به گزارش خبرگزاری مهر، استرس يك حقيقت زندگي روزمره بوده كه هيچ كس نمي تواند از آن اجتناب كند. استرس در واقع هر تغييري است كه فرد بايد خود را با آن سازگار كند. بنابراين، هر موقعيت جديد يا تغييري در زندگي كه الزاماتي را براي سازگاري مطرح مي كند، مي تواند موجب استرس شود. براي استرس تعاريف مختلفي ارائه شده که از جمله به "برانگيختگي ذهن و بدن در پاسخ به الزاماتي كه به آن تحميل شده" تعریف گردیده است.
بنابراين، برانگيختگي يك بخش اجتناب ناپذير زندگي بوده و انسانها در اكثر اوقات با درجه اي از برانگيختگي فكر، احساس و عمل مواجه هستند. استرس ها از منابع مختلفي سرچشمه گرفته و شامل عوامل اجتماعي، فيزيولوژيك، محيطي و روان شناختي هستند. عوامل اجتماعي يك سري عوامل در زندگي روزمره مانند فشارهاي كاري و خانوادگي و مشكلات اقتصادي و اجتماعي مثل فقر هستند كه موجب استرس مي شوند. عوامل محيطي شامل ترافيك، آلودگي هوا و سوانح و بلايا مي باشند. عوامل فيزيولوژيك شامل تغييرات جسمي در طي نوجواني، تغذيه ضعيف، خواب بد و شيوه واكنش بدن به تهديدات محيطي مي باشند و در نهايت آخرين منبع استرس از افكار خود فرد نشات مي گيرد و شامل احساس و ديدگاه فرد در مورد خود، نگرش هاي وي نسبت به ديگران و تفسيرها و ارزيابي هاي وي از موقعيت ها و حوادث و رفتار ديگران مي باشد.
اگر چه استرس در زندگي تمام انسانها وجود داشته و يك حقيقت اجتناب ناپذير زندگي محسوب مي شود، ولي واكنش هاي افراد نسبت به آن بسيار متفاوت است. دليل اين تفاوت، در نوع مقابله است. كساني كه هنگام رويا رويي با استرس، از مقابله هاي صحيح و سازگارانه استفاده مي كنند شديدترين استرس ها را نيز با موفقيت پشت سر مي گذارند، ولي كساني كه مقابله هاي ناسازگار، ناكارآمد و مضر دارند، توان رويارويي با كوچك ترين استرس ها را نيز دارا نيستند.
راهكارهايي براي مقاومت در برابر استرس و جود دارد كه به شرح زير مي باشد؛
-معيارها و ارزش هاي خود را مشخص كرده بر اساس آن زندگي كنيد؛ زماني كه از معيارهاي خود آگاه باشيم و اهداف و اعمالمان هماهنگ با اين معيارها باشد، بندرت درباره آنچه انجام مي دهيم در كشمكش خواهيم بود.
-گذشته را تمام كنيد؛ گاهي ما به صداهايي كه از گذشته مي آيند، به دقت گوش مي دهيم يا خطاهاي گذشته را از ياد نمي بريم با خاتمه دادن به اين وقايع آزاديم به جلو حركت كنيم.
-براي آينده برنامه ريزي كنيد؛ دانستن اين نكته بسيار حائز اهميت است كه كجا مي خواهيم برويم و چه برنامه اي را براي رسيدن به آن طراحي كرده ايم. در حالي كه لازم است در برابر خواست خداوند و كنترل نهايي به دست او نيز تسليم باشيم. بايد احساس تمركز و جهت گيري نسبت به زندگي خود داشته باشيم،"برنامه ريزي براي آينده"اين حس به ما جهت گيري مي بخشد.
-در زمان حال زندگي كنيد؛ بايد بر زمان حال تمركز كنيم در اين لحظه كمتر چيزي است كه كنترل را به دست نداشته باشيم چرا كه احساس گناه مي كنيم هنوز در گذشته به سر مي بريم و اگر از چيزي در هراسيم، پس در آينده زندگي مي كنيم بدون حسرت گذشته و هراس ازآينده در زمان حال زندگي كنيم.
-بدانيم كه اگر بخواهيم، مي توانيم؛ اگر ما واقعا قادر به انجام كاري نيستيم عملا ممكن نيست روياي آن را در سر نداشته باشيم. علم به هر آنچه قادر بر انجام آن هستيم، در تك تك سلولهاي وجودمان نهفته است.
-اندوخته هايي را براي زمان نياز فراهم كنيد؛ ذخائري از زمان، فضا، پول، عشق، انرژي و سرزندگي، عملكرد معني دار را براي زماني كه بيشتر دچار استرس مي شويد، نگه داريد.
-سعي كنيد بهترين چيزي باشيد كه برايتان ميسر است؛ اگر اراده كنيم بهترين خود و جودمان ا نشان دهيم و يا بيشترين توانايي هاي خود زندگي كنيم،از زندگي سبقت مي گيريم و از استرس مي كاهيم، زيرا در مي يابيم منبع استرس موقتي است.
نظر شما