به گزارش خبرنگار مهر، برای احداث این خط آهن، 13 پل بزرگ احداث شده و در طول مسیر با توجه به باتلاقی بودن بخشهایی از بستر اجرای این خط آهن، عملیات گسترده و سنگین زیرسازی صورت گرفته است.
با افتتاح این خط آهن که قابلیت تردد قطارهای مسافربری با سرعت 160 کیلومتر در ساعت و تردد قطارهای باری با سرعت 120 کیلومتر در ساعت را داراست امکان انتقال سالیانه 10 میلیون تن بار و بیش از 400 هزار مسافر از این پروژه مقدور خواهد شد.
این خط آهن پس از توافق سه جانبه روسای جمهور سه کشور ایران، قزاقستان و ترکمنستان به طول 960 کیلومتر مربع احداث شده که با احتساب ایستگاه ها طول این خط آهن در گلستان 110 کیلومتر مربع است.
همچنین قبل از افتتاح مراسم بارهای از سوی مسئلان کشوری و استانی تاکید می شد که قرار است پروژه گرگان – اینچه برون که بخشی از پروژه ایران ، ترکمنستان و قزاقستان است با حضور روسای ارشد سه کشور حاشیه خزر به بهره برداری برسد و عدم حضور آنان این پرسش را متبادر می سازد که چرا در آیین افتتاح طرحی فراملی حضور نیافته اند؟
سرانجام بعد از مدتها تعویق در بهره برداری از پروژه، این پروژه فراملی تنها با حضور مسئولان ارشد جمهوری اسلامی ایران افتتاح شد و از روسای کشورهای حاشیه خزر در این مراسم خبری نبود.
بررسی حاکی از آن است که شاید تکمیل نبودن زیرساختها سبب شد تا مسئولان ارشد کشورهای قزاقستان و ترکمنستان رغبتی برای حضور در طرح فراملی گرگان – اینچه برون نشان نداده اند و سرانجام این پروژه در نیم روز اول ششم خردادماه با رمز «یا مهدی» توسط محمود احمدی نژاد افتتاح شد.
مهمترین مزیت این خط آهن علاوه بر اتصال سه کشور ایران، ترکمنستان و قزاقستان به یکدیگر اتصال ریلی کشورهای آسیای میانه به دریای عمان و خلیج فارس، کشورهای آسیای شرقی و آسیای جنوب شرقی از طریق جمهوری اسلامی ایران است که موقعیت جمهوری اسلامی ایران را در زمینه مبادلات اقتصادی بین این کشورها افزایش می دهد.
قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء کار ساخت خط آهن گرگان به اینچه برون را برعهده داشته و برای ساخت آن یکهزار و 300 میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است.
بهره بردای زودهنگام و عجولانه پروژه فراملی گرگان –اینچه برون برخی مسئولان شهری گلستان را نیز به واکنش واداشت تاجاییکه عبدالرضا چراغعلی عضو شورای شهر گرگان در این زمینه می گوید: بهره برداری عجولانه از طرح فراملی راه آهن گرگان - اینچه برون آن هم بصورت نیمه تمام و ناقص کام بسیاری از کارشناسان و علاقمندان به توسعه گرگان را تلخ کرده است.
وی افزود: بهره برداری عجولانه از این طرح فراملی آن هم به طور نیمه تمام و ناقص، کام بسیاری از کارشناسان مطلع و علاقه مندان به توسعه گرگان را تلخ کرده است.
چراغعلي گفت: ایستگاه سبزدشت در ابتدای این محور ریلی، ایستگاه تشکیلاتی گرگان، ایستگاه منطقه ویژه اقتصادی، ایستگاه اینچه برون، پایانه بار ریلی و دهکده چندمنظوره، سایت تعویض بوژی و … مهمترین اجزاء این پروژه بودند که به غیر از ایستگاه اینچه برون که هنوز هم تکمیل نشده است، برای ساخت بقیه ایستگاه ها و امکانات سخت افزاری متاسفانه تاکنون هیچگونه اقدام عملیاتی انجام نشده است.
وي ادامه داد: برکسی پوشیده نیست که حتی یک متر از مسیر ریل گذاری شده در محدوده شهرستان گرگان قرار ندارد و آنچه اکنون به بهره برداری رسیده در واقع راه آهن «بندرترکمن-اینچه برون» است، با این حال به نظر می رسد تاکید مضاعف بر عنوان «گرگان – اینچه برون» صرفا برای اقناع افکار عمومی در گرگان به کار برده می شود.
وي افزود: سهم مرکز استان از این طرح، فقط ایستگاه جدید و تشکیلاتی گرگان در ضلع شمالی فرودگاه گرگان و در نزدیکی روستای یامپی بود که آن هم با کم کاری و بی توجهی مدیران استان و دولتمردان و البته مظلومیت همیشگی مردم گرگان فعلا به فراموشی سپرده شده است.
چراغعلي بيان كرد: انتقال ایستگاه راه آهن گرگان از مکان فعلی به خارج از شهر به دلایل گوناگونی از جمله واقع شدن در محدوده قانونی شهر و ساخت ۱۲۰۰ واحد مسکن مهر در سایت کنونی راه آهن، یکی از دغددغه های مهم مدیریت شهری گرگان است.
وي گفت: انتخاب اراضی راه آهن که در سال ۸۷ انجام شد، در فشارهای آن زمان دولت برای تسریع پروژه مسکن مهر در سفر دوم هیأت دولت مورد تأیید قرار گرفت و جالب توجه اینکه این اقدام با توجیه انتقال ایستگاه راه آهن مرکز استان همزمان با طرح موضوع راه آهن گرگان- اینچه برون و گرگان – مشهد انجام شد و از سوی دیگر بخشش حدود سه میلیارد تومانی عوارض پروژه های مسکن مهر دولت در شهر گرگان و از دست دادن اراضی ایستگاه راه آهن برای پروژه ای که مشکلات زیادی بر شهر تحمیل می کند، همچنين جایگزین نشدن حداقل ایستگاهی معادل ایستگاه قبلی، خسارتی مضاعف بر شهر و شهروندان است.
عبدالرضا چراغعلي خاطرنشان كرد: امید می رود که با پیگری دقیق تر و بیشتر مسئولان شهرستان گرگان هر چه سریع¬تر اقدامات لازم برای ساخت ایستگاه تشکیلاتی گرگان انجام شود؛ در غیر این صورت این طرح نیز به سرنوشت دیگر طرح-های عمرانی دولت در گرگان نظیر بیمارستان سوانح سوختگی، کمربندی جدید گرگان، تالار مرکزی شهر، طرح پردیسان، سد شصت کلا، دهکده آکادمی المپیک، انتقال آب از مازندران و محمد آباد علی آباد به گرگان و دهها پروژه بزرگ و کوچک دیگر دچار خواهد شد و زیر سایه وعده های بی عمل و سیاست¬های مرکز گریزانه غیرعلمی تنها روی کاغذ باقی خواهد ماند.
لزوم ایجاد اداره کل راه آهن در گلستان
دراین زمینه نماینده مردم گرگان و آق قلا به خبرنگار مهر با اشاره به شتاب زدگی در بهره برداری از طرح ریلی راه آهن گرگان - اینچه برون گفت: این طرح یکی از طرح های بسیار بزرگ ملی و بین المللی است که تاثیر زیادی در توسعه منطقه دارد.
وی اظهار داشت: با وصل شدن این خط آهن به آسیای میانه ظرفیتهای جدیدی برای استان ایجاد می شود که در روند توسعه منطقه حائز اهمیت است و جا داشت در کنار بهره برداری و اجرای سریع خط ریلی برخی زیرساختها مانند ایستگاهها نیز همزمان تکمیل می شد.
امامی در عین حال تصریح کرد: از طرفی تلاش شده تا اداره کل راه آهن به مرکزیت استان گلستان ایجاد شود تا در کنار توسعه زیرساختها در توسعه ظرفیتهای ریلی منطقه نیز تاثیر گذار باشد.
وی گفت: در تلاش هستیم تا با راه اندازی اداره کل راه آهن در گلستان مشکلات حوزه حمل ریلی استان برطرف شود.
خط ریلی گرگان - اینچه برون نزدیک به 10 درصد از یک مسیر 908 کیلومتری است که از گرگان تا مرز اینچه برون به طول 87 کیلومتر امتداد دارد. سردار عبادالله عبداللهی، رییس قرارگاه خاتم الانبیاء در مراسم افتتاح پروژه گفت: طول این پروژه در مجموع در سه كشور ایران، ترکمنستان و قزاقستان حدود 900 کیلومتر است كه 700 كیلومتر آن در خاك تركمنستان ناحیه بركت در استان بالكان به سوی مرز قزاقستان در شمال غربی این كشور قرار دارد و 120 كیلومتر در خاك قزاقستان در منطقه اوزن و 80 كیلومتر هم در خاك ایران ناحیه اترك در شمال گرگان واقع شد.
وی افزود: قرارداد اجرایی این خط آهن در اسفند 90 به صورت APC به قرارگاه خاتم الانبیا واگذار شد و از فروردین سال گذشته نیزعملیات اجرایی آن آغاز شد و درطول مسیر راه آهن گرگان به اینچه برون یک دستگاه پل بزرگ، 4 تقاطع غیرهمسطح و 4 ایستگاه اصلی و فرعی قرار دارد.
این خط آهن یکی از مهمترین خطوط ترانزیتی و پروژه های مهر ماندگار کشور بوده که ساخت آن با توافق روسای جمهوری سه کشور قزاقستان، ترکمنستان و ایران صورت گرفته و برای احداث این خط آهن یکهزار و 300 میلیارد ریال اعتبار صرف شده است.
پروژه راه آهن گرگان- اینچه برون از روستای قره تپه در محور یساقی – بندرترکمن در غرب شهرستان گرگان مرکز استان گلستان، شروع شده و با حرکت به سمت شرق کشور تا محل ایستگاه جدید گرگان ادامه می یابد و پس از رسیدن به ایستگاه گرگان به سمت شمال این استان تا مرز اینچه برون می رود.
نظر شما