به گزارش خبرنگار مهر حسن روحانی پیش از ظهر امروز در مراسم تودیع و معارفه وزیران قبلی و جدید خارجه در وزارت امور خارجه اظهار داشت: سیاست خارجی جایی نیست که بدون دقت کسی بتواند سخن بگوید و موضع بگیرد و یا دربرابر طرف خارجی مطلبی را مطرح کند.
وی خاطر نشان کرد: در سیاست خارجی اشتباه برای ملت بسیار سنگین خواهد بود و اگر در سیاست خارجی موضع گیری خطا صورت گیرد از جیب مردم خرج شده است و باید پاسخ گوی ملت بود.
وی ادامه داد: عنوان حقوقی ما متعلق به ما نیست و ما امانت دار عنوان هستیم و عنوان رئیس جمهور، وزیر خارجه، نماینده مجلس و هر عنوانی را به ما سپرده اند و اگر فردی با عنوان حقوقی سخن می گوید باید یادش باشد که یک امانت دار بیش نیست و بر امانت به گونه ای رفتار کنیم که صاحب امانت ضرر نکند.
روحانی خاطر نشان کرد: گاهی مواقع نسبت به عناوین احساس مالکیت داریم در حالی که در این کشور هیچ کس عنوان حقوقی اش غیر مشروط نیست و همه عناوین مشروط به رعایت قانون، منافع و مصالح ملی و در چارچوب قانون اساسی است.
روحانی تاکید کرد: مردم در انتخابات اخیر تجدید نظر در سیاست خارجی را خواستار شدند اما تجدید نظر به معنای تغییر در اصول و مبانی نیست ولی شیوه و عملکرد باید تغییر کند.
رئیس جمهور اضافه کرد: سیاست خارجی جای شعار نیست و اگر خیلی دوست داریم تکبیر یا کف بگیریم راه های دیگری وجود دارد، سیاست خارجی را حق نداریم صرف تکبیر و کف کنیم چون سیاست خارجی بسیار حساس است.
وی ادامه داد: کلید حل مشکلات ما در دوره شرایط کنونی سیاست خارجی است و به شکلی که در بیان منافع ملی با کسی تعارف نداریم و با شهامت منافع ملی را دنبال می کنیم اما سخن باید عاقلانه، دقیق و منطقی باشد چون سیاست خارجی جای شعر و شعار نیست جای فهم دقیق وقایع جهانی است.
روحانی دیپلمات های وزارت خارجه را چهره هایی توانمند، خدوم و فداکار توصیف کرد که در مقاطع حساس به کشور خدمت کردند.
وی با اشاره به عملکرد علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه قبلی یادآور شد: دولت خوشحال است که از آقای صالحی در بخش دیگری استفاده می کند و در دولت جدید ایشان حضور دارند.
وی صالحی را شخصیتی متین و اخلاقی توصیف کرد از پذیرفتن مسئولیت وزارت امور خارجه توسط محمدجوار ظریف وزیر جدید خارجه اظهار خرسندی کرد.
روحانی گفت: در شرایط فعلی از میان افرادی که برای تصدی وزارت خارجه مطرح بودند فکر کردم آقای ظریف می تواند به خوبی بار مسئولیت را به دوش بگیرد چون هم رشته تخصصی ایشان مرتبط است و هم تجارب طولانی در حوزه سیاست خارجی دارد و شناخت بنده از ایشان به دوران جنگ و مذاکرات قرارداد 598 بر می گردد و علاوه بر این از سال های 82 تا 84 آقای ظریف عملا رئیس تیم مذاکره کننده هسته ای ایران بود که کار را به خوبی انجام داد.
روحانی با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری در 24 خرداد تصریح کرد: در این انتخابات یک معجزه توسط مردم محقق شد چون اگر تبلیغات، پول یا قدرت های تاثیرگذار را موثر بدانیم این ها جای دیگری بود اما مردم خود به تصمیم رسیدند و با طبع خود برگزیدند.
وی با بیان این که در انتخابات خرداد مردم پیروز شدند گفت: اگر صدای مردم را نشنویم شکست خواهیم خورد. یکی از پیام های مردم تغییر در سبک و سیاق سیاست خارجی هم در مقام تصمیم سازی و هم در مقام تصمیم گیری و اجرا بود.
روحانی یادآور شد: مردم یک برداشتی از سیاست خارجی دوران گذشته دارند هر چند معنای آن این نیست که وزارت خارجه کم کاری کرده یا از کارشناسان زبده تهی شده معنای آن این است که کارشناسان وزارت خارجه در ساختمان آن محبوس بودند و صدای آنان را کسی نشنیده است.
روحانی وزارت خارجه را معدنی بزرگ توصیف کرد که در آن طلا و نقره و الماس فراوان است و خطاب به دیپلمات های حاضر در جلسه گفت: سرمایه های اصلی ما شما هستید و تجربه شما امانت مردم است که با پول مردم به دست آمده ان شاء الله به خوبی از آن استفاده شود.
رئیس جمهور ادامه داد: در دولت تدبیر و امید تمام کارشناسان باید در تبیین نظر کارشناسی و بیان و اظهار آن احساس آزادی کنند نه این که حس کنیم وزیر خارجه نظری دارد بر مبنای آن نظر بدهیم.
روحانی با تاکید بر این که در سیاست خارجی کارشناسی سفارشی نداریم گفت: شما کارشناس هستید باید آزاد آن چه را که می فهمید بگویید چه وزیر خوشش بیاید چه ناراحت شود. این اظهار نظر روحانی با تشویق دیپلمات ها و کارشناسان وزارت خارجه همراه بود.
رئیس جمهور در ادامه تاکید کرد: اگر وزیر از نظر کارشناسی خوشحال نشود و شما نظر واقعی خود را داده باشید خدا خوشحال خواهد شد. مهم نیست رئیس جمهور چه فکری می کند شما باید نظر کارشناسی را بدهید.
وی با بیان این که مشکلات در کشور زیاد است گفت: امید من به حل مشکلات بسیار بسیار بسیار بیشتر است و اگر ما با دنیا منطقی حرف زدیم و ملت احساس کرد ما با تدبیر کار می کنیم حتی اگر دنیا بخواهد زور بگوید تمام ملت پشت سر ما خواهد بود.
روحانی یادآور شد: البته اگر شعار بدهیم و بی منطق عمل کنیم و مردم احساس کنند دقیق عمل نکرده ایم اجماع حاصل نمی شود و ما در سیاست خارجی نیاز به قدرت ملی داریم که قدرت ملی یعنی اجماع ملی.
وی تاکید کرد: ملت ما منافع خود را زیر پا نمی گذارد و مردم پیام خود را در انتخابات اخیر به دنیا دادند. الان دنیا باید آن پیام را به خوبی استماع کند اما اگر بر یک فرد دنیا گوش شنوا نداشته باشد قدم های مردم ما استوار و در مسیر اهداف ملی خواهد بود.
روحانی با تقدیر از مجلس شورای اسلامی به خاطر انجام چهار روز فشرده در بررسی وزرا پیشنهادی خاطر نشان کرد: اگر هم در مواردی به برخی وزیران رای ندادند که ما یکی را رای اعتماد می دانیم، به وظیفه خود عمل کردند و من نه فقط به خاطر 15 وزیر که رای اعتماد گرفتند بلکه به خاطر آن وزیری که مجلس رای اعتماد نداد از آن ها تشکر می کنم چون بر اساس نظرشان عمل کردند.
در ادامه حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور حکم انتصاب محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جدید ایران را به وی اهدا کرد.
در این مراسم کمال خرازی و منوچهر متکی وزیران خارجی اسبق ایران حضور داشتند. برگزاری مراسم معارفه ظریف نخستین مراسم معارفه وزیران دولت جدید به شمار می رود.
نظر شما