به گزارش خبرنگار مهر، مستند گل آقا درباره فعالیت مطبوعاتی کیومرث صابری فومنی بعدازظهر امروز شنبه 31 اردیبهشت با حضور جمعی از مسئولان معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد و همچنین بدون حضور اعضای خانواده گل آقا، برای نخستین بار در محل تالار وحدت اکران عمومی شد.
پیش از نمایش این مستند، محمدجعفر محمدزاده، معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی گفت: طنز در ادبیات و زبان فارسی تقریبا ًاز زمانی که این زبان به وجود آمده است، بوده آن هم با استعداد و قدرت کلامی فارسی زبانان. سالها گذشت و همچنان طنز در لابلای دواوینی که شعرا از خود به جای میگذاشتند، قابل ردگیری بود، چرا که مثل امروز رسانهای وجود نداشت که مردم طنز را از آنها بگیرند.
محمدزاده از حافظ و عبید زاکانی به عنوان سرآمدان طنز کلاسیک ایران یاد کرد و گفت: البته طنز شفاهی میان مردم به ندرت بوده و با توجه به محدودیتهایی هم که درعرصه چاپ و انتشار وجود داشته طنز پیش از انقلاب مشروطه دچار نوعی رخوت بود، اما با انقلاب مشروطه یک رستاخیر طنز در ادبیات فارسی و در بستر مطبوعات به وجود آمد.
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد همچنین گفت: البته پس از گذشت چند سال از انقلاب مشروطه و بعد از رخدادهایی مانند 28 مرداد، طنز در جامعه مطبوعاتی همچنان جریان داشت اما به جرات میتوان گفت که به جز مواردی مانند مجله «توفیق» طنز متعهد تا قبل از انقلاب اسلامی بسیار کم بود و بیشتر فضای فکاهی و هجو و هزل و جوک رایج بود تا اینکه به همت مرحوم کیومرث صابری یک نوع طنز جدی و فاخر بعد از انقلاب شکل گرفت.
وی بررسی و واکاوی موضوع طنز در ادبیات فارسی را ضروری توصیف کرد و در ادامه با بیان اینکه تهیه مستند گل آقا ایده وی بوده که آن را اردیبهشت سال گذشته ارایه کرده است، گفت: من معتقد بودم و هستم که باید یک کار جدی برای طنز مطبوعاتی انجام شود و بر همین اساس بنا شد در این مورد یک مستندسازی صورت بگیرد که تهیه این مستند از سال گذشته تا الان ادامه داشته است. من از همه عوامل دست اندرکار این مستند تشکر میکنم؛ چرا که موضوع طنز را از منظر مطالعه تاریخی بررسی کرده است.
محمدزاده با بیان اینکه وی تنها ایده ساخت چنین مستندی را به عوامل تهیه آن داده و معاونت متبوعش دخالتی در جزئیات و روند ساخت آن نداشتهاند، گفت: قصد ساخت این مستند نه تخصیص گل آقا بلکه گرامیداشت او بوده است.
وی همچنین گفت: فضای سنگین سیاست در جامعه مطبوعاتی ما حاکم است و به همین خاطر من امیدوارم این مستند آغازی باشد برای طی مسیری که با هدف ارتقای طنز مطبوعاتی آغاز شده است.
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد، همچنین خواستار آن شد که یک پژوهش جامع در مورد 12 سال فعالیت نشریه گل آقا و صفحات آن انجام شود؛ چرا که این نشریه به گفته او شاهکار زمان خودش و حتی حال حاضر بوده است.
وی شاهکار، محصول عشق و ایمان است و به نظرم این دو عنصر در تک تک کارکنان گل آقا وجود داشته است.
محمدزاده همچنین گفت: امروز مطبوعات در کشور رسالت مهمی دارند آنها ابزار سیاست و تبلیغات نیستند، بلکه باید بیداری را با جامعه هدیه کنند؛ یک بیداری هدفمند و خدایی.
پس از سخنان محمدزاده مستند «گل آقا» برای نخستین بار اکران عمومی شد.
نظر شما