۲۶ شهریور ۱۳۹۲، ۱۲:۳۶

گزارش مهر/

رد پای خدمتی که ماندگار می شود/ هدفمان از روز اول هم این بود که قرار است ماهیگیری را یاد دهیم

رد پای خدمتی که ماندگار می شود/ هدفمان از روز اول هم این بود که قرار است ماهیگیری را یاد دهیم

بیرجند – خبرگزاری مهر: سخن از اردوی جهای نه بلکه یک جبهه جهادی باید گفت که جهادگران آن می گویند درک آن در دیدن است و نمی توان بر روی کاغذ آورد آنها آمده اند رد پای خدمتشان را با انجام اقداماتی نه تنها در حوزه عمرانی بلکه در حوزه فرهنگ و کارآفرینی؛ در روستاهای محرومی در دل کویر شرق به صورت ریشه ای تری برطرف کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، اردوهاي جهادي طرحي براي پيشرفت هرچه بيشتر جامعه ديني است كه در صورت گسترش فرهنگ جهادي اين پديده مي ‌تواند به عنوان بخشي از يك الگوي پيشرفت به جهانيان ارائه شود.

در واقع جهاد وقتي معني پيدا مي كند كه در مقابل شما دشمني قرار داشته باشد و همان ‌طور كه رهبر معظم انقلاب مي‌ فرمايند:«شرط جهاد وجود دشمن است» و اينجاست كه فرق اساسي بين جهاد و خدمت ‌رساني مشخص مي‌ شود.

اگر همه همچون دانشجويان جهادگر بسيجي به لزوم خدمت به محرومين نگاه كنند و جهاد دغدغه‌ا ي از زندگي ‌شان باشد و فقط سالانه بخش كمي از وقت خود را صرف حل مشكلات ديگران كنند؛ آنگاه خواهيم ديد كه چگونه سرعت حل مشكلات كشور افزايش مي‌ يابد.

در اين راستا لازم است برگزاركنند‌گان چنين اردوهايي در راستاي ترويج فرهنگ جهاد تلاش بيشتري را براي انعكاس فضاي اردو و ثمرات آن به مردم كرده و تعامل بيشتري با رسانه ‌هاي جمعي داشته باشند و رسانه‌ها نيز بايد بيش از پيش اين مسئله را در اولويت كار خود قرار دهند اما از سويي ديگر نبايد فراموش كرد كه خدمت رساني در زمينه‌ هاي عمراني به مردم روستا تنها بخش كوچكي از اهداف اصلي اردوهاي جهادي است.

 اگرچه وجود فعاليت‌هاي عمراني در روستا مي ‌تواند در راستاي فرهنگ ‌سازي صحيح بسيار مؤثر باشد، اما نگاه صرفا عمراني به اردوهاي جهادي نه تنها كمكي به بسط و گسترش آن نمي ‌كند، بلكه سبب ضرر رساندن به پيشرفت اين طرح نيز مي‌ شود.

به بهانه آشنایی بیشتر با اردوهای جهادی پای صحبت یکی از افراد شرکت‌کننده در این اردوها می ‌نشینیم.

 اردوهای جهادی فرصتی برای درنگ و از نو نگریستن

امیر حسین جوزی جهادگری است که به اردوی سازندگی در روستای محروم ..... خراسان جنوبی آمده است

او خود را بزرگ نمی ‌داند و خاکی بودنش را فراموش نمی‌کند، می‌داند برای چه آمده و آمدنش به خاطر چه است، آمده تا غبار از بارقه‌های امید و رخوت بزداید و محرومیت را از چهره مردمان صبوری که همجنس اویند پاک کند، او جهادی است.

وی با بیان اینکه در قالب اردوی جهادی رشد به روستاهای خراسان جنوبی سفر کرده است، می گوید: گروه جهادی رشد حدود ده سال است که مشغول به فعالیت های داوطلبانه و خیریه در مناطق محروم کشور است.

جوزی ادامه داد: این گروه که متشکل از دانش آموزان و فارغ التحصیلان دبیرستان رشد تهران است  که دو بار در سال یعنی در ایام تعطیلات عید نوروز و تعطیلات تابستان به این مناطق سفر می کند.  

وی ادامه داد: اعتقاد ما این است که اردوی جهادی هرچند فرصتی است برای کمک رسانی به مردم نیازمند اما پیش و بیش از آن فرصتی است برای تغییر و خودسازی در خود فرد.

جوزی تصریح کرد:  اردوهای جهادی فرصتی است برای اینکه زندگی را از زاویه ای دیگر بنگری و فرصتی است برای درنگ.

وی بیان داشت: افرادی که در این اردو ها شرکت می کنند این اردو را نقطه عطفی در زندگی خود میدانند و به خاطر همین تمایل دارند که در اردوهای بعدی نیز شرکت کنند.

 این جهادگر گروه جهادی رشد ادامه داد: امسال گروه جهادی رشد منطقه گازار از توابع بخش مرکزی شهرستان بیرجند استان خراسان جنوبی را برای فعالیت های خود انتخاب کرد.

وی با بیان اینکه برنامه های اردو مانند هر سال به این صورت بود که هر روز بچه ها به چند گروه تقسیم شده و مشغول فعالیت می شدند ، گفت: گروه عمرانی که با توجه به  پروژه های عمرانی پیش بینی شده به محل پروژه رفته و کار خود را آغاز می کند.

 مشارکت مردم مثال زدنی است

 وی افزود: در این  اردوی جهادی با توجه به خواست و تمایل مردم روستای فورجان برای تکمیل حسینیه نیمه کاره روستا، گروهی در این پروژه فعالیت می کردند.

 وی بیان داشت:  گروهی نیز در روستای شاج که از مناطق زلزله زده بود مشغول فعالیت و ساخت مسجد روستا و خانه خانم نیازمندی که در بعد از زلزله موفق به ساخت منزل خود نشده بود مشغول بودند.

 وی گفت: چیزی که بسیار قابل توجه بود روحیه و مشارکت خود مردم برای کمک کردن در کار برای انجام شدن سریعتر پروژه ها بود که این روحیه مثال زدنی است.

جهادگر  گروه رشد می گوید: برخی از اهالی روستا می گفتند که برای جوانان روستا خیلی کار شما تاثیرگذار بوده است چرا که وقتی می بیند تعدادی دانشجو از تهران آمده اند تا برای روستایشان بدون هیچ چشم داشتی خدماتی ارائه دهند این خود باعث شده تا آن ها هم کم توقع تر شده و همت و تلاش بیشتری برای آبادانی روستایشان نشان دهند.

وی به فعالیت های فرهنگی این گروه جهاد ی نیز اشاره کرد و افزود: گروه فرهنگی برنامه های خود را هر روز در یکی از روستاهای منطقه اجرا می کرد که از جمله این فعالیت ها که نشاط و شادی خاصی در روستا ایجاد می کند بازی های جمعی، نقاشی رو پارچه، مسابقات ورزشی، آموزش قرآن، شعر، کاردستی و... برای بچه های روستا بود.

وی بیان داشت: آسیب شناسی فرهنگی منطقه و شناسایی و تحلیل مسائل فرهنگی موجود در منطقه از جمله مشکلات مربوط به مهاجرت و تمایل به شهرنشینی، عدم تمایل جوانان به زندگی در روستا و جذاب نبودن زندگی روستایی برای آن ها، آداب و رسوم های نامناسب که بعضا زمینه مشکلات دیگر می شد از دیگر برنامه های فرهنگی گروه است.

جوزی در خصوص نتایج برنامه های فرهنگی دنبال شده می گوید: رایج بودن اعتیاد، پایین بودن انگیزه ی کار و تلاش که عوامل زیادی از جمله گرفتن یارانه ها در آن اثرگذار بود، احساس ناتوانی در بهبود وضع موجود زندگی و ریسک گریز بودن در کارها و ... از نتایج  به عمل آده در کار بود.

وی ادامه داد: گروه دیگری که در اردوی جهادی رشد وجود دارد گروه اهدای اقلام و هدایا به خانواده های نیازمند است که پس از شناسایی این افراد بسته های غذایی، بهداشتی، البسه و... را به این خانواده ها اهدا می کند.

هدفمان از روز اول هم این بود که قرار است ماهیگیری را یاد دهیم...

این جهاد گر بسیجی افزود: موضوعی که مدتی ذهن بچه های جهادی رشد را مشغول کرده بود و این اردو زمینه ای برای عملیاتی تر شدن آن فراهم کرد این بود که آیا ما بچه های جهادی میتوانیم عرصه های دیگری در اردوی جهادی ایجاد کنیم و آیا می شود کارهای موثرتر و ماندگارتری در این مناطق انجام دهیم که مشکلات موجود به صورت ریشه ای تری برطرف شود و اصلا همانطور که از اول هدفمان را یاد دادن ماهیگیری گذاشتیم نه ماهی دادن به مردم نیازمند چه کارهایی در این راستا می توان انجام داد؟

جوزی ادامه داد:  در این راستا کارگروهی تشکیل دادیم با این هدف که به دنبال فرصت ها وظرفیت هایی در منطقه باشد که به کمک آن ها و با فعال کردن این پتانسیل ها رشد و توسعه روستا بهتر و سریعتر صورت پذیرد.

وی عنوان کرد: طی تحقیقات میدانی و بازدیدهای متعدد از نمونه های موفق کارآفرینی در سطح روستاهای خراسان جنوبی و پس از جلسات مختلف با نخبگان و کارآفرینان و مسئولان مختلف، ظرفیت ها و پتانسیل های موجود را شناسایی کرده و در صدد برنامه ریزی و اولویت دهی برای عملیاتی کردن برخی از طرح های پیش بینی شده هستیم.

جهادگران این بار به دنبال  کارآفرینی و توسعه بومی روستاهای محروم

 وی به ظرفیت های کار آفرینی در روستاهای استان برای رونق و توسعه و جاری شدن روح زندگی در روستاهای محروم استان اشاره کرد و افزود: از جمله این ظرفیت ها که بعضا با تلاش و همت برخی از روستاییان به نتایج قابل توجهی نیز رسیده بود و نمونه های موفقی محسوب می شد ، حوزه صنایع دستی از جمله گلیم بافی، قالی بافی و جاجیم بافی بود.

 وی با بیان اینکه در حوزه تولید زرشک و زعفران  نیز روستاهای خراسان جنوبی به عنوان قطب تولید این محصول در کشور هستند، ادامه داد: پرورش و تولید گیاهان دارویی و محصولات وابسته به آن باتوجه به اینکه منطقه خراسان بیشترین تنوع گیاهان دارویی را در کشور دارا  از دیگر ظرفیت هایی است که باید برای آن برنامه ریزی شود.

وی بیان کرد:  روستاهای خراسان جنوبی نیز مانند سایر استان های کشور استعدادهای بالقوه ای دارد که به دلیل مشکلات موجود از جمله سوء مدیریت، واسطه گری و دلال بازی، مشکلات مربوط به سرمایه گذاری و عدم اطمینان از ثبات بازار و... موجب شده است تا روستاییان که مهمترین نقش را در تولید کشور ایفا می کنند به حق خود به طور کامل نرسیده و در عوض سود اصلی به جیب دلالان و واسطه های فروش برسد.

این جهادگر گفت: با توجه به تجاربی که تاکنون بدست آورد ایم ه و با توجه به استعدادهایی که در این منطقه شناسایی شده امید داریم بتوانیم نمونه ای موفق از مدل توسعه و رشد بومی روستایی را ارائه و اجرا کنیم.

.....................

گزارش: فاطمه زیراچی

عکس: بردیا حامد محسنی

کد خبر 2137334

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha