با توجه به اینکه سازمان حج و زیارت متولی سیاستگذاری و مدیریت امور حج کشور است؛ روند کنونی ثبت نام ها و ایجاد توقع و انتظار چندین ساله در مردم برای رفتن به حج و ثبت نام بیش از 2 میلیون نفر با سپرده گذاری چندین ساله و سپس اعلام هزینه 9 تا 12 میلیونی برای رفتن به حج قطعا تبعات روانی و اجتماعی خواهد داشت. به گونه ای که بسیاری از کسانی که سالها پیش به امید حج تمتع مبلغی را پرداخت کرده اند، امروز دچار مشکل شده اند.
به نظر می رسد روند ثبت نام حج نیاز به اصلاحاتی از سوی سازمان حج و زیارت با توجه به تورم سالانه قیمتها دارد تا مردم از همان مرحله اولیه ثبت نام بدانند چه زمانی استطاعت مالی و شرعی این سفر معنوی را خواهند داشت. در این راستا خبرگزاری مهر در گفت و گو با دو کارشناس به بررسی این موضوع پرداخت.
حجت الاسلام محمد باقری نماینده مردم بناب در مجلس شورای اسلامی درباره پرداخت 9 تا 12 میلیون تومانی اعزام به حج تمتع سال 92 برای دارندگان فیش حج سالهای 78 و 84 به خبرنگار مهر، گفت: این مسئله باید در کمیسیون فرهنگی مورد بررسی قرار گیرد که چطور شده این هزینه به یکباره اعلام شده و سود سپرده های مردمی چگونه محاسبه شده است.
عضو کمیسیون فرهنگی نهمین دوره مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: باید این نوع روند ثبت نام در حج و زیارت اصلاح شود؛ چون مردم حداقل 10 تا 15 سال به امید سفر حج در نوبت می مانند و پول آنها هم در بانکها نگه داشته می شود و سودهایی نیز برای آن تعیین می گردد اما بعد از چند سال ما مواجه با مشکلاتی مثل امسال می شویم که این روش ثبت نام درست نیست چون آسیبهای جدی از نظر فرهنگی و اجتماعی به دنبال خواهد داشت.
حجت الاسلام باقری در پایان تأکید کرد: اگر بتوانیم به گونه ای عمل کنیم که در سازمان حج و زیارت هر ساله ثبت نام صورت گیرد و از بین آنهایی که اولین سفرشان هست، قرعه کشی صورت گیرد و بقیه ثبت نام کنندگان نیز برای سالهای بعد به ترتیب اعزام شوند، قطعا بسیاری از مسائل به تدریج حل خواهد شد.
حجت الاسلام سیدعلی طاهری نماینده مردم گرگان در مجلس شورای اسلامی نیز در مورد ابهامات به وجود آمده درباره افزایش قیمت حج تمتع سال 92 به خبرنگار مهر گفت: بهتر است که مسئولان سازمان حج و زیارت به ابهامات پیش آمده برای مردم پاسخ دهند و اینکه این مقدار از سپرده مردم در بانکها در طول این 10 تا 15 سال چه سرنوشتی پیدا کرده است؟ بهتر است که گزارشی شفاف درباره افزایش قیمتها به مجلس و مردم ارائه گردد.
وی تأکید کرد: عدم شفافیت ایجاد نگرانی می کند و سازمان حج در اسرع وقت این ابهامات را رفع کند و حداقل مسائل را در کمیسیون فرهنگی مجلس مطرح کنند تا ما بتوانیم در مقابل سؤالات مردم پاسخ قانع کننده ای داشته باشیم.
این در حالی است که ثبت نام زائران در کاروانهای حج تمتع 92 از ساعت هشت صبح پنج شنبه 29 فروردین ماه برای همه استانها به جز استانهای تهران، قم، البرز و قزوین آغاز شده است.
ارز مرجع حج 1226 تومان بود
حجت الاسلام والمسلمین دکترسید احمد موسوی، مشاور رئیس جمهور و رییس سازمان حج و زیارت طی سخنانی در این باره گفت: ودیعه گذارانی که فیش حج تمتع تا تاریخ 20 آبان 1384 دارند می توانند برای ثبت نام به کاروانها مراجعه کنند.
غلامرضا رضايي، معاون حج سازمان حج و زيارت هم طی سخنانی گفت: در حال حاضر ظرفيت حج براي استانها 59 هزار و 270 نفر اعلام شده است. در صورتي كه ظرفيت اعلام شده تكميل نشود، اولويتهاي بعدي به تناسب در هر استانها اعلام ميشود تا ظرفيتها تكميل شود.
وي به دلايل افزايش قيمتهاي حج تمتع اشاره كرد و افزود: سال گذشته سازمان حج براي اعزام زائران از ارز مرجع به قيمت 1226 تومان استفاده ميكرد، اما امسال نام سازمان حج از ليست ارز مرجع حذف شد و ما هزينههاي حج تمتع را با ارز 2600 تومان تامين ميكنيم كه اين تغييرات، در قيمتهاي حج تمتع تاثير داشته است.
رضايي تصریح كرد: هزينههاي اصلي سفر حج تمتع شامل؛ مسكن، تداركات، تغذيه، نقل درون شهري و بيرون شهري و نقل مشاعر در عربستان هرگز تغييري نكرده است.
رايزني براي كاهش هزينههاي حج تمتع
معاون حج سازمان حج و زيارت در ادامه افزود: سال گذشته قيمتهاي حج بين 4 ميليون 500 هزار تومان تا 6 ميليون تومان بود كه امسال به دليل استفاده از ارز مبادلهاي 2600 توماني، قيمتهاي حج بين 9 ميليون تا 12 ميليون تومان اعلام شده است.
وي ادامه داد: به همين دليل با دولت نامه نگاري كرديم و دولت نيز نامه ما را به بانك مركزي ارجاع داده است كه در صورت موافقت بانك مركزي نسبت به تخصيص ارز مرجع به سازمان حج، هزينههاي حج تمتع به قيمتهاي سال گذشته باز خواهد گشت.
رضايي تاكيد كرد: در حال حاضر براساس اطلاعيهاي كه اعلام شده زائران موظفند تا پايان هفته در كاروانها نام نويسي و هزينههاي اعلام شده را بپردازند، زيرا طبق تعهداتي كه ما به طرف عربستاني دادهايم بايد اين هزينهها را بپردازيم و اگر ظرفيت تكميل نشود، ما الويتهاي بعدي را اعلام ميكنيم.
وي درباره تعداد حجاج ايراني در سال جاري گفت: آمار حجاج ايراني همچون سال گذشته است و هيچ تغييري نكرده است؛ ولي با كشور عربستان نامه نگاري و رايزني كرديم كه در صورت موافقت عربستان، تعداد اعزام زائران به حج تمتع افزايش خواهد يافت.
نظر شما