به گزارش خبرنگار مهر، هر چند در اذهان جامعه این تصور وجود دارد اعتیاد تنها به مواد سنتی و صنعتی جوانانشان را تهدید می کند اما متاسفانه هر روز شیوه ها و مواد جدید مخدر در دسترس معتادان قرار می گیرد و به سادگی در جامعه تسری پیدا می کند دسترسی به برخی از این مواد آنچنان ساده و با قیمت اندک است که تصور آن هم برای بسیاری از اقشار جامعه غیر ممکن است.
داروهای دارای مجوز هر چند در بسیاری مواد و در صورت تجویز می تواند جان بیماران را نجات دهد اما بسیاری از این داروها اگر به صورت نابجا استفاده شود نقش مواد مخدر را به خود می گیرد و موجب اعتیاد و مرگ مصرف کننده می شود.
اعتیاد به برخی از این داروها حتی از تریاک و مواد مخدر صنعتی نیز بسیار بیشتر است اما با قیمت بسیار اندک در دسترس مصرف کننده قرار می گیرند و مصرف آنها نیز آنچنان آسان است که خانواده ها به هیچ وجه از اعتیاد فرد مصرف کننده اطلاع هم پیدا نمی کنند در حالیکه عضو خانواده در خانه حضور دارد به راحتی در کنار سایر اعضا خانواده و به صورت مخفی می تواند از این مواد استفاده کنند و اثر بسیار مخرب تر از مواد مخدر مشهور در جامعه نیز دارد.
این خطر به گمان بسیاری حتی از تهدیدهای فرهنگی و اجتماعی که در جامعه وجود دارد بسیار مخرب تر و جدی تر است.
نمونه این مواد ترامادول است که به دلیل فروش بدون نسخه در برخی داروخانه ها به سادگی در اختیار معتادان قرار می گیرد و به عقیده کارشناسان از تریاک اعتیاد آور تر و خطرناک تر است.
نباید فراموش کنیم که استفاده از این دارو برای معتادان خطری جدی است که جامعه را تهدید می کند و می تواند دروازه ای باشد به سمت مواد مخدر صنعتی، هر چند که این دارو به خودی خود نیز می تواند موجب اعتیاد شدید شود.
همچنین معتادان از بسیاری از داروهای آرام بخش دیگر هم به عنوان ماده مخدر استفاده می کنند و کار به جای می رسد که معتاد وقتی دستش از تمام این داروها کوتاه می شود حتی به داروهای کودئین دار روی می آورد.
این روزها اگر سری به داروخانه ها بزنید در بسیاری از موارد به خصوص در برخی مناطق شهر به ویژه مناطق حاشیه ای عده ای معتاد را در اطراف داروخانه ها می بینید که با التماس از متصدی داروخانه درخواست این داروها را می کنند.
تهوع آوری که محبوب شد
از سوی دیگر فروش برخی مواد مخدر و توهم زا در قالب ناس و با اسمهای بسیار شیک و بسته بندیهای رنگارنگ و حتی در قالب آدامس و شکلات نیز در جامعه تسری یافته است.
ناس ماده ای تنفراور است که سالها قبل به وسیله افاغنه وارد کشور شد و در ابتدا به دلیل نوع استفاده تهوع آورش بسیار مورد انزجار بود اما هم اکنون رفته رفته در جامعه تسری پیدا کرده است و جوانان ایرانی نیز به مصرفش روی آورده اند و در قالب پان به فروش می رود که بسیار تاسف آور است.
بیشترین مصرف این ماده در شبهای امتحان و به دلیل بی خوابی است که برای دانش آموزان و دانشجویان ایجاد می کند اما درنهایت این ماده نیز دروازه اعتیاد است.
مصرف کننده مقداری از این ماده را در کنار لثه می گذارد و به دلیل خورندگی این ماده قسمتی از لثه زخم می شود و ماده توهم آور و نشئه کننده به تدریج وارد بدن مصرف کننده می شود.
این درحالی است که فروش ناس، پان و یا موادی از این دست از سوی هر صنفی ممنوع است و داروخانه ها نیز قانونا از فروش داروهای توهم زا و آرام بخش بدون مجوز منع شده اند.
اجرای منع مواد توهم زا به شدت از سوی داروخانه ها با منع قانونی مواجه است و کمتر موردی را می توان دید که این مواد بدون نسخه فروش بروند اما طبیعت اعتیاد مصرف کننده را با روشهای مختلفی آشنا می کند که بتواند از راههای مختلف به مقصود خود برسد و در نهایت مشکلات ناشی از اعتیاد پیش خواهد آمد.
مواد مخدر صنعتی دشمنی درخانه
طی سالهای اخیر سوداگران مرگ به سمت قاچاق مواد صنعتی پیش رفته اند و با احداث لابراتوار های مواد مخدر در نزدیکی مرزهای ایران سعی دارند جوانان ایران را به سمت این مواد سوق دهند و با قیمت بسیار ارزان تر مواد را در دسترس قرار دهند نکته قابل توجه اینکه مصرف این مواد بسیار آسان است و در بسیاری از موارد مواد مختلف مرگ آور به سادگی قابل مصرف هستند و در نهایت خانواده ها زمانی به اعتیاد فرزندانشان پی می برند که آنها قدم در این راه بی بازگشت گذاشته اند.
هوشیاری خانواده ها و کنترل فرزندانشان می تواند در جلوگیری از اعتیاد آنها تاثیر گذار باشد.
ترامادول طی سه روز مغز مصرف کننده را دچار آسیب جدی می کند
دکتر علیرضا حاج سید جوادی، متخصص بیماریهای اعصاب و روان در گفتگو با مهر در خصوص استفاده از این نوع داروها به خیرنگار مهر گفت: مواد مخدر صنعتی که شکل جدیدی از اعتیاد را در جامعه موجب شده اند متاسفانه بسیار آسان در دسترس جامعه قرار می گیرد.
وی تصریح کرد: مصرف مواد مخدر صنعتی و همچنین قرص ترامادول می توان صدمات جبران ناپذیری بر اعصاب و روان و حتی جسم مصرف کننده در کوتاه مدت داشته باشد و در بلند مدت نیز فرد را معتاد و دستگاه عصبی را مختل می کند و در نهایت مقصدی جز مرگ نخواهد داشت.
وی قرص ترامادول را بسیار اعتیاد آور دانست و گفت: این ماده از تریاک اعتیاد آور تر است و آسیبش در حد مواد مخدر صنعتی است.
وی مدت اعتیاد به این دارو رو سه روز مصرف اعلام کرد و گفت: این دارو در افرادی که نیاز پزشکی نداشته باشند آسیب جدی به مغز وارد می کند.
حاج سید جوادی گفت: مصرف این دارو تشنج زا است و فرد معتاد هم هر چند نیاز جسمی خود را برطرف می کند اما دقایقی پس از مصرف دچار تشنج می شود و معتادانی که در خیابانها دچار تشنج می شوند نیز به همین دلیل در معابر دچار حمله می شوند.
وی درصد مسمومیت دارویی را بسیار بیشتر از سایر داروهای توهم زا دانست و گفت: افزایش فشار خون، بالا رفتن دمای بدن و حملات عصبی از پیامدهای مصرف این داروها است.
وی ادامه داد: استفاده از این قرص همگون مواد مخدر صنعتی و قرصهای اکستازی موجب تخریب سلولهای مغزی می شود و در نهایت صدمات جبران ناپذیری به همراه دارد.
افزایش کشفیات مواد مخدر صنعتی
فرمانده انتظامي استان كرمان با اشاره به اينكه مواد مخدر به ويژه از نوع صنعتي تهديد جدي براي امنيت اجتماعي مردم است، گفت: امسال با اقدامات گسترده پليسي، كشفيات مواد مخدر صنعتي 4 برابر افزايش يافته است.
وی در حاشيه امحاء هشت تن مواد مخدر اظهار داشت: هم اكنون 8 هزار و 114 كيلو و 600 گرم انواع مواد مخدر غيرقابل استحصال امحاء شد.
سردار حسين چناريان افزود: اين مواد غيرقابل استحصال دارويي هستند و بخش عمده اي از آنها مواد مخدر صنعتي از جمله انواع كراك ، هروئين، حشيش، ترياك هاي نيم سوخته و غيرخالص و انواع آمپول هاي تمجيزك، نورچيزك و روانگردان هاست.
وي خاطرنشان كرد: اين مواد كه اكنون به آتش كشيده شد، ميتوانست آتش جان بسياري از خانوادهها باشد كه با تلاش همكاران كشف شده و پس از اقدامات گسترده دستگاه قضايي در مورد رسيدگي به جرايم متهمان آنها امحاء شدند.
سردار چناريان با بيان اينكه مواد مخدر به ويژه از نوع صنعتي تهديد جدي براي امنيت اجتماعي مردم است، گفت: معتادان به مواد مخدر صنعتي و روانگردانها يا غيرقابل درمان و يا با درمان بسيار مشكلدار هستند.
وي بر توجه هر چه بيشتر خانوادهها به فرزندان خود تأكيد كرد و افزود: دشمنان به دنبال تغيير الگوي مصرف مواد مخدر از سنتي به صنعتي هستند.
فرمانده انتظامي استان كرمان تصريح كرد: امسال حجم كشفيات مواد مخدر صنعتي، جديد و روانگرادانها چهار برابر سال قبل بوده است.
وي بر همكاري هر چه بيشتر مردم با نيروي انتظامي از طريق شماره تلفنهاي 124 و 110 براي شناسايي و دستگيري دستاندركاران تهيه، توزيع و فروش مواد مخدر به ويژه مواد مخدر صنعتي تأكيد كرد.
....................................
گزارش: سید مهدی موسوی
نظر شما