به گزارش خبرنگار مهر، نقش بیمارستان ها در زمان بحران، مانند وقوع زلزله بیش از پیش خودنمایی میکند که با وضع موجود در هنگام وقوع زلزله نخستین لرزهها به جان بیمارستانها خواهد افتاد.
بیمارستان های آذربایجان شرقی در زلزله سال گذشته نشان دادند که استحکام کافی در برابر زلزله را ندارند و نمونه بارز آن تخریب 100 درصدی بیمارستان شهرستان هریس بود که بعد از انتظار 18 ساله مردم، در اثر زلزله، افتتاح نشده تخریب شد.
این حادثه تلنگری برای مسئولان بود که پناهگاه اصلی در مواقع بحران خود دچار حادثه شده و دیگر اعتماد مردم را به مراجعه به بیمارستان ها از دست می دهد؛ مخصوصا که این موضوع بیشتر در خصوص بیمارستان های دولتی صادق است.
حدود 70 درصد بیمارستانهای کشورفرسوده هستند
البته این درحالیست که وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی دولت دهم حدود 70 درصد بیمارستانهای کشور را فرسوده اعلام کرده بود و بازسازی کامل آنها را نیازمند10 هزار میلیارد تومان اعتبار دانسته بود.
بیمارستان های آذربایجان شرقی باید در اولویت بازسازی وزارتخانه قرار بگیرند.
رئیس مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی نیز با تاکید بر اینکه باید بیمارستان های آذربایجان شرقی در اولویت بازسازی وزارتخانه بهداشت درمان و آموزش پزشکی قرار بگیرد، گفت: بی شک اولین پناهگاه مصدومان در موقع حادثه بیمارستان ها هستند، که در استان ما هم این وضعیت به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و قرار گرفتن در خط زلزله، بیشتر احساس می شود.
محمد اسماعیل سعیدی با اشاره به اهمیت نوسازی بیمارستان ها در کشور، افزود: چندین زلزله بالای 7 ریشتر در طول تاریخ تبریز را لرزانده و برای همین نوسازی ، بازسازی ،گسترش تختهای بیمارستان و مقاوم سازی در برابر زلزله کاملا ضرورت دارد.
وی با بیان اینکه باید بیمارستان های بحرانی به جای بازسازی تخریب و سپس از نو ساخته شوند، ادامه داد: بیمارستان امام خمینی (ره)که الان بیمارستان شهید مدنی است حال و روز خوشی ندارد و باید دولت جدید اعتبارات ویژه ای برای بازسازی و یا جایگزینی این بیمارستان اختصاص دهد، چرا که ترافیک کاری بیمارستان امام رضا که جایگزین مقطعی این بیمارستان شده است، بیش از حد زیاد است و این ترافیک کاری ممکن است باعث شود کیفیت خدمات ارائه شده به مردم مطلوب نباشد.
سعیدی همچنین ادامه داد: با توجه به کمبود ها و فرسودگی بیمارستانهای استان ، در صورتی که روند کنونی ادامه یابد در هنگام وقوع بلایای طبیعی ، شاهد افزایش تلفات جانی و ناتوانی در خدمت رسانی و ارائه خدمات بهداشتی خواهیم بود.
این نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس همچنین با بیان نیازهای دیگر شهرستان ها به خدمات و امکانات بهداشتی گفت: امروزه ضرورت ساخت بیمارستان های جدید کاملا احساس می شود و در این راستا هم بخش خصوصی و هم بخش دولتی گام های موثری برداشته اند و ساخت بیمارستان 540 تخت خوابی توسط بخش دولتی که این بیمارستان به تدریج جایگزین بیمارستان امام خمینی و شهدا خواهد شد و نیز بیمارستان بین المللی تبریز گواهی بر این ادعاست.
از 14 بیمارستان تبریز فقط یک بیمارستان استاندارد است
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز با تایید فرسوده بودن بیمارستان های تبریز و لزوم بازسازی آنها گفت: از 14 بیمارستان تبریز که دانشگاه علوم پزشکی آنها را مدیریت می کند، فقط یک بیمارستان و آن هم بیمارستان امام رضا استاندارد و در موقع زلزله مقاوم است.
باب الله قاسمی با اشاره اینکه بیشتر بیمارستان های کشور از جمله تبریز بافت فرسوده دارند و توانایی مقاومت در برابر زلزله های شدید را ندارند، افزود: بیمارستان امام رضا به جهت آنکه در 20 سال اخیر ساخته شده است و علاوه بر مقاوم بودن تجهیزات مناسبی نیز دارد، مورد استقبال مراجعه کنندگان داخلی و خارجی قرار گرفته است.
وی با تاکید بر اینکه شهرستان های بزرگ آذربایجان شرقی نیز مثل تبریز در آرزوی بیمارستان مقاوم و مجهز هستند، ادامه داد: بیمارستان های مراغه، میانه، مرند، بناب و اهر مثل تبریز فرسوده هستند و برای بازسازی و یا تعویض این بیمارستان ها با بیمارستان های دیگر نیاز به بودجه ی سنگین است.
قاسمی همچنین در خصوص بیمارستان امام خمینی نیز گفت: تصمیمی که در دولت گذشته گرفته شد، این بود که بازسازی بیمارستان امام تبریز متوقف شده و به جای آن یک بیمارستان جدید در مکان بیمارستان شهدا احداث و جایگزین شود.
وی همچنین افزود: قرار بر این بود که یک بیمارستان 540 تختی ساخته شده و به جای بیمارستان امام و شهداء تبریز آماده خدمت رسانی به مراجعه کنندگان شود، ولی متاسفانه هنوز خبری از ساخت این بیمارستان نیست و گویا کمبود بودجه عامل اصلی کندی و یا متوقف شدن این پروژه بوده است.
قاسمی با بیان اینکه در حال حاضر 4 هزار تخت بیمارستانی در تبریز وجود دارد، ادامه داد: با بهره برداری از بیمارستان های شهرستانی و این بیمارستان جدید540 تختی در تبریز شاهد تحول بزرگی خواهیم بود.
وی با برشمردن مهمترین مشکلات بیمارستان های استان گفت: برای ساخت و تجهیز هر تخت بیمارستان بیش از صد میلیون تومان اعتبار نیاز است و طبق استانداردهای وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی برای هر یک هزار نفر نیز یک تخت بیمارستانی نیاز است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی با تاکید بر اینکه بیمارستان ها باید جزء ساختمان های باارزش از نظر استحکام مهندسی باشند، گفت: متاسفانه در استان ما بحث استحکام بیمارستانها زیاد مورد توجه نیست و بیشتر ناظران و پیمانکاران راه و شهرسازی به ظاهر ساختمان های بیمارستانی اهمیت می دهند.
قاسمی با اشاره به بیمارستان های جدید ساخته شده در شهرستان های کوچک گفت: این بیمارستان ها نسبت به بیمارستان های استان نمره قبولی دارند ولی متاسفانه توزیع تختهای بیمارستانی در شهرهای استان ، اصولی و مطابق استانداردهای موجود نیست؛ طوریکه در برخی بیمارستانهای تبریز ، بیماران در سالنهای بیمارستان نیز مستقر میشوند.
راه و شهرسازی در ساخت و بازسازی بیمارستان ها کم کاری نکرده است
مدیر کل راه و شهرسازی آذربایجان شرقی نیز در خصوص نداشتن استحکام کافی بیمارستان های استان گفت: تا جایی که این موضوع به ما مربوط می شود، وارد عمل می شویم ولی راه و شهرسازی در ساخت و تجهیز و نظارت بر بیمارستان ها که اهمیت ویژه ای دارند، کوتاهی نکرده است.
اورجعلی علیزاده با اشاره به بیمارستان هریس که بعد از 18 سال انتظار، افتتاح نشده در اثر زلزله به طور کامل تخریب شد، گفت: ناظران این اداره کل کار خود را انجام داده اند، ولی باز پرونده این بیمارستان را به دادگستری ارجاع داده ایم و منتظر هستیم تا مقصر اصلی مشخص شود.
وی همچنین ادامه داد: برای تکمیل و ساخت بیمارستان نیاز به بودجه است و امیدواریم این اعتبارات هرچه زودتر جذب شود و در این خصوص نقش نمایندگان خیلی مهم است.
------------------------------------------------
گزارش از محمدرضا علی اشرفی
نظر شما