صادق خليليان در گفت و گو با خبرنگار اقتصادي مهرافزود: بطور متوسط هر خانوار ايراني سالانه 40 هزار تومان هزينه نان پرداخت مي كند كه اين ميزان براي خانوارهاي كم درآمد بيشترو براي قشر مرفه كمتر است.
وي گفت: همچنين هر خانوارايراني بطور متوسط حدود 135 هزار تومان يارانه نان دريافت مي كند كه هزينه آن معادل 19 هزار ميليارد ريال در بودجه سال 84 توسط دولت تامين شده است.
وي تصريح كرد: علي رغم افزايش جمعيت كشور، تغيير شكل زندگي و استفاده روزافزون از تكنولوژيهاي پيشرفته ، متاسفانه سيستم نانوايي كشوركمترين تحول را يافته و با هزينه بالايي نان را بصورت كاملا سنتي و قديمي توليد مي كنند.
عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس با اشاره به اينكه سهم قيمت آرد در هزينه نان بسياراندك است، خاطر نشان كرد: علي رغم اينكه دولت قيمت آرد را ثابت نگه داشته اما به علت افزايش سايرهزينه ها از جمله دستمزد كارگرو اجاره محل، تثبيت قيمت نان با مشكل مواجه شده است كه دولتمردان براي حل اين مشكل ، راحترين راه حل يعني افزايش قيمت آن را پيشنهاد مي كنند بدون اينكه اثرات تورمي آن را در زندگي مردم و نرخ تورم اقتصاد در نظربگيرند.
وي، با اشاره به اينكه هدفمند كردن يارانه ها موضوع ديگري است، گفت: كاهش هزينه پخت نان و افزايش بهره وري نانوائيها بعنوان يك واحد اقتصادي فعال از راهكارهاي اساسي براي حل مشكل افزايش قيمت نان است.
به گفته وي، براي تحقق اين هدف بايد سيستم پخت نان و همچنين نحوه مصرف آن در الگوي غذايي مردم متناسب با توصيه هاي موسسات تحقيقاتي ذي ربط تغيير يافته و بهينه شود.
خليليان افزود: نانوائيها بايد از تك محصولي يعني تنها پخت نان سنتي، به سوي فعاليتهاي چند منظوره و توليد انواع فرآورده هاي نان گام روي آورند و به اين ترتيب هزينه تمام شده نان را كاهش دهند.
وي تصريح كرد: همچنين با تبديل نانوانيهاي كوچك به نانواييهاي مدرن و بزرگ و توليد و بسته بندي نان بصورت استاندارد و با هزينه كمترمي توان نان را با ضايعات بسيار كم و قيمت مناسب به دست مردم رساند.
وي خاطر نشان كرد: معمولا در جريان رشد و توسعه اقتصادي، الگوي مردم از مصرف كربوهيدراتها ( مانند نان) به سمت مواد پروتئيني سوق پيدا مي كند و نيازبه مصرف نان كاهش مي يابد اما در ايران به علت اينكه سطوح درآمد طبقات آسيب پذيرافزايش كافي نيافته و قدرت خريد اكثريت مردم به علت تورم عمومي در كشور، كاهش يافته است كه در نتيجه در الگوي غذايي مردم ، مصرف نان همچنان در حجم زياد ديده مي شود و به علت پخت سنتي نان، مشكلات پخت و تامين نان مردم بيش ازگذشته شده است.
نظر شما