به گزارش گروه دين و انديشه "مهر "، از مراكزي كه محور فعاليتهاي خود را قرآنپژوهي قرار داده، مؤسسه معارف اسلامي امام رضا (ع ) است. اين مؤسسه آموزشي ـ تحقيقاتي در سال 1364 با هدف نشر معارف قرآن كريم و رواج روشهاي كارآمد روز در زمينههاي آموزشي و پژوهشي تأسيس شده است.
برگزاري دورههاي تاريخ قرآن، قرائتها و قاريان، شأن نزول، اعجاز قرآن، عدم تحريف، كيفيت نزول و مكي و مدني، ناسخ و منسوخ و محكم و متشابه در آيات قرآن، شناخت منابع و روشهاي تفسيري از جمله فعاليتهاي آموزشي اين مركز است.
فصلنامه قرآني « بينات» و نشريه قرآني « بشارت» ويژه نوجوانان از نشريات اين مؤسسه است. «بينات»، دهمين سال انتشار خود را پشت سر گذاشته و بيش از چهل شماره آن منتشر شده و در برخي شمارهها به شخصيتها و آثار ويژه اختصاص يافته است. « بشارت» با گردآوري متنهاي كوتاه و جذاب در كنار كارهاي هنري و گرافيكي، مخاطبان نوجوان بسياري را جذب معارف قرآني كرده است.
گاهنامه « آفاق نور» به حوزه ديگري از آثار و ميراث قرآني ميپردازد. دست نوشتههاي قرآني، مقالههاي ناياب و ممتاز، شناسايي نسخههاي خطي و پژوهشهاي قرآني به زبان خارجي در دستور كار اين گاهنامه است كه نخستين شماره آن در سال 1381 به چاپ رسيد.
رويكرد ديگر مؤسسه معارف اسلامي امام رضا (ع ) اهتمام به فعاليتهاي قرآني بانوان است. تأسيس مركز بانوان قرآنپژوه، به منظور شناسايي و شناساندن بانوان قرآنپژوه و استفاده از تواناييهاي علمي و پژوهشي آنان صورت گرفته است.
برپايي نخستين همايش بانوان قرآنپژوه در بيستم جمادي الثاني 1424 قمري مصادف با ميلاد با سعادت حضرت فاطمه زهرا (س ) و تجليل از نوزده خواهر قرآنپژوه از جمله اين فعاليتهاست.
مؤسسه معارف اسلامي امام رضا (ع ) به پژوهش، استخراج و احياي منابع اسلامي پرداخته است، از جمله احياي تفسير سوره اخلاص تأليف مرحوم ملاعلي نوري كه مفصلترين تفسير اين سوره است.
بر اساس گزارش رسا، يكي ديگر از مراكزي كه فعاليت گستردهاي در عرصه قرآنپژوهي دارد، مركز فرهنگ و معارف قرآن وابسته به دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم است كه در سال 1366 تأسيس شده است. مركز فرهنگ و معارف قرآن در مسير بهره گيرى هر چه بيشتر از امكانات پيشرفته و فنآورى نوين مىكوشد تا پژوهشها و تحقيقات نو و غنىترى را براى قرآن پژوهان و علاقمندان معارف قرآنى فراهم آورد. اين مركز با در اختيار داشتن دويست محقق و پژوهشگر، واحدهاي مختلفي را اداره ميكند.
ستاد نشر رسانهاي فرهنگ قرآن براي انتشار معارف قرآني در مطبوعات، كتابخانه تخصصي علوم و معارف قرآن با سي هزار جلد كتاب و 330 دوره تفسير كامل، گروه دايرهالمعارفها (دايرهالمعارف قرآن كريم، فرهنگ قرآن، فرهنگ قرآن و علوم، فرهنگ موضوعى تفاسير، دايرهالمعارف قرآن ويژه كودكان و نوجوانان و نمايه سازى)، گروه تفاسير (تفسير راهنما، برگزيده تفسير راهنما، تفسير نوجوان، تك نگارههاي تفسيري، تدوين متون تفسيري براي آموزش و پرورش، تفسير موضوعى و ترجمه و تفسير قرآن بر اساس الميزان) گروه پژوهشهاى نوآمد (پاسخ به پرسشهاى قرآنى، پاسخ به شبهات قرآنى و پژوهشهاى نو و موردى) و دانشنامه قرآنپژوهان ايران از جمله اين واحدها هستند.
به گزارش "مهر"، تاسيس ستاد نشر رسانهاى فرهنگ قرآن در اين مركز اقدام نويني براي انتشار معارف و علوم قرآن در فضاى رسانهاى كشور است. هدف اين ستاد ترويج و تبيين معارف قرآنى در سطح عموم از طريق وسايل ارتباط جمعى، ايجاد گفتمان قرآنى در فضاى رسانهاى كشور و جهت دهى به تلاشهاى قرآن پژوهشى در راستاى پاسخگويى روزآمد به نيازهاى فكرى جامعه است. اين ستاد با كمك گروههاى كارشناسى يكى از راههاي انتقال دست آوردها و برون دادههاى نهادهاي علمى قرآني به رسانههاى همگانى است.
مركز فرهنگ و معارف قرآن، همچنين به توليد نرم افزارهاي قرآني تبيان، بيان، صراط و مفردات پرداخته و فرهنگ موضوعي تفاسير قرآن را نيز در قالب نرم افزار صراط ارائه كرده است.
پرسشهاي قرآني و تدوين اصطلاحنامه معارف قرآن بر اساس تك نگارههاي قرآني، بخش ديگر فعاليتهاي اين مركز را تشكيل ميدهد.
انتشار تفسير راهنما، علوم القرآن عند المفسرين، مفتاح التفاسير، الانظار التفسيريه، معجم الدراسات القرآنيه، فرهنگ موضوعي تفاسير، كليد قرآن، دايره المعارف موضوعي قرآن، آشنايي با تفاسير، معجمالمقالات، جرعهاي از زلال قرآن در كارنامه منشورات مركز فرهنگ و معارف قرآن به چشم ميخورد.
بر اساس گزارش رسا، از آخرين بروندادههاي اين مركز، مجموعه پرسمان علوم قرآنى از سرى مجموعه پرسمانهاى موضوعى است كه به تازگي تنظيم و آماده انتشار شده است. اين مجموعه شامل پاسخ پژوهشگران قرآنى به پرسشهايى است كه از سراسر كشور به اين مركز توسط برگههاي پست جواب قبول، ارسال شده كه پس از دستهبندى در هشت فصل در دسترس علاقمندان قرار خواهد گرفت. همچنين مستندات قرآنى انديشه و آراى سياسى امام خمينى (ره )، گفتگوى علمى با قرآن پژوهان، كوثرگرايى و تكاثرطلبى در قرآن، مبانى راه يابى به اهداف و مقاصد سورههاى قرآن و مبانى قرآنى فلسفه سياسى امام خمينى (ره) از پروژههاى در دست اجراي اين مركز ميباشد.
حجتالاسلام علي خراساني مسوول كنوني اين مركز است كه پيش از اين از مديران پژوهشي همين مركز بوده است.
پايگاه اطلاع رساني مركز فرهنگ و معارف قرآن، به نشاني www.maarefquran.com و تلفن تماس آن 7831724-0251 است.
نظر شما