به گزارش خبرگزاري مهر روش ساخت اين عرشه ها با تفاهم كارفرما صورت پذيرفته كه مديريت كل آن در اختيار شركت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي ايران است.
نوذر آرين مدير پروژه هاي فازهاي 9 و 10 پارس جنوبي در شركت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي ايران زمان ساخت عرشه را 16 ماه علام كرد.
وي با بيان اينكه در ساخت اين عرشه ها از پيمانكاران فرعي متخصص داخلي، تحت مديريت شركت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي ايران استفاده شده است، افزود: اين عرشه ها هر كدام به وزن حدود 2500 تن در 5 طبقه در كف يارد "قائم" خرمشهر بصورت گسترده ساخته مي شود كه بعد از تكميل، تجهيزات مرتبط با هر طبقه به ترتيب نصب خواهد شد.
آرين تصريح كرد: با كنترل وزن عرشه ها تا پايان پروژه مي توانيم امكانات معمول نصب در دريا را بدون نياز به تجهيزات و روشهاي خاص انجام دهيم.
وي در زمينه پروژه خط لوله كف دريا و انتقال لوله هاي مورد نياز در بخش فراساحل گفت: در حال حاضر 75 كيلومتر از اين خط لوله به بندر امام رسيده است كه در حال حمل به يارد "قائم" خرمشهر مي باشد.
وي افزود: عمليات پوشش سيماني لوله ها در كاخانه كوتينگ لوله فازهاي 9 و 10 شروع شده است.
آرين خريد بعضي از تجهيزات خاص مورد نياز عرشه ها، كه فولاد آلياژي خاصي در آنها بكار رفته است و عمدتا شامل INCONEL مي باشد و به دليل كاربرد چند منظوره اين محصولات در صنايع اتمي و نظامي در بازار اروپا با مشكل اخذ مجوز صادرات به ايران مواجه است را از محدوديت هاي پروژه دانست.
طرح توسعه فازهاي 9 و 10 ميدان گازهاي پارس جنوبي با مشاركت 58 درصد بخش ايراني و 42 درصد بخش خارجي شامل دريا و خشكي، بصورت كنسرسيومي متشكل از شركتهاي OIEC، IOEC و ال جي در حال اجراست كه مدت اجراي آن 58 ماه تعيين شده است.
نظر شما