به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، محمدعلی پورمختار رئیس کمیسیون اصل 90 قانون اساسی مجلس شورای اسلامی پیش از ظهر یکشنبه در نشست خبری گزارشی از عملکرد یک ساله این کمیسیون در دوره نهم مجلس ارائه کرد.
وی پرهیز از ورود به مسائل سیاسی، اقدام بر اساس واقعیات و کارهای کارشناسی، توجه به حیثیت افراد، پرهیز از رسانه ای کردن نام اشخاص و تعامل مثبت دوسویه با دستگاه ها را رویکرد کمیسیون اصل 90 در رسیدگی ها خود عنوان کرد.
رئیس کمیسیون اصل 90 گفت: در مجلس هشتم 1300 پرونده به ما به ارث رسید که بیش از 70 پرونده را رسیدگی کردیم و مختومه شدند در طول سال گذشته بیش از چهار هزار شکایت به کمیسیون اصل 90 واصل شده که بر اساس این شکایات کمیته هایی در کمیسیون تشکیل و 16 کارگروه نیز تشکیل دادیم.
وی با نام بردن از کارگروه های کارآمد سازی مجلس و نمایندگان، بانک ها، حمایت از تولید و جهاد اقتصادی، انحصار، گمرکات، واردات و صادرات، حمایت از سرمایه گذاری، زمین و منابع طبیعی، بررسی طرز کار قوه قضائیه، مبارزه با فساد، واگذاری های اصل 44، نفت و انرژی و بهداشت و درمان گفت: طی نامه های جداگانه از نمایندگان خواسته ایم بر اساس تخصص و علاقه مندی خود عضو کارگروه ها شوند و تا کنون 15 نفر برای فعالیت اعلام آمادگی کردند.
وی خاطر نشان کرد: در کمیسیون اصل 90 تلاش کردیم رسیدگی های ما نتیجه محور باشد بنابراین بانک اطلاعاتی از سوابق مدیرانی که از آنها در کمیسیون وجود دارد تهیه کردیم. از ظرفیت نمایندگان هم استفاده خواهیم کرد به طوری که از آن ها خواسته شده بر حوزه های انتخابی نظارت کافی داشته باشند و اگر به روند نامطلوبی رسیدند آن را گزارش کنند. تا کنون نیز تعدادی از نمایندگان گزارشاتی به کمیسیون ارائه کردند.
پورمختار یادآور شد: یکی از اقدامات جدید کمیسیون این است که در پایان مجلس نهم گزارش کاملی از طرز کار سه قوه به مردم ارائه خواهیم کرد.
پورمختار آماری از تعداد پرونده های موجود در کمیته های اصل 90 ارائه کرد و گفت: در کمیته رفاهی اجتماعی 921 پرونده، کمیته اقتصادی عمرانی 1233 پرونده، کمیته سیاسی نظامی 675 پرونده، قضائی 1002 پرونده و کمیته مجلس و امور ویژه که معمولا پرونده های سنگین دارای آثار و عوامل ملی هستند قرار دارند 474 پرونده تشکیل شده است.
پورمختار درباره رسیدگی به تخلفات دولت قبل در کمیسیون اصل 90 گفت: بر اساس قانون رسیدگی به تخلفات در کمیسیون انجام می شود و گزارش آن ها تهیه و در صحن قرائت خواهد شد و چون در این خصوص موارد زیادی داریم که در حال تهیه گزارش است این موارد در صحن قرائت خواهد شد و اگر احراز شود که جرمی واقع شده به قوه قضائیه ارجاع می دهیم بنابراین اتمام کار دولت به معنای خاتمه رسیدگی پرونده ها نیست.
وی یادآور شد: عمده پرونده های کمیسیون اصل 90 درحوزه نفت و انرژی، منابع طبیعی و زمین، صادرات و واردات، معوقات بانکی و نظارت بانکی است.
پورمختار گفت: البته گزارش کمیسیون از نوسانات ارزی نیز در کمیسیون در حال نهایی شدن است که پس از رای اعتماد مجلس به وزیران پیشنهادی در صحن مجلس قرائت خواهد شد.
پورمختار در خصوص ادعای بقایی، معاون اجرایی رئیس جمهور مبنی بر این که در سفر با رئیس جمهور به نیویورک که همراه خانوده اش به این سفر نرفته است اما در گزارش کمیسیون اصل 90 به حضور وی اشاره شده است گفت: پس از رسیدگی به شکایت آقای قاضی پور نماینده ارومیه مبنی بر سفر رئیس جمهور به نیویورک و هزینه های انجام شده و همراهان، رسیدگی های لازم انجام شد و پاسخ را تحت عنوان نامه محرمانه به شخص آقای قاضی پور ارجاع دادیم و این رسیدگی متعاقب با مکاتبات با دستگاه های مختلف بود و پاسخ ها از جایگاه های ریاست جمهوری به کمیسیون داده شد اما متاسفانه نامه از دو سایت منتشر شد که از ان ها سوال کردیم منبع نامه کجاست چون پاسخی ندادند مجبور شدیم علیه آن ها در دادستانی اعلام جرم کنیم.
وی افزود:به دنبال این ماجرا آقای بقایی اعلام کرد که سفری به نیویورک نداشته است برای این به جدیت وارد شدیم از پلیس امنیت و وزارت خارجه استعلام شد پاسخ وزارت خارجه این بود که برای آقای بقایی و خانواده ویزا صادر شده اما پلیس امنیت اعلام کرد تا مرحله عزیمت مراجعه کردند اما به دلایلی سفر صورت نگرفته است.
رئیس کمیسیون اصل 90 گفت: بنابراین اعلام می کنم از سوی آقای بقایی و خانواده وی سفری به نیویورک صورت نگرفته در همین جا شجاعانه اعلام می کنیم اگر اشتباهی در گزارش باشد اصلاح خواهد شد. اگر ما تا کنون آن را تصحیح نکردیم علت آن بود که ما این موضوع را گزارش نکرده بودیم و نمی خواستیم رسانه ای شود و فقط به آقای قاضی پور طی نامه ای محرمانه اعلام کردیم. علت اشتباه ما هم این بود که طبق گزارشاتی که به ما داده بودند گزارش را تهیه کردیم.
وی گفت: شکایت دیگری هم اکنون از مجمع عمومی بانک ها در خصوص حل مشکل بدهی دولت از محل مابه التفاوت افزایش نرخ ارز در کمیسیون در حال پیگیری است که حتما گزارش آن را به مجلس ارائه خواهیم کرد. موضوع دیگر بررسی مصوبات ستاد تدابیر ویژه اقتصادی است که کمیسیون آن را پیگیری می کند. این ستاد مصوباتی داشته که بر خلاف قانون بوده و شکایاتی از نمایندگان نصبت به مصوبات آن مطرح است که رسیدگی خواهیم کرد.
پور مختار در مورد اقدامات انجام گرفته درمورد بهبود نظارت بر بانک ها گفت: تا کنون 10 جلسه با مدیران عامل همه بانک ها و همچنین بانک مرکزی داشته ایم که موضوع نحوه نظارت بر شعت و بانک ها به دقت بررسی می شود در نهایت بانک مرکزی با معاونت اقتصادی وزارت اطلاعات سامانه ای ایجاد کرده اند که بر اساس آن افرادی که تسهیلات بانکی برای مواردی از قبیل طرح ها و واردات یا پروژه ها می گیرند عملکرد آن ها رصد می شود که آیا طبق برنامه مشخص تسهیلات را به کار برده اند یا خیر.
وی افزود: برای بررسی نحوه حمایت از تولید نیز جلساتی با تولید کنندگان که البته عمدتا جزء بدهکاران بانکی هم هستند به همراه رئوسای کمیسیون ها امنیت ملی، اقتصاد، صنایع و معادن و قضائی تشکیل شد که تصمیمات خوبی هم در آن جلسات اتخاذ شده است.
وی گفت: مسئله اختلاف بانک های عامل با بانک مرکزی در باره نرخ ارز هم مسئله ای است که در کمیسیون مورد بررسی قرار گرفت. بانک مرکزی ارز فروخته شده به بانک ها را با نرخ جدید مطالبه می کرد و بانک های عامل هم مدعی بودند که ارز را به متقاضیان داده اند. در نهایت این جلسات منتج به مصوبه ای شد که دولت هم آن را ابلاغ کرد به این صورت هم مشکلات بانک های عامل با بانک مرکزی حل شد.
پورمختار در پاسخ به این سوال که آیا از وزیران پیشنهادی کابینه یازدهم پرونده ای در کمیسیون وجود دارد گفت: در مورد چهار، پنج وزیر پیشنهادی بر اساس سوابقی که دارند اطلاعاتی از بانک اطلاعاتی کمیسیون استخراج کردیم که این موضوع به سابقه عملکرد آن ها بر می گردد و الزاما به معنای سابقه منفی نیست. این موارد در حال رسیدگی است و به مجلس منعکس خواهد شد.
پورمختار همچنین آماری از مهمترین پرونده های مطرح در کمیسیون اصل 90 ارائه کرد و گفت: هم اکنون 109 پرونده در امور بانکی موسسات مالی و اعتباری و قرض الحسنه، 37 پرونده در حوزه نفت و انرژی، 30 پرونده درباره شکایت از عملکرد دولت، 25 پرونده در مورد زمین خواری و سوء استفاده از منابع طبیعی، 25 پرونده از مجلس، 10 پرونده از عملکرد شرکت های خودروساز، 8 پرونده گمرکی، 7 پرونده مسائل زیست محیطی، 7 پرونده مسائل مالیاتی، 5 پرونده از قوه قضائیه، 5 پرونده از مخابرات و 5 پرونده از مناطق آزاد تجاری و صنعتی در کمیسیون مطرح است که ظرف چند ماه آینده گزارش آن آماده و در صحن مجلس قرائت خواهد شد.
عسگری فرد سخنگوی کمیسیون اصل 90 نیز که در این نشست خبری حضور داشت در خصوص عملکرد کمیته سیاسی نظامی این کمیسیون گفت: درباره شکایت از ناجا با مسئولان ناجا جلسه ای برگزار کردیم عمده شکایات مربوط به راهنمایی و رانندگی است و درگیری ها در برخی نقاط کشور در خصوص تقسیمات کشوری است. همه موارد بررسی شده و مسئولان نسبت به آن پاسخ گو بودند آن چه بیشتر مورد تاکید قرار گرفت این بود که روش های اجرایی تعریف شود تا شکایات به حداقل برسد. این موضوع مورد توافق قرار گرفت و قرار شد به صورت مجزا همه فرماندهان نیروی انتظامی به کمیسیون اصل 90 دعوت شوند و طرز کار و شیوه آن ها بررسی شود و در خصوص اصلاح رویه ها و شیوه ها به ساز و کار مناسبی برسیم.
وی یادآور شد: هم اکنون گزارش از نحوه اجرای قانون الزام دولت به صیات از حقوق شهروندان ایرانی خارج از کشور در کمیسیون تنظیم شده که قرار شد با جرح و تعدیل به هیئت رئیسه ارائه شود.
عسگری فرد در خصوص بررسی بافت های فرسوده ناصرخسرو در کمیسیون اصل 90 گفت: داروهایی در داروخانه ها وجود ندارد اما این داروهای کمیاب در ناصرخسرو با قیمت بالا پیدا می شود. در جلساتی که با مسئولان مختلف داشتیم همه متفق القول بوند که تغییر بافت فرسوده ناصرخسرو یکی از راه کار های موفقی خواهد بود که منجر به رفع بزه های اجتماعی و رفع مشکل دارو در تهران خواهد شد.
نظر شما