۵ تیر ۱۳۹۲، ۸:۳۵

مهر گزارش می دهد؛

رفع مشکلات جوانان؛ مطالبه مردم اردبیل از رئیس جمهور منتخب/ بیکاری مهمترین مشکل

رفع مشکلات جوانان؛ مطالبه مردم اردبیل از رئیس جمهور منتخب/ بیکاری مهمترین مشکل

اردبیل – خبرگزاری مهر: جوانان اردبیلی که همسو با سایر اقشار کشور حضور حداکثری در انتخابات دور یازدهم ریاست جمهوری و خلق حماسه سیاسی داشتند، معتقدند رئیس جمهور منتخب در درجه اول باید برای مطالبات این قشر بویژه در زمینه اشتغال برنامه ریزی کند.

به گزارش خبرنگار مهر، مردم اردبیل که بیش از 50 درصد آن را جوانان اردبیلی تشکیل می دهد، با شرکت در انتخابات ریاست جمهوری مشارکت خود در تصمیم گیری های کلان سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی را اعلام کردند تا با ادای دین به شرعیت و قوانین جاری کشور در انتظار تدابیر رئیس جمهور منتخب برای رفع مشکلات خود باشند.

رعایت قوانین انتخاباتی، نشستن پای صحبت کاندیداها، تبلیغات قانونی، شرکت در مناظره های آزاد مردمی، شرکت در گفتمانهای سیاسی و در آخر حضور حداکثری در پای صندوق رای ادای دین جوانان شرکت کننده به کاندیداهای ریاست جمهوری بود تا در ادامه ، این مشارکت موجب باز شدن گره بیکاری، مسکن، ازدواج و ... به دست خود آنها باشد.

جوانان اردبیلی معتقدند تنها در صورتی شور و شعور آنها ارج خواهد داشت، که وعده های طرح شده برای بهبود وضعیت معیشتی آنها و عموم مردم به سرانجام نیک پیوند خورده و زمینه شکوفایی پتانسیلهای بالقوه نیروهای جوان در حوزه های متخلف فراهم شود.

کلید بیکاری در دست دولت آینده

مهمترین مطالبه جوانان اردبیلی از رئیس جمهور منتخب چاره اندیشی برای رفع بیکاری این منطقه و هدایت برنامه های کلان استانی به سمت و سوی رفع مشکل بیکاری است.

بیکاری از جمله مهمترین معضلات استان اردبیل است که به دلیل عدم شفاف سازی در آمارهای مربوط و نبود برنامه مدون برای کاهش آن، نرخ بیکاری در سالهای اخیر نه تنها در اردبیل کاهش نیافته بلکه بنا به آمارهای رسمی با 16.2 درصد، ششمین استان کشور در تعداد بیکاران محسوب می شود.

اعلام نرخ بیکاری اردبیل از هشت تا 14 درصد به صورت متغیر توسط مسئولان مختلف این استان موجب شده این معضل نه تنها در سالهای اخیر بهبود نیابد بلکه تحمل مشکلات و عواقب آن پشت آمارهای نامشخص به دوش شهروندان گذاشته شود.

نبود زمینه های شغلی مناسب به دلیل عدم توسعه صنایع مادر، برنامه ریزی های مقطعی، بی توجهی به تغییرات جمعیتی استان در سالهای آینده، نبود بسترهای اقتصادی و صنعتی، بیکاری های فصلی، عدم نظارت و مهمتر از همه عدم شفافیت در این زمینه و... موجب شده کار به عنوان سرابی برای خیل عظیمی از گروههای سنی جوان در اردبیل محسوب شود.

نبود صنایع مادر زمینه ساز بیکاری فزاینده

از جمله مهمترین دلایل افزایش نرخ بیکاری نبود صنایع مادر و صنایع سنگین در استان است که موجب شده وضعیت استان اردبیل حتی در مقایسه با استانهای همجوار مطلوب نبوده و زنگ هشدار بیکاری طنین خود را حفظ کند.

بطوریکه صنایع پترو شیمی، پالایشگاه نفت، نساجی و صنایع فرآوری محصولات کشاورزی از جمله خلاهای توسعه صنعت اردبیل محسوب می شود.

علاوه بر این فعالیت حداقلی واحدهای صنعتی دیگر موجب شده است شهرکهای صنعتی استان اردبیل با حداقل توان تولیدی به حیات خود ادامه داده و کاهش نیرو و نیز تعطیلی واحد صنعتی به وفور مشاهده شود.

فعالیت 50 درصدی واحدهای صنعتی

این مهم که بارها از سوی تولیدکنندگان، تجار و بازرگانان به عنوان معضل توسعه و اشتغال استان مورد انتقاد قرار گرفته از سوی مسئولان مختلف نیز به شکل دغدغه جدی طرح شده و در نهایت بی پاسخ مانده است.

بطوریکه نماینده مردم اردبیل، نیر نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بیش از ۵۰ درصد صنایع اردبیل غیر فعال است، برای اولین بار پرده از تعداد بیکاران استان برداشت و تصریح کرد: این استان ۶۵ هزار جوان تحصیل کرده بیکار دارد.

منصور حقیقت پور تاکید کرد: استان اردبیل در توسعه اقتصادی نیز از توانمندی بالایی برخوردار است که متاسفانه تنها چهار درصد از سهم سرانه کشوری را عهده دار است.

همچنین با وجود اینکه در سال گذشته زمينه اشتغال 57 هزار و 473 نفر در استان محقق شد به تاکید مسئولان تعهد اشتغال به معنی شغل دار کردن افراد نبوده و بیکاری به دلیل عدم تغییر مولفه های ایجاد آن تفاوت مثبتی در سالهای اخیر به خود ندیده است.

خروج ارزان محصولات قطب کشاورزی کشور

با وجود اینکه عدم توسعه یافتگی صنعتی تغییری در نرخ بیکاری فراهم نکرده است به دلیل درآمد قالب کشاورزی اردبیل مشکلات این حوزه تاثیر مضائفی بر بیکاری این منطقه داشته است.

استان اردبیل به عنوان یکی از قطبهای کشاورزی کشور سالانه حجم قابل توجهی از تولیدات کشاورزی را وارد بازارهای داخلی و خارجی می کند.

با این وجود نبود صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی و حتی نبود صنایع بسته بندی موجب شده محصولات تولیدی کشاورزی با حداقل قیمت به فروش رفته و استان تولید کننده خود را بدون سودزایی قابل توجه ترک کند.

به عقیده رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل این مهم نه تنها در محصولات کشاورزی بلکه در بخش معدن نیز به وفور استان اردبیل را متضرر می کند.

ارژنگ عزیزی معتقد است در صورتی که زمینه سرمایه گذاری و افزایش اعتبارات دستگاههای اجرایی برای احیای صنایعی از این دست فراهم شود، می توان سود سرشاری را متوجه تولید کننده اصلی محصولات کشاورزی کرد.

گفتنی است تنها در منطقه مغان سالانه 700 هزار تن محصولات زراعی و دامی تولید شده و به دلیل نبود صنایع تبدیلی با نازلترین قیمت به استانهای همسایه ارسال می شود.

علاوه بر این استفاده از شیوه های سنتی کشاورزی، نبود ابزار و ادوات پیشرفته کشاورزی و حمایت حداقلی از کشاورزان موجب شده است کمترین سهم سود محصولات کشاورزی به جیب کشاورز برسد.

رشد مهاجرت نیروی جوان بیکار به شهر

این موضوع در ادامه موجب افزایش نرخ مهاجرت جوانان روستایی به شهرها و کاهش تعداد نیروی کار در بخش کشاورزی می شود.

محرومیتهای متعدد در زندگی روستایی و بی حاصل بودن دسترنج آن موجب می شود جوانان روستایی برای کسب پول و ثروت فریفته سراب مهاجرت به شهر شوند.

یک جوان روستایی به خبرنگار مهر گفت: با وجود اینکه سه سال است در شهر به شغل های مختلف اقدام کرده ام اما نتوانستم پس انداز قابل توجهی داشته باشم.

احمد بنا اضافه کرد: بسیاری از روستاییان به شهر مهاجرت می کنند تا بتوانند موقعیت مناسبی برای زندگی فراهم کنند که متاسفانه نتیجه دلخواه را کسب نمی کنند.

لزوم ساماندهی دستگاههای فرهنگی استان

مشکلات جوانان اردبیلی به بیکاری خلاصه نمی شود و ازدواج، تفریحات و برنامه های فرهنگی از جمله نیازمندی های دیگری است که به عقیده کارشناسان تشدید آن به واسطه عملکرد ضعیف در حوزه فرهنگی اتفاق افتاده است.

بطوریکه نه تنها همسویی در بین دستگاههای فرهنگی استان برای توسعه و ارتقا برنامه های فرهنگی هدایت گر جوانان مشاهده نمی شود، بلکه برگزاری برنامه، همایش، مسابقه، جشنواره و گفتمان های متعدد با محوریتهای مختلف با صرف هزینه های هنگفت پاسخگوی نیازها و سوالات جوانان نبوده است.

مدیر کل تبلیغات اسلامی استان معتقد است پس از بیکاری و ازدواج مهمترین مشکل جوانان مشارکت اندک آنها در برنامه های فرهنگی استان و نظر سنجی در برنامه ریزی های فرهنگی است.

مشورت گیری از جوانان در صدر برنامه های رئیس جمهور

حجت الاسلام مهدی ستوده اضافه کرد: یکی از خلاهای تربیتی و آموزشی عدم مشورت گیری از جوانان است که ضروری است مسئولان به آن توجه ویژه داشته باشند.

وی با بیان اینکه در دین اسلام حضرت علی (ع) تاکید ویژه به مشورت گیری از جوانان داشته است، تصریح کرد: این مهم می تواند زمینه رفع مشکلات و خلاهای برنامه های فرهنگی را فراهم کند.

وی معتقد است نبود مدیریت مناسب در بخش فرهنگ موجب شده است بسیاری از مشکلات دیگر از جمله ازدواج تشدید یافته و با موانع فرهنگی قابل توجهی مواجه باشد.

حفظ منزلت نخبگان جوان در پستهای کلیدی

موضوع مهم مورد توجه دیگر جوانان اردبیلی توجه به نخبگان جوان در پستهای کلیدی است که به عقیده بسیاری از آنها میزان تخصص گرایی مسئولان ارشد را به نمایش می گذارد.

یکی از جوانان اردبیلی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: وعده های اکثر کاندیداهای ریاست جمهوری استفاده از نیرو های متخصص در پستهای کلیدی است.

یاسر حقی با بیان اینکه در حال حاضر در برخی مواقع شاهد استفاده از نیروهای غیر متخصص و ناکارآمد هستیم، تاکید کرد: رئیس جمهور منتخب به عنوان عالی ترین مقام اجرایی کشور باید به اصلاح این مهم به ویژه در استانهای کمتر توسعه یافته توجه داشته باشد.

وی با بیان اینکه استان اردبیل نخبگان قابل توجهی در عرصه های علمی، فرهنگی، ورزشی و هنری دارد، اضافه کرد: بهره گیری از نیروهای توانمند می تواند در بهبود مشکلات فرهنگی، اجتماعی و حتی اقتصادی این استان نقش قابل توجهی داشته باشد.

جوانان اردبیلی معتقدند پاسخگویی رئیس جمهور منتخب به مطالبات آنها تنها در سایه همدلی و ایجاد ارتباط نزدیک با جوانان و بهره گیری از نظرات و عقاید آنها خواهد بود.

و بی شک تحقق این مهم باعث خواهد شد سرمایه های امروز بتوانند در سایه هدایت و تدبیر درست مدیران با امید به فردا زمینه توسعه و شکوفایی کشور را فراهم کرده، ارزشهای والای زندگی را برای آیندگان به یادگار بگذارند.

.....................

گزارش: ونوس بهنود

کد خبر 2083944

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha