به گزارش خبرنگار مهر، در این مراسم که پنجشنبه نهم خرداد در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد شهرام ناظری ضمن تقدیر از مقام هنری داریوش صفوت گفت: زمانی که نوجوان بودم با زندهیاد داریوش صفوت آشنایی پیدا کردم و این درست در زمانی بود که موضوعاتی در حوزه موسیقی وجود داشت که میتوانست هنرمندان جوانی مانند ما را تحریک کند.
وی ادامه داد: با افتتاح مرکز حفظ و اشاعه موسیقی ایرانی که در ابتدا از آن دوری می کردم در جریان نخستین کنکور موسیقی سنتی با عنوان آواز باربد قرار گرفتم و اتفاقا در همین اثنا بود که با رفت و آمدهایی که به بهانه برگزاری این آزمون در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی پیدا کردم با زنده داریوش صفوت آشنا شدم و همین آشنایی بود که باعث شد کشش من به این استاد بزگوار بیشتر شود.
این خواننده حماسی موسیقی ایران در بخش دیگری از صحبتهای خود تصریح کرد: تعدادی از افراد در تاریخ بشریت هستند که میتوانند روی انسانهای دیگر تاثیر داشته باشند و به نظر من زندهیاد صفوت یکی از همین انسان هایی بود که نقش تاثیرگذاری در زندگی من داشت. ایشان کار بزرگی را در زندگی هنری من انجام داد که هیچگاه فراموش نمی کنم. کاری که این اندیشمند موسیقی در کشورمان انجام داد حاصلش ظهور و بروز غول های موسیقی و هنرمندان عالی مقامی شد که تاثیرشان را به هیج عنوان نمی توان نادیده گرفت.
ناظری افزود: صفوت با من به گونه ای رفتار کرد که نگاه من را به زندگی باز کرد. او به من گفت همواره به عنوان یک هنرمند به خودت نگاه کن چرا که تو صاحب صدایی هستی که لحن حماسی دارد و لازم است حتما از آن مراقبت کنی و تقویت کنی و این نکته ای بود که تا آن روز هیچ استادی به من نگفت. صفوت به من گفت که برای خلق هنر ضمن یادگیری تکنیک ها و علوم مختص آن هنر به درونم مراجعه کنم. ایشان به من گفتند این لحن حماسهگونه صدای من ارزشمند است که باید باید بیش از اینها در حفظ آن تلاش کنم. در واقع صفوت چیزی را به من گفت که باعث شد من جور دیگری خود را ببینم.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود با انتقاد از شرایط این سالهای موسیقی ایران در حوزه آواز گفت: یکی از اشکالاتی که آواز ایران دارد این است که استادان موسیقی شاگردان را زیر چرخه خود قرار می دهند و کاری می کنند که هنرآموز خود را به عنوان منبع اصلی فراموش کند و در نهایت تبدیل به یک هنرمند مقلد و شبیه خوان شود و این همان عیبی است که آواز ایران را به خطر انداخته و شاید هم به این زودی ها از بین برود. چرا که تقلید های نا به جا و وارد شدن لحنهای عربی باعث بروز مشکلاتی شده که نمیتوان به راحتی از آن عبور کرد.
ناظری ادامه داد: اگر در نوع آموزش در بخش آواز به گونه ای باشد که شاگردان را به این حس برسانیم که از چشمه درون خود برای خلق اثر هنری استخراج کنند به طور حتم اتفاقات خوبی در موسیقی ایران می افتد. کاری که صفوت برای من انجام داد تاثیر بزرگی در زندگی من بود که توانست با شهرام ناظری کاری کند که هنر خود را از درونش به مخاطب ارائه دهد. من همیشه مدیون استاد صفوت هستم که این پرده را از مقابل چشمان من برانداخت و کاری کرد که من همیشه مدیون این اندیشمند بی نظیر موسیقی باشم.
وی بعد از صحبتهای خود ابیاتی از اشعار مولانا را به صورت زنده اجرا کرد که با استقبال قابل توجه مخاطبان نیز مواجه شد.
متاسفیم که راه صفوت را ادامه ندادیم
حسین علیزاده هم که دراین مراسم حضور داشت با بیان اینکه در کشور ما معمولا آدم هایی که ارزش علمی فوقالعادهای دارند بسیار گمنامتر از آدمهایی هستند که معمولیترند، خاطرنشان کرد: این اتفاق در طول تاریخ ما چیز جدیدی محسوب نمیشود.
وی گفت: نام صفوت هیچ نیازی به پسوند و پیشوند ندارد و زمانی که به ما خبر می دادند ایشان در دفترشان هستند با خوشحالی تمام به دیدنش می رفتیم. اما متاسفانه نام ایشان در زمان مرگش مطرح شد و برای حتی کسانی که تا آن روز نامش را هم نشنیده بودند اهمیت پیدا کرد. صفوت یک آدم زمینی بود و تفاوتش با بقیه آدمها این بود که هوش و ذکاوت بیشتری داشت و عاشق بود. وقتی هم که در همین مجلس تصویری از نوازندگیاش پخش می شد صداقت و عشق را میشد در عملکردش دید و احساس کرد.
این نوازنده صاحبنام موسیقی ایرانی ادامه داد: موسیقی در تاریخ کشور ما به گونه ای بوده که همواره برخیها آن را به دندان گرفتهاند تا بتوانند موسیقی را نجات داده و به نسل بعد تحویل بدهند. دکتر صفوت نیز از همینگونه آدمها بود. اما باید یادمان باشد که صفوت را مجرد و تنها نبینیم. زمانی که او در مرکز حفظ و اشاعه شروع به فعالیت کرد استاد برومند نیز در کار ایشان بود و این صفوت بود که ارزش های برومند را درک کرد و به آنجا آورد. استاد داریوش صفوت نیز ثمره یکسری از اساتید بزرگ کشورمان مانند استاد صبا بود. اگر وی امروز هم در این مجلس بود چنان با احترام از استاد صبا یاد می کرد که صبا گفتن از زبانش نیافتد.
وی تاکید کرد: ما وقتی از مرکز حفظ و اشاعه موسیقی و تاثیر داریوش صفوت صحبت می کنیم از دوره سخن به میان می آوریم که موسیقی ممنوعیتی ندارد و رقابت خوبی هم به وجود آوده است. ما زمانی که برای کار در این مرکز پذیرفته شدیم در خواب هم نمی دیدیم با اساتیدی چون فروتن و هرمزی و برومند و صفوت بسیاری دیگر کار کنیم و البته به واسطه همین مرکز حفظ و اشاعه موسیقی بود که رقابت در موسیقی شدت گرفت و سطح موسیقی ما بالا رفت.
علیزاده با بیان خاطرانی از حضور زندهیاد صفوت در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی گفت: صفوت در میان دوستان و همکاران، استثنایی بود. من از ایشان احترام به استاد را یاد گرفتم حتی اگر تنها یک روز از آن استاد درس گرفته باشم. ایشان به خیلی چیزها اعتقاد نداشت اما چیزی را به ما تحمیل نمی کرد. این هنرمند در یک مقطع زمانی به دلیل دانش، ذکاوت و توان مدیریتی اش باعث نجات موسیقی ایرانی شد و ما متاسفیم که راهش تداوم پیدا نکرد. صفوت آدم ساده ای نبود که با یک نگاه ساده بخواهیم او را بشناسیم و البته مرکز حفظ و اشعه موسیقی در زمان دکتر داریوش صفوت همان بهشتی بود که امشب از آن بسیار سخن به میان آمد. ما در این بهشت فقط درس نمی گرفتیم بلکه با اساتیدمان زندگی می کردیم.
وی تصریح کرد: هوشنگ ابتهاج در همان زمان به من می گفت این اساتید به عشق شما دوباره زنده شده اند و اگر یک روزی این مرکز حفظ و اشاعه تعطیل شود آنها نیز می میرند. کما اینکه بعد از تعطیلی مرکز نیز این اتفاق افتاد و آن اساتید هر چند سن شان هم بالا بود اما به سرعت یکی پس از دیگری از میان ما رفتند.
مهدی ستایشگر، کارشناس ادبیات و از دوستان زندهیاد صفوت هم در این مراسم گفت: داریوش صفوت همواره از هنرمندانی بود که از حاشیه و جنجال های تبلیغاتی دور بود. اما ما دیدیم وقتی که او دارفانی را وداع کرد ناگهان بمبی در حوزه موسیقی منفجر می شود که همه از آن آگاه می شوند و از گوشه و کنار برای درگذشت وی تسلیت می فرستند. واقعا چه انگیزه ای باعث این همه استقبال می شود؟ آیا فقط تارنوازی این هنرمند ارزشمند موسیقی بوده که چنین انگیزه ای را به افراد برای حضور در مراسم تجلیل و ترحیم داده است ؟
وی در ادامه این مراسم با برشمردن اندیشههای صفوت در حوزه های موسیقی و فلسفه از وی به عنوان یکی از تاثیرگذارترین افراد در تربیت هنرمندان اندیشمند و انسان در موسیقی نام برد و گفت: فضایی که صفوت که در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی برای هنرمندان باز کرد فضایی بود که بعد از گذشت سالها شاهد ورود هنرمندانی بودیم که همگی از تاثیرگذار ترین افراد در حوزه موسیقی شدند و این مساله کمی نیست که بخواهیم به آن بی توجه باشیم.
ستایشگر به کتاب هشت گفتار زنده یاد صفوت هم اشاره کرد و افزود: صفوت دراین کتاب علاوه بر بیان اسرار و فلسفه موسیقی به زبان ساده توانست چیزهایی را با ساز نمیتوان گفت در این کتاب بازگو کند. او در این کتاب تلاش کرد راستی در گفتار و کردار، فروتنی، نوع دوستی و خدمت به خلق را از زبان هنر به مخاطبان موسیقی معرفی کند.
اجرای تکنوازی سنتور صدرا پیشدادی نوازنده برگزیده مسابقه پرویز مشکاتیان، خاطره گویی فرمان مرادی از دوستان زنده یاد صفوت، پخش کلیپ سخنرانی داریوش صفوت درباره زیباییشناسی هنر، پخش کلیپی از عکس های قدیمی صفوت از جمله بخش های دیگر مراسم نکوداشت زندهیاد داریوش صفوت بود.
حسین الهی قمشه ای، اردلان کامکار، ارسلان کامکار، پشنگ کامکار، هومان اسعدی، سید عباس سجادی از جمله مهمانان ویژه مراسم بودند.
نظر شما