به گزارش خبرنگار مهر، پیش از ظهر پنجشنبه در سومین شورای برنامه ریزی و توسعه استان همدان که در سالن شهدا برگزار شد، معاون برنامه ریزی استاندار همدان بررسی و تصویب طرح منطقه ویژه اقتصادی جهان آباد را دستور جلسه نخست این شورا برای تصمیم گیری مطرح کرد و گفت: پیشنهاد ایجاد این طرح در فامنین در دور دوم سفر ریاست جمهوری به همدان مورد تاکید قرار گرفت و در فروردین ماه 88 نیز به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.
حسن خیریانپور عنوان داشت: این منطقه ویژه اقتصادی به مساحت یک هزار و 50 هکتار است که قرارداد مکان یابی آن در 24تیرماه سال 88 بین مسکن و شهرسازی و شرکت مهندسین مشاور منعقد شد.
وی افزود: این طرح سپس در کمیته تخصصی کارشناسی شد و به تصویب نهایی کارگروه رسید که امروز نیز برای تصویب نهایی در شورای برنامه ریزی استان همدان مطرح می شود.
پس از ارائه کلیات بحث توسط معاون برنامه ریزی استاندار همدان، معاون مدیرکل راه و شهرسازی نیز توضیحات کلی در زمینه این طرح ارائه کرد که موید سخنان معاون برنامه ریزی استاندار همدان بود و بر این مبنا نیز بحث تشریح جزئیات طرح بر عهده مدیر پروژه منطقه ویژه اقتصادی جهان آباد گذاشته شد.
حاجیه فلاح در این زمینه با اشاره به روند شکل گیری طرح گفت: بر اساس اهمیت این موضوع مطالعات زمین شناسی نیز انجام شد که بر این اساس متوجه شدیم این طرح مشکلاتی دارد که در همین زمینه نیز راهبردهای مناسب مورد توجه قرار گرفت و در برهه ای این موضوع تقریبا متوقف شد و سپس مطالعات ژئوپلتیک و ژئوفیزیک بر روی آن انجام شد.
مدیر پروژه منطقه ویژه اقتصادی جهان آباد با بیان اینکه در راستای مطالعات عمیق این طرح 22 گمانه زنی در این منطقه انجام شد، گفت: همراه با این موضوع طرح راهبردی آن نیز به تصویب رسید و بر اساس تشخیص گمانه زنی های عمیق، شهرک صنعتی استان همدان مسئولیت مدیریت طرح را بر عهده گرفت و بر این مبنا نیز مطالعات ارزیابی محیط زیست در این مکان انجام شد.
نزدیکی به مرز خسروی و دسترسی به بازار عراق از توانمندی های طرح است
وی با اشاره به ارزیابی مناسب بودن موقعیت این منطقه ویژه اقتصادی نیز عنوان داشت: این منطقه از این نظر مناسب ترین پهنه شناخته شد و محرز شد که این مکان با توجه به توانمندی های موجود می تواند نقشی مهم در شرایط ملی و منطقه ای برای استان همدان ایفا کند.
فلاح، نزدیکی به مرز خسروی، دسترسی به بازار عراق، برجسته کردن شبکه حمل و نقل استان همدان، همجواری با قطب های بزرگ صنعتی، وجود نیروی کار فراوان و ارزان و اینکه این منطقه مالکیت دولتی دارد را از جمله توانمندی های عمومی منطقه ویژه اقتصادی جهان آباد معرفی کرد.
بالا بودن نرخ مهاجرت در استان همدان سرمایه گذاری را دچار مضیقه می کند
مدیر پروژه منطقه ویژه اقتصادی جهان آباد همچنین پایین بودن سطح تخصص در این منطقه، عدم وجود امنیت سرمایه گذاری در منطقه جهان آباد و بالابودن نرخ مهاجرت در استان را از جمله مشکلات موجود این پروژه عنوان کرد و افزود: بالا بودن نرخ مهاجرت در استان همدان سرمایه گذاری را دچار مضیغه می کند.
وجود پدیده نشست و فروچاله و عدم دسترسی به آب از مشکلات پروژه است
وی افزود: وجود پدیده نشست و فروچاله و عدم دسترسی به آب، پایین بودن صنعت کشاورزی در بکارگیری تکنولوژی در اطراف منطقه جهان آباد نیز از دیگر مشکلات موجود است.
فلاح با بیان اینکه این منطقه به محورهای توسعه استان نزدیک است، گفت: دسترسی به راه آهن و محورهای توسعه استان همدان نیز بر اهمیت این پروژه می افزاید.
مدیر پروژه منطقه ویژه اقتصادی جهان آباد با تاکید بر لزوم تمرکز زدایی صنعتی از همدان و با بیان اینکه همدان بیشترین تمرکز را در هر زمینه از جمله جمعیت دارد، گفت: وجود این منطقه اقتصادی ویژه موجب می شود این منطقه به شهر متمایل شود و با مناطق توسعه یافته لینک شود.
ایجاد این منطقه ویژه اقتصادی در استان همدان محرک توسعه قرار خواهد گرفت
فلاح این پروژه را گامی موثر در راستای ارتقای نقش استان همدان در جایگاه اقتصادی دانست و گفت: ایجاد این منطقه ویژه اقتصادی در سطح استان همدان محرک توسعه قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه زمین این پروژه نیز دارای مشکلاتی بود که مورد بررسی قرار گرفت نیز گفت: بر اساس بررسی های صورت گرفته مسائل زمین شناسی ایجاد نشست و فروچاله و عدم دسترسی به آب از جمله مشکلات است.
مدیر پروژه منطقه ویژه اقتصادی جهان آباد با بیان اینکه این پروژه کمترین آثار منفی زیست محیطی را نسبت به سایر اراضی دارد، عنوان داشت: اولین اقدام محیط زیست با توجه به اینکه این منطقه از نظر آب در مضیغه است، این بود که امکان استقرار صنایع سنگینی چون پتروشیمی در آن وجود ندارد که بر این اساس پیش بینی شد از سد تالوار و آب تصفیه فاضلاب آب آن تامین شود.
مدیر کل منابع طبیعی نیز در این لحظه از جلسه عنوان کرد: کل منطقه ویژه اقتصادی جهان آباد 749 هکتار است و تغییر کاربری آن نیز توسط قانون امکان پذیر است.
استاندار همدان نیز در پاسخ به وی گفت: همان 750 هکتار برای این منطقه محاسبه شود.
کم بودن وسعت مناطق ویژه اقتصادی عامل منفی به نظر نمی رسد
مدیر پروژه منطقه ویژه اقتصادی جهان آباد نیز در این زمینه عنوان داشت: در این راستا مناطق ویژه اقتصادی در جهان نیز مورد بررسی قرار گرفته اند که بر این اساس مناطق بسته به نوع کاربری که دارند می توانند تغییر کنند و کم بودن وسعت عامل منفی به نظر نمی رسد.
فلاح با بیان اینکه هر صنعتی باید سه درصد از مکان خود را به ایجاد فضای سبز اختصاص دهد نیز گفت: حریم ها در این زمینه نیز تعریف شده است که اراضی پرت و غیرقابل استفاده برای صنایع به فضای سبز اختصاص داده شود.
با وجود فروچاله ها چگونه می توان صنایع سنگین را در این منطقه استقرار داد؟
استاندار همدان نیز در این بخش از جلسه خطاب به مدیر پروژه منطقه ویژه اقتصادی جهان آباد سئوال کرد: باید عنوان کنید که با وجود فروچاله ها چگونه می توان صنایع سنگین را در این منطقه استقرار داد و در این صورت چه اتفاقی خواهد افتاد؟
علی محمد آزاد عنوان داشت: گاهی یک مطلب تخصصی در افکار عمومی به یک معضل تبدیل می شود و بحث فروچاله ها این موارد نیز تخصصی است و باید راهکار داده شود چون به هر حال این موارد به گوش سرمایه گذاران می رسد و آنها را دچار نگرانی می کند.
استاندار همدان همچنین از مدیر پروژه منطقه ویژه اقتصادی جهان آباد، مشخص شدن میزان آب بری و نحوه تامین آب این منطقه را نیز خواستار شد.
مدیر پروژه منطقه ویژه اقتصادی جهان آباد در پاسخ به وی گفت: آب شرب این منطقه از سد تالوار تامین خواهد شد و برای صنایع نیز از تسویه فاضلاب تامین می شود.
فلاح در زمینه فروچاله ها نیز گفت: در این زمینه دو مشاور گرفتیم و کار ارزیابی شده است و با توجه به اینکه استقرار صنعت تکنولوژی خاص خود را طلب می کند این موارد بررسی شده و محرز شده که بخش هایی از زمین دارای فروچاله است و بخش هایی نیز حادثه ساز است اما در کلیت زمین مناسب است.
مدیر پروژه منطقه ویژه اقتصادی جهان آباد ابراز داشت: با توجه به مشکلات موجود مقرر شد صنایع سنگین در مکان هایی که حداقل ریسک پذیری را دارد استقرار یابد و فضای سبز و صنایع سبک و کم وزن نیز در مکان هایی که نیاز به استفرار صنایع سبک است دیده شود.
نبود امنیت سرمایه گذاری این منطقه نباید در جلسات علنی مطرح شود
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت نیز در این جلسه با انتقاد از مدیر پروژه بیان داشت: بحث نبود امنیت سرمایه گذاری این منطقه نباید در جلسات علنی مطرح شود در حالی که این امنیت وجود دارد و بستر خوبی است.
آیا ایجاد این طرح به چاه های آب کشاورزان تهدید وارد می کند؟
مدیرکل منابع طبیعی نیز در این جلسه خطاب به مدیر پروژه عنوان داشت: با توجه به اینکه بحث کشاورزی در روستاهای اطراف منطقه جهان آباد فعال است و کشاورزان هر یک چاه هایی برای امر کشاورزی دارند آیا ایجاد این طرح به چاه های آب کشاورزان نیز تهدید وارد می کند؟
مدیر کل کار، تعاون و رفاه اجتماعی نیز با اشاره به سخن مدیر پروژه در زمینه نبود فرد متخصص در زمینه صنایع گفت: با توجه به اینکه وضعیت فعلی مشخص نیست باید محرز شود که معیار چه بوده؟ چرا که در این صورت نیروی متخصص نیز آموزش داده خواهد شد.
مدیرعامل شرکت اب منطقه ای همدان نیز با اشاره به بحث آبرسانی به این منطقه ویژه اقتصادی گفت: بحث بر این بود که 500 مترمکعب از پساب تسویه خانه به این منطقه برسد.
مجاز به تامین آب صنایع سنگین از مجتمع های آبرسانی نیستیم
صفرعلی کمندانی با بیان اینکه از مجتمع های آبرسانی مجاز به تامین آب صنایع سنگین نیستیم، گفت: سهم کل آبی که برای همه شهرک های صنعتی و نه تنها جهان آباد می توان داد 400 لیتر است.
مدیر پروژه منطقه ویژه اقتصادی نیز در این رابطه گفت: کل آب مورد نیاز این منطقه 13 هزار و 205 مترمکعب در ساعت در مرحله ابتدایی و 17 هزار و 315 مترمکعب در ساعت در مرحله توسعه نهایی است.
معاون عمرانی استاندار همدان نیز در این بین گفت: با توجه به کلیت این منطقه و نیز با توجه به شرایط موجود اولویت استقرار با صنایع متوسط به بالا و کم آب بر و های تک است.
خسرو سامری افزود: مقرر شده در صورت استقرار پتروشیمی در این منطقه شرکت شهرکهای صنعتی آب آن را تامین کند.
این طرح سه سال طول کشیده که این مدت به نفع مشاور طرح نیست
فلاح با بیان اینکه این طرح سه سال طول کشیده که این مدت به نفع مشاور طرح نیست نیز به روند بررسی ها و کارشناسی های انجام شده آن اشاره کرد.
مدیر پروژه جهان آباد همچنین گفت: اساسا مناطق ویژه اقتصادی به سوی صنایع های تک می روند و با توجه به موقعیت ترانزیتی آن می توان انبارهایی را در این منطقه ایجاد کرد.
با اداره راه چالش های عجیبی برای ایجاد یک ایستگاه دیگر در این منطقه داشتیم
وی با بیان اینکه با اداره راه چالش های عجیبی را داشته این گفت: چالش بر این بود که یک ایستگاه اضافه شود تا علاوه بر ورودی، یک خروجی نیز داشته باشد تا به محل پارکینگ ماشین تبدیل نشود و از حالت شهرک صنعتی نیز خارج شود.
فلاح همچنین گفت: برای آب نیز دارای چالش بودیم چون آب در استان همدان کم است که بر این اساس مسئولان اجرایی باید بررسی کنند که توسعه صنعتی می خواهند یا خیر چون این سیاست آنها است.
وی با بیان اینکه محیط زیست در این راستا بسیار محتاطانه عمل کرد و چندین ضابطه را تغییر داد نیز گفت: برای هر مسئله روند طولانی تصمیم سازی شکل گرفته است.
استاندار همدان نیز در این لحظه از جلسه با بیان اینکه ما مشاور می گیریم تا جلوی مطالبات اضافی گرفته شود، تاکید کرد: باید تاکید کنید که این منطقه ویژه اقتصادی است نه یک شهرک صنعتی که بر این اساس نیز می توان از صنایع های تک مستقر کرد که کم آب بر باشد چون آنجا شهرک پتروشیمی نیست.
آزاد خواستار مشخص کردن اولویت استقرار صنایع در این منطقه ویژه اقتصادی شد.
براین اساس و با توجه به صحبتهای مسئولان دست اندرکار مقرر شد تا تلاش های لازم در راستای اچرای موفق منطقه ویژه اقتصادی همدان در دستور کار قرار گیرد.
نظر شما