به گزارش خبرنگار مهر، هفدهمین همایش بزرگداشت حکیم صدرالمتالهین شیرازی ملاصدرا با عنوان «فلسفه و راه زندگی» امروز چهارشنبه اول خرداد در مجتمع آدینه با حضور اساتید و اندیشمندان حوزه فلسفه برگزار شد.
دکتر حمید رضا آیت اللهی استاد دانشگاه علامه و رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی طی سخنانی به تبیین "ضرورت تحلیل فلسفی فناوری های رو به گسترش در جامعه" پرداخت و گفت: در قدیم تکنولوژی را به عنوان ابزاری می سنجیدند که با آن بتوان به هدف خود رسید اما الان تکنولوژی های نرمی وجود دارد که بسیار مخفیانه ما را درگیر کرده است.
وی از آموزش، مدیریت و رسانه به عنوان مهمترین تکنولوژی های نرم یاد کرد و گفت: مارکس اولین کسی بود که به نحو افراطی تکنولوژی را ابزار تعیین کننده عوامل روبنایی خواند و گفت: تکنولوژی نظام جبریت دارد و ابزاری است که خودش را به ما تحمیل می کند. مارکس تکنولوژی را آئینه تمام نمای کاستی های انسان می خواند و بعد از او هایدگر نیز در این زمینه نکاتی گفت که محوریت بحث قرار گرفت.
رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در ادامه با قرائت برخی گفته های هایدگر نسبت به تکنولوژی تصریح کرد: هایدگر راه علاجی برای ما می گذارد اولا می گوید ما باید تکنولوژی را بشناسیم که چه کار با ما می کند و راه حل دوم بحث هنر را به میان می کشد. او از طریق هنر غلبه تکنولوزی را تلطیف می کند. نظام های تکنولوژی یک تحمیلی از جانب خود تکنولوژی دارند و دنبال فاعلش هم نباید بگردیم و یا اینکه گفته می شود یک توطئه ای در کار است اما باید بگوییم خیلی وقت ها چنین است اما خیلی از آنها نظام های تحمیل شده به وسیله ذات خود تکنولوژی است به طوری که خود فلسفه به ماهو یک معرفتی است که تکنولوژی بر آن موثر بوده است.
دکتر آیت اللهی در ادامه به تاثیرات تکنولوژی بر فلسفه اشاره کرد و گفت: اولا تکنولوژی کاری کرده است که متافیزیک طرد شود؛ دوم تکنولوژی و نسبی گرایی را در آرای فلسفه برای ما عادی کرده است و سوم ما را از تجرید های اولیه دور می کند و ما را درگیر مسائل دم دستی کرده است که با این کار تهی کردن فلسفه از رویکرد عقلی محض را به دنبال دارد. چهارمین تأثیر تکنولوژی بر فلسفه، تحمیل ارزش های جدید برای قضاوت های فلسفی است و پارادیم مفید بودن به معنای صرفا رفاه را برای ما معنی می کند و پنجمین تأثیر، تبدیل مدل هایی برای تبیین عالم برای زندگی انسانی است.
وی در پایان تاکید کرد: تکنولوژی مثار کثرت است و چیزی که مثار کثرت است یعنی دور کردن نفس وجود است همان حقیقتی که فلسفه ملاصدرا می خواهد ما را بدان نزدیک کند پس بنابراین باید به مبانی فلسفی در تکنولوژی عمیقا بیندیشیم.
نظر شما