به گزارش خبرگزاری مهر، محمدرضا جلالی ظهر سه شنبه در مراسم افتتاحیه نمایشگاه چهاردهمین جشنواره پژوهش استان در سالن اجتماعات مجتمع خاتم الانبیا(ص) رشت در خصوص جایگاه توسعه علم و فناوری در جامعه افزود: نقش تعیین کننده علم و فناوری امروزه در رشد و توسعه کشورها و ارتباط نزدیک توسعه اقتصادی با ظرفیت یک کشور در به دست آوردن، خلق، جذب، اشاعه و استفاده از فناوری به یک باور عمومی تبدیل شده است.
وی اظهارداشت: بدین جهت است که اکثر کشورها مبالغ زیادی را به زیر ساخت های مرتبط با علم و فناوری اختصاص می دهند تا بتوانند نوآوری های علمی و فنی را به تولید محصول و تجاری سازی پیوند بزنند و این باور و اهمیتی که علم و فناوری در فرآیند توسعه دارد سیاست گذاری و برنامه ریزی کارآمدی را در این عرصه ایجاب می کند تا از رهگذر آن نتایج مود نظر حاصل شود.
دبیر ستاد جشنواره هفته پژوهش استان گفت: شاخصه های تجارت جهانی نشان می دهد کشورهایی که در زمینه تحقیقات بیشترین هزینه را متحمل شده اند از کشورهایی هستند که امروزه صاحب فناوری و صنایع پیشرفته هستند.
وی ادامه داد: در حال حاضر نیز همه کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه تلاش می کنند بر حجم سرمایه گذاری تحقیقاتی خود بیافزایند، البته کشورهای در حال توسعه نیز دریافته اند که برای رسیدن به رشد و توسعه واقعی و رفع مشکلات اقتصادی، اجتماعی راهی جزء سرمایه گذاری در زمینه تحقیقات ندارند کما اینکه کشورهای توسعه یافته نیز به منظور حفظ موقعیت و افزایش برتری خود در صحنه های بین المللی باید سرمایه گذاری کنند.
استفاده از فناوری الزامی کلیدی در توسعه کشور است
جلالی با بیان اینکه استفاده از فناوری الزامی کلیدی در توسعه کشور است، اظهارداشت: دستیابی به اهداف تعیین شده در چشم انداز بیست ساله که کسب جایگاه نخست اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه است برنامه ریزی و استفاده از فناوری را به الزامی کلیدی در توسعه کشور مبدل ساخته است.
وی همچنین تقویت و گسترش فعالیت پژوهشی و توسعه تحقیق را از الزامات اساسی توسعه فناوری عنوان کرد و اذعان داشت: ایجاد مراکز پژوهشی و فناوری علوم و فنون، افزایش سهم پژوهش از تولید ناخالص داخلی به سطح سه درصد، گسترش ارتباطات علمی با مراکز و نهادهای آموزشی و پژوهشی معتبر بین المللی، ایجاد وتقویت مراکز علمی، پژوهشی و فناوری توانمندسازی آنها در طراز موسسات بین المللی، ایجاد، راه اندازی و تجهیز آزمایشگاه های کاربردی و همچنین ایجاد مراکز رشد از طریق دستگاه های اجرایی از جمله مواردی که در برنامه پنجم به آنها توجه شده است.
دبیر ستاد جشنواره هفته پژوهش استان متذکر شد: نهضت تولید علم و فناوری در کشور ایران آغاز شده که هم اکنون نتایج آن نیز ملموس است در این راستا پیشرفت های بزرگی برای ایران بدست آمده که حاصل خودباوری و اعتماد به نفس جوانان این مرز و بوم است.
وی در ادامه کسب موفقیت های چشمگیر در عرصه های مختلف را حاصل خودباوری و اعتماد به نفس جوانان و دانشمندان ایرانی عنوان کرد و افزود: جوانان و دانشمندان ایرانی در عرصه های مهم علم و فناوری از قبیل انرژی هسته ای، نانو تکنولوژی، سلول های بنیادی، هوا و فضا، ابر رایانه ها و غیره موفقیت های چشمگیری را کسب کرده اند و این موفقیت ها حاصل خود باوری و اعتماد به نفس ملی جوانان و دانشمندان ایرانی است که در اوج مظلومیت و محرومیت از امکانات پیشرفته آزمایشگاهی و علمی به دستاوردهای بزرگی در عرصه فناوری جهشی و استراتژیک دست یافته اند.
جلالی با بیان اینکه دستاوردهای علمی در ایران قابل تحسین است، تصریح کرد: از نظر صاحبنظران میزان برخورداری از علم و دانش، فرهنگی کردن علم و سرمایه گذاری هر چه بیشتر در زمینه تربیت محققان برجسته و ایجاد عرصه های باز و سالم برای تولید علم مبنای قدرت و حیات در عصر تحولات پرشتاب است.
وی با بیان اینکه تحقق بخشیدن مردم سالاری دینی موجبات پایداری و استواری نظام، ترس دشمنان و حفظ کشور در مقابل تهدیدات است، اذعان داشت: به طور قطع پیشرفت علمی و توسعه فناوری نیز می تواند موجبات پایداری نظام را مهیا کند.
مدیر کل دفتر آموزش و پژوهش استانداری گیلان یادآور شد: توجه به دو عامل اساسی و دو نقطه کانونی که باعث پایداری رشد و توسعه کشور خواهد بود ضرورتی اجتناب پذیر است که تکلیف نخبگان کشور را در ایجاد قدرت ملی و نقش آن در سازندگی کشور و توسعه پایدار از تولید علم واضح می سازد.
وی اشاره کرد: اگر در چند سده گذشته قدرت کشورها را بر اساس توان نیروی نظامی ،اقتصادی، داشتن منابع طبیعی و ذخایر زیرزمینی می سنجیدند ولی اکنون توان علمی و فناوری یک کشور است که می تواند قدرت آن را بالا و پائین ببرد و میزان دستیابی هر جامعه به عنوان برترین های علمی می تواند ضامنی برتوانایی رفع مشکلات و چالش های درونی و بیرونی محسوب شود.
فعالیت های پژوهشی باید به مرحله سودآوری برسد
جلالی در ادامه دستیابی به بایسته های بی نظیر انسجام علمی در کشور، تشکیل و تکمیل ایده های علمی تا مصرف، فعال سازی ظرفیت های دانشگاهی و مراکز علمی و پژوهشی، تصمیم گیری مبتنی بر پژوهش و به سودآوری رساندن پروژه های پژوهشی را از عوامل موثر در افزایش سرعت رشد علمی کشور عنوان کرد.
وی همچنین با تاکید بر اینکه فعالیت های پژوهشی باید به مرحله سودآوری برسد، گفت: فعالیت های پژوهشی در راستای ثروت آفرینی و ایجاد مشاغل سود آورباشد مشکل بیکاری جوانان نیز رفع می شود همچنین حوزه فناوری باید شکل گیرد تا پژوهش ها و تحقیقات از گنجینه ها بیرون آمده تبدیل به محصول شوند.
دبیر ستاد جشنواره هفته پژوهش در استان تصریح کرد: به منظور تحقق هدف تبدیل علم به ثروت مشکلاتی وجود دارد که می توان در این زمینه به نهادینه کردن فرهنگ پژوهشی و فرهنگ سازی در جامعه بویژه در نسل جوان، فقدان چرخه علم به ثروت، فقدان ارتباط موثر بین دانشگاه و مراکز پژوهشی با محیط و صنعت، فقدان مدیریت واحد که حلقه گمشده پژوهش در کشور است، نهادینه نشدن فرهنگ تفکر و اندیشه و ضعف فرهنگ علمی و غیره اشاره کرد.
وی با بیان اینکه نظام آموزشی کشور عملکرد لازم را برای تولید ثروت ندارد، اذعان داشت: راه نجات کشور را که تولید ثروت از طریق علم است را باید به مربیان بیاموزیم و برای دستیابی به افرادی که ذهن یپویا و اندیشه ای شکوفا داشته باشند نیازمند نظام آموزشی هستیم که از معلومات محوری به اندیشه محوری سوق یابد.
جلالی در ادامه یادآورشد: دستگاه های اجرایی استان با توجه به ماده 116 ، بودجه یک تا سه درصد خود را به پژوهش اختصاص دهند.
نظر شما