سید ابوالقاسم علوی در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه آینده اعتیاد در گرو پرداختن درست و منطقی و علمی به مسئله اجتماعی اعتیاد و کارکرد مناسب نهادهای فرهنگی و عقیدتی و اجتماعی در کاهش اثرات نامطلوب معضلات اجتماعی بر جامعه است، اظهار داشت: مسائل و معضلات اجتماعی همچون یک زنجیره به هم متصل هستند که به دلیل پرداختن به یکی از این معضلات نمی توان به دیگر مسائل اجتماعی نپرداخت بلکه هرکدام همچون یک زنجیره به هم پیوسته هستند که اختلالات فردی و جرائم فراوانی پیامد زیانبار آن است.
رئیس شورای تحقیقات زندانهای استان البرز ادامه داد: ابتدا باید پاسخ چند پرسش اساسی را یافت؛ اینکه مسائل اجتماعی همچون بیکاری، سیستم توزیع نابهنجار مواد مخدر، توزیع درآمد ثروت در جامعه، تشنج درون خانوادگی، کم سوادی و بی سوادی و رشد جمعیت کیفری در جامعه چه تاثیری بر افزایش نرخ معتادان دارد؟ سن مصرف مواد مخدر چه تاثیری بر آینده اعتیاد خواهد داشت؟ آیا زندان محل مناسبی برای نگهداری معتادان است؟ درصد مجرمینی که از مواد مخدر استفاده کرده اند چه میزان است؟ سرانجام معتاد مجرم است یا بیمار؟ راه درست در تعامل با افرادی که از اعتیاد رنج می کشند چیست و چگونه باید با توزیع مواد مخدر مبارزه کرد؟
علوی با بیان اینکه مواد مخدر و اعتیاد محصول استکبارجهانی است و سیستم توزیع و حمل و قاچاق مواد مخدر که گردش مالی نامشروعی به دنبال دارد دارای ویژگی هایی است، افزود: دائمی و مستمر بودن، عدم وابستگی به زمان و مکان، سودآور و جهانی بودن از مهمترین ویژگی های آن است و در مبارزه با آن باید با شناخت این ویژگی ها با اختصاص بودجه و اعتبار، مبارزه فراگیر و انجام فعالیتهای اعتقادی و فرهنگی تقاضا را در جامعه کاهش داد تا عرضه صورت نگیرد و سیستم سازمان یافته اعتیاد ناکارآمد شود.
وی تقویت اعتقادات دینی، رشد اشتغال و حرفه آموزی و ریشه کن شدن بیکاری را با تشریک مساعی تمامی نهادها در آینده اعتیاد موثر دانست و تصریح کرد: زندان محل مناسبی برای فرد معتاد نیست اما متاسفانه تحقیقات نشان می دهد مجرمانی که وارد زندان می شوند به خصوص در جرائمی همچون سرقت، حتی برای یک بار مواد مخدر را تجربه کرده اند.
وی گفت: سازمان زندانها به ناچار و به منظور کاهش اثرات نامطلوب بر اقدامات چهارگانه خود به خصوص در بخش فرهنگی و تربیتی و اشتغال دائم و موثر برنامه های خاصی از طریق بخش های مختلفی همچون بهداشت و درمان، کلینیک مثلثی، ستاد کاهش آسیب رفتارهای پرخطر، کلینیک ترک سیگار و مراقبت بعد از خروج در سه بخش رفتارهای پرخطر در بین زندانیان، پیشگیری با انجام چهار فرایند مشاوره و اطلاع رسانی و آموزش مهارت های زندگی و برنامه های جایگزین مصرف مواد مخدر ارائه می دهد.
بازگشت 5 درصدی معتادان تحت درمان در زندانهای البرز به اعتیاد
مدیرکل زندانهای استان البرز ادامه داد: برنامه های جایگزین مصرفی مواد مخدر همچون ارتقای باورهای دینی زندانیان، اجرای فعالیت های ورزشی در رشته های مختلف ورزشی و بالا بردن مهارت کسب و کار و اشتغال و حرفه آموزی است.
درمان افرادی که در بدو ورود به زندان دارای مشکل اعتیاد هستند، پنج مرحله غربال گیری و بیماریابی، مشاوره درمانی و ارجاع به کلینیک مثلثی، سم زدایی طرح ام ام تی و مراقبت بعد از درمان از دیگر اقدامات این حوزه است که علوی اشاره کرد.
به گفته وی افرادی که در این طرح قرار گرفته اند پنج و یک دهم درصد بازگشت مجدد به زندان و عود مجدد داشته اند که در صورت تشریک مساعی نهادهای حمایتی می توان این آمار را به صفر رسانید.
رئیس شورای تحقیقات زندانهای استان البرز اظهار داشت: در حال حاضر برنامه ترک اعتیاد برای 47 درصد از مجرمینی که از جامعه کل اعتیاد خود را به زندان آورده اند در حال انجام است از این تعداد 27 درصد علاوه بر دیگر جرائم عمومی جرم مواد مخدر نیز دارند.
این مقام قضایی پرداختن درست علمی و منطقی به مقوله اعتیاد را در کمک به مبارزه فراگیر و اصولی با این معضل اجتماعی موثر ارزیابی کرد و افزود: معتاد مجرم یا بیمار موضوعی است که همواره مطرح شده است و این در حالی است که اعتیاد به عنوان یک انحراف اجتماعی جرائم متعددی را به دنبال خود به بار می آورد. زمانی که شخصی بر اعتیاد خود اصرار کند به ناچار برای رسیدن به آن مرتکب جرم می شود و زمانی که فردی برای بار اول به اعتیاد سوق پیدا می کند باید با اطلاع رسانی مناسب و توجه به اختلالات فردی و شرایط اجتماعی آن در بستر جامعه درمان شود در غیر این صورت وی تبدیل به مجرم شده و برای تامین مواد خود عمل برخلاف قانون انجام خواهد داد.
مدیر کل زندانهای استان البرز با بیان اینکه سازمان زندانها تجارب ارزشمندی در مبارزه و کنترل مواد مخدر به دست آورده است افزود: برنامه های خاص اقدامات امنیتی و اقدامات فرهنگی و تربیتی با نسخ قرآن و نماز در ارتباط با مجرمین در زندانها به کار گرفته شده است و در حال حاضر فعالیتهای این سازمان به مثابه جامعه کل در تمامی ابعاد آموزشی و تحصیلی، فنی و حرفه ای، تبلیغات اسلامی، ارشاد و راهنمائی و دانشگاهی را به انجام می رساند که می تواند این تجارب را در اختیار جامعه قرار دهد و افرادی که در دالان اصلاح و تربیت قرار گرفته اند بازگشت پنج و یک دهم درصدی به زندان داشته اند.
نظر شما