پیام‌نما

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ‌اللَّهِ جَمِيعًا وَ لَا تَفَرَّقُوا وَ اذْكُرُوا نِعْمَتَ‌اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَ كُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ‌اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ * * * و همگی به ریسمان خدا [قرآن و اهل بیت (علیهم السلام)] چنگ زنید، و پراکنده و گروه گروه نشوید؛ و نعمت خدا را بر خود یاد کنید آن گاه که [پیش از بعثت پیامبر و نزول قرآن] با یکدیگر دشمن بودید، پس میان دل‌های شما پیوند و الفت برقرار کرد، در نتیجه به رحمت و لطف او با هم برادر شدید، و بر لب گودالی از آتش بودید، پس شما را از آن نجات داد؛ خدا این گونه، نشانه‌های [قدرت، لطف و رحمت] خود را برای شما روشن می‌سازد تا هدایت شوید. * * * معتصم شو به رشته‌ى يزدان / با همه مردمان با ايمان

۳ مرداد ۱۳۹۲، ۹:۵۹

گزارش مهر/

بررسی جایگاه قرآن کریم در اسناد بالادستی/ تحقق ریشه کنی بیسوادی قرآنی در سایه همدلی

بررسی جایگاه قرآن کریم در اسناد بالادستی/ تحقق ریشه کنی بیسوادی قرآنی در سایه همدلی

مشهد - خبرگزاری مهر: ترویج فرهنگ قرآنی امری که بیش از 30 سال است همه سازمان ها در تکاپوی اجرایی کردن آن هستند هنوز به سر منزل مقصود و رسیدن به مرحله ریشه کنی بیسوادی قرآنی نرسیده و کارشناسان قرآن و عترت سازمان های خراسان رضوی معتقدند که این مهم را می توان با حذف موازی کاری ها و در سایه همدلی جامه عمل پوشاند.

به گزارش خبرنگار مهر، دستیابی به جامعه ای متمسک به قرآن و عترت و برخوردار از ایمان و عمل صالح، تحقق اندیشه ای معمار بزرگ انقلاب اسلامی رضوان الله تعالی علیه و رهنمودهای مقام معظم رهبری مدالظله العالی در گسترش فرهنگ حیات بخش قرآن کریم، و ارتقای ایران به کشوری توسعه یافته با هویتی اسلامی انقلاب در گرو عزم ملی و اراده هماهنگ مدیران ارشد نظام برای توسعه فرهنگ قرآنی است.

فرهنگی که متاثر از قرآن حاکم بر بینش ها، نگرش ها و رفتارهای فردی و اجتماعی بوده و در کلیه سطوح سیاست گذاری و برنامه ریزی نظام مقدس جمهوری اسلامی جاری باشد. بدین منظور، منشور توسعه فرهنگ قرانی، که مبین منویات نظام جمهوری اسلامی در مواجهه با تعالیم قرآن در مقام علم، اعتقاد و عمل در سطح بین المللی است در قالب منشور توسعه فرهنگ قرآنی با این مقدمه ذکر شده در سال 1388 تصویب شد.

این منشور که در واقع اولین سند راهبردی در حمایت از گسترش فرهنگ قرآنی در کشور بود به اهدافی همچون ایجاد هماهنگی بین دستگاه های دولتی و موسسات و گروه های فعال غیر دولتی در راستای هم افزایی و ارتقاء فعالیت های قرآنی در سطح ملی و بین المللی، تقویت ایمان و اعتقاد به قرآن کریم و تمسک به تعالیم آن و تحقق فرهنگ قرآنی در نظام مدیریت، تصمیم گیری و برنامه ریزی کشور و چندین هدف بلند مدت دیگر اشاره شده است.

همچنین در این منشور سیاست ها و رهبردهای توسعه فرهنگ قرآنی در 11 بخش مورد نظر قرار گرفته که در بخش های از آن به هدایت فرآیندهای آموزشی، پژوهشی و تبلیغی ترویجی قرآنی به سمت کاربردی کردن تعالیم قرآنی در زندگی فردی و اجتماعی و اهتمام ویژه به توسعه فرهنگ قرآنی در میان اقشار تاثیر گذار همچون مدیران، نخبگان، فرهیختگان و گروه های مرجع اشاره شده است.

رئیس اداره قرآن عترت و نماز اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی با اشاره به منشور بالادستی توسعه فعالیت های قرآنی و فرهنگی کشور می گوید: در صورتی که در آموزش و پرورش به سند بالادستی توسعه فعالیت های قرآنی و فرهنگی توجه شود به  دلیل وجود سند بالادستی وزارت خانه ای حداقل 8مورد از کل موارد عنوان شده در سند بالادستی کشور مهیا است.

میکائیل باقری با اشاره به فعالیت های قرآنی آموزش و پرورش  در دو حوزه برنامه ای و فوق برنامه ای اظهار می کند: سند بالادستی اهداف عالی آموزش و پرورش را در حوزه های مختلف پی گیری می کند.

وی با بیان اینکه بخش فوق برنامه در واقع مکمل فعالیت های برنامه ای دانش آموزان است اذعان می کند: فعالیت های برنامه ای و کلاسی از سه سال گذشته در کشور با برگزاری 10 هزار مدرسه آغاز  شد و سهم خراسان رضوی از این میزان 881 مدرسه و سهم مشهد 260 مدرسه بوده است.

آغاز به کار مدارس قرآن محور

رئیس اداره قرآن عترت و نماز اداره کل آموزش و پرورش خراسان همچنین با اشاره به آغاز به کار هزار و 276 مدرسه قرآن برنامه ای در مقطع ابتدای در سال 91 در کشور بیان می کند: 86 مدرسه از این مدارس سهم خراسان رضوی بوده است.

وی می افزاید: برنامه آموزشی در این مدارس همانند دیگر مدارس استان است اما با محوریت مباحث قرآنی، همچنین مسئولان این مدارس نیز از طریق یک شورای تصمیم گیری و با دقت و حساسیت انتخاب شده اند و در هفته دو تا شش ساعت برنامه های تخصصی قرآنی با جمعیتی حدود 9 هزار و 500 نفر دانش آموز برگزار می شود.

باقری حضور حدود 100 هزار دانش آموز در فوق برنامه های قرآنی را نیز جزئی از فرهنگ سازی قرآنی طبق سند بالادستی وزارت آموزش و پرورش می داند و ابراز می کند: به منظور افزایش کیفیت آموزش قرآن سال گذشته پنج هزار مدرس قرآن جذب آموزش و پرورش کشور شد که از این میزان 441 نفر سهم خراسان رضوی بوده است.

وی معتقد است بحث تعلیم در آموزش و پرورش با مشکل خاصی روبرو نیست اما در بحث تربیت قرآنی آموزش و پرورش با چالش های رویرو است سپس تصریح می کند: تربیت کاری نیست که آموزش و پرورش به تنهایی از عهده آن برآید.

راهکار حذف موازی کاری در ادارات و سازمان ها

رئیس ادراه قرآن، عترت و نماز اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی جای شورای همانگی فعالان و سازمانهای قرآنی در استان را خالی می داند و عنوان می کند: اگر مدل منشور توسعه فعالیت های قرآنی کشور در استان هم باشد از بسیاری از موازی کاری های دستگاه ه های مختلف جلوگیری می شود.

حسین مقدم کیا مدیر عامل موسسه خصوصی قرآنی صراط نیز با اشاره به طرح جامع آموزش قرآن که در اواخر دولت دوم محمد خاتمی ابلاغ شد می گوید: این طرح در دولت اول احمدی نژاد کنار گذشته شد و منشور جدید به تصویب رسد و در دولت دهم نیز اجرایی شد.

وی می افزاید: در منشور توسعه فرهنگ قرآنی بسیاری از سازمان ها مانند آموزش و پرورش، سازمان اوقاف و امور خیریه، شواری عالی انقلاب فرهنگی، وزارت علوم، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و چند سازمان دیگر درگیر انجام و اجرایی کردن این منشور شده اند اما در واقع اجرای شدن بند به بند این منشور زمان می برد.

فعالیت بیش از دو هزار موسسه قرآنی در کشور

مقدم کیا با اشاره به گسترش موسسات خصوصی قرآنی در چند سال گذشته اظهار می کند: در گذشته بیش از 30 موسسه قرآنی در کشور وجود نداشت اما این تعداد در حال حاضر بیش از دو هزار موسسه فعال قرآنی است که حدود 150 موسسه نیز در مشهد فعالیت می کنند.

وی با اشاره به اجرایی شدن منشور بالادستی توسعه فرهنگ قرآن در برخی از استان های کشور یادآور می شود: فعالیت های تخصصی قرآنی در برخی از شهر ها در اختیار موسسات قرآنی آن شهر قرار دارد.

مدیر عامل موسسه قرآنی فرهنگی صراط اذعان می کند: ما در خراسان رضوی اینگونه فعالیت ها را نداریم و در صورتی که اجرای این منشور در استان به استاندار و در شهرستان به فرماندارها سپرده شود بسیاری از مشکلات موسسات قرآنی در این بخش حل خواهد شد.

وی با اشاره به ضعف ها و قوت های ترویج و گسترش فرهنگ قرآن در مشهد می گوید: مشکلات ما در مشهد کمتر است چرا که اغلب سئولان دغدغه کار قرآنی دارند.

اعطاء مجوز آموزش قرآن به غیر متخصصان

مقدم کیا با اشاره به یکی از مشکلات جدی پیش روی موسسات قرآنی خراسان رضوی اظهار می کند: در هر صنفی مشکلی وجود داشته باشد اعضای آن صنف به یک جایی مراجعه می کنند اما مشکل ما در اینجاست که به هر کسی مجوز فعالیت قرآنی داده می شود حال آنکه برخی از این افراد تخصصی در زمینه قرآن و مباحث اموزشی آن ندارند.

وی همچنین با انتقاد از عدم استفاده سازمان ها و ادارات از موسسات قرآنی در بحث آموزش پرسنل و خانواده هایشان بیان می کند: برای آموزش قرآن در سازمان ها و ادارات از افراد توانمند و عالم به علم روز آموزش قرآن استفاده نمی کنند.

مدیر عامل موسسه قرآنی و فرهنگی صراط یادآور می شود: در صورتی که برخی از مدیران ما از شعارهایشان درست بردارند کارها به نحو بهتری پیش خواهد رفت.

وی می افزاید: بیش از 30 سال از انقلاب اسلامی می گذرد و همه اداره ها و سازمان ها هم کار های قرآنی انجام داده اند اما هیچ وقت نتوانسته اند شعار نهضت قرآنی که مقام معظم رهبری(مدالظله العالی) در دهه 70 فرمودند را اجرایی کرده و بیسوادی قرآنی را ریشه کن کنند.

حسین مقدم کیا با اشاره به مهمترین بستر تحقق سند بالادستی در ترویج و گسترش فرهنگ قرآن تاکید می کند: مهمترین بستر تحقق سند بالادستی هماهنگی بین دستگاه های مختلف و دخیل در مسئله است.

تاکید بر نقش تربیتی خانواده ها در گسترش فرهنگ قرآنی

جلال فیاضی عضو منتخب چهارمین دوره شورای شهر مشهد با اشاره به سند چشم انداز در افق 1404 مشهد می گوید: طبق اصول اصلی این سند، مشهد در این سال باید یک شهر زیارتی، مذهبی، آرامش دهنده و فرح بخش مبتنی بر فرن آوری و با امنیت مناسب باشد و از نظر نگرش جهانی نیز مورد توجه قرار بگیرد و هویت بخش آن مبنی بر فرهنگ اسلامی و ایرانی شکل بگیرد.

وی یکی از مهمترین بسترهای تحقق منشورها را همفکری فرهنگی و اجتماعی می داند و تصریح می کند: بسترهای مادی به منظور اجرایی شدن منشورها و سندهای بالا دستی نیز باید مهیا شود.

فیاضی همچنین با اشاره به نقش تربیتی خانواده ها در گسترش فرهنگ قرآن اظهار می کند: آشنایی کودکان با قرآن تاثیر زیادی در گسترش فرهنگ دینی و مذهبی دارد.

وی ساری و جاری شدن آموزه های قرآنی در نظام مدیریتی کشور و در بین تصمیم سازان و تصمصیم گیران را نیز بسیار مهم دانسته و تاکید می کند: مردم به رفتار مدیران توجه می کنند و لازم است که آموزه های قرآنی در بین مدیران ارشد تجلی پیدا کند.

عدم توجه با اسناد بالادستی در برنامه ریزی های کوتاه مدت

وی ابراز می کند: به نظر بنده در اسناد بالادستی به گسترش فرهنگ قرآن توجه شده و برنامه های مدونی در این زمینه وجود دارد اما در برنامه ریزی های کوتاه مدت به این اسناد بالادستی توجهی نمی شود.

تلاش مدیران ارشد کشور و استان در تدوین و تبیین منشور و قوانین مبتنی بر توسعه فرهنگ قرآن بر کسی پوشیده نیست اما آنچه جامعه را از در جا زدن و شعار زدگی در عمل به این منشورها دور خواهد کرد اجرایی کردن و ورود به صحنه عمل است که امید می رود دولت جدید با در دست گرفتن امور اجرایی کشور هر چه سریعتر نسبت به عملی شدن منشور توسعه فرهنگ قرآن توجه نشان داده و اهتمام ویژه ای به این امر نشان دهد و با توجه به جایگاه ویژه خراسان رضوی مسئولان این استان نیز از این مهم غافل نشوند.

.....................

گزارش: رضا آرمانیان

 

کد خبر 2103898

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha