به گزارش خبرنگار مهر، شهد شیرین عبودیت حق در عین توجه و اخلاص، نعمت بزرگ و ارزشمندی است که پروردگار به اهل ذکر و سجده در ماه رجب ارزانی داشته است.
رجب ماه بندگی و پیشانی بر خاک سائیدن به درگاه مهربان خدائی است که نام و یادش آرام بخش دل های مضطر است و حریمش مامن امنی برای جان های خسته.
بی شک اگر آدمی راه ایمان گزیده و در جهت خودسازی و تهذیب نفس طی مسیر کند، جمال و مهر خدای مهربان را نظاره گر خواهد بود همانطور که کفر و آلودگی مقصدی جز جلال و قهر خدا را برای آدمی رقم نخواهد زد.
اگر مقصد و غایت سلوک، لقای محبت و مهر پروردگار است باید عبادت حقیقی پیشه کرد و رجب چه زیبا مسیر این عبادت را هموار کرده و فرصتی را رقم می زند که که در طریقت انس با معبود به گوشه ای خلوت پناه برد و فریاد استغفار سر داد...
گوشه دنجی عرفانی که در آن زنگار از چهره جان شسته و بر زاد و توشه آخرت خود نگریست و دور از همه تعلقات و دل وابستگی ها بر عریانی حال خود گریست تا اشک چشم زنگار را از دل خسته بزداید.
در دل ماه پر برکت رجب خلوت دلپذیر سحر و ندای ملکوتی و عرفانی اعتکاف " رجبیون را فرا می خواند تا با چشم دل نظاره گر جمال دل آرای حق شوند و مشکلات فردی و اجتماعی را در سایه دعا و نیایش و زمزمه نام مبارک " الله" به دست فراموشی بسپارند.
چرا اعتکاف انجام می دهیم؟
مهم ترین راه برای عبادت، همان خلوت و پرهیز از کثرت است، هر چه انسان از کثرت فاصله داشته باشد، در عبادت، کامیاب تر است و ( اعتکاف ) از همین جهت اهمیت دارد ضمن آنکه اعتکاف دلهای نا آرام را آرام تر و زنگار می شوید.
در اعتکاف برای آدمی یک حالت خوب و سرشار از معنویت ایجاد می شود که این حس و حال را در کمتر زمانی می توان کسب کرد چرا که آدمی در این سه روز از بسیاری از امور مادی و دنیوی فاصله می گیرد و به درون خود نگاهی می اندازد.
اعتکاف چیست و احکام آن چگونه است؟
اعتکاف، در لغت به معنای توقف در جایی است در اصطلاح فقه، عبارت است از ماندن در مسجد به قصد بندگى و عبادت و لازم نیست نیت عبادت دیگرى غیر از ماندن در مسجد به آن ضمیمه شود"
اصل اعتکاف مستحب است؛ اما به خاطر نذر، قسم یا عهد و یا اجیر شدن براى دیگرى، واجب می شود، همینطور براى کسى که دو روز معتکف شده، روز سوم واجب می شود و اعتکاف اثر عمیقى در تصفیه روح و توجه مخصوص به پروردگار دارد. در حقیقت براى پرورش روح تقوا و خویشتندارى، خودشناسى و خداشناسى و پرهیز از گناه و احساس مسؤولیت در برابر وظایف انسانها است و در فضیلت آن آمده است که ثواب اعتکاف، انجام دادن و معتکف شدن برابر با دو حج و دو عمره است.
آدمی در این سه روز تنها بندگی می کند
مرضیه حدادی یکی از معتکفین که به گفته خودش تاکنون هفت بار توفیق شرکت در مراسم اعتکاف را داشته است در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: این سه روز فرصتی بی نظیر برای دور شدن از هیاهوی دنیای فانی و متعلقات مادی آن است.
وی افزود: در این سه روز آدمی به معنای واقعی بندگی می کند و در ازای همه ایام سال که در کنار دل مشغولی های زندگی به عبادت حق می پردازد تنها سه روز را فقط به بندگی و عبادت اختصاص می دهد.
حدادی گفت: حال و هوای عرفانی این سه روز اعتکاف با کلمه معنا نمی شود و باید خود فرد آن را تجربه کند.
وی تاکید کرد: رجب ماهی است که حال و هوای خاصش انسان را آماده درک شعبان و رمضان می کند از این رو باید تلاش کرد که نهایت استفاده را از آن داشت.
حدادی در پاسخ به این سوال که خاطره ای در طول هفت بار شرکت در اعتکاف در ذهن شما مانده یا نه اظهار داشت: اولین بار که در مراسم اعتکاف شرکت کردم خانمی که به همراه دخترش آمده بود نظر من را به خود جلب کرد چون شاید ظاهر و رفتارش خیلی به این مسائل نمی خورد که اهل اعتکاف و انجام فرایض باشد.
وی گفت: وقتی با این خانم صحبت کردم در مورد حضورش در مراسم اعتکاف گفت دخترم که کلاس پنجم بود برای شرکت در مراسم اعتکاف اصرار کرد اما خانواده ما اصلا در قید و بند فرایض و احکام دینی نبود و با او مخالفت کردیم اما به هر نحوی بود من را وادار کرد که همراهش در اعتکاف شرکت کنم چون کوچک بود و نمی توانستم تنهایش بگذارم؛ آن سال در مراسم اعتکاف حال و هوایی به ما دست داد که از آن به بعد هر سال دو نفری با دخترم در اعتکاف شرکت کردم و فضای خانواده مان هم تا حد زیادی نسبت به گذشته تغییر کرد.
حدادی تصریح کرد: واقعا هر فردی یک بار اعتکاف را تجربه کند نمی تواند از آن دل بکند و بی شک هر سال برای شرکت در آن لحظه شماری خواهد کرد.
اعتکاف فرصتی گرانبها برای توبه و استغفار است
حجت الاسلام سید عباس مسعودی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص اعتکاف و فضائل آن اعتکاف را مجاهدت برای خودسازی و رهایی از بدیها، زشتیها و گناهان دانست.
مدیرکل اداره تبلیغات اسلامی استان البرز تصریح کرد: اعتکاف به انسان فرصت می دهد تا با مرور عملکرد خود، خوبیها و بدیهای خود را بازنگری کرده و برای از بین بردن خصلت های بد خود از پروردگارش استعانت بخواهد.
وی اظهار داشت: اعتکاف فرصتی گرانبها برای توبه و استغفار است و چه بهتر که در جوانی صورت گیرد تا صفات حسنه با ادامه مسیر فرد عجین شده و او را از گناهان و زشتیها بازدارد.
حجت الاسلام مسعودی، روزه گرفتن و مجاهدت در عبادت را بسیار پر فضیلت برشمرد و گفت: باید تلاش کرد تا بهترین بهره برداری را از این ایام پر فضیلت داشته باشیم تا با خودسازی و خالی کردن خود از گناهان، منزه و پاک به میهمانی با شکوه خداوند در ماه رمضان برویم.
آیین اعتکاف در مساجدمحوری استان البرز برگزار میشود
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان البرز همچنین از برگزاری آیین معنوی اعتکاف در مساجدمحوری استان البرز خبر داد.
حجت الاسلام مسعودی اظهار داشت: برنامهریزیهای لازم برای برگزاری هر چه باشکوه این مراسم معنوی در مساجدمحوری این استان اندیشیده شده است.
وی ادامه داد: در این راستا در نظر داریم برنامههای مختلف فرهنگی و مذهبی از جمله سخنرانی، مداحی و قرائت ادعیه و قرآن کریم را برای معتکفین در سالجاری برگزار کنیم.
وی با اشاره به اهمیت برگزاری مراسم معنوی اعتکاف خاطرنشان کرد: هماکنون ستاد این مهم با حضور نماینده آموزش و پرورش، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و ستاد اقامه نماز استان و نماینده امام جمعه و شهرداری کرج تشکیل و آغاز به کار کرده است.
مسعودی اعتکاف را پرورش جسم و جان عنوان کرد و ادامه داد: انسان آمیزهای از این دو نیاز است که با برگزاری این مراسم معنوی میتواند علاوه بر پرورش جسم و جان خود به سعادت و کمال نیز دست پیدا کند.
بیشتر معتکفان سال گذشته جوانان و نوجوانان بودند
حجت الاسلام مسعودی با بیان اینکه هر سال در ایام نامنویسی آیین معنوی اعتکاف با توجه به استقبال مردم تعداد مساجدی که در شهرستانهای این استان در نظر گرفته میشود، متغیر است افزود: برای اینکه بتوانیم پذیرای تمامی معتکفین و متقاضیان باشیم برنامهریزیهای اساسی لازم است.
وی اظهار داشت: سال گذشته 13 هزار نفر در استان البرز در این آیین معنوی شرکت کردند و بیشترین آنها جوانان و نوجوانان بودند.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان البرز گفت: پیشبینی میشود امسال با توجه به همزمانی این آیین با امتحانات دانشآموزان، تعداد معتکفین در سالجاری نسبت به سال گذشته کاهش یابد.
وی افزود: امسال نیز مانند سالهای گذشته برنامههای مختلف فرهنگی و مذهبی از جمله سخنرانی، مداحی و قرائت ادعیه و قرآن کریم برای معتکفین در نظر گرفته شده است.
وی تاکید کرد: توزیع بستههای فرهنگی، پاسخ به شبهات دینی، بیان احکام آیین اعتکاف از دیگر برنامههای پیشبینی شده در این آیین است.
..............................
گزارش از لیلا جعفری
نظر شما