به گزارش خبرنگار مهر، اعتیاد به عنوان یکی از مهمترین معضلات اجتماعی به دلیل گستردگی دامنه آسیب خود می تواند علاوه بر فرد معتاد تمامی افراد و آشنایان پیرامون وی را نیز متاثر سازد.
با وجود اینکه مطابق اعلام مسئولان استانی بالغ بر سه درصد جمعیت استان اردبیل یا نزدیک به 45 هزار نفر با بیماری اعتیاد دست و پنجه نرم می کنند، ضعف برنامه های اطلاع رسان و حمایتی و تمرکز صرف بر دستگیری قاچاقچیان مواد مخدر و بستری کردن فرد معتاد موجب شده ، چاره ای برای بعد از ترک اعتیاد معتاد اندیشه نشود.
تا جایی که تغییر جهت این برنامه ریزی ها و اینبار تمرکز بر برنامه های حمایتی و پشگیری از جمله دغدغه های جدید مسئولان مبارزه با مواد مخدر باشد.
بی توجهی خانواده به دامنه آسیب اعتیاد
یک روانشناس در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: عدم اطلاع خانواده ها از دامنه اعتیاد موجب می شود معتاد در درمان بیماری خود به تنهایی عمل کرده و در بسیاری از مواقع از حمایت اطرافیان برخوردار نباشد.
فاطمه خلیلی با بیان اینکه بسیاری از مراجعان کلینک های ترک اعتیاد به صورت انفرادی اقدام می کنند، اضافه کرد: در بیشتر موارد خانواده ها با صرف ترغیب فرد به مراجعه به کلینیک ترک اعتیاد وظیفه خود را تمام شده می دانند.
وی افزود: علاوه بر این در طول دوران ترک نیز برخی خانواده ها آگاهی و اطلاعات لازم برای کمک به معتاد را در اختیار ندارند.
ترک اعتیاد، اعتیاد به متادون نیست
به گفته این مشاور ترک اعتیاد مستلزم مراحل درمانی و مشاوره مستمر است و به یکباره و در کوتاه مدت میسر نخواهد بود.
وی با بیان اینکه ترک اعتیاد به منزله مصرف و اعتیاد به متادون نیست، اضافه کرد: متادون داروی کمکی برای سالم سازی معتاد است و بعد از سلامت کامل از چرخه مصرف وی باید خارج شود.
در عین حال دبیر شورای هماهنگی ستاد مبارزه با مواد مخدر استان اردبیل شائبه مضرر بودن متادون حتی بیشتر از هروئین و سایر مواد مخدر در بین خانواده ها را اشتباه خواند و تاکید کرد: البته به غیر از مراکز متادون درمانی مجوز دار هیچ مرکز درمانی و حتی دارویی حق تجویز متادون را ندارد.
شکرالله فخیمی افزود: با تاکید به فعالیت هشت مرکز متادون درمانی مجوز دار در استان از فعالیت هفت مرکز اقامتی فاقد مجوز خبر داد و افزود: تمامی این واحدها مراحل قانونی اخذ مجوز خود را سپری می کنند.
پناه مجدد معتاد به کمپهای ترک اعتیاد
با وجود اینکه نحوه فعالیت مراکز فاقد مجوز با وجود تاکیدات مسئولان مبارزه با مواد مخدر جای سوال و ابهام است، مطابق اظهارات فخیمی بسیاری از معتادان بعد از ترک به دلیل عدم پذیرش اجتماعی و خانوادگی دوباره به مراکز اقامتی پناه می برند.
وی تصریح کرد: نبود مرکز اقامتی نگهداری معتادان بهبود یافته موجب شده است معتاد بهبود یافته برای برخورداری از سرپناه مجددا به کمپهای ترک اعتیاد مراجعه کند.
عدم مراجعه 20 درصدی برای درمان
معضل حمایت از معتاد زمانی تشدید می شود که طبق گفته های مسئولان تمامی معتادان برای درمان به مراکز درمانی مراجعه نمی کنند. بطوریکه آمار ها نشان می دهد نزدیک 20 درصد از معتادان در طول دوران اعتیاد خود حتی یک بار از مراکز درمانی و مشاوره ای کمک نگرفته اند.
این مهم موجب شده تلخی اعتیاد از کام شهروندان پاک نشود و همچنان خانواده ها با عضو معتاد خود آسیب های روحی روانی و اجتماعی را تجربه کنند.
با وجود اینکه روانشناسان علت عمده عدم مراجعه را نبود بسترهای حمایتی می دانند، در حال حاضر تحقیقات بیانگر این مهم است که تعدد مراجعه معتاد برای درمان نیز با سیر نزولی همراه است.
بطوریکه مطابق پژوهش صورت گرفته در سال گذشته برای پنج هزار و 500 معتاد در اردبیل توسط محققان ستاد مبارزه با مواد مخدر استان، یکبار مراجعه برای درمان 27 درصد، دوبار مراجعه برای درمان 19 درصد و سه بار مراجعه برای درمان رقم 15 درصد از تعداد کل معتادان را نشان می دهد.
گرایش به موادمخدر محدود به بیکاران نیست
در عین حال نتایج این پژوهش حاکی از این است که 71 درصد معتادان تحت مطالعه شاغل و تنها 29 درصد بیکار هستند. کارشناس و مشاور روانشناسی در این زمینه معتقد است این مهم پیچیدگی و بسط دامنه اعتیاد را نشان می دهد.
خلیلی با اشاره به نتایج آمارهای فعلی تاکید کرد: برنامه ریزی برای ریشه کردن کردن معضل اعتیاد نه تنها در یک بخش بلکه در تمامی ابعاد باید صورت گیرد.
عزت معتاد بهبود یافته حفظ شود
وی با بیان اینکه پروسه طولانی مدت بیمار شناختن فرد معتاد بیانگر رشد بینش اجتماعی است، اضافه کرد: همانگونه که فرد بیمار از حمایت های اطرافیان خود برخوردار می شود، فرد معتاد نیز باید در آغوش باز خانواده و جامعه به زندگی عادی بازگردد.
وی با بیان اینکه معتاد بهبود یافته به مراتب دوران سختی برای مبارزه با بیماری خود را سپری کرده است، تصریح کرد: حفظ عزت معتاد بهبود یافته و بازگشت وی به زندگی عادی تکمیل چرخه درمان اعتیاد است.
در سال جاری مراکز ترک اعتیاد استان اردبیل تنها توانسته اند دو هزار و 500 معتاد را بهبود بخشند، رقمی که در مقایسه با آمار معتادان و تاکید کارشناسان حتی کمر اعتیاد را خم نکرده و برای ریشه کن کردن آن نیازمند عزم عمومی و برنامه ریزی های بلند مدت از جمله فرهنگ سازی در زمینه پیشگیری و یا پذیرفت معتادان ترک کرده است.
...........................
گزارش: ونوس بهنود
نظر شما