به گزارش خبرنگار مهر، امروزه یکی از مصادیق توسعه می تواند ایجاد خوشه های صنعتی در آن منطقه باشد چراکه توسعه از طریق ابداع خوشه ای نقش محوری و بارزی در سیاستهای اقتصادی و صنعتی کشورهای توسعه یافته ایفا می کند.
حدود دو دهه است که توسعه صنعتی مبتنی بر خوشه ها، به عنوان یک استراتژی نوین مورد توجه برنامه ریزان و سیاستگذاران در کشورهای صنعتی و در حال توسعه است و صنایع کوچک و متوسط از جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، تولید صنعتی و ارائه خدمات در حال نقش آفرینی هستند.
همچنین در کشورهای در حال توسعه، صنایع کوچک و متوسط عامل راهبردی برای توسعه اقتصادی، اشتغال زایی و رقابت پذیری صنایع خوشه های صنعتی هستند.
این در حالی است که در کشور ما با وجودی که بیش از ۹۰ درصد واحدهای تولیدی در گروه صنایع کوچک و متوسط قرار می گیرند، بدلیل نداشتن استراتژی توسعه مبتنی بر ساختارهای موجود صنعتی و رها کردن واحدهای کوچک تولیدی به حال خود، این بنگاه ها نتوانسته اند سهم قابل توجهی در تولید ناخالص ملی و ایجاد ارزش افزوده داشته باشند.
در همین راستا استان همدان نیز دارای واحد های تولیدی و صنایع کوچکی است که در صورت توجه به آنها می تواند موجب ایجاد ارزش افزوده قابل توجهی برای استان همدان باشد.
شناسایی 43 خوشه صنعتی در همدان
معاون صنایع کوچک شرکت شهرک های صنعتی استان همدان در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: خوشه یک مجموعه فعال در یک گرایش از کسب و کار بوده که در یک منطقه جغرافیای متمرکز امکان فعالیت داشته و چالش ها و فرصت های مشترک برخوردارند.
بهرام هاشمی با بیان اینکه یک خوشه از چند شبکه تشکیل شده است، اظهار داشت: به طور کلی در استان همدان 43 منطقه مقدماتی خوشه شناسایی شده که 15 خوشه در نقشه سالیانه استان همدان وارد شده است.
وی عنوان داشت: برای توسعه هر خوشه یک عامل انتخاب شده که عملیات توسعه آن خوشه را انجام می دهد.
هاشمی ادامه داد: عامل توسعه خوشه کارهای تنظیم سند و مطالعات را انجام می دهد.
معاون صنایع کوچک شرکت شهرک های صنعتی استان همدان در ادامه سخنانش بیان داشت: در واقع در هر خوشه صنعتی گروه ها مسئول اجرای یک قسمت از کار می شوند به نحوی که هر گروه گوشه ای از کار را در دست گرفته است.
وی گفت: به طور مثال برخی مسئول خرید مواد اولیه و یا برخی دنبال برندسازی می روند.
هاشمی ادامه داد: با ایجاد خوشه های صنعتی شرکت های فنی مهندسی و علم روز نیز وارد بازار کار می شوند.
ایجاد ثروت و ارزش افزوده مزیت خوشه های صنعتی
معاون صنایع کوچک شرکت شهرک های صنعتی استان همدان در مورد مزیت خوشه های صنعتی به مهر گفت: مهمترین مزیت خوشه های صنعتی ایجاد ثروت و ارزش افزوده برای استان است.
هاشمی در ادامه سخنانش عنوان داشت: خوشه های صنعتی علاوه بر حفظ اشتغال موجود موقعیت های زیادی را برای افزایش اشتغال در استان فراهم می کنند.
وی به دیگر مزیت های خوشه های صنعتی اشاره کرد و اظهار داشت: ایجاد حس رقابت در منطقه و استان و کشور و حتی جهان و بالا بردن کیفیت و استاندارد محصولات و ایجاد تنوع در محصولات از جمله مزیت های خوشه های صنعتی در استان است.
معاون صنایع کوچک شرکت شهرک های صنعتی استان همدان با تاکید بر اینکه توسعه خوشه های صنعتی باید در اولویت برنامه قرار گیرد، افزود: توسعه خوشه های صنعتی در استان باعث ایجاد ارزش افزوده در استان و ایجاد اشتغال می شود.
هاشمی ادامه داد: قبل از ایجاد خوشه ها واحدهای تولیدی با مشکلات زیادی مانند نداشتن استاندارد کافی، بسته بندی و خرید مواد اولیه روبرو بودند.
وی عنوان داشت: برخی از واحدهای تولیدی غیرقانونی و بدون مجوز کار می کردند که با ایجاد خوشه این مشکل نیز حل شده است.
معاون صنایع کوچک شرکت شهرک های صنعتی استان همدان ابراز داشت: از طرفی آشنایی با مهارت های روز، تکنولوژی و شناسایی رقیبان بازاری از جمله مزایای ایجاد خوشه در استان است.
سه خوشه صنعتی در همدان پروانه دار شدند
هاشمی از پروانه دار شدن سه خوشه صنعتی قطعات لاستیکی رزن، سفال و سرامیک رزن و مبل و منبت ملایر خبر داد و اظهار داشت: خوشه صنعتی قطعات لاستیک رزن پس از دو سال توانست موفق به اخذ پروانه شود.
وی در ادامه سخنانش به مزایای کسب پروانه خوشه صنعتی قطعات لاستیک سازی رزن اشاره کرد و عنوان داشت: بخشودگی جریمه های بیمه، بازدید از فعالیت های هم سنخ در داخل و خارج کشور، برگزاری چندین دوره آموزشی همچون مهارت، استاندارد ، ماشین آلات،نگهداری مواد اولیه از جمله این مزیت های این خوشه بوده است.
معاون صنایع کوچک شرکت شهرک های صنعتی استان همدان ادامه داد: برپایی غرفه فروش محصولات دائمی خوشه در سلیمانیه عراق، ایجاد عاملیت فروش داخلی و خارجی، حضور 35 نفر از اعضای خوشه در نمایشگاه ترکیه، برپایی همایش ملی خوشه و مشارکت در نمایشگاه محصولات لاستیکی کشور مالزی از دیگر مزایای خوشه صنعتی رزن بوده است.
هاشمی با بیان اینکه محصولات این خوشه صنعتی دارای استاندارد تی اس است، افزود: این خوشه با سایر اتحادیه ها هم پیوندی دارد.
با توجه به موارد ذکر شده و مزیت های ایجاد خوشه های صنعتی می توان گفت که توجه به این شاخه از صنعت علاوه بر حل مشکلات بیکاری در جامعه می تواند عاملی در تولید ثروت و ایجاد ارزش افزوده در استان شود.
نظر شما