۲۹ فروردین ۱۳۹۲، ۱۰:۰۳

مهر گزارش می دهد؛

تخلفات ریز و درشت برخی پزشکان در اردبیل/ سوگند بقراط زیر دست جراحان

تخلفات ریز و درشت برخی پزشکان در اردبیل/ سوگند بقراط زیر دست جراحان

اردبیل – خبرگزاری مهر: برخی از شهروندان اردبیلی معتقدند ضعف نظارتی و سکوت قوانین و بویژه بی پاسخ ماندن شکایات بیماران متضرر از پزشکان متخلف به دلایل مختلف از جمله روابط صنفی و...، موجب شده تخلفات پزشکی در اردبیل طی سالهای اخیر به شکل ملموسی گسترش یابد.

به گزارش خبرنگار مهر، ادای سوگند بقراط در لحظه آغاز طبابت که پزشک را ملزم به پایبندی قانونی و اخلاقی نسبت به طبابت خود می کند از جمله موضوعاتی است که این روزها در برخی از مطبهای پزشکی به زیرمیز کشیده شده است.

در حال حاضر نزدیک به 425 پزشک عمومی، 500 ماما و 200 پزشک متخصص در سطح استان فعالیت دارند که نه تنها با جمعیت 1.5 میلیون نفری این استان تناسبی ندارد بلکه با میزان تخلف پزشکان این استان این بی تناسبی به تضاد تبدیل شده است.

دریافت زیر میزی  و تعرفه بیشتر، استفاده از فضاها و تجهیزات نامناسب و غیر بهداشتی، ورود به درمان در حوزه های غیر تخصصی، ویزیت دسته جمعی بیماران، بی توجهی به سلامت کامل بیمار، خرید و فروش غیر قانونی دارو و ویزیت بیماران در ساعات غیرمعمول از جمله تخلفاتی است که در بین برخی پزشکان رایج شده است.

در این میان دریافت زیر میزی و هزینه های گزاف برای جراحی خارج از تعرفه رایج و قانونی از جمله تخلفاتی است که امروز به شدت در بین برخی از پزشکان جراح و متخصص و حتی پزشکان عمومی افزایش یافته است.

پذیرش درمان به شرط پرداخت مبلغ پیشنهادی

یک شهروند اردبیلی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: برخی پزشکان برای ادامه روند درمان به ویژه در بحث جراحی مبلغی را خارج از هزینه های درمانی و به عنوان حق العمل کاری از بیماران مطالبه می کنند.

نادر ستاری اضافه کرد: این در حالی است که درمان بیماران وظیفه قانونی پزشک است و حتی اخلاق ایجاب می کند پزشک مراعات حال بیمار بی بضاعت را نیز بکند.

وی با انتقاد از ضعف نظارتها یا هر دلیل دیگری که تاکنون باعث شده اقدام مناسبی در این مورد صورت نگیرد، خواستار رسیدگی به تخلفات گسترده پزشکان زیر میز بگیر شد.

تعرفه درمان برای جراحی قابلیت اطلاع رسانی ندارد

دغدغه ها و گلایه های این شهروند با اظهارات جالبی از سوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل پاسخ داده می شود، فرهاد پورفرضی تاکید دارد که محاسبه تعرفه عمل جراحی بر اساس اصولی است که مجموع آن در یک کتاب قطور نوشته شده است.

وی اضافه می کند نمی توان یک کتاب قطور را اطلاع رسانی کرد و اگر بیماری شکایت کند از پزشک مورد اتهام سئوال خواهد شد.

این در حالی است که بسیاری از شهروندان اردبیلی به دلیل عدم اطلاع از تعرفه ها، کمبود پزشک متخصص و نبود امکان سفر برای درمان به سایر استانها، در بسیاری از مواقع چاره ای جز پرداخت هزینه های چند برابری به پزشک نداشته و حقوق درمانی خود را برای کسب سلامت مبادله می کنند.

تشکیل 920 فقره پرونده تخلف پزشکی در یک سال

در همین حال معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان در پاسخ به سکوت دستگاه های نظارتی نسبت به تخلفات پزشکان به خبرنگار مهر گفت: در سال گذشته بالغ بر 920 فقره پرونده تخلف پزشکی توسط تعزیرات حکومتی استان مورد بررسی قرار گرفته است.

حسن قبادی تصریح کرد: دو دوره یک ماهه بازدید از مطبهای پزشکی انجام شده که در دور دوم 40 درصد تخلفات از جمله دریافت مبالغ بیشتر، کوتاهی در درمان، استفاده از تجهیزات غیر بهداشتی و برخی فعالیتهای غیر قانونی اصلاح شده بود.

وی با بیان اینکه علاوه بر این 50 فقره پرونده تخلف درمانی و 96 فقره پرونده تخلف در حوزه دارو و غذا نیز مورد بررسی قرار گرفته است، تاکید کرد: در این بررسی ها برخورد قانونی از مرحله تذکر شفاهی تا مرحله اخراج پزشک اعمال شده است.

قبادی با اشاره به برگزاری ماهانه جلسه تعزیرات حکومتی، از کنترل تخلفات پزشکی در استان خبر داد و افزود: به دلیل تخلفات گسترده در سال گذشته یک نفر هیئت علمی و دو پزشک از حرفه خود اخراج شدند.

نمی توان با پزشک زیر میزی بگیر برخورد قانونی کرد

وی در خصوص دریافت زیرمیزی توسط برخی جراحان ادامه داد: با وجود اینکه این گروه از پزشکان توسط علوم پزشکی شناسایی شده اند اما در عمل نمی توان تا زمانی که شکایتی از پزشک انجام نشده با فرد خاطی برخورد کرد.

معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان تاکید کرد: در صورتی که شهروندی با مستندات محکم از پزشک متخلف شکایت کند، بی شک مورد شکایت وی رسیدگی خواهد شد.

ساعات کاری پزشکان محدودیت ندارد

اما علاوه بر پرداختهای خارج از عرف یکی دیگر از مشکلات شهروندان اردبیلی ساعات کار بی قاعده پزشکان است، بطوریکه برخی پزشکان متخصص به صورت شبانه روزی در مطب و بیمارستانها مستقر شده و صرفا با هدف درآمدزایی گاهی تا پنج عمل جراحی در طول یک شبانه روز را قبول می کنند.

یک شهروند اردبیلی با بیان اینکه پزشک معالج وی بنا به اعتراف خود سه شبانه روز با کمترین استراحت فعالیت کرده بود از کیفیت خدمات درمانی این گروه از پزشکان انتقاد کرد.

نعیم فرج پور همچنین با اشاره به فعالیت یک پزشک متخصص تا ساعات سه بامداد در میدان سرچشمه اردبیل و انجام عمل جراحی حساس طی همان روز در بیمارستان دولتی اضافه کرد: پزشکی که بدون استراحت و بی وقفه اقدام به معاینه و درمان بیماران می کند کیفیت مناسبی در طبابت نخواهد داشت.

وی تاکید کرد: این موضوع به ویژه در بین پزشکان مشهور رواج داشته و این شهرت موجب سواستفاده این گروه از پزشکان شده است.

اما معاون درمان علوم پزشکی اردبیل در این خصوص نیز با بیان اینکه فعالیت پزشکان به این شکل قابل اثبات نیست، تاکید کرد: بنابراین عملا نمی توان از فعالیت این پزشکان جلوگیری کرد.

قبادی ادامه داد: پزشکان در ساعات درمان محدودیتی ندارند و با وجود اینکه به کیفیت درمان لطمه وارد می شود نمی توان پزشک پرکار را متخلف دانست.

تقدم درمان بیماران پول ساز

علاوه بر این تخلفات، اخیرا شاهد گرایش پزشکان اردبیلی برای درمان بیماران اتباع آذری به دلیل ارزش ارز دریافتی هستیم. این موج جدید تخلف پزشکان از زمانی آغار شده که مراجعه اتباع آذری برای درمان به این استان رواج یافته است.

بطوریکه درمان بیماران آذری در بسیاری از مطبهای پزشکی به ویژه در بین متخصصان و پزشکان فوق تخصص به درمان بیماران اردبیلی ترجیح داشته و موج جدیدی از تخلفات پزشکی را موجب شده است.

در حالی که توریسم درمانی می تواند به یکی از قطبهای اقتصادی و درآمدزایی استان تبدیل شده و زمینه توسعه این منطقه را موجب شود، تخلفات پزشکان در درمان اتباع خارجی موجب شده چهره حوزه درمانی استان مخدوش شده و در برخی مواقع بی اعتمادی در بین شهروندان و بیماران ایجاد کند.

علاوه بر این اخذ هزینه چند برابری از بیماران آذری، اصرار به ارائه داروهای بدون نسخه و با هزینه گزاف از سوی پزشک و نیز انجام آزمایش ها و معاینات غیرضروری در داخل مطب از جمله اکو قلب در مطب برخی از پزشکان قلب و عروق برای افزایش هزینه های دریافتی از این بیماران خارجی موجب شده این بدگمانی در بین اتباع آذری نیز قوت بگیرد.

کاهش قاچاق دارو با دریافت عوارض گمرکی

از جمله مهمترین تخلفات پزشکی خرید و فروش داروهای خاص توسط اتباع آذری است که در انجام آن برخی داروخانه های استان نیز بی نصیب نمانده اند.

بطوریکه تبعه آذری به دلیل ارزانی دارو در ایران، اقدام به خرید برخی داروهای نایاب کرده و در کشور آذربایجان با قیمت گزاف به فروش می رساند. این شکل جدید از قاچاق دارو به عقیده رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان مختص به اردبیل نبوده و در دو استان گیلان و آذربایجان شرقی نیز نمونه های آن دیده می شود.

پورفرضی با بیان اینکه گزارشات رسیده موجب شد اقداماتی برای کنترل این مهم صورت گیرد، از پیشنهاد استاندار اردبیل برای دریافت عوارض گمرکی دارو خبر داد.

عوارض داروی قاچاق مشخص نیست

وی در عین حالی که این پیشنهاد را مطلوب عنوان می کند، افزود: با این وجود نرخ عوارض هنوز از سوی گمرک مشخص نشده و در نتیجه عملا اقدام کنترلی صورت نگرفته است.

باید توجه داشت سالانه بالغ بر 40 هزار بیمار به مراکز درمانی استان اردبیل مراجعه می کنند که رعایت قوانین و حقوق انسانی و اخلاقی حداقل هایی است که تامین آن بر عهده دستگاههای نظارتی است و سکوت در این خصوص می تواند زمینه ساز رواج بداخلاقی در حوزه سلامت جامعه باشد.

.........................

گزارش: ونوس بهنود

کد خبر 2035044

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha