۱۵ شهریور ۱۳۹۲، ۲۰:۴۶

در مناظره دانشگاهی مطرح شد:3

ملک زاده: مسئولان سیاسی دانشگاهیان را تحمل کنند / ایزدخواه: نشاط سیاسی، خاله بازی سیاسی نیست

ملک زاده: مسئولان سیاسی دانشگاهیان را تحمل کنند / ایزدخواه: نشاط سیاسی، خاله بازی سیاسی نیست

در ادامه مناظره با موضوع تولید علم و نشاط سیاسی، دکتر رضا ملک زاده گفت: مسئولان سیاسی دانشگاهیان را تحمل کنند و در ادامه ایزدخواه یادآور شد: نشاط سیاسی با خاله بازی سیاسی تفاوت دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، این مناظره با حضور دکتر رضا روستاآزاد رئیس دانشگاه شریف، دکتر محمد صادق کوشکی عضو هیات علمی دانشگاه تهران ، احمد نادری رئیس جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران، دکتر محمود ملاباشی معاون وزیر علوم، روح الله ایزدخواه مسئول کانون تفکر دانشگاه امیرکبیر، دکتر رضا ملک زاده وزیر اسبق بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی از شبکه 1 سیما پخش شد.

در ادامه بحث مناظره آزاد، صادق کوشکی گفت: ما به غلط به بچه هایی که بهتر تست می زنند می گوییم نخبه درحالی که آنها به ربات تست زن بدل شده اند و پس از پایان لیسانس از رشته های فنی و پزشکی به سمت علوم انسانی می روند. بیشترین آمار تغییر رشته به علوم انسانی در تحصیلات تکمیلی در میان فارغ التحصیلان فنی و مهندسی است. 

ایزدخواه در ادامه به موضوع به روز نبودن اساتید اشاره کرد و گفت: استادی که متن درسی سال 1986 را می اورد و وقتی دانشجویان اعتراض می کنند که این متن در سال 2002 بازتگری شده است، نمی پذیرد و دانشجوها را متهم می کند و وقتی هم به وزارت علوم اعتراض می کنیم می گویند دانشجویان زیاد اعتراض می کنند را چکار کنیم. 

وی افزود: 6 سال از عمر ما در دوران اصلاحات با دعوای ساختگی انجمن (اسلامی) و بسیج تلف کردند در حالی که دانشجویان همین الان هم مطالبه شان بهتر درس دادن اساتید است. 

کوشکی : نشاط سیاسی به این معنی است که دانشگاه سهم خودش را در اداره جامعه پیدا کند

صادق کوشکی در تعریف نشاط سیاسی دانشگاهها گفت: این تعریف از نشاط سیاسی غلط است که احزاب یارگیری های انتخاباتی خود را به صورت کانالیزه در دانشگاهها انجام دهند. نشاط سیاسی به این معنی است که دانشگاه سهم خودش را در اداره جامعه پیدا کند. دعواهای سیاسی به معنی نشاط نیست، هم دانشجو ها از آن خسته هستند و هم مردم. 

وی افزود: نشاط سیاسی دانشگاه به این معنی که حاکمیت دست خود را در برابر استاد پزشکی، استاد صنعتی و علوم انسانی دراز کند و بگوید دانشگاه به دولت کمک کن و در عین حال به متخصصین احترام بگذارد. 

دکتر ملک زاده نیز درباره نشاط سیاسی در دانشگاه ها گفت: بحث این نیست که گروه های سیاسی زیادی در دانشگاه درست کنیم. بحث این است که انتقاد استاد و دانشجو را تحمل کنیم . ضمن اینکه آنجه "ایزدخواه" می گوید که استاد متن قدیمی درس می دهد باید بگویم استادی که نتواند مطالب جدید و به روز تدریس کند نام اش استاد نیست . 

در این میان صادق کوشکی تاکید کرد دانشجویان باید مطالبه شان از اساتید را مودبانه بگویند. 

ایزدخواه اضافه کرد: من در دانشکده صنایع دانشگاه صنعتی شریف درس خوانده ام و رئیس سابق دانشگاه شریف در جمع دانشجویان گفت در این دانشکده یک مشت استاد عقب مانده اختاپوسی اجازه نمی دهند ما استاد جوان به دانشکده بیاوریم. 

در بخش دیگری از برنامه زنده مناظره که این هفته به موضوع تولید علم و نشاط سیاسی در دانشگاه های کشور اختصاص داشت، برخی از خبرنگاران رسانه های مختلف سئوالات خود را از میهمان برنامه پرسیدند. 

خبرنگار روزنامه آفتاب یزد از ملاباشی معاون دانشجویی وزارت علوم پرسید چرا اصولی مانند مباحث فکری و آزاد اندیشی از سند اسلامی شدن دانشگاه ها اجرایی نمی شود و به جای آن بر موضوع تفکیک جنسیتی در دانشگاهها که در این سند نیز نیامده است، پافشاری می شود. 

معاون دانشجویی وزارت علوم در پاسخ به این پرسش گفت: ما در زمان انتخابات 3 هزار و 300 سخنرانی تبلیغاتی در سطح دانشگاهها داشته ایم که با احتساب 100 دانشگاه، هر دانشگاه متوسط 30 سخنرانی انجام شده است. باید زمینه ای فراهم باشد که یک نامزد انتخابات ریاست جمهوری بدون دردسر بتواند مطالب خود را در دانشگاه بیان کند. تداوم بخشی این موضوع بازمی گردد به همین موضوع که به دنبال فرمایش مقام معظم رهبری هر هفته یا هر دو هفته کرسی ازاد اندیشی در دانشگاهها داریم که البته آمار دقیقی در این زمینه ندارم. 

ملاباشی : تفکیک جنسیتی در دانشگاهها اجباری نبوده است

وی درباره تفکیک جنسیتی خاطرنشان کرد: تفکیک جنسیتی موضوعی است که روسای دانشگاه ها با وزیر وقت علوم از لحاظ کار فرهنگی در دانشگاه ها مورد بررسی قرار دادند . پیشنهادات بررسی شد و هیچ اجباری در کار نبود. برخی از دانشگاهها آن را اجرا کردند و نتایجی هم گرفتند و برخی هم آن را اجرا نکردند. 

صادق کوشکی در پاسخ به پرسش این خبرنگار گفت: به فرض اینکه در تفکیک جنسیتی پافشاری صورت گرفته است مگر در اختلاط جنسیتی که در این 80 ساله در نظام دانشگاهی حاکم بوده چه خیری دیده ایم . بگذارید زمانی هم تفکیک جنسیتی حاکم باشد. 

خبرنگار خبرآنلاین هم درباره کرسی های آزاداندیشی و آرامشی که می توانست در صورت اجرایی شدن در سال های 78 و 88 در فضای دانشگاهها حاکم کند و دولت قبل چرا رغبتی به برگزاری آن نداشت، پرسش داشت و باردیگر ملاباشی در پاسخ گفت: کرسی های ازاد اندیشی بخشی از نهضت آزاد اندیشی بود که آرامش فکری هم در اثر این برنامه ها ایجاد شد. اگر این آرامش فکری نباشد آیا استاد و دانشجو می توانند به تولید علم بپردازند و موفقیت ها نشان می دهد که این موضوع در دانشگاه ها وجود دارد. 

ملاباشی افزود: شما تعدادشان را کم می دانید. تشکل ها پایه اصلی این کرسی ها هستند و تشکلی نیست که 3 درصد  از جمعیت دانشجوی یک دانشگاه باشد و نتواند فعالیت کند. یعنی در یک دانشگاه با 5 هزار دانشجو باید 150 نفر خواهان یک تشکل باشند نه 15 نفر . این موضوع طبق قوانین شورای عالی انقلاب فرهنگی است. 

خبرنگار خبرگزاری نسیم هم به موضوع تندروی برخی تشکل های دانشجویی از جمله دفتر تحکیم وحدت اشاره کرد و پرسش خود را از صادق کوشکی این گونه پرسید که چه رابطه ای میان انحراف از تولید علم و حرکت طیف های تندرو دانشجویی وجود دارد. 

صادق کوشکی در پاسخ به این پرسش گفت: دانشگاه مکان علمی است حال اگر در آنجا فعالیت سیاسی هم انجام شد باید درست باشد. فعالیت سیاسی که مرده باد و زنده باد و هو زدن و جنجال به پا کردن باشد فعالیت سیاسی نیست. زمانی خاتمی رئیس جمهور اسبق هم در دانشکده فنی حضور یافت و آنقدر هوادارانش جنجال به پا کردند که گفت نگذارید شما را این جلسه بیرون کنم. 

وی افزود: نشاط سیاسی یعنی فعالیت سیاسی متفکرانه، با اخلاق و عالمانه. آن مدل افراطی یک مدل انحرافی در  فعالیت سیاسی بود. دانشجویانی که پیاده نظام جریانات سیاسی بودند و در همان زمان یکی از افراد جبهه مشارکت در رسانه ها گفته بود که از جریانات دانشجویی می خواهیم حالا که انتخابات مجلس را برده ایم بروند پارکینگ. خوشبختانه این مدلها در دانشگاهها فروکش کرده است. 

استاد دانشگاه تهران افزود: نشاط سیاسی عالمانه یعنی اینکه استاد به جای اینکه حرف های فلان رسانه بیگانه را سر کلاس تکرار کند در حوزه تخصصی خودش حاکمیت را نقد کند. 

در ادامه این مناظره، حیدری مجری مناظره تعدادی از سئوالات بینندگان برنامه را برای میهمانان برنامه قرائت کرد. در سئوالی از ملاباشی معاون وزیر علوم پرسیده شد، از سویی گفته می شود مقالات ISI نشان دهنده پیشرفت کشور است و از آن طرف می گویند ISI گرایی خوب نیست این تناقض را پاسخ دهید. 

ملاباشی خاطرنشان کرد: یکی از معیارهای پیشرفت علم در دنیا تعداد مقالات استادان و دانشجویان است. این موضوع یکی از شاخص های عمده است و به هر حال باید مورد توجه باشد. 

ملک زاده : ISI معیاری است که نباید از آن سوء استفاده شود

ملک زاده در پاسخ به انتقاد  ISI گرایی نیز گفت: هر کار میدانی هم بتواند مشکلی را از کشور حل کند می تواند به مقاله تبدیل شود ما باید توجه داشته باشیم که ISI روش خوبی است اما نباید از آن سوء استفاده شود.

نادری اما در این میان معتقد بود که ISI معیار غلطی است و تاکید کرد من هنوز به ISI تن نداده ام و شاید هم ارتقا پیدا نکنم. 

پرسش دیگر بینندگان برنامه مناظره درباره میزان خروج فارغ التحصیلان دانشگاه شریف از کشور بود که روستا آزاد رئیس دانشگاه شریف در پاسخ گفت: هیچ آمار مشخصی در این زمینه وجود ندارد اینکه بگویم نیمی از انها می روند تصویر دقیقی نیست اما نکته این است که بخش قابل توجهی به کشور بر می گردند. 

ملک زاده در ادامه این بحث خاطرنشان کرد: در علوم پزشکی آمار دقیق تری وجود دارد . پیش از انقلاب 15 تا 50 درصد فارغ التحصیلان به خارج از کشور می رفتند که امروز این آمار به 5 درصد رسیده است که البته تعداد فارغ التحصیلات زیاده شده است. 

پرسش دیگر از نادری رئیس جهاددانشگاهی تهران در زمینه میزان بومی کردن تحقیقات جهاددانشگاهی بود که وی یادآور شد: اینکه جهاددانشگاهی چکار کرده است باید دوره های مختلف جهاددانشگاهی را آسیب شناسی کرد. اما جهاددانشگاهی طبق رسالت خودش حرکت جهادی در عرصه دانشگاهی داشته و در حیطه های غیر علوم انسانی از جمله پزشکی به نتایج بسیار خوبی رسیده است. 

در بخش دیگر این برنامه پس از نظرخواهی از حاضران در استودیو برگزاری مناظره، مناظره دو نفره میان دکتر رضا ملک زاده وزیر اسبق بهداشت و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با روح الله ایزدخواه موسس کانون تفکر در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد. سئوال اصلی این مناظره دو نفره این بود که دانشگاهها چگونه می توانند تولید علم همراه با نشاط سیاسی داشته باشند. 

دکتر ملک زاده در پاسخ به پرسش مناظره گفت: درست است که دانشگاهها و وزارتخانه ها در زمینه علمی فعال بوده اند و موفقیت هم داشته اند اما واقعیت این است که هنوز با پیشرفت علمی واقعی فاصله داریم ما نباید ملاک خود را کشورهای منطقه قرار دهیم. بلکه باید بر روی اساتید سرمایه گذاری کنیم و اساتید هم وقت شان را به دانشجو بدهند و آنها را مانند فرزندان شان دوست داشته باشند. 

ملک زاده : فعالیت سیاسی اگر به شکل مخرب باشد فعالیت علمی را خدشه دار می کند

وی افزود: فعالیت سیاسی اگر به شکل مخرب باشد فعالیت علمی را خدشه دار می کند . در دنیا هم دانشگاه هایی که از نظر علمی در سطح بالایی قرار دارند سیاسی نیستند. ما باید در دانشگاه به همه دانشجوها به یک چشم نگاه کنیم و تنها یک جریان بسته حاکم نباشد. ما حتی اگر بهترین استاد را هم داشته باشیم ولی دانشجوهای خوبی نداشته باشیم موفق نخواهیم بود. 

ایزدخواه هم در پاسخ به پرسش مناظره گفت: اتفاقا ما در ساختاری که 100 سال استعمار زده بوده دانشجوی سیاسی می خواهیم که شجاع باشد و به دانشگاهی که با پول خودش اداره می شود بگوید به من درست درس بده. نه اینکه مهندس کشاورزی چیزی بلد نباشد و روستایی به او بگوید که چکار کند و یا مهندس خودرو برود در کارخانه به او بگویند که آنچه تاکنون یاد گرفته ای همه ادبیات و تعریف بوده است. از طرف دیگر نشاط سیاسی به معنی خاله بازی سیاسی و دعوای سیاسی و فلان رفتار نیست. اینکه فلان خبرنگار رفته زندان به دانشجو چه مربوط است آن را باید انجمن صننفی روزنامه نگاران پیگیری کند نه اینکه دانشجو برایش تحصن کند. 

وی افزود: این موضوع که می گویند یک جریان اقلیت می خواهند حاکم شوند بحث انحرافی است و اصلا این طور نیست. دانشجویان می خواهند تشکل و کمپین برای روش های تدریس، سیلابس هایی که 40 سال تغییر نکرده اند یا انتقاد به نظام ارتقای استاد و مشکلات نظام اموزشی تشکیل دهند. 

ایزدخواه اظهار داشت: اگر نظام آموزشی ما درست بود پس چرا پس از ترور احمدی روشن ها و شهریاری ها متوجه شدیم که آنها نخبه بودند. نظام آموزشی که استاد آمار در کلاس دکتری دیکته می گوید نمی تواند بگوید کامل است.

ملک زاده در واکنش به اظهارات ایزدخواه گفت: من نمی دانم جناب ایزدخواه در کدام دانشگاه درس خوانده است اما در محیطی که من هستم این چنین جوی حاکم نیست و من از اینکه دانشجویان از من انتقاد کنند یا موضوع درسی به روزی را به من گوشزد کنند لذت می برم . من در تمام جاهایی که با آنها ارتباط علمی دارم این جو علمی را حس می کنم. 

ایزدخواه نیز در ادامه سخنان خود گفت: پس چرا موسسه رویان در کشور ما یک استثناء است .

این موضوع با واکنش ملک زاده مواجه شد و گفت: ما موسسات بسیاری در همین دانشگاه تهران داریم که بسیار از موسسه رویان موفق تر هستند البته من خودم در تاسیس موسسه رویان نقش داشته ام و 10 سال است که با آنها همکاری دارم اما شما باید پزشکی کشور خود را بشناسید. در دانشگاه تهران موسسه ای است که 3 هزار پیوند سلول بنیادی به انجام رسانده در حالی که رویان در ابتدای راه است. قضاوت های شما بر اساس مشاهدات محدودی است. 

ملک زاده در ادامه سخنان خود در واکنش به صحبت ایزدخواه که گفت چرا پراید هم نمی توانیم تولید کنیم، گفت: بدانید که دانشگاه MIT عنوانی به نام "پست داک" دارد که در آنجا با بودجه های خوب اساتید جوان به سمت صنعتی شدن علم خود پیش می روند. معتقدم در دانشگاههای ایران هم اگر استادیاری نتواند پیشرفت کند و درجا بزند باید اخراج شود که البته این کار کمتر انجام می شود. 

ایزدخواه با بیان اینکه که دولت هم هر زمان که بحث نفت می شود هیچ صحبتی از هسته های فناورانه در دانشگاهها نمی کند افزود: چرا به دانشگاهها برای این کار ماموریت داده نمی شود. 

ملک زاده در پاسخ به این صحبت یادآور شد: همانطور که خودتان می گویید کشوری که اقتصادش بر پایه فروش نفت است پروژه صنعتی شدن در آن به کندی انجام می گیرد. وقتی صنعت به استاد و دانشجو اعتماد کند می تواند به این موضوع هم برسد. من مواردی را که انجام شده را می گویم که در پزشکی هم نمونه های زیادی از ان وجود دارد. 

ایزدخواه در ادامه با اشاره به استادی در انستیتو پاستور ایران که توانسته ماده اولیه متادون را تولید کند و دولت از او نمی خرد گفت: این استاد در یک سگ دانی پاستور که با 6 میلیون تومان پول خودش آنجا را درست کرده توانسته این ماده را بسازد اما دولت از او نمی خرد و می رود این ماده را وارد می کند. 

ملک زاده یادآور شد: قبول دارم که چنین مشکلاتی وجود دارد و به نظر می رسد دولت و صنعت نیز برای واردات که زحمت کمتری دارد راحت تر هستند اما همین میزان تولیدات علمی ما به صنعت تبدیل نمی شود به دلیل این است که رابطه دانشگاه و صنعت عمیق نیست. 

ملک زاده اضافه کرد: می توانیم هم تولید علم داشته باشیم و هم نشاط سیاسی به شرط اینکه همدیگر را تحمل کنیم. مسئولان سیاسی، دانشگاهیان، استاد و دانشجو را تحمل کنند و آنها را مثل فرزندان شان بدانند.  مدیران صنعتی و نفتی هم به دانشگاهها اعتماد کنند. 

ایزدخواه : دولت اجازه دهد هسته های دانشجویی مسایل واقعی دانشگاه ها را بیان کنند

ایزدخواه هم در این زمینه خاطرنشان کرد: خواسته های دانشگاهها این است که دولت فعلی اجازه دهد هسته های دانشجویی مسایل واقعی دانشگاه ها را بیان کنند و سیاست را در سیاست زدگی و خاله بازی سیاسی خلاصه نکنند. 

کد خبر 2130157

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha