۱۵ مرداد ۱۳۹۲، ۹:۲۴

مهر بررسی می کند؛

مهارت؛ نقطه عطف بازار کار اردبیل/ جایی که سواد دانشگاهی کارایی ندارد

مهارت؛ نقطه عطف بازار کار اردبیل/ جایی که سواد دانشگاهی کارایی ندارد

اردبیل – خبرگزاری مهر: افزایش شمار دانشگاهها و رشته های دانشگاهی اردبیل در سالهای اخیر نه تنها تاثیر مثبتی در کاهش بیکاری نداشته بلکه مطالعات نشان می دهد بسیاری از فارغ التحصیلان دانشگاهی به دلیل نداشتن تخصص عملیاتی و مهارت اجرایی جایگاهی در بازار کار کسب نمی کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، نرخ 16.2 درصد بیکاری که اردبیل را در رتبه ششم کشور قرار داده است از جمله معضلات ملموس اجتماعی است که به عقیده کارشناسان علاوه بر ضعف برنامه ریزی های حوزه اشتغال به ضعف های برنامه های آموزشی نیز ارتباط پیدا می کند.

بطوریکه در سالهای اخیر با وجود کاهش تعداد دانش آموزان به دلیل کاهش تعداد فرزندان خانوارها، با افزایش دانشگاهها و رشته های دانشگاهی خیل عظیمی از علاقه مندان به تحصیلات عالیه پس از اتمام تحصیل با درهای بسته بازار کار مواجه شده اند.

از سوی دیگر تحصیلات دانشگاهی موجب شده است کارشناس در رشته به غیر از رشته تحصیلی خود و به ویژه در کارهای یدی تمایلی به حضور در بازار کار نداشته باشند.

برخی کارشناسان آموزشی معتقدند یکی از علل پیدایش این معضل نبود مهارت کافی در یک فارغ التحصیل دانشگاهی است.

جای خالی مهارت آموزی در دانشگاهها

یدالله احدی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: زمانی که یک مهندس عمران نمی تواند طرح یک ساختمان را تکمیل کند و یک کارشناس زمین شناسی تعداد معادن محل زندگی خود را نمی شناسد نمی توان انتظار موفقیت این گروه از فارغ التحصیلان دانشگاهی در بازار کار را داشت.

وی با تاکید به اینکه در حال حاضر جذب شغل با بهره گیری از افراد و محیطهای آشنا انجام می شود، اضافه کرد: ضد فرهنگ پارتی داشتن هم نمی تواند به منزله جذب افراد متخصص باشد.

احدی معتقد است در صورتی که فردی تخصص کاری قابل قبولی داشته باشد، بازار کار ناخودآگاه استقبال لازم را از توان کاری وی خواهد داشت.

وی تاکید کرد: این در حالی است که دانشگاهها بخش مهارت آموزی را به صورت کلیشه ای اجرا کرده و نزدیک به 90 درصد آموزشهای خود را در سطح نظری ارائه می کنند.

رشته های فنی مدارس محروم از کار در محیط واقعی

ضعفهای برنامه ریزی آموزشی محدود به سطح دانشگاهها باقی نمانده و به عقیده کارشناسان مشکل از سطح مدارس آغاز می شود.

مدیر کل آموزش فنی و حرفه ای استان اردبیل با بیان اینکه خلا رشته های فنی مدارس استان محرومیت از کار در محیط واقعی است، تاکید کرد که رسالت فنی و حرفه ای توانمند سازی افراد به جای اشتغال زایی است.

کلام الله صفری با بیان اینکه  فرد توانمند خود می تواند زمینه اشتغال را در بازار کار فراهم کند، تصریح کرد: این در حالی است که این مهم از طریق آموزشهای فنی مدارس نمی تواند محقق شود.

این در حالی است که به گفته مدیر کل آموزش و پرورش استان اردبیل در سال تحصیلی گذشته 54 درصد از دانش آموزان استان جذب رشته های فنی و حرفه ای و کار و دانش شده اند.

اجرای سیاست افزایش تعداد هنرستانها

احمد محمودزاده تاکید کرد: در سند تحول بنیادین به توسعه و گسترش هنرستان ها و رشته های فنی و حرفه ای تاکید ویژه شده و استان اردبیل جزو استانهای پیشتاز اجرای این سیاست آموزشی است.

وی بیان داشت: تحقق این مهم به ایجاد اشتغال مولد و کاهش بیکاری در جامعه کمک زیادی خواهد کرد و به همین خاطر تقاضای اجتماعی برای آموزش های فنی و حرفه ای بالا است.

در عین حال به نظر می رسد با وجود افزایش رشته های مهارتی در هنرستانها خروجی توانمندی مهارت آموزان این گروه از مراکز آموزشی از ارزیابی مطلوبی برخوردار نیست و سرانجام اشتغال زایی این گروه نیز به صورت کامل مطالعه نمی شود.

آموزش 50 درصدی مهارت توسط مراکز فنی و حرفه ای

ارزیابی توانمندی مهارتی تنها به مهارت آموزان مدارس محدود نمانده و یکی از سوالات بی پاسخ گروههای کارشناس میزان توانمندی مراکز فنی و حرفه ای استان در ایجاد زمینه های شغلی است.

با وجود اینکه مدیر کل آموزش فنی و حرفه ای استان اردبیل معتقد است سالانه 50 هزار نفر از آموزشهای مهارتی 26 مرکز دولتی و 204 مرکز خصوص فنی و حرفه ای برخوردار می شوند، رقم آموزشهای طرح شده تناسب مقبولی با آمار جمعیتی استان ندارد.

علاوه بر این صفری معتقد است مراکز فنی و حرفه ای تعهد ایجاد شغل ندارند و تنها در حوزه توانمند سازی ورود خواهند کرد. چنانچه در سال گذشته 40 هزار نفر زمینه شغلی غیر مستقیم به واسطه آموزشهای مهارتی ایجاد شده است.

تریبون آزاد بررسی آموزشهای مهارتی در اردبیل برگزار می شود

مدیر کل آموزش فنی و حرفه ای استان همچنین از برگزاری نخستین تریبون آزاد با موضوع بررسی آموزشهای مهارتی در آینده نزدیک در استان خبر داد و تصریح کرد: این تریبون با حضور مسئولان استانی و با هدف بررسی آموزشهای فنی و حرفه ای و مهارتی برگزار می شود.

صفری با بیان اینکه سخنرانان این تریبون مربیان و مسئولان آموزشگاههای فنی و حرفه ای است، اضافه کرد: در نظر داریم با ایجاد زمینه گفتگوی آزاد مشکلات، نواقص و چالشهای پیش رو آموزشهای مهارتی را مورد بررسی قرار دهیم.

وی با بیان اینکه آموزش غیر رسمی شامل آموزش انواع مهارتها بر عهده فنی و حرفه ای است، تاکید کرد: این گروه از آموزش زمینه ساز تربیت نیروی انسانی در بخشهای تولیدی مختلف است.

صفری با تاکید ب اینکه باید بتواند شاغلان مراکز دولتی را توانمند کرده و آموزشهای لازم را مطابق با تحولات روز جهانی پیاده کند، عنوان کرد: دستیابی به این سیاست تنها در سایه تغییر نگرش مردم و مسئولان نسبت به مقوله آموزش مهارتی ممکن خواهد بود.

استاندار: مهارت آموزی متناسب با تکنولوژی روز باشد

همچنین از جمله تاکیدات حوزه مهارت آموزی استان پایبندی به تکنولوژی های روز دنیا است که استاندار اردبیل این مهم را به منزله ضرورت اجتناب ناپذیری عنوان کرد.

اکبر نیکزاد با بیان اینکه تطابق با تکنولوژی روز می تواند نیاز بازار کار را رفع کند، تصریح کرد: مهارت آموزی از جمله ضروریات فعلی استان است که می تواند سبب تولید علم و ایجاد زمینه های اشتغال پایدار باشد.

در سال گذشته در استان اردبیل بیش از 140 هزار نفر دانش آموز فنی و حرفه ای و کار دانش و نزدیک به 26 هزار نفر دانشجو از کارگاههای مهارت آموزی برخوردار بوده اند.

علاوه بر این مراکز فنی و حرفه ای استان با اجرای تعهد آموزشی شش میلیون 123 هزار و 775 نفر ساعت، آموزشهای خود را برای 50 هزار نفر ارائه کرده اند. رقمی که در مجموع عددی بالغ بر 216 هزار نفر را برخوردار از آموزشهای مهارتی عنوان می کند.

این در حالی است که به عقیده کارشناسان خروجی آموزه های مهارتی و وضعیت اشتغال افراد مهارت آموز در کنار توجه به تخصص در آموزشهای نظری با نگاهی به معضل بیکاری و وضعیت بازار کار نیازمند ارزیابی و برنامه ریزی مدون است.
.......................
گزارش: ونوس بهنود

کد خبر 2110861

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha