به گزارش خبرنگار مهر، احداث پتروشیمی از جمله طرح هایی بود که در دولت نهم کلید خورد ولی دولت نهم و دهم نتوانست طی عمر 8 ساله خود شاهد راه اندازی این مجتمع تولیدی باشد. شرکت پتروشیمی گلستان با هدف تولید آمونیاک و اوره و در راستای اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و با مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی آغاز به کار کرد.
کلنگ اجرای مجتمع پتروشیمی گلستان در 24 آبان ماه سال 85 با حضور مسئولان کشوری و استانی در 10 کیلومتری شهرستان آق قلا در شمال گلستان به زمین زده شد و در پذیره نویسی آن حدود 95 هرار نفر شرکت کردند.
گرچه در ابتدای احداث پتروشیمی به دلیل اهمیت فراوان آن، این طرح با استقبال فراوان مردم در بحث سرمایه گذاری رو به رو شد ولی متاسفانه عملیات اجرایی آن متناسب با حضور پررنگ مردم پیش نرفت و در 8 سال گذشته رشدی کمتر از 20 درصد در عملیات اجرایی این طرح مشاهده شد.
کندی اجرای این طرح تا جایی پیشرفت که به دلیل مشکلات مالی و نقدینگی تقریبا متوقف شد و موجی از نا امیدی را در بین مردم استان بخصوص افرادی که قسمتی از درآمد خود را در این بخش سرمایه گذاری کرده بوند ایجاد کرد.
درخواست های مکرر استاندار قبلی و پیگیری های نمایندگان مجلس هم کار به جایی نبرد و طرح بزرگ پتروشیمی که در ابتدای احداث انتقادات فراوانی را به دنبال داشت متوقف شد.
اما در حال حاضر به نظر می رسد اوضاع نسبت به قبل تغییر کرده و نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی در حالی خبر از شروع به کار مجدد پتروشیمی می دهد که هفته گذشته بر اساس مذاکرات انجام شده در ژنو قرار است قسمتی از تحریم که مربوط به بخش پتروشیمی است برداشته شود.
نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی درباره پتروشیمی گلستان گفت: پروژه پتروشیمی به علت شرایط خاص اقتصادی که در سالهای گذشته اتفاق افتاد و خالی شدن صندوق ذخیره ارزی و در نهایت انحلال آن طی این سال ها راکد ماند اما با تشکیل صندوق توسعه ملی که از تدابیر رهبری بوده و امکان استفاده دولت در آن وجود ندارد امید برای فعالیت مجدد این پروژه ایجاد شد و در نهایت بعد از پیگیری های لازم متوجه شدیم استفاده از این صندوق نیازمند پذیرش یک بانک عامل است که باید با توجه به توجیه اقتصادی عاملیت آن را بپذیرد.
«عیسی امامی» در ادامه گفت: یکی از بانک های عامل در این صندوق بانک ملی ایران است اما این بانک با توجه به انحلال صندوق ذخایر ارزی در ورود کامل به این طرح ناکام ماند، از این رو بانک ملت نیز همراه این بانک عاملیت صندوق توسعه ملی را پذیرفت.
حماسه سیاسی آغازگر حماسه اقتصادی
وی با اشاره به تحولات عظیمی که در ژنو افتاد گفت: همانطور که مقام معظم رهبری امسال را با نام سال " حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی" مزین ساخت شاهد آغاز این حماسه در انتخابات 24 خرداد سال جاری و اوج آن در روند تحولات هسته ای ایران در نشست 5+1 بودیم.
امامی افزود: این تحول سیاسی باید سرآغاز و زمینه سازی برای تحول اقتصادی در کشور باشد و نمایندگان مجلس نیز بر اساس این اصل و با رویکرد صحیح و منطقی و استفاده از توانایی های موجود، سامان بخشی به اقتصاد کشور را در الویت کار خود قرار دهند.
وی متذکر شد: برای بهره وری بیشتر اقتصادی باید اقتصاد را به سمت مردمی شدن و مردم را به سمت اقتصادی شدن پیش برد و لازمه این سوددهی مناسب و جلب اعتماد مردم است.
نماینده مردم گرگان و آق قلا گفت: پتروشیمی گلستان با بیش از 94 هزار سهامدار فرصتی مناسب برای اجرای این اصل است و ما باید به پاس اهتمام مردم سعی کنیم اعتماد از دست رفته آنها را دوباره جلب کنیم.
وی متذکر شد: با توجه به شرایط مطلوب پیش آمده پیش بینی می شود تا 3سال آینده و شاید هم زودتر این پروژه به اتمام برسد.
خرید تجهیزات گام بلند تکمیل پروژه پتروشیمی
رئیس هیئت مدیره پتروشیمی گلستان نیز درباره راه اندازی مجدد این طرح گفت: 30 درصد پروژه پتروشیمی کار اجرایی است که تا کنون 18 درصد آن انجام شده و 70 درصد آن خرید تجهیزات است و به همین دلیل بعد از دریافت اعتبار لازم و با توجه به رفع تحریم ماشین آلات
پتروشیمی که از مفاد بند اول توافقنامه ژنو بوده هر چه سریع تر نسبت به خرید تجهیزات و ماشین آلات لازم که گام اصلی در راستای تکمیل این پروژه است اقدام می کنیم.
«التفات کامیاب» افزود: تا کنون 1 میلیارد و 360 میلیون ریال صرف این پروژه شده که از این مبلغ 285 میلیارد ریال سپرده های مردم بوده است.
مردم سهام خود را نفروشند
وی خاطر نشان کرد: تا کنون سرمایه های مردم 8 برابر شده و طی روز های اخیر سهام این پروژه در حال افزایش است از این رو مردم به راحتی سهام خود را به خصوص به دلالان سهام نفروشند.
وی همچنین از خرید 3 میلیارد سهام شرکت پترودشت از طرف سهام داران پروژه خبر داد و اضافه کرد:این پروژه برای 2هزار نفر به صورت مستقیم و 5 هزار نفر به صورت غیر مستقیم اشتغال زایی می کند.
در حال حاضر مرحله بعدی پس از این مصوبه این است که زمانی پتروشیمی میتواند وارد عرصه تولید شود که انتقال خط گاز به این مجموعه انجام گیرد و هیئت مدیره پتروشیمی باید بلافاصله قرارداد خودشان را با شرکت ملی ایران تمدید کنند تا این اتفاق بیافتد.
خوراک پتروشیمی مهیا می شود.
مدیر عامل شرکت گاز استان گفت: موافقت برای تامین خوراک پتروشیمی از معاونت نظارت برنامه ریزی و هیدروکربنی وزارت نفت مهیا شده و مانعی برای گاز کشی به محل پروژه نیست.
«رمضانعلی سنگدوینی» افزود: این عملیات که نزدیک به 25 کیلومتر راه هموار زمینی است با بستن قرار داد و پیش پرداخت 20 درصدی در کوتاه ترین زمان ممکن انجام می شود.
وی تصریح کرد: با توجه به شرایط موجود پیش بینی می شود این عملیات در عرض یک سال به پایان می رسد.
اما مدیر تالار بورس گلستان معتقد است هنوز اتفاقی در سهام پتروشیمی رخ نداده است.
مهدی جعفریان در گفتگو با مهر گفت: شفاف بودن وضعیت شرکت ها است که در وضعیت آن ها در بورس تاثیر گذار است.
وی افزود: مسئولان می توانند با روشن کردن وضعیت یک شرکت و ارائه اطلاعات درست به بهبود خرید و فروش سهام شرکت کمک کنند.
جعفریان ادامه داد: با وعده نمی توان رتبه شرکت ها را در بورس بهبود داد زیرا افراد تا به شرایط آن شرکت اعتماد نداشته باشند سهام آن را خریداری نمی کنند.
وی با توجه به مسائل ذکر شده عنوان کرد: پتروشیمی گلستان نیز به دلیل شفاف نبودن شرایط آن و همچنین وعده هایی که تا کنون به هیچ یک عمل نشده وضعیت مشخصی در بورس ندارد.
در ظاهر اینطور به نظر می رسد که بعد از برداشته شدن تحریم ها و تهیه تجهیزات مورد نیاز پتروشیمی امید بیشتری برای راه اندازی این طرح در بین مردم منطقه بخصوص سهام داران آن زنده شده است ولی هنوز نمی توان به یقین گفت که چه زمانی می توان شاهد افتتاح رسمی این طرح بزرگ بود.
گفته های مسئولان بیشتر همانند سال های قبل در حد وعده بود و تا عملی نشدن تصمیم گیری و اظهار نظر در باره راه اندازی پتروشیمی گلستان سخت است ولی، نکته ای که تا کنون از چشم افراد دور مانده و بعد نگرانی هایی است که در ابتدای احداث این طرح وجود داشت.
سلامت مردم منطقه زیر چکمه های اشتغال زایی
مخالفان در حالی نگرانی خود را از احداث بزرگترین طرح اشتغال کشور عنوان کردند که اهمیت اشتغال باعث شد تا اهمیت سلامت افراد منطقه کمتر مورد توجه قرار بگیرد.
پتروشیمی گلستان از نظر اشتغال و همچنین تولیدات کودهای شیمیایی کمک بزرگی هم به اشتغال استان و هم به کشاورزی استان خواهد بود. ولی آلودگی محیط زیستی آن از یکسو و مضرات استفاده از کودهای شیمیایی که در حال منسوخ شدن در سایر کشورها است از سوی دیگر سلامت مردم منطقه را تحت تاثیر خود قرار داده است.
امروزه شاهد آن هستیم که در بسیاری از شهرهای کشور مانند تهران یا اراک شاهد تعطیلی های پیاپی ادارات و موسسات آموزشی هستیم که دلیل اصلی آن ها آلودگی عنوان شده است. بروز بیماری های مختلف بخصوص سرطان که در کشور ما بسیار شایع شده است به گفته کارشناسان و پزشکان ریشه در صنایع کشور و استفاده بیش از حد کودهای شیمیایی در کشاورزی دارد.
پتروشیمی گلستان بعنوان صنعت دسته چندم دنیا در حالی بعنوان یک مهمان ناخوانده در استان ما ساکن شده است که مسئولان کشور در گذشته به جای سرمایه گذاری برای آماده سازی زیر ساخت صنعت و کشاورزی و ایجاد اشتغال در این دو زمینه، ترجیح دادند بدون توجه به نظر کارشناسان محیط زیست برای احداث صنعتی اقدام کنند که سلامت مردم منطقه را تحت شعاع خود قرار خواهد داد.
در حال حاضر با توجه به تصمیم جدی مسئولان برای احداث این سایت اشتغال، تنها راهکاری که پیشنهاد می شود در نظر گرفتن تدابیر لازم برای ایجاد کمترین صدمات ممکن است.
حال که جانمایی اشتباه، استفاده از منابع آبی در استانی که مشکل کم آبی دارد، مسنوخ شدن استفاده از کودهایی شیمایی، رشد سرطان در منطقه و همچنین آلایندگی هوا مورد توجه مسئولان قرار نگرفته است مدیران این مجتمع باید تدابیر لازم را برای رعایت قوانین ایمنی و بهداشت محیط زیست در نظر بگیرند.
به همین دلیل پیشنهاد می شود متولیان امر با توجه به قوانین HSE تعهد نامه ای را از مدیران این مجتمع در جهت حفظ ایمنی و سلامت محیط زیست و همچنین مردم منطقه گرفته و به رسانه ها اعلام کنند و سازمان محیط زیست نیز بعنوان متولی این بخش نظارت کامل را بر خروجی این صنعت داشته باشند.
نظر شما