حسن اختری رییس مرکز افکار سنحی مهر در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ضرورت افکارسنجی در جامعه گفت: در بیان عقیده گروه ها ضرورت پرداختن و آگاهی یافتن نسبت به آنچه در نهاد جامعه می گذرد یک ضرورت بسیار لازم است، همچنین برای دستگاه هایی که مسئولیت سیاست گذاری جامعه را برعهده دارند افکار عمومی ضروری است، مراکز نظرسنجی حکم دماسنجی را دارند که دمای نهاد جوامع را در رابطه با موضوعات مختلف گزارش می دهد و همچنین سالم بودن دماسنج به علمی بودن آن بر می گردد.
وی ادامه داد: زمانی که واقعیت ها را گزارش دهیم سیاست مداران می توانند با توجه به واقعیت ها برنامه ریزی کنند بی توجهی به افکار عمومی در تصمیم گیری صددرصد با مقاومت افکار عمومی مواجه می شود در حالت دیگر هر قدر تصمیم ها در راستای افکار عمومی باشد می تواند تصمیمات را تسریع ببخشد و آن را اجرایی کند.
رییس مرکز افکار سنجی مهر تاکید کرد: دستگاه های اجرایی در مقاطع مختلف می توانند با نوع ماموریت فیدبک از کارکرد افکار عمومی داشته باشند، مدیران موفق کسانی هستند که قبل از این که کاری را آغاز کنند مختصات سازمان و تصمیم را با افکار و نوع نگرش مخاطبان خود بررسی کنند، این اولین موفقیت یک مدیر است .علاوه بر این در مقاطع مختلف بازخورد پیشرفت و یا عقب گرد کار خود را داشته باشند.
اختری با تاکید بر اینکه آینده نگری و آینده پژوهشی مراکز افکار سنجی می تواند در تصمیمات کاربرد داشته باشند، گفت: از کارکرد مراکز افکار سنجی برنامه ریزی برای آینده است که به عنوان چراغ راه آینده برای سیاست گذاری ها است.
وی با اشاره به مراکز افکارسنجی در ایران گفت: افکارسنجی در ایران نوپاست و سابقه آن به حدود 20 سال می رسد در حالی که در دنیا به عنوان یک ابزار مدیریتی محسوب می شود، حکومت جمهوری اسلامی پس از انقلاب اسلامی سال 57 یک حکومت مبتنی بر مردم سالاری دینی است، هم محتوای حاکمیت جمهوری اسلامی مطرح است و از لحاظ جمهوریت محوریت آن با مردم سالاری است.
رییس مرکز افکار سنجی مهر تاکید کرد: شرایط سیاسی و آرای مردم در سال های منتهی به سال 76تفاوت جدی با گذشته دارد و انتخاب مردم یک مقدار شگفت انگیز و غیرقابل پیش بینی شد و از سال 76 به بعد اهمیت نظرسنجی ها بیشتر شد و در سال 76، 80، 84، 88 و 92 آراء افراد در انتخابات بسیار شبیه به آن چیزی بود که در نظرسنجی ها مشخص شده بود، البته این درست است که نظرسنجی ها نمی تواند 100 درصد برآورد درستی از نتایج انتخابات داشته باشد اما نتایج نظرسنجی ها نزدیک به نتیجه انتخابات یود.این گلایه وجود دارد که اهمیت نظرسنجی برای بسیاری از مسئولین جانیفتاده است.
وی با اشاره به نظر سنجی هایی که در سایت های خبری گذاشته می شود، اظهار داشت: بعضی از سایت ها نظرسنجی هایی را ایجاد می کنند که هر کدام ازآن ها مخاطبان خاص خود را دارد که گزاره های آن ها درست است اما تعمیم نتیجه آن به کل جامعه غلط است. مخاطبین هر سایتی به فرد خاصی که مدنظرشان است رای می دهند و یا ممکن است سوالاتی که مطرح می شود جانب دارانه باشد. اگر سوال ها علمی باشد گزاره ها در رابطه با مخاطبین خود درست است. اما تعمیم آن به کل جامعه یک کار ژورنالیستی و خلط مبحث است .
اختری در بخش دیگری از سخنانش گفت: مرکز افکار سنجی مهر در کنار سنجش افکار یکی از سیاست هایش انتشار گزارش هایی در خصوص نظرسنجی ها انجام شده توسط مرکز است که در آن هم طرح، مسئله، روش ،جامعه و نمونه آماری و ابزار را منتشر می کند تا گامی در جهت اعتماد سازی بر دارد.
رییس مرکز افکار سنجی مهر ادامه داد: مراکز معتبر باید افکارسنجی انجام بدهند و گزارش ها را صادقانه منتشر کنند. حتی سایت ها نیز صادقانه این کار را انجام دهند، این یک سیاست کلی برای رسانه هاست . ضرورت اقتضا می کند به نظر مردم رجوع کنیم و اشاعه گزارش، حق مخاطب است که اطلاع کسب کند و هم چنین با انتشار گزارش کامل اگر خطا و اشتباهی در روش و ابزار صورت گرفته باشد مورد نقد قرار می گیرد و روش ها اصلاح شود.
اختری خاطر نشان کرد: اولین نشست علمی نظرسنجی های انتخاباتی و کارکرد رسانه ها از 18 آذر برگزار می شود که فراخوان مقاله از تاریخ چهاردهم شهریور ماه بوده و تا چهاردهم آبان فرصت ارائه مقاله برای محورهای این نشست علمی است.
نظر شما