حجت الاسلام محمد صادق یوسفی مقدم در مورد اینکه نقش نخبگان و خواص در جامعه اسلامی به ویژه در مواقع حساس سیاسی چیست به خبرنگار مهر گفت: به طور معمول در هر جامعه ای نخبگان نقش هدایت و راهبری آن جامعه را دارند و آن جامعه نخبگان خود را به عنوان اسوه ها و الگوهای اجتماعی خودشان انتخاب می کنند و در زندگی آنها را سرمشق قرار می دهند.
وی ادامه داد: بر این اساس جایگاه نخبگان در هدایت جامعه جایگاه بسیار روشن و در عین حال با اهمیتی است. نخبگان در برابر حفاظت از این جایگاه و درست عمل کردن و عمل مطابق شأن و جایگاهشان مسئولیت سنگینی دارند.
رئیس مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم تصریح کرد: در جامعه اسلامی هم به دلیل وجود دو عنصر عمل و اندیشه آن کسانی که در بعد اندیشه ارتقا و کمال لازم را پیدا کرده اند و از نظر عمل هم شایستگی های لازم را در خودشان به وجود آورده اند به عنوان نخبگان جامعه اسلامی شناخته می شوند.
وی در ادامه تاکید کرد: در روایات از نخبگان به نورها تشبیه شده است که با نورانیت خودشان راه سعادت را به انسانها نشان می دهند. ذهن انسان ها را روشن می کنند اگر در مقام عمل و شایستگی های عملی و هم در مقام فکر و نظر از آنها سؤالاتی بشود راه سعادت را به انسانها باز می کنند. خاصیت نور این است که هم خودش روشن است هم راه را روشن می کند و مانع از این می شود که به جای راه در چاه بیفتیم. بنابراین نخبگان جامعه باید خودشان انسان های شایسته و کمال یافته ای باشند یعنی کسانی که هم اهل عملند و هم اهل علمند. در شرایط حساس هم باید نورانیت نخبگان بیشتر بشود و مردم را در آن شرایط خاص که ظلمت های زیادی حاکم می شود و اندیشه های گوناگونی در سطح جامعه رخ می نماید این نخبگانند که می توانند در ذیل این اندیشه ها آن اندیشه صحیح را شناسایی کرده و به مردم معرفی کنند.
یوسفی مقدم در مورد اینکه چگونه نخبگان و خواص می توانند در ایجاد فضای اخلاقی پاک و شفاف در موقعیت های ویژه سیاسی همچون انتخابات کمک کنند هم تصریح کرد: برای ملت ایران برای جامعه اسلامی و کشوری که در تمام دنیا تنها کشوری است که مواضع اسلام را مطرح می کند و می خواهد تمدن اسلام را احیا بکند در چنین کشوری نخبگان جامعه باید از بین اندیشه هایی که برای اداره کشور مطرح می شود مراقبت کنند که این اندیشه ها کدام یک شایستگی دارند راهبری این کشتی عظیم را بر عهده بگیرند.
رئیس مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم در ادامه گفت: نکند خدای نکرده در بین این اندیشه ها، اندیشه ای باشد که ما را از اسلام منحرف کند و در جایی قرارمان بدهد که بعداً متوجه بشویم این مسیری که رفتیم مطابق با ارزشهای الهی نبوده است. بنابراین یکی از مسئولیت هایی که در این موقعیت کنونی بر عهده نخبگان است شناسایی اندیشه های سالم و کد دادن به جامعه و رهنمون کردن جامعه با آن کدها به سوی اندیشه های سالم است.
یوسفی مقدم عنوان کرد: نکته دیگر این است که نخبگان باید برنامه هایی که کاندیداهای ریاست جمهوری به مردم ارائه می دهند آشکار کنند که کدام برنامه می تواند امت اسلامی را محافظت بکند بنابراین برنامه ای که با ویژگی های جامعه اسلامی، همسویی و مطابقت داشته باشد باید به مردم معرفی و شناسانده بشود.
وی ادامه داد: نکته مهم دیگر آن سکانداری است که بتواند دوست را از دشمن تمیز و تشخیص بدهد. در مقام فکر بتواند فکری کاملاً الهی و اسلامی داشته باشد و تمام جوانب آن با یک نگاه قرآنی و روایی و با حکمت و اندیشه اسلامی بسته شده باشد. فکری که دشمن نتواند در آن رسوخ کند و این فکر بتواند آن انسان را در مواقع حساس به مواضع صحیحی سوق بدهد.
رئیس مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم یادآور شد: در هر صورت یکی از چیزهایی که نخبگان باید مردم را به آن سمت و سو هدایت کنند شناخت صحیح دوستان امت اسلام و شناخت صحیح دشمنان امت اسلام است. نخبگان باید با ارائه طریق و اگر لازم شد با ایثار الی المسیر مردم را به سمت کاندیدای اصلح هدایت بکنند.
وی در ادامه تاکید کرد: نکته مهم دیگر تعهد نخبگان جامعه ما به اصل قانون اساسی به ویژه اصل پنجم آن یعنی اصل ولایت فقیه است. باید این خیمه و عمود و ستون انقلاب و اسلام شکسته نشود و نخبگان مردم را به پاسداری از آن ترغیب کنند. پاسداری از این خیمه هم اینطور است که ما در دفاع از ولایت و توجه به هدایت ها و رهنمودهای رهبری و عمل بر اساس آنها اقدامات اساسی و مهمی را پیش رو داشته باشیم.
نظر شما