۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۲، ۷:۱۰

مهر گزارش می دهد؛

کورس کمباین‌های عتیقه برای درو مزارع گلستان/ برکتی که هدر می رود

کورس کمباین‌های عتیقه برای درو مزارع گلستان/ برکتی که هدر می رود

گرگان - خبرگزاری مهر: فصل برداشت محصولات زراعی نزدیک است و کمباین های زوار دررفته و فرسوده آماده برداشت دسترنج سالیانه کشاورزان گلستانی هستند عاملی که بخشی از محصول را در فرآیند برداشت تا انتقال به انبار به ضایعات تبدیل می کند.

به گزارش خبرنگار مهر، بر اساس آمارهای غیررسمی، سالانه حدود پنج تا شش درصد محصولات زراعی گلستان در فرآیند برداشت تا انتقال به انبار به ضایعات تبدیل می شود که از نظر ریالی، رقم قابل توجهی را شامل می شود.

بر اساس بررسیها امسال بیش از 360 هزار هکتار از مزارع گلستان به زیر کشت گندم رفته که پیش بینی می شود یک میلیون و 70 هزار تن محصول تولید شود که با احتساب ضایعات شش درصدی، بیش از 60 هزار تن محصول تبدیل به ضایعات می شود.
 
احتساب رقم محصولات هدر رفته تنها در بخش گندم و با در نظر گرفتن نرخ خرید تضمینی 720 تومان به ازای خرید، معادل بیش از 420 میلیارد ریال است، سرمایه ای کلان که از مزرعه تا سیلوها هدر می رود.
 
نوسازی و بهسازی، استفاده از کمباین های پیشرفته برای جلوگیری از ضایعات محصولات زراعی تاثیر بسزایی دارد، استفاده از کامیونهای استاندارد نیز در کاهش هدر رفت محصولات موثر است.
 
طبق آمار دو هزار و 830 دستگاه کمباین در گلستان وجود دارد که 65 درصد آن فرسوده و قدیمی است و نوسازی کمباین ها هفت درصد و نوسازی کامیون ها دو درصد در کاهش ضایعات گندم تاثیر دارد.
 
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان در این زمینه می گوید: گلستان از جمله استانهای محوری در تولید گندم است و در سه دهه اخیر رتبه دوم و سوم تحویل گدم مازاد بر نیاز را داشته است.
 
اسماعیل اسفندیاری پور در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به وضعیت بارندگی و پراکنش مطلوب آن گفت: سال گذشته یک میلیون تن گندم از 382 هزار هکتار مزارع استان برداشت شد و امسال با آنکه سطح کشت 25 هزار هکتار کاهش یافته ولی مجموعه شرایط و پارامترهای مثبت سبب شده تا میزان تولید کاهش نداشته باشد.
 
وی برآورد تولید گندم را یک میلیون و 70 هزار تن اعلام کرد و اظهار داشت: مطمئن هستیم که این رقم امسال دست یافتنی است زیرا میزان بارندگی در مناطق دیم مطلوب بوده و در مناطق بالادست که درسالهای گذشته باران مزاحم داشتیم، امسال این شرایط مطلوب بوده است و مزارع استان از نظر سلامت نیز در وضعیت خوبی بسر می برند.
 
اسفندیاری پور به وضعیت هدر رفت محصولات زراعی اشاره و اضافه کرد: در فرآیند تولید محصولات کشاورزی از مراحل کاشت تا برداشت، کنترل ضایعات به عواملی از جمله تعداد ناوگان و نوساز بودن آن بستگی دارد.
 
وی عنوان کرد: دو هزار و 830 دستگاه کمباین در استان وجود دارد که بیشتر آنها مدل 1955 است و کمباینهای ما از نظر تعداد کافی است ولی فرسوده است.
 
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان بیان داشت: بیش از 60 درصد کمباین های ما بیش از 20 سال عمر کاری دارند، درصورتی که چنین کمباین هایی نباید وارد مزرعه شوند و نیاز است که در کلان در بخش کشاورزی سرمایه گذاری شود.
 
تهیه طرح توسعه ناوگان کشاورزی
 
وی به تهیه و تدوین طرحی برای توسعه ناوگان کشاورزی استان اشاره کرد و گفت: 560 میلیارد تومان سرمایه گذاری در این بخش نیاز است که به اهداف مد نظر در این بخش برسیم.
 
اسفندیاری پور درباره هدر رفت مححولات گفت: برآورد کلی ریزش و هدر رفت محصولات زراعی از جمله گندم و جو پنج تا شش درصد است.
 
وی استاندارد هدر رفت مصحولات کشاورزی را حدود دو درصد عنوان کرد: برای حل این مشکل، طرح بازسازی کمباین های فرسوده را لحاظ کردیم و برای بازسازی هر دستگاه، 11 میلیون تومان نیاز است و هر چه سرمایه گذاری روی این بخش شود بازگشت سرمایه خواهد داشت.
 
نیاز به اعتبار 27 میلیارد تومانی برای بازسازی 300 دستگاه کمباین
 
وی گفت: 27 میلیارد تومان برای بازسازی 300 دستگاه کمباین نیاز است که بر اثر صرفه جویی که رخ می دهد و به دلیل جلوگیری از ریزش محصولات، این سرمایه به سب کشاورزی باز می گردد.
 
اسفندیاری پور بیان داشت: کنترل ضایعات محصولات کشاورزی ضرورتی اجتناب ناپذیر است و باید در این بخش توجه اساسی شد.
 
در عین حال، ذهبی رئیس اداره فناوری مکانیزه جهاد کشاورزی گلستان نیز در این زمینه گفت: طرح بازسازی کمباین های فرسوده از جمله طرحهای مهم است و با توجه به فرسودگی 65 درصد کمباین های استان، نیاز به اجرای این طرح است.
 
وی اظهار داشت: اگر اعتبارات این طرح تهیه شود، قادر به نوساز کردن کمباین ها سهیتم و 11 میلیون و 300 میلیون تومان تسهیلات برای بهسازی هر دستگاه کمباین در نظر گرفته شده است که هشت میلیون تومان مربوط به بدنه و سه میلیون و 300 هزار تومان مربوط به قطعات است.
 
وی اجرای طرح جایگزینی کمباین های فرسوده را در شرایط کنونی با توجه به شرایط اقتصادی کشور غیرممکن دانست و گفت: همچنین با توجه به گران شدن کمباین ها در توان کشاورز نیست که کمباین ها را جدید کنند.
 
بر اساس ارزیابیهای کارشناسی، درصد قابل توجهی از میزان ضایعات محصولات، در فرایند کاشت، برداشت، حمل و انتقال به کارخانه است و بر اساس اظهار نظرهای کارشناسان در محصولات اساسی نظیر گندم، جو، کلزا و دانه های روغنی سویا میزان ضایعات بیش از استاندارد است و باید در این حوزه چاره اساسی شود.
 
همچنین بخش قابل توچهی از میزان ضایعات محصولات زارعی بویژه گندم گلستان در اثر برداشت به هدر می رود، این درحالیست که  فرسودگی ناوگان برداشت و حمل و نقل در این حوزه تاثیر گذار است، علاوه بر آن فرسودگی و قدیمی بودن ناوگان حمل و نقل نظیر کامیون و تراکتور موجبب می شود تا بخشی از دسترنج سالانه کشاورزان در فرآیند انتقال به کارخانه به هدر رود.
 
نوسازی و تجهیز ناوگان برداشت و حمل و نقل، کلاسهای آموزشی و تعریف استانداردها  از جمله راهکارها برای کاهش میزان ضایعات محصولات زراعی عنوان می شود، فرسودگی تجهیزات کشاورزی درحالی است که ماشینهای کشاورزی نقش تعیین کننده ای در توسعه بخش کشاورزی و تولید محصولات کشاورزی دارد، به نحوی که در شرایط فعلی، تولید انبوه محصول در سطوح بالا بدون استفاده از ماشین تقریبا غیر قابل تصور است.
 
گلستان 700 هزار هکتار مزرعه دارد.
کد خبر 2047171

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha