به گزارش خبرنگار اعزامی مهر به ژنو، سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای گفت: هیچ سندی را بدون آنکه حق غنی سازی در آن بیان نشده باشد امضا نخواهیم کرد.
وی افزود: مذاکرات به دقایق 90 می رسد، بیشتر موضوعات مورد اختلاف حل شده است بعضی از آنها باقی مانده و مذاکرات بسیار فشرده ای بین هیات ها در جریان است.
عراقچی گفت: شش وزیر1+5 تاکنون اقلا 2 جلسه با یکدیگر داشت اند جلسات را متوقف کرده و با پایتخت های خود مشورت کرده اند بعضی ها با ما مشورت کرده اند و با هم مشورت داشته اند و الان دوباره برای جلسه رفته اند. الان سومین جلسه آنها است.
وی تاکید کرد: بعد از هر جلسه ای صحبت های مفصلی با ما دارند خانم اشتون توضیح می دهد یا جلسه سه جانبه برگزار می شود و یا جلسات دو جانبه و دوباره هیات ها به ادامه مذاکرات می روند .
عراقچی تاکید کرد: آخرین وضعیت این است که الان دوباره به مشورت ها و مذاکرات خود رفته اند منتظر هستیم که جواب نکاتی را که مطرح کرده ایم و بحث هایی که داشته ایم ارائه دهند. ممکن است این روند چند دور دیگر ادامه پیدا کند.
عراقچی تصریح کرد: اگر به نقطه ای برسیم که نظرات کاملا به هم نزدیک شود و توافق پیش بیاید مسلم هست درباره اینکه به چه شکل اعلام شود تصمیم خواهیم گرفت ولی هنوز زود است و هنوز نمی توانیم به غایت بگوییم که آیا اختلافات حل می شود یا خیر. مواردی که مانده موارد سختی است و به تصمیم گیری های کلان احتیاج دارد و با این که شش کشور اکنون در سطح وزرای خارجه اینجا هستند اما همین وزرای خارجه مذاکرات را قطع می کنند و با پایتخت ها و روسای خود صحبت می کنند نظر می گیرند و دوباره بر می گردند.
وی در پاسخ به این سئوال که الان در چه مرحله ای از بحث روی متن هستید گفت: روی متن مشترک که هنوز برای اسم آن نیز تصمیم گیری نشده است می توانم بگویم که غیر از چند مورد کوچک ولی مهم توافق حاصل شده است.
عراقچی در پاسخ به این سئوال که چند درصد جلو رفته ایم بیان کرد : درصدی نمی توانیم بگوییم اگر از روی تعداد کلمات بگویید شاید 98 درصد نزدیک شده ایم ولی دو درصد ارزشش به اندازه خیلی از جاهای دیگر مطرح است.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا اختلافات بر سر ادبیات یا نوع نگارش است و یا خود موضوع بیان کرد: هر دو مسئله وجود دارد گاهی اوقات محتوا مهم است و گاهی اوقات بر روی محتوا توافق می شود و باید روی جمله بندی توافق شو د و جملاتی به کار برده شود که هر دو طرف بپسندند و احساس کنند خواسته آنها تامین شده است.
عراقچی در پاسخ به این سئوال که آیا اختلافات بین اعضای 1+5 است و یا بین 1+5 و ایران گفت: نمی توان گفت که آنها بین خودشان اختلاف دارند به هر حال باید بین یکدیگر هماهنگ کنند . وقتی یک نظری را اعلام می کنیم و می گوییم نظر ما این است آنها باید با هم صحبت کنند و ببینند که هر شش کشور این نظر را می پسندند. اختلافات بین ایران و 1+5 است و در 1+5 نیز تفاوت دیدگاه وجود دارد و آنها باید با همدیگر کار کنند تا این تفاوت دیدگاهها برطرف شود.
وی درباره ادعایی که مطرح شده مبنی بر اینکه طرف مقابل تا امشب به ایران برای توافق فرصت داده است اظهار داشت: اصلا چنین چیزی صحت ندارد ما هیچ اولتیماتومی نه از سوی آنها به ما و نه از سوی ما به آنها داده نشده است مذاکرات یک روند منطقی را طی می کند تا هر موقع که لازم باشد هم ادامه می دهیم و هر جا که احساس کنیم نمی توان به نتیجه رسید قطع می کنیم تا یک فرصت دیگر.
معاون وزیر خارجه در پاسخ به این سئوال که در موارد اختلافی موجود آیا فاصله بین ایران و طرف مقابل زیاد است بیان کرد: در بعضی از موارد فاصله زیاد است و در بعضی موارد کم ، تلاش می کنیم که به یکدیگر نزدیک شویم.
وی در مورد مطلبی که نیویورک تایمز درباره جزئیات منتظر کرده است گفت: هیچ گونه مطالبی که از داخل جلسه منتشر شده و بعضی ها مدعی هستند که اطلاع دارند یا پخش شده هیچ کدام را تایید نمی کنیم.
عراقچی در پاسخ به این سئوال که مذاکرات تا کی ادامه خواهد داشت گفت: مطمئن هستم که از فردا ظهر به آن طرف نخواهد بود ممکن است که امشب تا یکی دو ساعت دیگر به جمع بندی برسیم ممکن است تا صبح طول بکشد ممکن است به فردا موکول شود به هر حال هنوز نمی توان با قاطعیت مطرح کرد. ما امروز پیشرفت نسبتا خوبی در موضوعات مختلف داشتیم اما هنوز به مقصد نرسیدیم.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا سفر جان کری به لندن می تواند ضرب الاجلی برای پایان مذاکرات باشد تصریح کرد: فکر نمی کنم. ما از طرف رسانه ها شنیده ایم که ایشان قصد سفر به لندن را دارند. به هر حال ما از ایشان دعوت نکرده ایم که تشریف بیاورند که الان بخواهند بروند. مذاکرات ما تا هر جا که لازم باشد و ما احساس کنیم که برای احقاق و تثبیت حقوقمان لازم است به مذاکره ادامه دهیم ادامه خواهیم داد. هر کسی که می خواهد باشد یا نباشد از نظر ما فرقی نمی کند.
عراقچی در این باره که در این دوره از مذاکرات به نظر می رسد روسیه و چین نقش پررنگ تری داشته اند اظهار داشت: روسیه و چین همیشه نقش مثبت و سازنده داشته اند این بار هم با حضور وزرای خارجه طبیعتا نقش فعال تری را ایفا کردند و ما مثل همیشه از مشورتمان با روسیه و چین راضی هستیم.
وی درباره سخنان وزیرامورخارجه انگلیس در بدو ورود به مذاکرات گفت: نمی دانم که ترجمه ای که از صحبت های ایشان شده است درست است یا نه وقت هم نداشت ام که چک کنم برخی از دوستان گفتند که ترجمه دقیق نبوده است و اگر هم بوده به هر حال در این شرایط صحبت از تهدید کردن و صحبت های منفی کردن قطعا کمکی به مذاکرات نمی کند و ادامه مذاکرات را سخت تر و پیچیده تر می کند.
عراقچی در پاسخ به این سئوال که موضع گیری کشورهای در این دور چگونه بوده و فرانسه چه موضع گیری داشته است گفت: ما با شش کشور طرف هستیم که همه آنها جزو قدرت های جهانی هستند این طور نیست که همیشه در هر موردی دارای موضع یکسان باشند. در این مذاکرات نیز که از پیچیدگی و تنوع بسیار زیادی برخوردار است حتما انتظار نداریم که در هر موضوعی آنها با یک موضع واحد وارد شوند. مواضع آنها مختلف است و با هم تفاوت دارند. بین خود جلسه می گذارند و خانم اشتون با موضع واحد صحبت می کنند ما با خانم اشتون مذاکره می کنیم و ایشان یک وظیفه سنگینی را دارد که همانطور که با ما مذاکره می کند مجبور است با شش کشور نیز جلسه بگذارد و به نظر واحد برسد و بعد دوباره با ما مذاکره کند.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا در مذاکرات به غیر از موضوع هسته ای چیز دیگری مطرح شده است بیان کرد: هیچ موضوع دیگری مطرح نشده و هر حرفی که باشد شایعه است.
عراقچی در پاسخ به این سئوال که آیا این امکان وجود دارد که خانم اشتون و آقای ظریف امشب مجددا دیداری داشته باشند گفت: بله، حتما این امکان وجود دارد. الان جلسه آنها در سطح وزرای خارجه شش کشور ادامه دارد زمانی که تمام شود قطعا خانم اشتون به ما اطلاع می دهند برای اینکه بدانیم نتایج آن جلسه چه بوده و دوباره ما جلساتی داشته باشیم و بیشتر بحث و مذاکره می کنیم و نظرات خود را به خانم اشتون اعلام می کنیم و ایشان دوباره به آنها منتقل می کند.
عراقچی درپاسخ به این سئوال که چرا مستقیما ایران با 1+5 مذاکره نمی کند بیان کرد: بحث پیغام دادن نیست و مذاکره با شش کشور مستقل کار سختی است آنها شش کشور مستقل هستند و بعضا موضع گیری های متفاوتی دارند. ما توقع داریم به یک موضع واحد برسند و سپس با ما مذاکره کنند. وظیفه هماهنگی بین مواضع آنها با یکدیگر را خانم اشتون انجام می دهد و با ما مذاکره می کند و نتایج را به آنها منتقل می کند. فکر می کنیم این راه معقول تر است و بهتر جواب می دهد تا اینکه ما وارد جلساتی با شش کشور شویم که هر کدام بخواهند حرف خودشان را بزنند.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا با پیش نویس تازه ای در ژنو 3 روبرو هستیم یا آخرین پیش نویس مربوط به ژنو2 است بیان کرد: ما با پیش نویس ژنو 3 مواجه هستیم البته ریشه های آن به مذاکرات قبلی باز می گردد ولی اکنون متنی وجود دارد که مقدار زیادی در مورد آن توافق حاصل شده است و ما تقریبا به اواخر متن نزدیک شده ایم.
عراقچی در پاسخ به این سئوال که از سوی غربی ها گفته می شود که مذاکرات در تاریکی و بدون اطلاع رسانی ادامه می دهد خاطرنشان کرد: مذاکرات روند معقولی را طی می کند واقعا سخت است موضوعاتی اکنون وجود دارد که هر کدام اهمیت خاص خود را دارد و برای هر دو طرف اهمیت دارد و هر دو طرف برای هر کدام از آنها مواضع خودشان را دارند و حاضر به کوتاه آمدن نیستند و نزدیک کردن آنها به یکدیگر کار سختی است ولی اگر چه سخت و مشکل به آرامی پیش می رود.
وی در پاسخ به این سئوال که گفته می شود در انتخاب واژه ها به جای اینکه گفته شود حق غنی سازی اورانیوم در خاک کشور به رسمیت شناخته شود امکان دارد از واژه های دیگری استفاده شود بیان کرد: ما در مورد غنی سازی کاملا جدی هستیم باید غنی سازی ایران به اسم و نام غنی سازی به رسمیت شناخته شود و در سند مورد پذیرش واقع شود هم در گام اول و هم در گام بعدی و هم در گام نهایی و در عمل غنی سازی باید ادامه پیدا کند و مورد پذیرش آنها باشد. این یکی از مهمترین موارد مورد نظر ما در سند است و تا وقتی نظرمان تامین نشود به مجموعه سند رضایت نخواهیم داد.
عراقچی در مورد اینکه طرف مقابل حاضر نیست حق غنی سازی ایران را مکتوب کند گفت: حتما غنی سازی ایران در سند مکتوب خواهد شد و حق غنی سازی ما مورد پذیرش واقع خواهد شد و اگر مکتوب نباشد ما به صورت شفاهی قبول نمی کنیم. این مهمترین موضوع ما است ملت ما برای غنی سازی بیش از 10 سال مقاومت و ایستادگی کرده است و در مقابل تحریم های اقتصادی و تهدیدهای نظامی مقاومت کرده و الان هیچ توافقی که غنی سازی هم در گفتار و هم مکتوب و در عمل که غنی سازی ادامه پیدا کند به رسمیت شناخته نخواهد شد و انشاءالله مردم مطمئن باشند که به تثبیبت حقوق خود در این توافق خواهند رسید و ثمره مقاومت و ایستادگی 10 ساله خود را خواهند دید.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا درباره ماده 4 ان پی تی به تفسیر مشترکی رسیده اید بیان کرد: ما در این توافق قصد تفسیر قوانین بین المللی را نداریم ، ما با واقعیتی به نام حق غنی سازی ایران مواجه هستیم این واقعیت باید پذیرفته شود و به آن رسمیت داده شود و در عمل ادامه پیدا کند این مد نظر ما است اینکه بخواهیم وارد تفسیر حقوقی شویم و اختلاف نظر های قدیمی را که بین کشورها وجود دارد که آیا حق است و یا خیر به آنها کاری نداریم یک سند مکتوب وجود دارد که باید در آن حق غنی سازی ما به رسمیت شناخته شود در این صورت به خواسته خود رسیده ایم.
عراقچی در این باره که آیا این مسئله که غنی سازی به صورت مکتوب اعلام شود یکی از موارد اختلافی بین دو طرف بوده است گفت: یکی از موارد اختلافی بوده اما داریم به توافق می رسیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا سند پس از امضا بخواهد در شرایطی باشد که هر یک از طرفین تفسیر خود را ارائه دهند خاطرنشان کرد: سند محکم است اینکه بعد از امضای هر توافقی از آنجا که یک توافق مبتنی بر بده بستان است و هر طرف اقداماتی را انجام می دهد و در مقابل چیزهایی را می گیرد طبیعی است که طرفین سعی بکنند در تبلیغات خود شرایطی را فراهم کنند که نشان دهند سهمشان از پیروزی بوده و امتیازات بیشتری را دریافت کرده اند این معمول است. قطعا دوستان ما توجه خواهند داشت که گرفتار این مسئله نشوند آنچه روشن است یک سند مکتوبی وجود دارد که خیلی قشنگ صحبت می کند و می گوید که حق غنی سازی ایران مورد پذیرش است، وجود دارد، ادامه پیدا می کند و در عمل نیز ادامه خواهد داشت.
عراقچی در پاسخ به این سئوال که ضمانت اجرایی سند چیست گفت: طراحی هایی شده است مهمترین ضمانت اجرایی همان موردی است که قبلا توضیح داده ام و گام به گام بودن این راه است. گامها همزمان شروع می شود و متناسب خواهد بود هر موقع که طرفین احساس کنند طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکرده است فاصله گامها متوقف می شود و بر می گردد به سر جای خودشان.
نظر شما