ایستگاه تحقیقاتی شماره یک سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری اصفهان(محمود آباد) از جمله مراکز تحقیقاتی وابسته به شهرداری است که توانسته طی دو دهه گذشته عنوان بزرگترین کلکسیون چمن آسیا را کسب کند.
داریوش فتحی در گفتگو با مهر در خصوص سابقه فعالیت ایستگاه اظهارداشت: دهه هفتاد ایستگاه محمود آباد در زمینی به مساحت 12.5 هکتار با بیش از 10.5 هکتار زمین زراعی به عنوان یک مزرعه تولیدی ایجاد شد و از سال 77 به عنوان یک مزرعه تحقیقاتی فعالیت هایش را ادامه داد.
چمن های اروپایی با آب و هوای اصفهان سازگار نیستند
فتحی ادامه داد: با توسعه فضای سبز شهری به این نتیجه رسیدیم که بسیاری از گونه های گیاهی که در شهرکشت می شود چندان با تغییرات اقیلمی و آب و هوای اخیر اصفهان از جمله افزایش دما و کاهش بارندگی و آب در دسترس سازگار نیست.
چمن بارزترین گیاهی است که درفضای سبز شهری اصفهان مورد استفاده قرار می گیرد اما با شرایط آب و هوایی موجود شهر همخوانی ندارد. رقم های مختلف چمن از جمله چمن اسپورت و چهار تخم که برای فضای سبز شهر استفاده می شود. چمن های است که با توجه به آب و هوای اروپا تولید و تکثیرشده و نمی تواند شرایط محیطی اصفهان را تحمل کند. پس هر سال بخش زیادی از چمن های که در فضای سبز شهر کشت می شود چمن های بود که به دلیل نیاز به آب فراوان و هزینه های زیاد نگهداری صرفه اقتصادی نداشت.
فتحی ادامه داد: شرایط اقلیمی وکم آبی اصفهان سبب شد تا تولید چمن های با نیاز آبی محدود و سازگار با شرایط آب و هوای اصفهان در دستور کار ایستگاه قرار بگیرد.
برای این منظور انواع مختلف چمن که در دنیا وجود داشت را در قالب کلکسیون چمن در ایستگاه جمع آوری کرده و کار تحقیقاتی برای انتخاب گونه های سازگار با آب و هوای اصفهان آغاز شد. نتیجه سال ها کار تحقیاتی جمع آوری 505 رقم چمن از مناطق سردسیری، گرمسیری و معتدل کشور و جهان است مجموعه ای که به جرات می توان گفت: بزرگترین کلکسیون چمن در آسیا است.
کاهش یک سوم تا یک ششم نیاز آبی چمن ها در اصفهان
فتحی ادامه داد: کلکسیون چمن موجود به دلیل پایه های ژنتیکی بسیار با ارزش است چرا که مجموعه موجود شامل چمن هایی است که با شرایط آب و هوایی فلات مرکزی ایران سازگار شده اند.
مدیر عامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری اصفهان مقاومت در مقابل کم آبی، مقاومت به پا خوری، شوری و سایه را از جمله ویژگی ها مهم چمن های تولیدی دانست و گفت: با فعالیت های انجام شده امروز چمن های در اختیار داریم که در مقایسه با چمن های اسپورت و سایر چمن های اروپایی یک سوم و در برخی رقم ها تا یک ششم نیاز آبی آنها کاهش پیدا کرده است.
فتحی افزود: در حال حاضر چمن های اسپورت که در مناطق مرکزی ایران کشت می شوند در فصل تابستان هر روز نیاز به آبیاری دارد اما چمن های سردسیری و گرمسیری مقاوم که در اصفهان به تولید انبوه آن رسیده ایم نیاز آبی آن در روز های تابستان هر 5 الی 6 روزیک بار است.
وی در خصوص میزان آب صرفه جویی شده با کشت چمن های اصلاحی گفت: به طور نمونه اگر در اصفهان 600 هکتار چمن وجود داشته باشد و به ازای هر متر مربع 15 لیتر آب استفاده شود با کشت چمن های مقاوم به خشکی در هر سال می توانیم 16 میلیون و 200هزار متر مربع آب صرفه جویی کرد.
فتحی ادامه داد: از حدود چهار سال پیش تولید انبوه وکشت چمن های مقاوم از قبیل "فستوکاآراندیناسه" ،"چمن آفریقایی" ، "چمن ژاپنی" یا "زوشیا" در اصفهان آغاز شده است که با توجه به کاهش آب مصرفی در زمینه هزینه کارگری برای آبیاری هم صرفه جویی می شود.
فتحی با بیان اینکه نمی توان تنها از یک رقم چمن برای همه فضای های سبز استفاده کرد،گفت: بسته به موقعیت مکانی هر منطقه از نوع چمن خاصی برای کشت استفاده می شود به طور مثال بعضی از ارقام چمن افریقایی به دلیل اینکه در طول زمستان 2 تا 3 ماه خزان دارد از نظر زیبای نمی توان در مکان های که زیبایی آنها مورد توجه است کشت کرد و یا در فضای پارک ها نیز با توجه به استفاده زیاد شهروندان از فضای سبز لازم است تارقمی از چمن کشت شود که علاوه بر نیاز به آب کم نسبت به پا خوری هم مقاوم باشد.
نظر شما