۲۷ اسفند ۱۳۹۱، ۱۴:۳۲

مشایی:

انتقاد از حذف بودجه شورای عالی ایرانیان/ بازگشت ایرانیان مقیم پیامد منفی دارد

انتقاد از حذف بودجه شورای عالی ایرانیان/ بازگشت ایرانیان مقیم پیامد منفی دارد

جانشين رييس جمهور در شوراي عالي امور ايرانيان خارج از کشور با اشاره به اینکه ارتباطمان با ايرانيان خارج از کشور را به رغم حذف بودجه شورا توسط مجلس حفظ کرده ایم گفت: با سياست‌هاي محدود کننده اي که در مجلس وقت گرفته شد، طرح‌هاي اين شورا براي تاسيس دانشگاه بزرگ بين المللي ايرانيان وبيمارستان بين المللي بر زمين ماند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری،  اسفنديار رحيم مشايي جانشين رييس جمهور در شوراي عالي امور ايرانيان خارج از کشور در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه ايرانيان خارج از کشور، در کنار متخصصان و دانشمندان ايراني تا چه اندازه در رشد و پيشرفت ايران در عرصه‌هاي مختلف از جمله علمي و پزشکي نقش دارد؟ اظهار داشت: کشورهاي مختلف به دلايل متفاوتي مي‌توانند مهاجر پذير يا مهاجر فرست باشند و در اين ميان ايران از جمله کشورهايي است که ظرفيت مهاجرپذيري و مهاجر فرستي دارد. جمهوري اسلامي ايران در سال‌هاي اخير بويژه پس از انقلاب اسلامي بر اساس مسائل مختلفي از جمله اقتصادي،علمي و تجاري شاهد پذيرش بسياري از اتباع کشورهاي همسايه در داخل بوده است.

وي اضافه كرد: در اين ميان گرچه آمار دقيقي از ايرانيان خارج از کشور در دست نيست ، اما دبيرخانه شوراي ايرانيان با همکاري دستگاه‌هاي ذيربط از جمله وزارت امور خارجه ، بدنبال مشخص کردن جمعيت ايرانيان در کشورهاي مختلف جهان است و هنوز آمار آن احصا نشده است.

جانشين رييس جمهور در شوراي عالي امور ايرانيان خارج از کشور گفت: انتظار مي‌رود جمعيت ايرانيان خارج از کشور چندين ميليون نفر باشند که بيشترين آنها در برخي کشورهاي اروپايي، آمريکايي و آسيايي نظير امارات متحده عربي ، قطر، مالزي و ترکيه حضور دارند.

مشايي با بيان اينکه عده‌اي ايرانيان مقيم خارج از کشور را يک نقطه ضعف تلقي مي‌کنند و معتقدند آنها نبايد در خارج از کشور حضور داشته باشند، گفت: از سوي ديگر نگاهي نيز وجود دارد که ايرانيان را به صورت يک ظرفيت و نقطه قوت بزرگ براي کشور تلقي مي‌کنند و معتقدند که ظرفيت‌هاي ايرانيان خارج از کشور در کنار متخصصان داخلي در راستاي اهداف ملي و بين المللي به مراتب اثرگذاري بالايي دارد و شوراي عالي امور ايرانيان و دولت به هموطنانمان از اين منظر مي‌نگرد.

مشايي با بيان اينکه ايرانيان خارج از کشور به عنوان پل ارتباطي بين جمهوري اسلامي ايران و ساير کشورها مي‌توانند در برقراري ارتباطات در راستاي منافع ملي موثر واقع شوند، گفت: از آنجايي که حضور ايرانيان بيشتر به دلايل علمي و اقتصادي است، حضور آنها در کشور مي‌تواند در جهت رشد اقتصادي و علمي کشور مورد بهره‌برداري قرار گيرد.

وي در ادامه با يادآوري اثر گذاري سازنده ايرانيان خارج از کشور در کشورهاي مقيم و در داخل خاطر نشان كرد: ايرانيان مقيم خارج از کشور در کشورهاي خارجي بخصوص در اروپا و آمريکا به عنوان جمعيت مهاجر و اقليت خارجي در سطح بالايي قرار دارند. به عنوان نمونه بر طبق آماري که آمريکا منتشر کرده، ميانگين ثروت و سطح دانش ايرانيان مقيم آمريکا بيشتر از ميانگين ثروت و سطح دانش شهروندان آمريکايي است.

مشايي با تاکيد بر لزوم بهره مندي از ظرفيت ايرانيان خارج از کشور در جمهوري اسلامي ايران، گفت: وقتي ايرانيان از نظرعلمي در مدارج بالايي در خارج از کشور به کسب تحصيل پرداخته و مي‌پردازند، بدون آنکه به کشور بازگردند مي‌توانند نقش مهمي در تبادل توانمندي‌ها و دانش خود با متخصصان داخلي کشور داشته باشند.

جانشين رييس جمهور در امور شوراي عالي ايرانيان خارج از کشور در ادامه با بيان اينکه مهاجرت جوانان با استعداد از کشور في نفسه معادل فرار مغزها نيست، گفت: اين موضوع يک ماموريت علمي و مهاجرت آگاهانه علمي تلقي مي‌شود.

مشايي خاطرنشان کرد: اين جوانان با حضور و استفاده از تجارب علمي ساير کشورهايي که از لحاظ علمي از ما جلوتر هستند، مي‌توانند در پيشرفت‌هاي کشور در عرصه‌هاي مختلف بويژه در بخش علمي موثر واقع شوند.

وي افزود: وقتي دولت خود به دانشجويان بورسيه مي‌دهد و آنها را تشويق و درعين حال کنترل و نظارت مي‌کند تا اين استعدادها به هدر نروند، حرکت بسيار خوبي است که باعث مي‌شود آنها از دانش پيشرفته روز بهره ببرند و با بازگشت به کشور مديريت پروژه‌هاي علمي را برعهده بگيرند و تبادل علمي انجام دهند.

مشايي گفت: در صورتي که محققان ايراني براي کسب تجارب بيشتر مجبور به اقامت در کشورهاي مقيم باشند، مي‌توان با ايجاد ارتباطات معنادار و هدايت شده از دانش روز در راستاي پيشرفت بيش از پيش کشور بهره‌مند شويم.

وي يادآور شد: اگر همه ايرانيان مقيم خارج از کشور براي هميشه به داخل بازگردند اين موضوع خود يک پيامد منفي به دنبال خواهد داشت، چرا که با بازگشت آنها به کشور، براي هميشه امکان دستيابي به دستاوردهاي علمي روز جهان را از دست مي‌دهيم، بنابراين مهم آن است که حضورايرانيان مقيم بايد معنادار باشد.

مشاور رييس جمهور در مقايسه با وضعيت ايرانيان مقيم در عرصه‌هاي مختلف در قبل و بعد از انقلاب گفت: وضعيت ما قبل از انقلاب بگونه اي بود که به دليل رويکرد سياسي فرصت تعالي و رشد به ايرانيان خارج از کشور داده نمي‌شد و تلاش مي‌کردند تا ظرفيت‌هاي علمي ايراني را در آنجا مصادره کنند و هموطنان ما در خارج از کشور با ايران ارتباطي نداشته باشند تا مبادا سطح علمي ما ارتقاء يابد.

مشايي در بررسي وضعيت ايرانيان خارج از کشور پس از انقلاب نيز يادآور شد: به دليل جنگ و برخي موارد ما نتوانستيم ارتباط نزديکي با هموطنانمان برقرار کنيم و از ظرفيت علمي و اقتصادي آنها استفاده کنيم.

وي با بيان اينکه اندکي از ايرانيان با پيروزي انقلاب اسلامي به دلايل سياسي کشور را ترک کردند، گفت: متاسفانه مهاجرت اين عده با رويکرد سياسي، ذهنيت منفي نسبت به ساير هموطناني که براي کسب علم و دانش به خارج سفر کرده اند، ايجاد کرد مبني بر اينکه اين عده به ارزش‌هاي ملي، منافع و آرمان‌هاي انقلاب بي توجهند که چنين موضوعي صحت نداشت.متعاقب اين موضوع و همزمان با اين تفکر ايرانيان خارج از کشور احساس کردند که ممکن است در داخل نسبت به آنها ذهنيت منفي غيرواقعي ايجاد شده باشد و لذا شورا تصميم گرفت تا لزوم اصلاح زواياي نگاه ايرانيان را نسبت به داخل و خارج از کشور در دستور قرار دهد.

 مشايي در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اينکه چه عاملي منجر به تغيير نگاه ايرانيان خارج از کشور نسبت به جمهوري اسلامي ايران شده است؟، اظهار داشت: نقش شورا در امور ايرانيان و نگاه ويژه دولت نهم به مساله ايرانيان که متاثر از تفکرات و اقدامات رييس جمهور بود، تاثيرات مثبتي بر جاي گذاشت.

وي به دلايل انتقال شوراي ايرانيان خارج از کشور از وزارت امور خارجه به مرکز نهاد رياست جمهوري اشاره کرد و گفت: اين شورا در زمان دولت هشتم در حد يک اداره کل در وزارت امور خارجه تشکيل شد اما در آن مقطع اين شورا موفق عمل نکرد تا اينكه در دولت احمدي نژاد با انجام کارهاي کارشناسي در تمامي ابعاد آن و انجام مشاوره‌هاي متعدد در اين راستا ، بر ضرورت ارتقاي فعاليت‌هاي اين شورا تاکيد شد.

جانشين رييس جمهور در شوراي عالي امور ايرانيان خارج از کشور يادآور شد: با توجه به اينکه رييس جمهور فرصت نداشت از نزديک مسائل مرتبط با هموطنان ايراني در خارج از کشور را دنبال کند، با محول کردن اين مسووليت به بنده، تشکيلات اين شورا را مورد بازنگري قرار داديم و در گام نخست اصلاح ذهنيت‌هاي ايرانيان خارج از کشور را در خصوص کشورمان در دستور کار قرار گرفت.

مشايي گام دوم شوراي ايرانيان را اعتماد سازي در بين ايرانيان خارج از کشور دانست و گفت: براي اينکه اعتماد ايرانيان را کسب کنيم، به موازات اطلاع رساني‌ها و تبليغ ازطريق رسانه ملي در شبکه‌هاي ويژه هموطنان و شبکه‌هاي ملي داخلي با همکاري سفرا، برنامه‌هايي را براي ارتباط ايرانيان با داخل و استفاده از ظرفيت‌هاي بالاي آنها در توسعه کشور در نظر گرفتيم و تاکنون در دولت‌هاي نهم و دهم براي ارتباط با ايرانيان مقيم خارج از کشور بيش از 30 نشست در کشورهاي آسيايي، اروپايي و آمريکايي برگزار شده است.

مشايي افزود: اکثر اين نشست‌ها که با حضور رييس جمهور برگزار مي‌شد، ديدگاه نظام و رهبر معظم انقلاب اسلامي درباره ايرانيان مطرح مي‌شد که اثر بخشي بسيار خوبي را به همراه داشت.

وي خاطرنشان کرد: تاکنون دو کنگره بزرگ ايرانيان در جمهوري اسلامي ايران با حضور شخصيت‌ها و نخبگان برجسته ايراني و افرادي که قبل از انقلاب به خارج از کشور عزيمت کرده و واقعيت‌هاي کشورمان را نديده و ذهنيت‌هاي خلاف واقع نسبت به کشور داشتند، برگزار شده است.

مشايي اظهار داشت: با برگزاري اين نشست‌ها اين نگاه در آنها تغيير کرد و باعث شد که به کشور بيشتر علاقه مند شوند و به دنبال آن ارتباطات مختلف علمي، فني، اقتصادي و فرهنگي نيز فراهم شد.

مشايي با اشاره به برگزاري موفق کنگره دوم در مرداد ماه سال 1389 و هجمه‌هاي صورت گرفته عليه آن، گفت: اين گنگره در حالي برگزار شد که عده اي تبليغات سنگيني عليه آن به راه انداختند و دانشمندان ايراني را جاسوس قلمداد کردند که اين موضوع موجب شرمندگي ما در برابر هموطنانمان که عاشقانه به ايران سفر کردند و همه ظرفيت‌ها را در راستاي منافع ملي کشور قرار دادند، شد.

وي ادامه داد: در شرايطي که در مصاف کشورهاي زياده خواه جهان بوديم و دشمنان نمي‌خواستند که ايران به حقوق هسته اي دست يابد، در تبليغات منفي خود تلاش کردند اين کنگره برگزار نشود و از آنجايي که حضور ايرانيان و شخصيت‌هاي برجسته به ايران در همايش‌ها که نشانه موفقيت ما بوده، به دروغ چنين مطرح کردند که ما به هر ايراني خارج از کشور در اين کنگره نفري 50 هزار دلار پرداخت کرده ايم.

مشايي افزود: اشخاصي که در ظاهر ايراني اما صداي کشور ديگري بودند ايرانيان را ارزان فروختند در حالي که بهاي هموطناني که به کشورمان سفر کردند قابل قيمت گذاري نبود، گرچه بعد‌ها شماري از اين افراد شرمنده شدند و يا نگاهشان تغيير کرد و متوجه واقعيت‌ها شدند.

وي با طرح اين سوال که يک ايراني اگر ايده علمي اي را ارائه کند چقدر قيمت دارد؟ و يا اين که ايراني خارج از کشور در يک ارتباط راحت و با اطمينان قلبي با کشورش همراه است، بهايش چه مقدار است؟، اظهارداشت: به طور يقين نمي‌توان براي آن قيمتي تعيين کرد چرا که ارزش آن بسيار بالا است.

مشاور رييس جمهور گفت: دنياي استکبار پس از پيروزي انقلاب اسلامي تا سال‌هاي بسيار کوشيد تا اثبات کند نظام جمهوري اسلامي نظام مردمي نيست و ملت آن را قبول ندارند و بسياري از تبليغات منفي عليه ايران در خارج از کشور از اين مسير عبور مي‌کرد تا اينکه اين گونه وانمود شود که ايرانيان خارج از کشور به عنوان نمونه‌هايي از افراد مخالف با نظام اسلامي در رسانه‌هاي خود مطرح شوند.

مشاور رييس جمهور در ادامه به اقدامات شورا در تغيير ذهنيت‌ها نسبت به ايرانيان اشاره کرد و گفت: يکي ديگر از اقدامات شورا استفاده از پناسيل‌هاي ايرانيان براي برگزاري همايش‌ها در خارج از کشور است و در اين راستا همايش‌هايي در لندن، برلين، پاريس و ساير کشورهايي که حتي ايرانيان در آن کشور با يکديگر تماسي نداشتند برگزار شد که زمينه شناخت افراد با يکديگر را فراهم کرد و به دنبال آن نيز همکاري‌هاي مشترکي در ابعاد علمي ،فني، تجاري و حرفه اي شکل گرفت.

وي ادامه داد: برقراري ارتباط نزديکتر با هموطنان از طريق سامانه پاسخگويي به مطالبات ايرانيان در طول شبانه روز که در مرکز شوراي ايرانيان مستقر است از ديگر اقدامات اين شورا است.

جانشين رييس جمهور در شوراي عالي امور ايرانيان خارج از کشور در ادامه با اشاره به هجمه‌هاي وارد شده به اين شورا که با رويکرد سياسي و عليه موفقيت دولت بود، افزود: متاسفانه مجلس وقت نيز بودجه شورا را به دلايل غيرمنطقي قطع کرد اما برغم اينکه دو سال است هيچ بودجه اي در اختيار اين شورا قرار نگرفته ولي ارتباطات خود را با هموطنان خارج از کشور همچنان حفظ كرده ايم.

وي يادآور شد: در چنين شرايطي متاسفانه با سياست‌هاي محدود کننده اي که در مجلس وقت گرفته شد، طرح‌هاي اين شورا براي تاسيس دانشگاه بزرگ بين المللي ايرانيان با مشارکت اساتيد برجسته ايراني در خارج از کشور و تاسيس بيمارستان بين المللي با مشارکت پزشکان ايراني داخلي و خارجي در بالاترين سطوح در ايران، بر زمين ماند.

مهندس رحيم مشايي اظهارداشت: قرار بود در اين دانشگاه همه ايرانيان برجسته دنيا، اعضاي هيات علمي آن شوند و اساتيد برجسته جهان نيز به صورت دوره اي در اين دانشگاه تدريس کرده و با ارتباطات وسيعي که با دانشمندان تراز اول دنيا دارند، بتواند به طور مشترک دانشگاه بين المللي ايرانيان به طور همزمان با ساير دانشگاه‌هاي معتبر دنيا مدارک علمي صادر کنند.

وي در ادامه ابراز اميدواري کرد که اجراي اين طرح‌ها در دولت کنوني و يا در دولت آتي که انتظار داريم يک دولت آگاه، بيدار و با نگاه جامع به منافع ايران بر سر کار بيايد با جديت دنبال شود.
 

کد خبر 2020382

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha