به گزارش خبرنگار مهر، پساب، در نظر اول شاید مایعی بد بو و متعفن به نظر برسد اما در دنیای امروز حیاتی برای زمین های کشاورزی به شمار می رود آن هم در کشوری با آب و هوای خشک مانند ایران.
بحران کم آبی موضوعی است که چندین سال است ذهن مسئولان را به خود مشغول کرده، بحرانی که نه تنها موقعیت انسان را به خطر می اندازد بلکه زمین های کشاورزی را نیز به عنوان مهمترین منابع تولید تغذیه در معرض خطر قرار خواهد داد.
بنابراین تسویه پساب حاصل از فاضلاب های شهری، آب هاي دست دوم با كيفيت پايين تر که جزء آب های شيرين اما آلوده محسوب مي شود راه نجاتی برای بخشی از زمین های کشاورزی و فضای سبز شهرها خواهد بود.
با توجه به بحران كمبود آب و هزينه بهبود منابع آب و تصفيه آن در كشور مي توان از پساب تصفيه فاضلاب شهري جهت مصارف مختلف كشاورزي استفاده کرد كه نوع استفاده مجدد آن در كشاورزي بستگي به كميت و كيفيت فاضلاب خام، درجه تصفيه مورد نياز، هزينه تصفيه و نوع مقررات و استاندارد زيست محيطي دارد.
شهرستان کرج نیز که در گذشته باغ شهری با جمعیت اندک و البته پر آب بوده است با گذشت ایام و افزایش جمعیت و به کم آبی دچار شده است، آب روخانه کرج و سد طالقان هر روز با افزایش جمعیت و مهاجرت برای شرب انسانی استفاده می شد اما دیری نپایید که منابع زیر زمینی و چاه ها نیز به کمک تامین آب برای مصارف انسانی آمد و منابع آب کشاورزی را در معرض تهدید قرار داد.
چاره مقابله با کم آبی در بخش کشاورزی را تا حدودی با استفاده از سیستم های آبیاری تحت فشار می توان بهبود بخشید اما کم آبی در بخش کشاورزی مساله ای است که اندیشه هایی فراتر را می طلبد، از این رو است که مسئولان استان البرز به فکر استفاده مجدد از دور ریزهای مایع یا همان پساب فاضلاب و تصفیه آنها برای برخی مصارف کشاورزی افتاده اند.
فاضلاب کرج 50 لیتر در ثانیه پساب تولید می کند
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان البرز در خصوص تصفیه مجدد پساب فاضلاب و استفاده از آن برای برخی مصارف کشاورزی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در حال حاضر در فاضلاب کرج که در منطقه ماهدشت قرار دارد 50 لیتر در ثانیه پساب حاصل می شود که در آینده با تکمیل شبکه فاضلاب این میزان به 150 لیتر در ثانیه خواهد رسید.
مسعود کریمی با بیان اینکه حجم تولید پساب بسیار بالا است، گفت: بسیاری از مصارف مردم تبدیل به فاضلاب می شود که با تصفیه آن می توان بسیاری از مصارف کشاورزی از جمله تولید علوفه دام و تولید غلات را پوشش داد.
وی با تاکید بر اینکه تصفیه مجدد پساب ها برای مصارفی همچون سبزی و سیفی استفاده نخواهد شد، اظهار داشت: آب حاصل از تصفیه پساب، آب مطمئنی برای کشاورزی محسوب می شود و کشاورزان می توانند برای این آب برنامه ریزی کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان البرز افزود: در تصفیه خانه منطقه ماهدشت یک ایستگله پمپاژ و یک استخر پمپاژ در حال ساخت است که در مرحله اول 50 لیتر در ثانیه و در فاز دوم 150 لیتر در ثانیه آب را تصفیه خواهد کرد.
آبیاری فضای سبز اشتهارد به سختی انجام می شود
کریمی اعلام کرد: با تصفیه مجدد پساب فاضلاب در مرحله اول دو هزار هکتار از اراضی ماهدشت کرج برای توسعه فضای سبز و مصارف صنعتی تحت پوشش قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه در مراحل بعدی نیز 50 درصد پساب تصفیه شده به شهرستان اشتهارد انتقال داده خواهد شد، گفت: استفاده از این آب برای شهرستان کم آبی مانند اشتهارد بسیار مفید خواهد بود زیرا در حال حاضر آبیاری فضای سبز این منطقه با دشواری انجام می شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان البرز گفت: اگر میزان کم آبی در شهرستان اشتهارد به همین روال پیش برود ممکن است این میزان فضای سبز موجود نیز در آینده از بین برود.
فاز اول پروژه 5 میلیارد اعتبار نیاز دارد
کریمی در خصوص روند عملیات این پروژه گفت: سال گذشته عملیات اجرایی احداث استخر و ایستگاه پمپاژ آغاز شد اما متاسفانه به دلیل کمبود اعتبارات، پروژه پیشرفت مناسبی نداشته است.
وی با بیان اینکه فاز اول این پروژه پنج میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، اظهار داشت: فرمانداری های شهرستان های کرج و اشتهارد قول مساعدی برای تامین اعتبار این پروژه برای راه اندازی در فاز اول را داده اند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان البرز ادامه داد: استخر احداث و قسمتی از تجهیزات خریداری شده است اما مهمترین قسمت این پروژه خطوط انتقال آب به زمین های کشاورزی است که در مجموع به هشت میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
کریمی تاکید کرد: اگر این اعتبارات تامین شود در مدت دو سال این پروژه نهایی خواهد شد که گام موثری در تامین آب کشاورزی خواهد بود.
خطوط انتقال از دو و نیم کلیومتر تا 40 کیلومتر
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان البرز اعلام کرد: در فاز اول انتقال این آب به مزارع دو و نیم کلومتر خطوط انتقال نیاز است که این موضوع در فاز های بعدی برای انتقال به شهرستان اشتهارد به 35 تا 40 کلیومتر خواهد رسید که هزینه بسیاری را در بر دارد.
وی گفت: متاسفانه آبی که به زحمت تصفیه می شود در داخل جوی ها به سمت دریاچه قم روانه است در حالی که از آن می توان در استان بهره کافی و موثر برد.
تلاش های بی نتیجه
تلاش های خبرگزاری مهر برای گفتگو با فرماندار کرج و معاون عمرانی این نهاد برای پیگیری زمان تحقق اعتبار این پروژه و وضعیت آن در طی زمانی حدود 20 روزه به نتیجه نرسید و تنها به لطف روابط عمومی فرمانداری متوجه شدیم میزان اعتیار این پروژه 3 میلیارد تومان است که قرار است یک میلیارد تومان آن را فرمانداری کرج و یک میلیارد تومان دیگر را فرمانداری شهرستان اشتهارد تامین کند اما زمان تامین آن هنوز مشخص نیست.
این اطلاعات در حالی به دست آمد که به گفته رئیس سازمان جهاد کشاروزی استان البرز اعتبار اولیه این پرژه 5 میلیارد تومان است.
----------------------
گزارش از عاطفه بیات
نظر شما