۱۷ مرداد ۱۳۸۴، ۸:۴۳

گزارش خبري "مهر" به مناسبت روز خبرنگار

رفتار شناسي كاخ سفيد در قبال رسانه ها در سايه آزادي مطبوعات

رفتار شناسي كاخ سفيد در قبال رسانه ها در سايه آزادي مطبوعات

سرويس بين الملل خبرگزاري مهر-آمريكا يكي از كشورهائي است كه در سال گذشته ميلادي كشورهاي زيادي را به اتهام نقض حقوق خبرنگاران مورد سرزنش قرار داده و اين در حاليست كه جهان طي اين دوره شاهد شديدترين و زننده ترين رفتارها از سوي نيروهاي اين كشور با خبرنگاران بويژه در جنگ عراق بوده است.

به گزارش خبرگزاري مهر ، امروزه خبرنگاري اصولاً حرفه اي است كه با ديدگاههاي مختلف به آن نگريسته مي شود بسياري از كشورها حرفه اطلاع رساني آزاد را تهديد و بسياري ديگر آن را فرصت تلقي مي كنند ليكن در اين بين گروهي هستند كه از اين حرفه براي اهداف ويژه و در راستاي منافع خود استفاده مي كنند.

خبرنگاري همچنين حرفه اي است كه با پيشرفت علم و تكنولوژي از پيشرفت قابل ملاحظه اي برخوردار گشته است و اين روند با پيچيده تر شده تحولات سياسي و اجتماعي و همچنين با تعميق بحرانهائي كه بشر با آنها روبرو مي شود جايگاه ويژه اي بخود گرفته است بطوريكه امروزه هزاران خبرنگاران در سراسر جهان وجود دارند كه اين تحولات را پوشش مي دهند.

نكته اي كه در اين بين حائز اهميت است نقشي كه اين گروه در جهان كنوني بر عهده دارند و همچنين مشكلات و معضلاتي كه اين قشر در سال گذشته با آنها روبرو بوده است مي باشد.

سال گذشته را مي توان به خاطر بروز جنگ و بحرانهاي سياسي يكي از پرخطر ترين سالها براي خبرنگاران عنوان كرد، جنگ عراق، بحران فلسطين و همچنين بحرانهاي سياسي در لبنان، شمال آفريقا، چچن، جمهوريهاي آسياي ميانه ، ايالات متحده آمريكا و آمريكاي لاتين و ساير نقاط ، جهان را براي اين گروه نا امن تر كرده بود.

در اين بين آمريكا يكي از كشورهائي بود كه با توجه به تبليغات گسترده در خصوص آزادي اطلاع رساني ، خبرنگاران در آن كشور با مسائل و مشكلات بسياري روبرو بودند.

در همين راستا وزارت دفاع آمريكا اخيراً استفاده از گفته ها و نظرات منابع خبري رسانه اي بي نام و نشان در مطبوعات وابسته به اين سازمان راممنوع كرد. پنتاگون اعلام كرد درپي استفاده متعدد ازمنابع خبري بي هويت درمطبوعات و با اشاره به " اشتباه بزرگ" رسانه ها در استفاده از چنين منابعي، استفاده از آنها را ممنوع كرده است.

"لارنس ديريتا" رئيس سخنگويان وزارت دفاع آمريكا اعلام كرد كه بنابر تحقيقاتي كه در پي نشر برخي اخبار توسط لشكر 3 پياده نظام آمريكا در عراق صورت گرفت، چنين تصميمي اتخاذ شد و اين اشتباه بسيار بزرگي بود كه بيانگر فقدان سختگيري لازم در ارتش و رسانه هاي وابسته براي انتشار چنين بيانيه هاي مطبوعاتي است."

گزارش "مهر" مي افزايد: در پي انتشار اين بيانيه از اين پس استفاده از اظهارات شخص سوم در خبرها بدون نام آن فرد و كسب اجازه از وي براي انتشار آن ممنوع خواهد بود.اين مسئله همچنين بر اين موضوع تاكيد مي كند كه بيانيه ها پس ازتنظيم بايد توسط" افراد حرفه اي" ويرايش شوند.اين مسئله نشان مي دهد كه اظهارات مقامات اين كشور پيرامون آزادي مطبوعات جنبه تبليغاتي دارد و اقدام اخير پنتاگون هم نقض آشمار آزادي اطلاع رساني است.

اين مسائل همچنين بيانگر آن است كه نگرش و ديدگاه دولت اين كشور به آزادي مطبوعات در خارج كاملاً با آنچه كه در داخل اين كشور صورت مي گيرد متفاوت است. بوش بر آن است تا در جنگ رسانه اي پيروز شود و سعي مي كند تا تصاويري را كه از جنگ عراق منتشر مي شود كنترل كند و اين در حاليست كه سعي دارد از آمريكا تصاويردرخشاني در مجامع بين الملل ارائه مي كند.

اثرات 11 سپتامبرهنوز در آمريكا احساس مي شود و تعدادي از روزنامه نگاران اخراج شده اند و بر اساس گزارش خبرنگاران بدون مرزدر اكتبر سال 2003 اين كشور با نقض آزادي مطبوعات در عراق يكي از ناقضين حقوق اين قشر معرفي شد.

همچنين ارتش آمريكا در حين عمليات نظامي رسانه ها را مورد هدف قرارداده و در كشتن پنج روزنامه نگار هم دخالت داشت و بر اساس گزارش دولت عراق ، رسيدگي هاي دقيقي هم نسبت به آن صورت نپذيرفت و اين در حالي بود كه پوشش هاي خبري جنگ عراق بايد با اجازه ارتش آمريكا و در راستاي سياست و اهداف آنها صوت مي گرفت.

از زماني كه تصاويري از بازداشتگاه گوانتاناموكه در آن آمريكا بازداشت شدگان را نگهداري مي كند پخش شد خبرنگاران شديداً كنترل ومراقبت مي شوند تا جائي كه درسال 2003 ارتش حتي ازروزنامه نگاران خواست تا در باره آنچه كه در اين پايگاه اتفاق افتاده است سؤال نكنند، بعلاوه دولت آمريكا بعد از آنكه شبكه الجزيره تصوير دو تن از زندانيان جنگي آمريكا را پخش كرد اعتبار نامه دو تن از خبرنگاران اين شبكه را لغو كرد.

آمريكا بعد از 11 سپتامبر سياست ويزاي خود را تغيير داد بر اساس اين قانون روزنامه نگاران نيز بايد ويزا داشته باشند و در يك مورد كه از سوي مقامات اداره مهاجرت اغماض شده بود 15 تن از روزنامه نگارها به محض رسيدن اخراج شدند و با آنها مانند جنايتكاران برخورد شد از آنها بازجوئي شد، بازبيني، بازداشت، عكس برداري و انگشت نگاري بعمل آمد و تا هواپيما به آنها دست بند زده شد ويكي ازمقامات اين اقدام رابراي جلوگيري ازمجروح نشدن ماموران اداره مهاجرت درصورت حمله احتمالي خبرنگاران به اين ماموران عنوان كرد.

آمريكا در سال 2003 نيز يكي از كشورهائي بود كه اقدام به نقض حقوق خبرنگاران كرده و اين موارد مربوط به منابع محرمانه اي مي شده است كه اين خبرنگاران از آن اطلاعاتي را پيرامون عملكرد دولت آمريكا دريافت و به چاپ مي رساندند.

يك قاضي فدرال از 5 روزنامه نگار خواست تا منابع اطلاعاتي خود را افشا كنند و آنها را تهديد كرد كه در صورتيكه از اين اقدام سرباز زنند به زندان خواهند رفت.

همچنين در سال گذشته 20 روزنامه نگار توسط آمريكا دستگير شدند و پس از چند ساعت بازداشت در فرودگاه و بازجوئي و گرفتن انگشت نگاري و ساير اقدامات تحقيركننده  ازآمريكا اخراج شدند كه ازجمله آنها مي توان به"توماس سيوئروپ" از دانمارك،"گري گينور" از هفته نامه "توكسان سيتي زن"،"كورت مالارشتت" از سوئد،"الكساندر آلفونسي" ،"استفاني پيك" و "ميشل پرو" از فرانسه،"تيري فالكوز"دبير تلويزيون كابلي"گيم وان" و دو فيلمبردار اين شبكه به نامهاي "الكس گورسكي" و "لوران پاتورو"،"اريك هانسون" از سوئد و چند تن از همكاران وي،"بابت ويرينگا" و "آنكوستوفلس" از هلند،"كوري كيگانن" گزارشگر و عكاس نيويورك ديلي نيوز كه در 13 آگوست از سوي گارد ساحلي به خاطر قايقراني در منطقه امنيتي در اطراف فرودگاه كندي دستگير شد،"رافائل بلچي"از انگليس،"سلسته فريزر دلگادو" از هفته نامه ميامي نيو تايمز كه بعد از اعتراض در كنفرانسي  به موافقتنامه تجارت آزاد درمنطقه آمريكاي شمالي دستگير شد، ونيز"پيتر كروباخ"از اتريش اشاره كرد.

همچنين علاوه بر آن روزنامه نگاران بسياري نيز مورد آزار و اذيت قرار گرفتند كه در اين راستا درهنگام جنگ عراق به "محمد حسن علاوي" خبرنگار نيويورك تايمز براي خبرگزاري رسمي عراق(INA) ، چند روز مهلت دادند تا در 14 فوريه سال 2003  آمريكا را ترك كند.گذشته از آن "اميل نيكاح" روزنامه نگار سوئدي كه درماه آگوست  از تهيه گزارش براي كانال 5 تلويزيون سوئد ممنوع شد.

اين موارد را مي توان تنها نمونه اي از هزاران اقدام به تفتيشي دانست كه اف بي اي و ماموران اطلاعاتي و امنيتي آمريكا با روزنامه نگاران انجام دادند و اين مساله نشان مي دهد كه منافع آمريكا حكم مي كند كه دولت مردان اين كشور بتوانند جريان آزاد اطلاع رساني را كاناليزه كرده و در جهت هاي خاصي سوق دهند كه اين مساله مي تواند در كشورهائي كه همپيمان اين كشور به حساب نمي آيند براي فشار بر سيستم حاكم بكار رود.

کد خبر 215617

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha