۳ شهریور ۱۳۹۲، ۱۲:۱۶

نگرانی محققان از سمی بودن محصولات نانویی

نگرانی محققان از سمی بودن محصولات نانویی

در طول چند سال اخیر، استفاده از نانو موادها برای تصفیه آب، بسته بندی غذا، آفت کشها، مواد آرایشی بهداشتی و دیگر صنایع افزایش یافته است.

به گزارش خبرگزاری مهر، مثلا کشاورزان از نانومواد نقره به خاطر توانایی و ظرفیت آنها برای سرکوب رشد ارگانیسم های مضر به عنوان آفت کش استفاده می کنند. با این حال، این نگرانی وجود دارد که این ذرات می توانند خطر بالقوه ای برای سلامت انسان و محیط زیست داشته باشند.

در این تحقیق جدید محققان دانشگاه میسوری یک شیوه قابل اعتماد برای تشخیص نانو مواد نقره در محصولات تازه و دیگر فرآورده های غذایی ارائه کرده اند.

"منگ شی لین" استادیار علوم غذایی در دانشکده کشاورزی، غذا و منابع طبیعی دانشگاه میسوری و مجری این تحقیقات گفت: بیش از یک هزار محصول در بازارهای جهانی وجود دارد که بر پایه فناوری نانو عرضه شده اند.

وی افزود: این یک نگرانی است چرا که از سطح سمیت این نانوذرات چیزی نمی دانیم. هدف ما تشخیص، شناسایی و کمیت گذاری این نانوذرات در غذا و محصولات غذایی و مطالعه سمیت آنها در سریع ترین زمان ممکن است.

این پژوهشگران باقیمانده و نفوذ نانوذرات نقره را بر روی پوست گلابی مطالعه کردند. آنها نخست، گلابی را در یک محلول نانونقره که شبیه آفت کش است قرار دادند. سپس چندین بار این گلابی ها را شستند. آنها مشاهده کردند نانونقره ها هنوز به این پوست چسبیده بودند و ذرات ریزتر توانسته بودند از پوست عبور کرده و گوشت گلابی برسند.

نفوذ نانو نقره به مواد غذایی برای مصرف کنندگان خطرناک است چرا که این مواد پس از هضم در بدن انسان می توانند به بخش های مختلف بدن بروند از این رو این هرچه نانوذرات کوچک تر باشند برای مصرف کننده خطرناک تر هستند.

وقتی غذا هضم می شود نانو ذرات به رگهای خونی و سیستم لنفوم انسان وارد شده و در سراسر بدن می گردد و به بخش های حساس از جمله طحال، مغز،  کبد و قلب می رسند.

افزایش روند استفاده از دیگر انواع نانو ذرات صنعت غذا را با بهبود طعم، بهبود تحویل کالا، حفظ تازگی غذا به مدت طولانی و حفظ رنگ درخشان مواد غذایی متحول کرده است. با این حال محققان نگرانند استفاده از نانونقره می تواند به بدن انسان آسیب بزند.

این مطالعه راهبرد امیدوارانه ای برای تشخیص آلودگی های نانومواد نقره را در محصولات غذایی و دیگر محصولات کشاورزی فراهم می کند.

نتایج این تحقیقات در نشریه Agricultural and Food Chemistry منتشر شده است.

کد خبر 2122232

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha