۱۴ اسفند ۱۳۹۱، ۱۴:۲۰

معاون پژوهشی وزارت علوم :

آینده پژوهی بر اساس بینش اسلامی صورت گیرد/ آینده پژوهی با تأکید بر مسئله ظهور


آینده پژوهی بر اساس بینش اسلامی صورت گیرد/ آینده پژوهی با تأکید بر مسئله ظهور

معاون پژوهشی وزارت علوم با تأکید بر اینکه آینده پژوهی باید بر اساس بینش و ارزشهای اسلامی صورت گیرد گفت: در آینده پژوهی های دیگر تنها بحث اقتصاد مطرح می شود در حالیکه در اسلام عدالت همزمان در پیشرفت مورد تأکید است به ویژه بحث مهدویت و مسئله ظهور در آینده پژوهی مورد توجه است.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر مهدی نژاد معاون پژوهشی وزارت علوم در کنفرانس ملی « آینده پژوهی جمهوری اسلامی ایران با رویکرد تمدن سازی نوین اسلامی» که دوشنبه 14 اسفند در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، طی سخنانی با تأکید بر تمدن سازی اسلامی گفت: ما نمی توانیم ادعای تمدن اسلامی داشته باشیم اما مبانی فکری و شیوه کار ما از جای دیگر باشد. ما باید پایه های این تمدن را بر روی بینش اسلامی بگذاریم تا بتوانیم آنچه اختصاص به ما دارد از لحاظ محتوا و شیوه بر آن تکیه کنیم و الا راه به جایی نمی بریم.

وی با اشاره به فعالیتهای آینده پژوهی که در دنیا صورت گرفته است، افزود: یکی از این فعالیتها که در دنیا معتبر است بحث پیش بینی است که NAC آمریکا ارائه کرده که برای سال 2030 می باشد، البته برخی از این اینده نگری ها اتفاق افتاده است از جمله پیشی گرفتن چین از آمریکا در اقتصاد است.

مهدی نژاد افزود: این پیش بینی ها به دنبال فضاسازی فکری و جهت دادن افکار عمومی است که یکی از مهمترین آنها بحث ایران است که در این سند بدان اشاره شده است. در این سند چند روند کلان پیش بینی شده که یکی توانمندسازی افراد با توجه به انواع تکنولوژی و فناوری اطلاعات است. افراد اطلاعات فراوانی در اختیار دارند و این در آینده تأثیرگذار است.

وی تأکید کرد: توزیع قدرت یکی دیگر از مواد پیش بینی آینده جهان است و بحث دیگر مورد اشاره در سند 2030 تغییر توازن جمعیتی در دنیا و چالش مسئله غذا، آب و انرژی است. این سند بعد از روندهای کلان، به مباحثی که بر هم زننده قواعد هست، اشاره می کند از جمله اقتصاد در حال سقوط مورد تأکید قرار می گیرد و یک بیکاری عظیمی در آینده واقع می شود و بین ملتها و دولتها فاصله ایجاد می شود. امکان افزایش برخوردهای منطقه ای به ویژه در آسیای جنوبی در این سند مورد اشاره قرار گرفته است.

معاون پژوهشی وزارت علوم افزود: در این سند که بر سیاست آمریکا متمرکز شده چهار دنیا را پیش بینی کرده است و بدترین و بهترین حالت را از زاویه منافع ملی خود می گوید و از آنجا که قدرت علمی را در دست دارد، این مطالب را در قالب یک کار علمی به خورد مردم جهان می دهد و غیرمستقیم به مخاطب القا می کند که هر آنچه که موجب بهترین و یا بدترین وضعیت می شود بر اساس رویکرد آنهاست.

وی تأکید کرد: وضعیت بدتر پیش بینی شده در این سند ناظر به مسئله حملات سایبری و سلاحهای کشتار جمعی است و در این زمینه به چین و ایران اشاره کرده به ویژه ایران را برجسته می کند و این مسئله را در ذهن خواننده ایجاد می کند که یکی از محورهایی که دنیا را اذیت می کند، ایران است و در نهایت این سند آرزوی مطلوب خود را به صورت علمی مطرح می کند و از آن به ایران اصلاح شده و توافق تعیین کننده بین اسرائیل و فلسطین یاد می کند.

دکتر مهدی نژاد بر جامع نگری در آینده پژوهی تأکید کرد و افزود: در این آینده پژوهی باید تأثیرات متقابل حوزه های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، علمی و ... مورد توجه قرار گیرد تا تصویر روشنی برای آینده داشته باشیم. باید از نسخه برداری پرهیز کنیم و بر منابع معرفتی و ارزشی خویش تکیه نماییم.

وی در ادامه با قرائت آیاتی از قرآن کریم که ناظر بر فطرت انسانی و سنتهای الهی است؛ به آینده قطعی مورد تأکید قرآن اشاره کرد و گفت: برخی از قوانین الهی متغیر و برخی قطعی است که می توانیم در حوزه های مختلف این قوانین را مورد توجه قرار دهیم و بر اساس آن آینده پژوهی کنیم.

معاون پژوهشی وزارت علوم در پایان با اشاره به آیاتی از قرآن کریم، بر نقش گناه و ثواب، ایمان و کفر و ... در آینده پژوهی تأکید کرد و گفت: بر اساس این آیات اگر ایمان وجود داشته باشد برکات الهی نیز وجود خواهد داشت ضمن اینکه در آینده پژوهی های دیگر تنها بحث اقتصاد مطرح می شود در حالیکه در اسلام عدالت همزمان در پیشرفت مورد تأکید است به ویژه بحث مهدویت و مسئله ظهور در آینده پژوهی مورد توجه است.

به گزارش مهر، کنفرانس ملی « آینده پژوهی جمهوری اسلامی ایران با رویکرد تمدن سازی نوین اسلامی» دوشنبه و سه شنبه 14 و 15 اسفند در دانشگاه شهید بهشتی برگزار می شود.

کد خبر 2011301

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha