به گزارش خبرنگار مهر، اگرچه ارائه خدمات مناسب، تمرکز زدایی اداری و کاهش مراجعات مردم به مراکز استان ها، بستر سازی عملی برای توسعه در آمایش شهرستانی، محرومیت زدایی و توزیع عادلانه منابع و بودجه شهرستان ها، از جمله اهداف ایجاد فرمانداری ویژه است اما اوضاع احوال شهرستانهای دارای فرمانداری ویژه در مازندران تفاوتی با دیگر شهرستانها ندارد.
فرمانداری ویژه یکی از مراکز دولتی وابسته به وزارت کشور است که از نظر سلسله مراتب اداری از فرمانداری گستردهتر، توانمندتر و بزرگتر و از استانداری، کوچکتر و محدودتر است.
پیشینه ایجاد فرمانداری های ویژه در کشور در ابتدا و در زمان وزیر کشور وقت(حجت الاسلام پورمحمدی) بر می گردد و دارای پنج شرط بود، بيش از 250 هزار نفر جمعيت داشته باشد، مركز آن شهرستان 125 هزار نفر جمعيت داشته باشد، فاصله آن تا مركز استان 125 كيلومتر باشد، 50 سال به بالا سابقه تاسيس فرمانداري داشته باشد، مساحت آن بيش از 10 هزار كيلومتر مربع باشد.
چارت سازمانی فرمانداریهای ویژه ابلاغ می شود
ربیع فلاح استاندار مازندران در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر در آمل در مورد ابلاغ چارت سازمانی فرمانداری ویژه گفت: در آخرین پیگیری ها برای ابلاغ برنامه های اداری و سازمانی فرمانداری های ویژه قرار بر این شده که تا هفته های آینده به فرمانداری ویژه آمل و بابل ابلاغ شود.
قاسم احمدی لاشکی دبیر مجمع نمایندگان مازندران، در خصوص ضرورت ایجاد فرمانداری ویژه گفت: باید به فرماندار ویژه تفویق اختیار داده و حدود اختیارات مشخص شود، نه اینکه تنها یک تابلو بر سر درب فرمانداری حک شود.
تفویض اختیار به فرمانداران ویژه صورت گیرد
وی تصریح کرد: در صورتی فرمانداری ویژه می تواند موثر و تاثیرگذاری باشد که اختیارات و وظایف مشخص باشد و بتواند به مردم خدمات دهد.
عزت الله یوسفیان ملا نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به اینکه از سال 86 نخستین نامهنگاریها برای راهاندازی فرمانداری ویژه آغاز شده بود، یادآور شد: در طول سالها این طرح تصویب رئیس جمهور سابق و وزرای مختلف بررسی و تصویب شد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه آمل از سه شرط لازم برای راهاندازی فرمانداری ویژه دو شرط را داشت، تصریح کرد: با توجه به اینکه شهرستان آمل در مرکز استان مازندران به لحاظ جغرافیایی قرار دارد نیاز به فرمانداری ویژه داشت تا مردم مسیر کارهای اداری را به ساری طی نکنند.
فرمانداری ویژه ظرفیت و امتیاز نیست
یک استاد دانشگاه در این زمینه می گوید: نه به لحاظ ساختاری، نه به لحاظ وظایف و اختیارات و نه به لحاظ قانونی، فرمانداری ویژه در وزارت کشور هیچ مفهومی ندارد و به جرات می توان گفت فرمانداری ویژه ظرفیت خاصی برای شهرستان های دارای این امتیاز محسوب نمی شود.
محمد حسینی افزود: یکی از مهم ترین موارد در اختیارات فرمانداری های ویژه استقلال بودجه شهرستان ها بوده که خود به خود بسياري از اختيارات به مديريت شهرستان محول مي شود و باید با ارتقا فرمانداری یک شهرستان به فرمانداری ویژه بودجه شهرستان چندین برابر حالت عادی خود شود، اما در بودجه 92 کماکان این استفلال بودجه اجرایی نشده است.
مزایا و معایب فرمانداری ویژه
وی به مزیتها و معایب فرمانداری ویژه اشاره و اضافه کرد: اختتصاص بودجه متفاوت نسبت به سایر فرمانداری ها، توجه استاندار و دستگاه های ذیربط کشور به شهرستان، تغییر چارت سازمانی شهرستان و فرمانداری،ارتقا به معاونت کل استان، ایجاد بسترهای حوزه و نفوذ سیاسی ،تجاری ؛ اقتصادی و فرهنگی برروی دیگر شهرستان های همجوار، داعیه برای مرکزیت استان و شهرهای همجوار است.
وی همچنین به برخی معایب اشاره کرد و گفت: ضعف در نظارت دولت نسبت به فرمانداری ارتقا یافته، با ورود به دولت های جدید، تغییراتی در قانون فرمانداری ها رخ می دهد که باعث تنزل یا ارتقا بیشتر می شود که این مورد به نگرش و سیاست دولت برمی گردد و امکان توجه کمرنگ و اختیارات محدود نسبت به اصل قانون فرمانداری ویژه از جمله مسائل است.
به گزارش مهر، مازندران 22 شهرستان دارد و در حال حاضر در غرب استان با محوریت تنکابن، در مرکز با محوریت بابل و در آمل به دلیل اهمیت این شهرستان شاهد راه اندازی سه فرمانداری ویژه در مازندران هستیم.
تکلیف نامشخص سه سرپرست فرمانداری ویژه
با راه اندازی فرمانداری ویژه در سه شهرستان، شمار معاونان استاندار در مازندران به هفت معاونت ارتقاء یافته است که در حال حاضر معاونت سیاسی امنیتی، برنامه ریزی و اشتغال و معاونت پشتیبانی و معاونت امور عمرانی در دولت جدید تغییر یافته اند و تکلیف سه فرماندار ویژه یا معاونان استاندار استان مازندران همچنان نامشخص است و فرمانداریهای ویژه با حکم سرپرستی اداره می شود و شهروندان این مناطق برای انجام امور اداری، مسیرهای طولانی به مرکز استان برای مراجعه به استانداری را می پیمایند.
همچنین در طول فعالیت دولت نهم ارتقاء بخش عباس آباد به شهرستان عباس اباد، بخش کیاکلا به شهرستان سیمرغ، بخش میاندرود به شهرستان میاندرود، منطقه زیراب به شهرستان سوادکوه شمالی با محوریت شیرگاه ارتقا یافته است.
نظر شما