به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «شاهکارهای هنر ایران در مجموعههای لهستان» اثری از تادیوش مایدا، محقق و شرقشناس لهستانی است که تحقیقات زیادی در حوزه حکومتهای ایران و امپراطوری عثمانی داشته است. اولین جلد از این کتاب به معرفی اجمالی حدود 500 اثر هنری ایران در موزههای ورشو و کراکو، کلیساها، کنیسهها و همچنین مجموعههای خصوصی لهستان میپردازد.
«شاهکارهای هنر ایران در مجموعههای لهستان» با هدف معرفی و تشریح جزئیات آثار هنری ایرانیان از دوران ساسانی تا سلسله قاجاریه اختصاص دارد، اما عمده آثار معرفی شده در کتاب، مربوط به حکومت صفویان است. بخش عمده این کتاب به معرفی نسخههای خطی ایران اختصاص دارد. بخشی از کتاب هم درباره قالیهای ایران در لهستان است که معروف به قالیهای لهستانی هستند و در زمان سلسله صفویه، به هنرمندان ایرانی سفارش داده شدند. زربفت، چهارباغ و قالی معروف کراکوپاریس، تعدادی از آثار هنری هستند که در این کتاب معرفی شدهاند. در این کتاب همچنین پارچهها و ابزارآلات نظامی ایرانیان عموما از عهد صفویه، از جمله شمشیر، سرنیزه، تیر و کمان، کلاه خود و ... معرفی شدهاند، که روی بدنه آنها کارهای ظریف هنری انجام شده است. بخش مربوط به پارچههای این کتاب، در نوع بینظیر توصیف شده و کمتر منبعی به این شکل، به معرفی و ارائه تصویر از آنها پرداخته است.
جلد اول این کتاب که پیش از این توسط انتشارات فرهنگستان هنر منتشر شده، به معرفی اجمالی این آثار اختصاص دارد. اما قرار است جلد دوم آن با توضیحات تکمیلی و تفصیلی به همراه 10 مقاله پژوهشی منتشر شود. از این مقالات، تعدادی به روابط فرهنگی ایران و لهستان و تعدادی هم به آثار هنری اختصاص دارند. این کتاب به صورت دوزبانه فارسی و انگلیسی چاپ خواهد شد. قباد شیوا درباره جلد اول این کتاب گفته است: یک کتاب دیدنی و ماندنی که اخیراً به مجموعه کتابهای من هدیه شده است، کتابی است ناب از مجموعه آثار هنر کهن ایرانی که در کشور لهستان برای دنیا حفظ شده است. هر قطعه از این آثار شاهدی هستند بر غنا و برتری فرهنگ و هنر ایرانزمین. مدتی است که من این کتاب را هر شب ورق میزنم و میبوسم.
قرار است دومین جلد «شاهکارهای هنر ایران در مجموعههای لهستان» ظرف یک ماه آینده توسط انتشارات فرهنگستان هنر و با مساعدت بانک توسعه صادرات، چاپ و توزیع شود تا دو جلد این کتاب در قالب یک قاب و پکیج متمرکز قرار بگیرند.
نظر شما