۲۸ آبان ۱۳۹۲، ۱۱:۱۱

دور بعدی مذاکرات ایران و 3+3 از فردا در ژنو/

غنی سازی و خروج مواد از کشور خط قرمز ایران است/ "جنگ زرگری" نقشه شکست خورده فرانسه

غنی سازی و خروج مواد از کشور خط قرمز ایران است/ "جنگ زرگری" نقشه شکست خورده فرانسه

دور بعدی مذاکرات ایران و گروه 3+3 از فردا در ژنو آغاز خواهد شد و طرفین طی دو روز به رایزنی دیپلماتیک خواهند پرداخت.

به گزارش خبرنگار مهر، ایران و 3+3 از زمان روی کار آمدن دولت جدید در ایران تا کنون دو دور در ژنو و یک دور در نیویورک دیدار کرده اند و که دو دور از این سه نشست در سطح وزیران امور خارجه ایران و 3+3 بوده است.

مذاکرات آتی ایران و گروه 3+3 قرار است در سطح معاونین و با حضور اشتون و ظریف روسای گروه ها مذاکره کننده دو طرف مورد جمع بندی قرار گیرد.

دور قبلی مذاکرات ژنو نیز قرار بود با حضور معاونین برگزار شود که با جدی شدن مذاکرات و اعلام حضور جان کری وزیر خارجه امریکا ، وزیران خارجه سایر کشورها نیز به گفتگو ها ملحق شدند و مذاکرات فشرده ای بین ظریف و همتایان وی با حضور اشتون برگزار شد.

در مذاکرات دو هفته قبل ایران و 1+5 به توافق برسر یک متن برای حل و فصل موضوع هسته ای ایران نزدیک شده بودند که گفته می شود کار شکنی فابیوس وزیر خارجه فرانسه مانع تحقق این امر شده است.

پیشرفت مذاکرات برای رسیدن با توافق در حالی در حال تحقق است که بعد از انتحابات اخير اصول حاكم بر انتخابات هسته اي تغيير نكرده تنها رويكرد، مبتني بر برد-برد شده است. يعني هر طرف بدون دادن امتيار بتواند به هدف خود دست يابد رويكرد برد-برد به اين معنا است كه اگر هدف غرب اطمينان از عدم انحراف برنامه هسته اي ایران به سمت ساخت سلاح هسته اي باشد، با كسب اين هدف، در اين مذاكرات در حد خود برده اند. هدف ایران هم همين است كه برنامه هسته اي صلح آميز از جمله غني سازي داشته باشد که اگر ایران نيز به اين هدف برسيم برد خواهد داشت و بر اين مبنا هدف مشتركي تعريف شد و ان هم اينكه جمهوري اسلامي ايران از برنامه صلح اميز هسته اي از جمله غني سازي برخوردار باشد، طرف مقابل هم نگراني نسبت به تسليحاتي شدن اين برنامه نداشته باشد. در طرح جديد ما علاوه بر طراحي هدف مشترك، گام اول به عنوان گام اعتمادساز و گام پاياني هم ديده شده است.

 در مذاكرات دور اول ژنو گروه 3+3 سه بخشي بودن طرح را پذيرفت ولي ورودي به جزييات رخ نداد در دور دوم مذاكرات ژنو، به محتوا ورود شد. در بخش زيادي از متن در مذاكرات سه جانبه با حضور خانم اشتون و جان كري توافق شد به جز چند موضوع كليدي.

با این حال به نظر می رسد تمايل در طرف آمريكايي براي توافق زياد است. يكي از علتها اين است كه دموكراتها و اوباما به دنبال كسب دستاوردي هستند تا به عنوان ميراث خود ارائه كنند و چنانچه به توافق با ايران برسند، يك ميراث بزرگ براي دولت اوباما برجامانده است. آنها وقت چنداني هم براي كسب اين دستاورد ندارند، چون از ابتداي 2014 وارد مباحث انتخابات كنگره مي شوند و لابي صهيونيستي زمينه افزايش نفوذ پيدا مي كند و بر همین اساس در حال حاضر طرف امريكايي تمام تلاش خود در داخل را بر جلوگيري از تصويب لايحه هاي تحريمي جديد در كنگره عليه ايران گذاشته است تا فضاي توافق از بين نرود.

آنچه قابل اشاره است حضور فرانسوي ها در مذاكرات دور دوم ژنو در جهت تخريب گفتگوها بود که در اين زمينه چند تحليل وجود دارد:

 الف) ناراحتي فرانسوي ها از تك روي آمريكايي ها و تلاش براي پررنگ نشان دادن نقششان در مذاكرات،

ب) ناراحتي فرانسوي از ناكامي هاي منطقه اي از جمله سوريه و لبنان

ج) فشار و درخواست اسرائيلي ها از فرانسه براي تخريب فضاي گفتگوها

د) جنگ زرگري و تقسيم نقش بين آمريكا و فرانسه براي امتيازگرفتن از ايران، (چنانچه اين هدف گذاري براي تقسيم كار اين دو كشور وجود داشت، به هدف خود نرسيدند چون ايران امتيازي به آنها نداد و آنها دست خالي برگشتند.)

در این باره باید تاکید کرد که با ورود فرانسوي ها به فاز کارشکنی، آمريكایی ها نیز از بعضي از موارد توافق شده سابق عقب نشيني كردند كه البته اين موضوع با واكنش قاطع هيات ايراني مواجه شده است.

ایران و 3+3 در حالی نتوانستند در مذاکرات ژنو قبلی به توافق برسند که این عدم توافق بر متن نه فقط نظر كارشناسي تيم، كه حاصل دستورالعمل تهران نیز بود و اقدامات تيم مذاكره كننده بر مبناي تصميمات شوراي عالي امنيت ملي و طبق دستورالعمل ها بوده و در آينده نیز قاعدتا ایران بر اساس منافع ملی تصمیم گیری خواهد کرد چرا که هدايت مذاكرات و تصميم سازي ها در شوراي عالي امنيت ملي پيگيري مي شود و مسير تصويب در شوراي عالي امنيت ملي هم روشن است که وزارت امور خارجه صرفا مجري مذاكرات است.

فرانسوی ها در حالی شرط و شروطی را برای ایران تعیین کرده اند که بر اساس سیاست کلی جمهوری اسلامی ایران خطوط قرمز براي طرف مقابل مشخص است و اصل غني سازي و خارج نشدن مواد از جمله آنهاست به عبارت دیگر هر نوع زياده خواهي، از جانب هر كشور وطرفي با واكنش منفي ايران مواجه مي شود و خواسته ها طرفين برای رسیدن به توافق بايد متوازن باشد.

از طرف دیگر علت به نتيجه نرسيدن گفتگوهاي دور دوم ژنو، در حالي كه به توافق نزديك شده بود، اختلاف بين اعضاي 3+3 بود و ايران نقشي در شكست مذاكرات نداشت؛ اين اعتراف خود غربيها و رسانه هاي آنها است همچنین رژيم صهيونيستي، سرمايه گذاري زيادي براي شكست گفتگوها كرده و سفرها و ميزباني هاي مقامات اين رژيم، نشاندهنده اين موضوع است از این گذشته ديگران هم هستند كه نقش مخربي دارند ولي نقش اسرائيل بيشترين است نباید از یاد برد رژيم صهيونيستي تنها رژيم دارنده سلاح اتمي در خاورميانه است و در سايه جلوه دادن خطر ايران به دنبال به فراموشي سپردن اين موضوع است. فرانسوي ها نقش زيادي در كسب سلاح اتمي توسط صهيونيستها داشتند.

در هر صورت تیم مذاکره کننده ایران امروز برای ادامه گفتگو ها روانه شد تا طی دو روز رایزنی های فشرده ای با طرف مقابل داشته باشد و باید منتظر ماند و دید 3+3 با چه رویکردی پا به ژنو خواهد نهاد و آیا این دور از مذاکرات می تواند فصلی جدید در خاتمه یافتن پرونده هسته ای ایران باشد یا با ادامه کارشکنی ها مذاکرات به دور بعد موکول خواهد شد.

کد خبر 2178030

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha