۲ خرداد ۱۳۹۲، ۱۸:۲۷

خجسته اعلام کرد:

30درصد مسافران مشهدی بهای خدمات را نمی‌پردازند/ بهره برداری از فاز دوم بی آر تی تا عید فطر

30درصد مسافران مشهدی بهای خدمات را نمی‌پردازند/ بهره برداری از فاز دوم بی آر تی تا عید فطر

مشهد - خبرگزاری مهر: مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی شهرداری مشهد گفت: در حال حاضر برای هر نفر از شهروندان دو من‌کارت وجود دارد اما 30 درصد از مسافران بهای خدمات را نمی پردازند.

به گزارش خبرنگار مهر، مهدی خجسته بعد از ظهر پنج شنبه در نشست مطبوعاتی خود با اصحاب رسانه که در خصوص آغاز عملیات اجرایی احداث فاز دوم خط یک BRT مشهد برگزار شد،اظهار کرد: در حال حاضر 3 میلیون و 200 هزار من‌کارت در شهر مشهد فروخته شده به گونه‌ای که برای هر نفر، دو من‌کارت وجود دارد اما 30 درصد از مسافران بهای خدمات خود را نمی پردازند که مشکلاتی را برای اتوبوسرانی به وجود آورده است.

وی از اتمام کامل شبکهBRT  مشهد ظرف سه سال آینده خبر داد و افزود: ایجاد خطوط BRT در قالب مطالعات جامع حمل و نقل شهر مشهد به تصویب شورای عالی ترافیک کشور رسید که طی آن چهار خط BRT در مجموع 66 کیلومتر برای این شهر طراحی شد.

فاز دوم بی آر تی مشهد عید فطر افتتاح می شود

وی افزود: فاز اول خط یکBRT از مسیر پایانه مسافربری تا میدان بیت‌المقدس آبان ماه سال گذشته به بهره‌برداری رسید و عملیات اجرایی فاز دوم آن که از ضلع شمالی حرم مطهر رضوی تا میدان فجر طول دارد از 15 اردیبهشت ماه سال جاری آغاز شد و تا روز عید سعید فطر نیز به پایان می‌رسد.

مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی شهرداری مشهد با اشاره به فاز سوم خط یک نیز تصریح کرد: مناقصه اجرای فاز سوم خط یک BRT که از میدان فجر تا انتهای طبرسی شمالی ادامه دارد نیز شهریور ماه برگزار می‌شود و امیدواریم عملیات اجرایی آن تا نیمه دوم سال جاری به اتمام برسد که با این اقدام خط یک به طور کامل احداث شده است.

خجسته در خصوص خطوط بعدی BRT نیز بیان کرد: اولویت سازمان اتوبوسرانی شهرداری مشهد بعد از اتمام خط یک، اجرایی کردن خط سوم BRT است.

به گفته وی این خط از منطقه الهیه تا انتهای مصلی ادامه دارد و در این مسیر بولوار امامیه، معلم، استقلال، قره‌نی، توحید، آیت‌الله شیرازی و خیابان نواب را طی خواهد کرد.

مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی شهرداری مشهد تصریح کرد: اولویت اول در خط سوم نیز احداث BRT از میدان فردوسی تا حرم مطهر رضوی است.

خجسته گفت: امیدواریم با اقدامات انجام شده شبکه BRT مشهد را ظرف سه سال آینده به اتمام برسانیم.

جابه‌جایی روزانه 1200 نفر با خط  BRT

وی در ادامه با اشاره به مزایای راه‌اندازی خط یک BRTگفت: در مسیر پایانه مسافربری تا میدان فجر 600 دستگاه اتوبوس در قالب 45 خط از 146 خط مشهد فعالیت دارد که نشان دهنده این است 30 درصد از ظرفیت شبکه اتوبوسرانی مشهد در این مسیر قرار دارد.

مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی شهرداری مشهد گفت: با راه‌اندازی خط یک BRT در کنار اینکه کاهش زمان انتظار مسافران محقق شده، از تردد خطوط موازی نیز جلوگیری شده است.

به گفته وی افزایش میزان مسافر جابه‌جا شده، کاهش آلودگی، حدف خطوط موازی و ... از دیگر مزایای راه‌اندازی خطوط BRT است.

خجسته با بیان اینکه متوسط جابه‌جایی مسافر در هر اتوبوس 700 نفر است، گفت: در حال حاضر با 2000 ناوگان اتوبوس فعال در مشهد روزانه یک میلیون و 500 هزار نفر مسافر در این شهر جابه‌جا می‌شود.

مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی شهرداری مشهد ادامه داد: متوسط جابه‌جایی مسافر در خط یک BRT نیز روزانه 1200 نفر است که نشان دهنده افزایش 40 درصدی جابه‌جایی نسبت به سرانه متوسط است.

وی همچنین در خصوص زمان تحویل اتوبوس‌های BRT بیان کرد: در سال گذشته قرارداد خرید 100 دستگاه اتوبوس BRT منعقد شد که تا پایان همان سال 24 دستگاه اتوبوس وارد شد.

خجسته بیان کرد: در حال حاضر 30 دستگاه دیگر نیز به زودی به ایران وارد می‌شود و امیدواریم تا پایان سال جاری تمام 100 دستگاه در این شبکه استفاده شود.

وی با بیان اینکه برای استفاده از تمام ظرفیت خط یک BRT، 70 دستگاه اتوبوس سه محور در این خط فعال است افزود: برای خرید ناوگانBRT 25  میلیارد تومان هزینه شده است که نیمی از آن از محل بودجه زیارت تامین شد.

افزایش 200 دستگاه اتوبوس به مشهد در سال جاری

مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی شهرداری مشهد در خصوص افزایش ناوگان اتوبوس شهر مشهد بیان کرد: طبق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته باید سالیانه 20 درصد از طریق خرید اتوبوس و نوسازی به ناوگان اتوبوسرانی مشهد اضافه شود که این درصد رقم افزیش 400 دستگاه اتوبوس را نشان می‌دهد.

وی بیان کرد: در سال گذشته 124 دستگاه اتوبوس و 114 دستگاه مینی‌بوس به ناوگان اتوبوسرانی مشهد اضافه شده است.

خجسته بیان کرد: در بودجه سال جاری شهرداری نیز باید 500 دستگاه اتوبوس به ناوگان مشهد اضافه شود که اگر این بودجه 50 میلیارد تومانی محقق شود و دولت نیز کمک کند می‌توان 500 دستگاه اتوبوس جدید را در ناوگان فعال کرد.

به گفته مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی شهرداری مشهد در صورت عدم کمک دولت با این بودجه تنها می‌توان 140 تا 150 دستگاه اتوبوس به ناوگان اضافه کرد اما حداقل در سال جاری 200 دستگاه ناوگان جدید در شبکه اتوبوسرانی فعال خواهد شد.

خجسته در خصوص زمان انتظار مسافر در ایستگاه و زمان اعزام اتوبوس نیز گفت: معیار تخصیص اتوبوس به یک خط تعداد مسافر است اما به طور میانگین در کل شبکه اتوبوسرانی مشهد میانگین زمان اعزام 10 دقیقه و میانگین زمان انتظار مسافر در ایستگاه پنج دقیقه است.

بازسازی 495 دستگاه اتوبوس فرسوده در مشهد

وی با اشاره به نوسازی اتوبوس‌های فرسوده نیز گفت: متوسط عمر هر اتوبوس در شبکه اتوبوسرانی مشهد 9 سال است در حالی که استاندارد آن سه سال عنوان شده است.

وی گفت: مشهد به عنوان یکی از شهرهای پیشرو در نوسازی اتوبوس‌ها توانسته تاکنون 495 دستگاه اتوبوس فرسوده بالای 12 سال و بین 7 تا 12 سال را نوسازی کند.

خجسته گفت: در ماه آینده نیز مشهد موفق خواهد شد پانصدمین اتوبوس فرسوده را نوسازی کند.

راه‌اندازی سیستم اعلام زمان رسیدن اتوبوس به ایستگاه در 150 نقطه

وی به راه‌اندازی سیستم اعلام زمان رسیدن اتوبوس به ایستگاه اشاره کرد و در این خصوص گفت: در مرحله اول به دلیل وجود مشکل در زیرساخت‌های مخابراتی موفق به راه‌اندازی این سیستم نشدیم.

مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی شهرداری مشهد ادامه داد: با ارائه فرصتی جدید به مشارکت کننده، مراحل آزمایشی این سیستم به پایان رسیده است و به زودی در 150 نقطه شهر مشهد راه‌اندازی خواهد شد.

خجسته گفت: سامانه صوتی اعلام ایستگاه در اتوبوس نیز در 1000 دستگاه اتوبوس بخش دولتی نصب شده و با تامین تجهیزات در اتوبوس‌های بخش خصوصی نیز به زودی راه‌اندازی خواهد شد.

خجسته گفت: با عدم پرداخت بهای خدمات توسط مسافران در کنار اینکه شهرداری باید از خدمات دیگر خود مانند ایجاد فضای سبز، جمع‌آوری زباله و .... بکاهد تا در بخش حمل و نقل هزینه کند، به نوعی به حق دیگر شهروندان و مسافران ظلم شده است.

وی در خصوص مراکز فروش و شارژ من‌کارت نیز گفت: در شهر مشهد 90 نقطه باجه‌ای مخصوص و 360 نقطه مرکز فروش و شارژ من‌کارت فعال است که هر من کارت نیز قابلیت شارژ تا 50 هزار تومان را دارد.

مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی شهرداری مشهد گفت: یکی از مصوبات شورای شهر جریمه کردن مسافرانی است که بهای خدمات خود را در اتوبوسرانی پرداخت نمی‌کنند اما ما تنها معتقد به فرهنگ‌سازی هستیم.

خجسته در ادامه با اشاره به افزایش بهای خدمات اتوبوس در بخش دولتی گفت: پیشنهاد شهرداری مشهد در سال 92 افزایش بهای خدمات در بخش دولتی 250 تومان و در بخش خصوصی 350 تومان بوده است که شورای شهر با این رقم موافقت نکرد و در بهای خدمات نهایت اتوبوس‌های بخش دولتی 200 تومان شد.

وی ادامه داد: شورای شهر مشهد اعلام کرد برای عدم افزایش بهای خدمات در بخش دولتی در سال جاری شهرداری مشهد باید 40 میلیارد تومان به این بخش یارانه دهد که این برخلاف اصل 44 قانون اساسی است.

به گفته خجسته این میزان در سال گذشته 17 میلیارد تومان بوده است.

تجهیز 200 ایستگاه اتوبوس به سایبان شیشه‌ای در سال جاری

مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی شهرداری مشهد با بیان ایکنه در شهر مشهد 2600 ایستگاه اتوبوس وجود دارد، گفت: در حال حاضر 1300 دستگاه سایبان شیشه‌ای در مشهد نصب شده است که در سال جاری نیز 200 ایستگاه دیگر به سایبان شیشه‌ای مجهز خواهد شد.

خجسته گفت: بزرگترین مشکل ما در بحث سایبان‌های شیشه‌‌ای سرقت تجهیزات روشنایی آن است که به تمام دستگاه‌های مرتبط منعکس شده است.

وی تصریح کرد: تاکنون تجهیزات روشنایی 300 دستگاه سایبان شیشه‌ای ایستگاه اتوبوس در مشهد به سرقت رفته است.

مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی شهرداری مشهد در خصوص ارائه تخفیفات بهای خدمات اتوبوس برای اقشار مختلف مردم گفت: مقرر شده است دفتر پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد بخش مخاطبان، میزان تخفیف و تعداد سفر را مشخص کند.

خجسته گفت: اگر این مهم به تصویب شورای اسلامی شهر مشهد برسد این طرح برای یک گروه از مخاطبان به صورت آزمایشی اجرا خواهد شد.

کد خبر 2061518

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha