به گزارش خبرنگار مهر، با معرفی خادمی در جلسه روز گذشته هیئت دولت، آتش بحث در هفته های اخیر بر سر تعیین استاندار جدید کهگیلویه و بویراحمد نیز فروکش کرده و آرامش پس از طوفان بر فضای سیاسی استان حکمفرما شد.
حالا خادمی باید پس از سالها خود را آماده خادمی مردم استانی کند که خود ریشه در آن دارد و دغدغه توسعه و خروجش از محرومیت را. او اینک با کوله باری از تجربه که طی سالهای اخیر در مناصب مختلف از جمله معاونتهای استانداری بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد و موسسه علوم تحقیقات کشور کسب کرده قدم در مسیری می گذارد که به رغم تلاشهای دولتهای مختلف و استانداران متعدد، هنوز غبار زرد محرومیت بر چهره سبز آن هویداست.
کهگیلویه وبویراحمد مقام اول تولید سرانه و رتبه آخر توسعه یافتگی
استانی که با یک درصد مساحت و جمعیت کشور، 10درصد آب شیرین کشور را دارد، بیش از 20درصد منابع نفت و گاز، 20درصد جنگلهای زاگرس و ... را در اختیار دارد اما نسخه هیچ دولتی شفایش نداده و به رغم همه این دارایی ها، اغلب مردمانش در نداری شب و روز می گذرانند و یک پنجم جمعیت آن یعنی چیزی حدود 140هزار نفر تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند.
استانی که دارای بالاترین نرخ بیکاری است و جوانان جویای کار آن در حسرت شغلی نان آور روز و شب می شمارند و جوانیشان آب می رود اما پروژه های اشتغالزایی آن پس از یک دهه از کلنگ زنی هنوز در خم کوچه تامین اعتبار گیرکرده اند و در تعطیلات به سر می برند. پروژه هایی همچون پتروشیمی گچساران، پتروشیمی دهدشت، سیمان سپو، ماشین سازی گچساران و....
استانی که 10درصد آب شیرین کشور را دارد و پرآبترین رودخانه های جنوب در آن هستند اما بدون استفاده از استان خارج می شوند تا هر ساله باغ های باغداران خشک شود، زمینهای کشاورزی اش ترک خورد و روستاهایش با بحران بی آبی مواجه شوند و این در حالی است که احداث سدهای "تنگ سرخ" و "چمشیر" هنوز بر زمین مانده اند.
استانی که کلیدور شمال به جنوب است و مسافت استانهای جنوبی و بنادر خلیج فارس به مرکز کشور را 200کیلومتر کاهش می دهد اما راههای ارتباطی آن هنوز آنگونه که شایسته است بازگشایی نشده و پروژه جاده پاتاوه به دهدشت پس از 17سال هنوز 65درصد پیشرفت فیزیکی دارد و جاده اصفهان به یاسوج هم به قتلگاهی برای مسافران بدل شده است.
استانی با مساحتی معادل 16246 کیلومتر مربع که هشت درصد جنگلهای کشور و 20درصد جنگلهای زاگرس را دارد و پارک ملی دنا در آن دو هزار گونه گیاهی و 45 گونه آندومیک و به اندازه 60کشور دنیا گیاه دارویی دارد اما هرساله بخشی از محیط زیست و جنگلهایش قربانی توسعه غیرکارشناسی یا آتش سوزیهای عمدی و سهوی می شود و از رودخانه بشار یاسوجش نیز پیکری نیمه جان باقی مانده است.
کاهش جمعیت روستاها نشانه ای از رکود تولید در استان
استانی با قریب به 700 هزار نفر جمعیت که موازنه جمعیتی اش به هم خورده و حالا جمعیت شهرهایش که عمرشان کمتر از 50سال است بیشتر از روستاها شده و براثر مهاجرتهای گسترده روستائیان به حاشیه شهر ها، جمعیت روستایی اش از 60درصد در ابتدای دهه 80 به 48درصد در ابتدای دهه 90کاهش یافته به طوری جوامع روستایی اکنون از تولید تهی شده و به سمت مصرف گرایی پیش می روند.
استانی که در تولید ارزش افزوده در رده اول کشور و در برخورداری در جایگاه آخر کشور قرار دارد تا هر روز ناله ها از عمق محرومیتها و نداریها بلند شود و البته شنیده نشود.
استانی که ظرفیتهای سرمایه گذاری بالایی دارد اما ناشناخته مانده و به گفته سهمگین مدیرکل دفتر اقتصادی استانداری استان "از ابتدای انقلاب تاکنون ۸۰۰میلیارد تومان در بخش های مختلف اقتصادی این استان سرمایه گذاری شده اما با در نظر گرفتن شرایط استان جوابگو نبوده است."
این قصه سر دراز دارد اما حالا همه امیدها به دولت تدبیر وامید است که پس از 34 سال تدبیری به خرج دهد و امید را به کالبد این استان رنج دیده بدمد.
آیا عصای "موسی خادمی" معجزه می کند؟
احمد هومن، سید کمالالدین نیک روش، سید محمد تقی لواسانی، محمد علی کفافی، علی قنبری، عباس میرزا ابوطالبی، احمد جمی، علی صوفی، صمد رجاء، علی اکبر اولیاء، کریم شورانگیز، اسماعیل دوستی، سید مسعود حسینی، قوام نوذری، اکبر نیکزاد و حسین صابری همه آمدند و رفتند و هرکدام به فراخور توان خود گره ای از انبوه گره های کهگیلویه و بویراحمد باز کردند اما هنوز گره محرومیت باز نشده و چشم ها به عصای موسی خادمی است که اعجاز کند و گره از کار فروبسته استان باز گشاید.
اگرچه به گفته نماینده گچساران و باشت در مجلس، "این استان از قابلیت و پتانسیلهای بالایی برای توسعه یافتگی بهره می برد که تنها با تکیه بر مدیران توانمند، متخصص و آشنا با فرهنگ این دیار می توان گام های موثری برداشت."
غلامرضا تاجگردون در گفتگو با مهر افزود: بی شک موفقیت خادمی در استان مستلزم همکاری و همراهی همه نیروهای استان است.
وی خواستار همدلی همه نخبگان و نیروهای استان با استاندار جدید در راستای توسعه استان شد و تصریح کرد: باید اختلافات را کنار گذاشت و همه همدل و همفکر برای رشد استان تلاش کرد.
اما علاوه بر همدلی و همکاری همه برای رشد استان، باید این پرسش پیوسته در این روزها مطرح شود که عدم پیشرفت مناسب و توسعه نیافتن کهگیلویه و بویراحمد پس از 34 سال با توجه به حجم انبوه توانمندی و قابلیت های بالقوه چیست؟ ضعف مدیریت ؟ کمبود اعتبارات یا آماده نبودن زیرساخت های استان؟ و برنامه دولت برای فراهم ساختن زیرساخت های مناسب اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دراین استان چیست؟
..................
شریف اسلامی
نظر شما