۶ تیر ۱۳۸۴، ۱۵:۵۶

آسيب شناسي مجري و مجري گري در تلويزيون - 10

جهانگير الماسي: تقليد از مجري هاي رسانه هاي غربي با فرهنگ ما تناسب ندارد

جهانگير الماسي: تقليد از مجري هاي رسانه هاي غربي با فرهنگ ما تناسب ندارد

به عقيده من اگر شرايط اجرايي يك مجري تلويزيوني با برنامه اي هماهنگي ندارد، مشكل به مجري بر نمي گردد. بلكه مشكل را بايد در نوع انتخاب "تهيه كننده" جستجو كرد.

جهانگير الماسي، بازيگر و كارگردان عرصه تلويزيون و فيلمسازي در خصوص جايگاه كنوني مجريان تلويزيوني در عرصه اجرا و توجه به عناصر چهره، صداي خوش و دانش عمومي كه يك مجري نيازمند استفاده از آنها است به خبرنگار تلويزيوني " مهر " گفت:  متاسفانه ما دست به يك ترجمان از فرهنگ و ابزار ارتباطي غرب مي زنيم و به دنبال متناسب كردن شرايط و وضعيت خود بر اساس همان ترجمان هستيم. اين در حال است كه معيارهاي فرهنگ غربي با توجه به نگاهي مادي تعريف شده است و معيار خوش چهره بودن بر اساس تناسب هايي خطي است. در حالي كه در فرهنگ شرق تناسب كروي مطرح است و مراد از نيكويي و خوش چهره بودن پاكي و صفاي دروني و باطني مد نظر قرار دارد. در حوزه اجراي تلويزيون هم به عقيده من توجه به زيبايي هاي خاص غربي چندان با معيارهاي فرهنگي ما هماهنگي ندارد و ما بايد بيشتر به مسايل اجرايي و تسلط مجري بر انتقال مفاهيم توجه داشته باشيم.
وي خاطر نشان كرد:  به عقيده من معيار خوش چهره بودن افراد يك مساله سليقه اي است و مسايلي مانند آراستگي، شرم، نظافت و حيا در مقابل صفاتي چون وقاحت، بي دانشي و پررويي بايد مطرح باشد و از نظر من مجري كه به معيارهاي كلي مثبتي كه اشاره كردم، توجه و تسلط كافي داشته باشد يك مجري خوب و قابل قبول به شمار مي رود.  مساله برخورداري از دانش نيز يك عنصر اصلي و اساسي در زمينه حضور در رسانه ملي به شمار مي رود و بدون دانش اين عنصر شخص نبايد به خود اجازه حضور بدهد.
اين بازيگر يادآور شد:  نكته ديگري كه به آن اشاره مساله صداي خوش مجري است. به نظر من با توجه به تفاوت و گستردگي صداهايي كه در ميان انسان ها وجود دارد، تلويزيون بايد به سمت استفاده از صداهاي متنوع مجريان پيش برود. در حال حاضر صداي مجري كه در اصفهان، شيراز، مشهد، تهران و ساير شهرها وجود دارند، صدايي شبيه به هم و يكسان است كه از حروف، كلمات، آهنگ بياني، جنس صدا و تكيه كلام هاي ( اكنست ) ثابت و مشخصي استفاده مي كنند. در حالي كه به نظر من اگر براي نمونه در صدا و سيماي مراكز استانها از مجري هايي با ته لهجه گمشده اصفهاني، مشهدي و ... استفاده شود جذابيت بيشتري دارد يا وقتي من مي بينم كه در برنامه هاي مراكز اروميه و اردبيل ، مجريان و گويندگان ته لهجه شيرين آذري دارند، به عقيده من بسيار پسنديده و مناسب است.
الماسي در ادامه درباره ارزيابي خود از فعاليت مجريان تلويزيون اظهار داشت:  من چون همه برنامه هاي تلويزيوني را نمي بينم، نمي توانم دست به قضاوت كلي درباره همه فعالان اين بخش بزنم. ولي به عقيده من اگر مجري اشتباهي كند، تقصير به گردن تهيه كننده است. در يك دوره اي با غالب شدن نظرگاه اقتصادي تهيه كنندگان به سمت صرفه جويي در هزينه هايشان پيش رفتند و براي اينكه پول كمتري خرج كنند، به استفاده از مجرياني دست زدند كه به جهت برخورداري از دانش و تخصص كمتر، دستمزد كمتري نيز دريافت مي كردند. افزايش چشمگير اين نگاه كه در ديگر عرصه هاي اجتماعي هم به چشم مي خورد، به عرصه مجري گري لطمه زد. به عقيده من مناسب ترين مجريان تلويزيون را بايد در برنامه نيمرخ جستجو كرد. اين برنامه چون از يك خط حركتي متصل و مشخص برخوردار است و مجري تحت نظارت و توجه برنامه سازان قرار دارد، مجري گري داراي مشخصات و شناسنامه قابل توجهي است و به عقيده من دو سوم مجريان اين برنامه قابل قبول هستند. اين كيفيت مجريان هم در وقار و شخصيت و هم اجراي آنها به خوبي مشهود است. اما گاهي در يك برنامه جدي سياسي يا فلسفي از يك مجري بدون تجربه استفاده مي شود كه به هيچ وجه مناسب نيست.
اين بازيگر درباره پديده رو به گسترش بازيگر - مجري و اينكه به نظر مي رسد از بازيگراني به عنوان مجري استفاده مي شود كه كمتر مجال بازي در فيلم و سريال ها را دارند، توضيح داد:  من خودم زماني يك برنامه زنده تلويزيوني در شبكه 5 را اجرا كردم كه در حوزه سياست و فرهنگ بود. من اين برنامه را با اتكا به رشته تحصيلي ام كه در حوزه حقوق و علوم سياسي بود و با توجه به تجربه عملي ام كه از سالها قبل در زمينه هنرهاي نمايشي به فعاليت پرداخته ام، مجري گري اين برنامه را پذيرفتم و در اين زمينه تجربه دارم. به عقيده من وقتي يك بازيگر با تعريفي خام از اجرا و بازيگري و تنها بر اساس برخي تناسب هاي چهره يا اندام يا پررويي براي اجراي يك برنامه انتخاب و معرفي مي شود، بديهي است يك شتر، گاو، پلنگ به وجود مي آورد كه ملغمه اي از همه چيز مي شود. به عقيده من در اين بخش هم اشكال متوجه تهيه كننده است. ما هر زمان كه تعريف درستي از تهيه كننده، كارگردان و بازيگر داشته ايم، اثري قابل توجه به وجود آورده ايم.

کد خبر 200356

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha