انتخاب راه جديد بايد حسن نيت خود را نشان دهند بنابرين جامعه ما مي تواند به آنها اطمينان كند و اگر چنين اتقاقي رخ دهد من مشكلي با آمريكا نمي بينم و اين مساله باعث خواهد شد تا دو ملت به اهداف مشترك خود برسند.
س) شما مي داني كه يكي دو هفته قبل گفتگوئي بين ايران و سه كشور اروپائي صورت گرفت و آمريكا با درخواست ايران براي عضويت در سازمان تجارت جهاني مخالفت نكرد و با ارسال قطعات هواپيما به ايران نيز موافقت خواهد كرد آيا اينها حسن نيت نيستند از نظر شما؟
ج) بله من اين را گام مثبت و درستي مي دانم و ما همچنين چيز ديگري را هم شنيديم كه جرج بوش گفته است كه ايراني ها غني سازي اورانيوم با درجه پائين را داشته باشند شما به اين سه چيز نگاه كنيد و آنها را در كنار هم بگذاريد به نظر مي رسد كه آمريكا نگرش جديدي را اتخاذ كرده است اما اين كافي نيست آنها بايد اقدامات بيشتري انجام دهند. در آن زمان در حدود 10 سال پيش من در مصاحبه اي به شما گفتم كه آنها بايد اقدامات بيشتري انجام دهند مثلاً آنها بايد دارائيها ما را كه در آمريكا ضبط شده است آزاد نمايند اين اموال متعلق به ماست و بايد به ما بازگردانده شود. اگر آنها چنين كاري انجام دهند اين نشانه خوبي خواهد بود مبني براينكه آمريكا تمايل دارد تا سياستها خصمانه خود را كنار بگذارد ومن گفتم كه به عنوان يك علامت آمريكا مي تواند تدابيرمهمي ديگري انجام دهد در حال حاضر من مسئول و رئيس جمهور ايران نيستم و درمقام پاسخگوئي هم نيستم اما اگر من رئيس جمهور ايران شوم ممكن است چيز ديگري را مطرح كنم.
س)شما در باره علائمي صحبت كردي كه بايد انجام شود اما اينها نياز به زمان دارد گام بعدي براي شروع همكاري دو جانبه چه خواهد بود؟ آيا شما اقدام مثبتي در اين راستا انجام خواهيد داد؟
ج) اولاً ما هم مي پذيريم كه اينها گامهاي مثبتي هستند و اين واكنش مثبت از طرف ما هم وجود دارد آمريكائيها وقتي در منطقه و در افغانستان و عراق حضور دارند خودشان ديده اند كه ايران مسئولانه عمل كرده و اگر ايران مي خواست مسائلي ايجاد كند و در افغانستان و عراق ماجراجوئي كند مي توانست. آمريكا همچنين به اقدامات درست ايران اذعان دارد و پذيرفته كه ايران در هر دو كشور منطقه مسئولانه عمل كرده است و به آن كشور كمك كرده است و واقعاً اين بسيار مهم است بنابر اين ما گامهاي بيشتري از آنچه كه آمريكائيها برداشته اند، برداشته ايم.
س) آقاي هاشمي رفسنجاني من مي خواهم از جنابعالي در باره برنامه هاي هسته اي ايران سؤال كنم كه منشا درگيري و نزاع بزرگ بين ايران و آمريكا و ايران و اروپا مي باشد آيا شما اگر به خواسته هاي جامع خود دست در خصوص امنيت دو جانبه و حمايت هاي تكنولوژيكي و اقتصادي و عادي سازي روابط دست يابيد به تعليق غني سازي اورانيوم ادامه خواهيد داد؟
ج) صحبتهائي كه در مذاكرات قبل در سوئيس و با سه كشور اروپائي داشتيم اين بود كه طرح جامع همكاري بايد شامل غني سازي هم بشود و غني سازي نبايد با چنين درخواستي كنارگذاشته شود اما همچنين شرايطي وجود دارد كه اگر آنها تداوم غني سازي را در مقياس محدود بپذيرند بنابراين خطري در مورد اينكه اين برنامه ها بسوي مسائل نظامي برود وجود ندارد و من فكر مي كنم كه اين مساله قابل پذيرش است و اين مسائل از اصول طرح مي باشند و چيز ديگري كه بايد مورد توافق دو طرف قرار گيرد اين است كه اگر ما به سمت همكاري حركت مي كنيم اين مساله بايد دوجانبه باشد و همچنين يبراي هر دو طرف آمريكا و اروپا و همچنين ايران طرح در اين مسير نخواهد بود كه ما همه برنامه هاي غني سازي را به حالت تعليق درآوريم اما ما به سمتي حركت مي كنيم كه به آنها تضمين دهيم كه غني سازي به سوي مقاصد نظامي تغيير مسير نخواهد داد.
س) چرا به خاطر مسائل تروريستي به ايران اعتمادي نيست بعضي از افراد از دولت آمريكا مي خواهند كه مساله ايران تنها مساله هسته اي نيست بلكه ايران سالها از تروريسم دولتي حمايت كرده و پشتيبان آن بوده است حتي اكنون هم گزارشاتي وجود دارد كه مظنونين القاعده درايران وتحت حمايت وكنترل شما هستند چرااينها راتحويل نمي دهيد وچرا آنها رابه كشورهاي خود تحويل نمي دهيد تا محاكمه شوند و يا اينكه چرا آنها را به كشورهائي كه قرباني تروريسم اين افراد بوده اند تحويل نمي دهيد چرا آنها را اينجا نگه داشتيد؟
ج) اگر قرار است مذاكرات درجوي درست و سالم برگزار شود اگر دو كشور اتهامات بي اساس را عليه همديگر مطرح نكنند آنگاه شما خواهيد ديد كه حق با ماست و مي دانيد كه اين تروريستهائي كه شما از آنها سخن به ميان مي آوريد يعني اعضاي القاعده چه كسي آنها را ايجاد كرده اند؟ من از شما سؤال مي كنم شما فكر مي كنيد كه چه كسي اينها را پشتيباني كرد؟
اينها را آمريكائيها در منطقه ايجاد كردند تا با ايران مقابله كند و اين گروه مورد حمايت كشورهاي عربي هم واقع شدند و اگر آنها تحت نام القاعده تروريست هستند مسئوليت آنها مستقيماً متوجه آمريكا و كساني كه با ما مخالف هستند مي باشد. آمريكا واقعاً با حمايت از تروريسم ما را اذيت مي كند شما مي بينيد كه سازمان مجاهدين خلق كه به عنواني گروهي تروريستي شناخته شده و مورد تائيد قرار گرفته است در آمريكا و اروپا در پناه آمريكا هستند و آزادانه به فعاليت هاي خود ادامه مي دهند. اتهام حمايت از تروريسم عليه ما ظالمانه است ما درايران قرباني واقعي تروريسم هستيم من نمي دانم كه آيا دريكي دو روز گذشته در تهران بوديد ما در ايران انفجار و بمب گذاري داشته ايم و اين نشان مي دهد كه ايران هم هدف تروريسم است و ايران بيش از ساير كشورها با تروريسم مبارزه و جنگ كرده كه اينها از افغانستان، پاكستان آمده بودند و در ايران دستگير و به كشورهاي خود تحويل داده شد و محاكمه شدند.
تعدادي از اعضاي القاعده وجود دارند كه در ايران اقدامات جنايت باري انجام داده اند و بايد بر اساس قوانين ايران مورد محاكمه قرار بگيرند.
س) انتخابات نزديك است، اگر شما برنده شويد اولين كاري كه انجام خواهيد داد چه خواهد بود آيا شما به سوي جامعه بين الملل دست دراز خواهيد كرد وبا آنها همكاري خواهيد نمود ويا با مسائل داخلي دست و پنجه نرم خواهيد كرد اگر رئيس جمهور شويد نقش خود را در ايجاد پلي بين اصلاح طلبان و محافظه كاران چگونه ارزيابي مي كنيد؟
طبعاً وقتي من رئيس جمهور شوم اولين اقدامي كه انجام خواهم داد تشكيل كابينه است وقتي كه كابينه را تشكيل دادم آنگاه طرحهاي كشوردرامور داخلي و بين المللي را عملي خواهم كرد ودرايران من هم مي توانم با اصلاح طلبان كار كنم و هم مي توانم با محافظه كاران فعاليت كنم به خاطر اينكه هر دو گروه حامي من در انتخابات و نامزدي من هستند و بخش اعظم آنها از من حمايت مي كنند وهمچنين مي توانم با پارلمان همكاري داشته باشم وبا رهبرهم بمدت 25 سال بصورت برادرواربودم ، درزمينه اتحاد كشور مشكلي ندارم و با احترام به جهان خارج همانطور كه در دوره قبل انتخابات رياست جمهور نشان دادم به سوي سياست تنش زدائي و نرمش پيش خواهم رفت و اين سياستي است كه با آمريكا هم خواهم داشت و اگر آمريكا در همكاري با ايران خلوص نيت داشته باشد فكر مي كنم كه زمان آن رسيده است تا فصل و باب همكاري با آمريكا باز شود آمريكائي كه سياست خصمانه گذشته را كناربگذارد و پيش بيني مي كنم زمان و عصر جديدي فرا رسيده تا با همسايگان و كشورهاي غربي ، آسيائي همكاريها افزايش يابد و من اين كار را خواهم كرد.
نظر شما