سعيد ابوطالب در گفتگو با خبرنگار سياسي "مهر" ضمن هشدار نسبت به هجوم كاوشگران خارجي جهت حفاري در اماكن باستاني ايران و قاچاق آثار مكشوفه به خارج از كشور، گفت : اكنون دهها گروه كاوشگر خارجي كه به قصد و نيت آنها هيچ اطميناني وجود ندارد، در كشور در حال كاوش و جستجوي آزادانه هستند ، بي آنكه كارشناسان و دانشمندان ايراني را در گروههاي علمي خود راه بدهند و يا لااقل گزارشي از كاركرد فصول كاوشگري خود در اختيار ايران بگذارند.
فعاليت گروههاي آمريكايي و اروپايي در ايران تاكنون هيچ نفعي براي پيشرفت دانش و آگاهي علمي و تكنولوژي دانشمندان ما نداشته است حتي اگر خطر يا ضرري بر آن مترتب نباشد.
وي در ادامه افزود : من نسبت به خروج اين اشياء از كشور به متوليان فعلي و آتي ميراث فرهنگي هشدار مي دهم و مطمئن باشند كه اين رفتار آنان با مخالفت شديد كارشناسان و دانشمندان ميراث فرهنگي كشور مواجه خواهد شد و در صورت عدم توقف اينگونه اقدامات، تبعات جبران ناپذيري براي ميراث فرهنگي ارزنده اين كشور به بار خواهد آمد.
عضو كميسيون فرهنگي مجلس با اشاره به اين كه در آخرين روزهاي كار دولت فعلي، مقدار قابل توجهي از ميراث فرهنگي و اشياء قيمتي ايران در حال خروج از كشور است، اظهار داشت : در بحث توسعه ميراث فرهنگي و گردشگري اين بدفهمي وجود دارد كه حفظ ميراث فرهنگي را به دليل توسعه صنعت توريسم، موجه مي دانند و لذا رفته رفته ميراث فرهنگي ما نيز آن چيزي تعريف شد كه توريسم هاي احتمالي اروپايي يا آمريكايي خواهند پسنديد؛ غافل از آنكه ميراث فرهنگي ما عرصه گسترده تري در هيات هاي فرهنگي، نمادهاي ملي و مذهبي و تاريخ پر از سرافرازي هاي اين مرز و بوم است؛ مثل هنر، معماري، موسيقي ، ادبيات، پيكره سازي و ...
وي در ادامه افزود : وقتي هر چيزي در راستاي توسعه اقتصادي تعريف شد، همين اتفاق مي افتد كه ما براي كسب درآمدهاي مشكوك الوصول، مواريث فرهنگيمان را براي مدتهاي طولاني مدت، حتي تا چند سال به عاريت به موزه هاي غرب بدهيم رد حالي كه اين آثار فرهنگي، جزيي از شناسنامه فرهنگي اين كشور است و قطعات جداشدني از جمله يك شيء يا سنگي تاريخي نيست كه به نمايشگاههاي اروپا گسيل شود. اين قطعات در بستر فرهنگي و تاريخي خود قابل فهم و لمس است.
گذشته از اين، همه مي دانند، همچنان كه آثار بي بديل فرهنگي ما همچون مجسمه پنه لوپه، پنجه شير يا سگ سنگي يا جواهرات و سنگ ساخته هاي دوران پادشاهان هخامنشي يا قاجار يا غيره، منحصر به فرد هستند، كارشناسان آن نيز منحصر به فرد و محدود به چند نفر هستند.
ابوطالب با اشاره به اين نكته كه در اين سالها توسعه فرهنگي به معني توسعه اقتصاد فرهنگ يا توسعه ابزار فرهنگ تعبير شده است و مدل هاي اين توسعه نيز از غرب به عاريت گرفته شده است، تصريح كرد : به طور مثال اغلب الگوهاي سينماي ما، سينماي غرب بوده است و با قبول اين فرض كه سينما محصول تكنولوژيك غرب است، اما اگر قرار است حاوي پيام فرهنگي و انساني ما باشد، بايد به دنبال مدل بومي خود باشيم.
عضو كميسيون فرهنگي مجلس در پايان تاكيد كرد : چه كسي تضمين مي دهد كه اين آثار، پس از سالها با حفظ اصليت، سلامت و دقت نظر در نگهداري و حمل و نقل به ايران بازگردانده مي شود و چه اصراري وجود دارد كه در روزهاي پاياني دولت محترم فعلي، اين اشياي گرانقدر به وديعه طولاني مدت به غارتگران ميراث فرهنگي اين سرزمين، يعني موزه داران اروپايي سپرده شود.
نظر شما