به گزارش خبرنگار مهر، ، بعد از تحقیقات انجام شده در زمینه سلول های بنیادی و تاثیر آن در درمان بسیاری از بیماری ها دغدغه استحصال آنان و یافتن منبعی برای استفاده برای محققان به وجود آمد. نام پیوند مغز استخوان برای درمان بسیاری از بیماری های خونی بسیار شنیده شده است اما آیا این پیوند برای همه قابل استفاده است؟
در گذشته درمان بسیاری از بیمای ها از طریق پیوند مغز استخوان انجام می شد اما امکان رد شدن و به اصطلاح پس زدن پیوند در فرد وجود داشت اما در حال حاضر با تحقیقات انجام شده و درمان با سلول های خون بند ناف که منشا درمان بسیاری از بیماری ها است این مشکل به حداقل می رسد.
خون بند ناف یکی از منابع غنی سلول های بنیادی به شمار می رود که متاسفانه در بسیاری از مواقع پس از تولد نوزاد به عنوان یک زباله بیولوژیک به دور انداخته می شود، این خون علاوه بر سلول های خونی منبع غنی سلول های بنیادی خون ساز است که می توانند با جایگزین شدن در مغز استخوان فرد بیمار، تامین کننده سلول های خونی جدید باشند.
سلول های بدن به طور مرتب قادر به تکثیر خود هستند برخی سلول ها علاوه بر تولید سلول های نظیر خود قادر به تولید دیگر سلول ها هستند که به آنها سلول ها بنیادی گفته می شود، این سلول ها در دوران جنینی به سلول های بالغ تبدیل می شوند و منبعی غنی برای درمان بسیاری از بیماری هایی هستند که منشا خونی دارند.
درمان 80 بیماری با منشا خونی از طریق سلول های خون بند ناف
به دنبال کسب نتایج ارزشمند در درمان 80 نوع بیماری های لاعلاج با استفاده از سلول های بنیادی، تشکیل بانک های خون بند ناف مورد توجه قرار گرفت و در حال حاضر بانک های متعددی به صورت عمومی و خصوصی ذخیره سازی خون بند ناف در جهان را انجام می دهند.
سلول های بنیادی که از بند ناف گرفته می شود بسیار پر توان و نامیرا هستند و همچنین در اثر تکثیرهای پی در پی دچار پیری نمی شوند، به طوری که با تزریق یا جایگزینی آنها در مناطقی که به صورت جدی آسیب دیده اند می توان به بهبودی آن کمک کرد.
بانک های خون بند ناف در دو حوزه بانک خون عمومی و خصوصی در ایران فعالیت دارند و به گفته ضرابی مدیر عامل فناوری بن یاخته های پژوهشگاه رویان بر اساس آخرین اطلاعات و آمار در جهان بیش از 780 هزار نمونه در بانک خون خصوصی ذخیره و نگهداری شده است.
ذخیره سازی 35 هزار نمونه در کشور
در کشور ما نیز از زمان فعالیت بانک خون بند ناف در سال 85 با مجوز وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تا کنون 35 هزار نمونه در بانک های خصوص بانک خون رویان ذخیره شده است تا به نوعی سلامتی مردم کشور نیز ذخیره شود و پیش بینی می شود این میزان ذخیره سازی تا پایان سال به 45 هزار نمونه برسد.
در بانک خون عمومی نمونه ها توسط خانواده هایی که در آستانه تولد نوزاد هستند اهدا می شود و خانواده ها با این عمل دیگر مالکیتی نسبت به نمونه ها نخواهند داشت اما در حوزه بانک های خصوصی خانواده ها با عقد قرارداد با بانک ها و پرداخت هزینه های نگهداری آن می توانند نمونه ها را برای خود نگهداری کنند. همچنین ذخیره سازی در این مراکز طبق استاندارهای نت کورد (شبکه جهانی پیوند بانک های خون بند ناف) انجام و نمونه های خونی در تانک های نیتروژن نگهداری می شوند.
تشکیل 100 پرونده ذخیره سازی خون بند ناف در کرج
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی استان البرز در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص فعالیت مرکز بانک خون بند ناف در استان البرز گفت: این مرکز به همت جهاد دانشگاهی و با همکاری موسسه رویان با پیگیری های فراوان جهت رفاه حال مادران باردار راه اندازی شد.
مهشید منزوی ادامه داد: از زمان راه اندازی این مرکز در مرداد ماه سال جاری تا کنون بیش از 100 پرونده در این مرکز ایجاد شده و خوشبختانه این مرکز مورد توجه مردم قرار گرفته است.
وی در ادامه با بیان اینکه امیدواریم در جشن یک سالگی این مرکز بتوانیم رکورد در جذب افراد داشته باشیم، تاکید کرد: بهترین افراد برای تشویق مادران باردار در ذخیره سازی خون بند ناف پزشکان هستند زیرا آنها امین مردم به شمار می روند و به واسطه علمی که دارند مردم به راحتی توصیه های آنها را می پذیرند.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی استان البرز افزود: تلاش داریم با هدفمند کردن فعالیت های خود، مردم را از طریق مراجعه به مطب پزشکان، بیمارستان ها و درمانگاه ها برای آگاهی بخشی، تشویق به انجام این عمل کنیم.
منزوی گفت: برای آشنایی مردم با مزیت های این بانک، در آینده ای نزدیک و در صورت اجازه پزشکان، کارشناسان در مطب ها حاضر شده و نکات مهم و اساسی را در خصوص بانک خون بند ناف به آگاهی مردم می رسانند.
خانواده ها با سابقه بیماری های خاص اقدام کنند
وی در خصوص نحوه پذیرش افراد در بانک خون اعلام کرد: خانم های باردار حتما باید با همسران خود به این مرکز مراجعه کنند زیرا رضایت همسر یکی از شروط عقد قرارداد است و از مراجعه کنندگان پس از پر کردن فرم های مربوطه آزمایش های تکمیلی برای اطمینان از سلامت گرفته می شود.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی استان البرز تاکید کرد: با استناد به آزمایش ها و در صورت عدم وجود مشکل، قرار داد می تواند قطعیت پیدا کند زیرا ممکن است بیماری های عفونی، سیستمی و کاهش ایمنی در مادر وجود داشته باشد که موجب لغو قرار داد می شود.
منزوی افزود: پس از عقد قرارداد هماهنگی های لازم بین خون گیر و مادر انجام می شود تا در زمان زایمان خون گیر در بیمارستان حاضر شده و پس از خون گیری، خون بند ناف به سرعت به تهران برای نگهداری در شرایط خاص انتقال داده می شود.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی استان البرز در توصیه به خانواده ها گفت: تمام خانواده ها و مادران باردار به خصوص خانواده هایی که سابقه بیماری های خاص با منشا خونی در آنها وجود دارد با در نظر گرفتن شرایط اقدام به این عمل مهم داشته باشند و حتما ذخیره سازی را انجام دهند زیرا از طریق ذخیره سازی می توان بسیاری از بیماری ها را درمان کرد.
وی در پایان با بیان اینکه در حال حاضر در کشورمان 22 دفتر نمایندگی بانک خون بند ناف فعالیت دارند، اعلا کرد:خانواده های علاقمند به انجام این امر مهم می توانند برای عقد قرار داد به بانک خون بند ناف استان البرز واقع در کرج، آزادگان، 45 متری کاج مرکز جهاد دانشگاهی مراجعه کنند.
نظر شما