به گزارش خبرگزاری مهر، رسول علی اشرفیپور اظهار داشت: استان تهران از محیط طبیعی ویژهای برخوردار است و مساحت اراضی ملی و طبیعی استان حدود یک میلیون و 120 هزار هکتار میشود و میانگین بارندگی استان نیز 330 میلیمتر در طول سال است.
وی افزود: این امر به همراه شرایط توپوگرافی و وجود جریان هوای جنوبغرب از سمت شمالشرق منجر به تنوع زیستگاهها در سطح استان شده است، بهطوریکه تنوع زیستگاهها به خوبی در ایستگاههای کوهستانی در مناطق شمال تهران و مناطقی مانند فیروزکوه، دماوند تا ایستگاههای بیابانی و خشک در مناطق پایین دست جنوب ورامین، پیشوا و ملارد کشیده شده است.
مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست استان تهران ادامه داد: برخی از مهمترین قسمتهای مناطق طبیعی استان در قالب مناطق چهارگانه کوهسفید، مناطق شکار ممنوع، محافظت و مدیریت میشوند.
30.9 درصد مساحت کل استان را مناطق چهارگانه در بر میگیرد
اشرفیپور بیان داشت: مساحت مناطق چهارگانه استان شامل پارکهای ملی خجیر، سرخهحصار و لار و منطقه حفاظت شده البرز جنوبی، منطقه حفاظت شده ورجین، منطقه حفاظت شده جاجرود و منطقه حفاظتشده کویر و همچنین اثرهای ملی تنگه واشی، غار رودافشان بر دماوند و دریاچههای تار و هویر در منطقه دماوند جمعاً 422 هزار و 926 هکتار است که 30.9 درصد مساحت کل استان را مناطق چهارگانه در بر میگیرد.
وی ادامه داد: لازم به یادآوری است که اثرهای طبیعی ملی تنگه واشی، فیروزکوه و دریاچههای تار و هویر در سال 1390 به مجموعه مناطق چهارگانه اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران اضافه شده است.
16.1 درصد مساحت کل استان را مناطق شکار ممنوع در بر میگیرد
مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست استان تهران یادآور شد: 3 منطقه شکار ممنوع در سطح استان وجود دارد که شامل منطقه شکار ممنوع کاوده فیروزکوه، کوه سفید دماوند و لار در کنار پارک ملی لار وجود دارد که جمعاً 220 هزار و 755 هکتار وسعت دارد که 16.1 درصد مساحت کل استان را مناطق شکار ممنوع در بر میگیرد.
وی اضافه کرد: به صورت کلی مناطق چهارگانه و مناطق شکار ممنوع مساحتی بالغ بر 643 هزار و 681 هکتار از عرصههای طبیعی استان را در بر میگیرد که به عبارتی حدود 47.1 درصد مساحت کل استان را شامل میشود.
اشرفیپور بیان داشت: بر همین اساس ملاحظه میکنیم که استان تهران به لحاظ داشتن مناطق چهارگانه تحت نظر سازمان حفاظت محیط زیست جزو استانهای برخوردار محسوب میشود.
وی گفت: با توجه به میزان تنوع زیستی که در سطح استان وجود دارد، این میزان سطح برای مناطق چهارگانه محیط زیست امری طبیعی به نظر میرسد و حفاظت از این عرصهها جزو حقوق اجتماعی محسوب میشود.
میزان مساحت عرصههای طبیعی از شاخصهای توسعه یافتگی است
این مسئول یادآور شد: میزان مساحت عرصههای طبیعی مناطق چهارگانه جزو شاخصهای توسعهیافتگی کشور به حساب میآید.
2370 هکتار از عرصههای مناطق چهارگانه استان مورد تجاوز زمینخواران بوده است
وی افزود: متأسفانه در گذشته برخی از مناطق در حوزه مناطق چهارگانه از آسیب و تجاوز به اراضی ملی دور نماندهاند، بهطوریکه تا سال 84 حدوداً 2370 هکتار از عرصههای مناطق چهارگانه استان تهران مورد تخریب و تجاوز عموماً زمینخواران قرار گرفته بود.
رفع تجاوز از 2350 هکتار از عرصههای مناطق چهارگانه
اشرفی پور در ادامه خاطرنشان کرد: از سال 84 تاکنون اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران، انرژی قابل توجهی را جهت بازپسگیری این عرصهها انجام داده بهطوریکه در طی دولتهای نهم و دهم حدود 2350 هکتار از این عرصهها را رفع تجاوز کرده است و به عبارتی طی سالهای گذشته 99.2 درصد از عرصههای تجاوز شده در مناطق چهارگانه استان تهران، رفع تجاوز شده است.
به گفته وی بابت این امر تعداد 667 پرونده قضایی در مراجع قضایی استان تشکیل، پیگیری و منجر به نتیجه شد.
اشرفیپور اضافه کرد: هماکنون میزان تجاوز به عرصههای منابع ملی در سطح مناطق چهارگانه استان تهران از 2370 هکتار در سال 84 به حدود 20 هکتار در سال 91 کاهش یافته است که کاهش قابل توجهی را نشان میدهد.
مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست استان تهران ادامه داد: چند علت اصلی در این موفقیت چشمگیر موثر بوده است که شامل حساسیت و پیگیری مجموعه دولت، استانداری تهران و اداره کل محیط زیست استان تهران، پیگیری مجدّانه دستگاههای نظارتی و همکاری بسیار خوب دستگاههای قضایی، تشکیل جلسات شورای حفظ حقوق بیتالمال تحت نظر دادگستری استان، همفکری و دستیابی به راهکارهای مشخص و معین با صرف وقت و انرژی کمتر، برگزاری جلسات هماهنگی بین دستگاههای اجرایی در سطح استان و در نهایت ارتقای سازمان کار و تجهیز یگان حفاظت محیط زیست استان تهران است.
جمعیت علفخواران سمدار استان 10 هزار و 507 رأس است
وی در ادامه به سرشماری زمستانه سال 91 از حیات وحش اشاره کرد و گفت: نتایج سرشماری زمستانه سال 91 نشان میدهد که جمعیت علفخواران سمدار استان حدود 10 هزار و 507 رأس است که از این تعداد 8859 رأس قوچ و میش، 1467 رأس کل و بز، 122 رأس آهو و 57 رأس جبیر است.
افزایش 1799 رأسی جمعیت کل و بز نسبت به گذشته
اشرفی پور بیان داشت: مقایسه جمعیت حیوانات در سال 91 با سرشماری سال 90 نشان میدهد که جمعیت علفخواران سم دار استان افزایش یافته است؛ بهطوریکه جمعیت قوچ و میش افزایش 1799 رأسی و جمعیت کل و بز افزایش 915 رأسی را نسبت به سال 90 نشان میدهد.
بیشترین جمعیت قوچ و میش مربوط به مجموعه حفاظتی جاجرود میشود
این مقام مسئول در ادامه یادآور شد: بیشترین جمعیت قوچ و میش استان تهران از مجموعه حفاظتی جاجرود گزارش شده است که حدود 4353 رأس شمارش شده است و سایر مناطق به لحاظ فراوانی در درجه دوم و سوم قرار دارند، بهطوریکه در منطقه حفاظت شده فیروزکوه 2045 رأس و در ورجین 2010 رأس قوچ و میش وجود دارد.
اشرفیپور گفت: بیشترین جمعیت کل و بز به لحاظ فراوانی در اولیتهای اول تا سوم شامل فیروزکوه با 674 رأس، منطقه حفاظت شده جاجرود با 392 رأس و منطقه حفاظت شده کویر با 27 رأس شمارش شده است.
وی بیان داشت: جمعیت آهو تماماً به مناطق زیستگاهی پارک ملی سرخهحصار و تاحدودی مناطق جنوبشرقی پارک ملی خجیر بر می شود.
جبیر فقط در منطقه حفاظت شده کویر وجود دارد
به گفته اشرفیپور جبیر نیز فقط در منطقه حفاظت شده کویر مشاهده میشود.
وی متذکر شد: بنابراین مشاهده میشود که اقدامات بسیار خوب و ارزندهای طی سالهای گذشته چه در خصوص حفاظت از زیستگاههای طبیعی و کاهش قابل توجه تجاوز به عرصههای محیط طبیعی این مناطق صورت گرفته است و چه در خصوص حفاظت از حیات وحش و جمعیت جانوران بهخصوص علفخواران سمدار بهعنوان یکی از مهمترین شاخصهای سلامت زیستگاه انجام شده است.
مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست استان تهران افزود: با توجه به اینکه در آستانه روز 13 فروردین به عنوان روز اُنس با طبیعت قرار داریم با ارائه این اطلاعات به مردم، آنان را در جریان زحمات نیروهای فعال در محیطزیست و به خصوص مأموران اجرایی یا محیطبانان در راستای حفظ تنوع زیستی و سلامت منابع طبیعی قرار دادهایم.
به گفته وی، مردم بیشترین وظیفه را در پاسداری و حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی بر عهده دارند.
اشرفیپور بیان داشت: باید فراموش نشود که محیط زیست سالم جزو سرمایههای اجتماعی محسوب میشود که همه وظیفه داریم در حفاظت و نگهداری از این مواهب طبیعی کوشا باشیم.
این مسئول متذکر شد: لازم است مردم در عرصههای طبیعی زباله نریزند و در پایان ساعاتی که در طبیعت به سر میبرند، زبالههای را رها نکنند و نسبت به سلامت درختان و بوتههای جنگلی اعم از طبیعی و دستکاشت دقت و توجه ویژهای داشته باشند.
وی یادآور شد: در مناطق نیمه خشک تا خشک رویشگاههای تهران کاشت، نگهداری و عملآوری یک بوته و یک نهال هزینههای زیادی را به دستگاههای اجرایی تحمیل میکند.
اشرفیپور پاکیزهنگهداشتن حاشیههای رودخانهها و نهرهای طبیعی که در سطح استان تهران جاری هستند را نیز مورد تأکید قرار داد.
تلاش رسانههای بیگانه برای فریب اذهان عمومی مبنی بر کاهش آمار حیات وحش استان تهران
وی عنوان کرد: متأسفانه براساس خبرهای واصله باخبر شدیم که رسانههای بیگانه اعلام کردهاند که محیط زیست استان تهران تخریب شده و آمار حیاتوحش آن نیز کاهش یافته است؛ باید گفت که این سخنان شایعهای بیشنیست و آمارهای ارائه شده چیز دیگری را نشان میدهد و حاکی از حفاظت و صیانت خوب از محیط زیست است.
نظر شما